VIR: PMSNS
V Gaberju se bo za potrebe podružnične šole in vrtca gradila telovadnica, ki bo v celoti financirana z razpisnimi sredstvi Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Občina Lendava bo na svoji naslednji seji v Načrt razvojnih programov za obdobje 2021-2024 uvrstila nov projekt. Gre za izgradnjo telovadnice s pripadajočo opremo v Podružnični šoli Gaberje. Občina s financiranjem ne bo imela težav, saj bo skoraj milijon evrov oziroma natančneje 961.961,30 evrov zagotovila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS), ki ji predseduje Ferenc Horváth.

Denar iz madžarskega sklada

PMSNS je sredstva pridobila na razpisu madžarskega sklada Bethlen Gábor. Gre za sklad v lasti Madžarske, katerega cilj je spodbujanje tovrstnih projektov v tujini, kjer živijo madžarske skupnosti. Predstavniki PMSNS, lendavske občine in obeh vzgojno-izobraževalnih ustanov so že januarja opravili terenski ogled dvorišča vrtca in šole, kjer bo stala sodobna telovadnica za otroke s pomočjo PMSNS in finančno podporo madžarske države.

V novo telovadnico že v šolskem letu 2022/2023

Kot je navedeno v obrazložitvi predlaganega sklepa župana Janeza Magyara, se bo v okviru projekta pripravila potrebna dokumentacija za vzpostavitev telovadnice v velikosti okoli 620 kvadratnih metrov, uredil se bo nov ogrevalni sistem vključno z zamenjavo obstoječega za potrebe ogrevanja objekta šole in vrtca, zagotovila se bo najprimernejša oprema za izvajanje športnih aktivnosti učencev in rekreativcev, uredli pa bodo tudi do 20 parkirnih mest. 

Ideja je bila sprva, da bi se zgradilo dva ločena objekta, a se je občina vendarle odločila za en objekt, ki ga bosta izmenično uporabljala osnovna šola in vrtec. Glede na proračunsko razporeditev sredstev je moč pričakovati, da bi se tamkajšnji otroci lahko nove telovadnice razveselili že v naslednjem šolskem letu.

Kot nam je povedal župan Janez Magyar, gre za veliko pridobitev, ki občino ne bo stala niti centa. »Letos bomo zagotovo začeli z gradnjo, v naslednjem letu pa bo zaključek projekta,« je potrdil Magyar za Sobotainfo.

Še več kot milijon evrov za prizidek osnovne šole, obeta se državni denar

Občina pa se loteva še enega večjega infrastrukturnega projekta na področju izobraževanja. V letošnjem letu namreč nameravajo zgraditi prizidek k objektu Dvojezične osnovne šole I Lendava, saj zaradi povečanega vpisa v zadnjih letih v obstoječih prostorih ne morejo zagotavljati optimalnih pogojev za njihovo delo. Na javnem naročilu je bilo za izgradnjo izbrano ljubljansko podjetje Dema Plus kot najugodnejši ponudnik s ceno dobra 1,1 milijona evra. 

Ob tem se je občina prijavila na razpis za sofinanciranje s strani ministrstva za izobraževanje, ki bo razdelilo 43 milijonov evrov za investicije v vrtce in osnovno šolstvo. Po besedah župana so se s projektom izgradnje prizidka uvrstili na osmo mestu v Sloveniji po rangiranju razpisne komisije, kar pomeni, da si bodo lahko tudi za ta projekt nadejali državnega denarja. 

Do 30. mesta, kar je bilo merilo komisije za predložitev dokumentacije, so se sicer uvrstili še projekti treh pomurskih občin: Moravske Toplice (Dvojezična osnovna šola Prosenjakovci), Murska Sobota (Osnovna šola IV) in Gornja Radgona (Osnovna šola Gornja Radgona). Za investicije v vrtce pa bo ministrstvo k predložitvi dokumentacije pozvalo prvih 18 občin, med njimi pa najdemo občino Cankova (Osnovna šola Cankova, Enota Vrtec).

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bandit tito (nepreverjen)

Kam pa gre naš partizanski denar? Za betonske kocke tam po soboti?

rotschild (nepreverjen)

Pa nega otrok, komu to zidajo?

In reply to by bandit tito (nepreverjen)

banditosJANŠA (nepreverjen)

Pa nourousti pijšete, partizani so nej meli pejnez. No edijno če so malo vkrali.

In reply to by bandit tito (nepreverjen)

Samo ena (nepreverjen)

Hitro de prišo poračun od Madžarof.

feri11 (nepreverjen)

Mij pa saki den. že 30 lejt dobijvamo poračune od slovencof.... Pa ešče žalijo nas, kda se li da....

In reply to by Samo ena (nepreverjen)

6ihg5 (nepreverjen)

Super, vsaj nekaj.

JUNAPOT (nepreverjen)

Prej bo prišo ORBAN v Prekmurje kot poračun.

lopirtz (nepreverjen)

v Gaberjih ali v Gaberju?

lendavčan 1 (nepreverjen)

Zakaj je sploh potrebno sprejemati madžarki denar rajši naj porabijo za svoje državljane katerim bi ogromno pomagali iz siromaštva sramota za madžarsko, žal na račun manjšine prinas predstavniki le teh predobro živijo ker so neprofitna organizacija,pa še vedno so nenasitni.

laha... (nepreverjen)

pa kaj a ne privoscim nasim ljudem, da boljse zivijo? a nih niso v komunizmu ze dovolj zatirali.

In reply to by lendavčan 1 (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

To zna biti kar dvorezen mec. Tudi Kitajska vedno bole ide v Evropo. Dela velke infrastrukturne projekte in s ten krepi svoj vpliv. Evropa oz. davkoplacevalci za projekt placajo menje, projekt nastane, vse super. Pa je na dugi rok tudi super? Pa te je vladajoca stranka tista, stera ma cez EU najvec povedate, ker z njo kao zgublamo suverenost. Te pa dopuscajo, ka Madzarska krepi svoj vpliv v Sloveniji. Aja, tocno, Orban je kolega, on je nej problematicen.

In reply to by laha... (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Orban ima večino volilcev izven mađarske.

slvkos (nepreverjen)

a se je kdo vprašal ZAKJ Orban daje denar ----to bi moralo našo politično elito skrbet

magyar bacsi (nepreverjen)

Naša politična elita=diletanti!!!!!

In reply to by slvkos (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Boli Mejseca pa Fajonko za Prejkmurje... Razen, da se ščejta dobro pa šenki napiti pa nagesti....

In reply to by magyar bacsi (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Orban pa njegovi pajdaši: "Odjebite iz Prekmurja!!!"

sirotinja (nepreverjen)

Prinesite kapital v zavoženo Prekmurje.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

behtar (nepreverjen)

Totalitarni Mađari na vzhodi, totalitarni kitajci preko totalitarne srbije in črne gore, totalitarni italijani na zahodi, konzervativni jodlari, konzervativni hrvati, totalitarni klero fašisti na poljskon, enako čehi, totalitarni spranec Janša in neoliberalna samodestruktivna EU.

Propad okolja, migracije, neenakost, rekordi na borze, nezmožnost rasti realnoga gospodarstva, prekarnost itd.

Prihodnost zgledne resno fajn.

Heil SĐS!

pishkota (nepreverjen)

I. J. Janša je že sklenil dogovor s sosedi, kako si bodo lahko razdelili Slovenijo. Del gre Italijanom, del Avstrijcem, Prekmurje Madžarom, en del Hrvatom.

Ljubljana in okolica pa bo (o)ostala velik zabaviščni park, glavna atrakcija bo Zokiland, kjer bodo razstavljeni nekdanji politiki. Možnost bo metati žoge, streljati z vodnim topom in z gumijastimi naboji, metate granitne kocke in ... aja pa tudi sladkorno peno bodo prodajali.

uprašanuje (nepreverjen)

A bo maska obvezna?

In reply to by pishkota (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

Bravo Madžari...küjpite Prekmurje pa nas rejšite tej zavožene Slovenije

gostj (nepreverjen)

Bravo Madžari...küjpite Prekmurje pa nas rejšite tej zavožene domobranske Slovenije in nadvlade ljubljanske pokrajine, ki tako ali tako ne ve kaj bi rada !?

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

Lentiraj (nepreverjen)

Tij se že zdaj lejko v Lenti preseliš.

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

[[[[ (nepreverjen)

Še malo in bo Pomurje spet pod Madžarsko tako ,kot pred sto leti

Munt (nepreverjen)

Kakšne bedne komentare pišejo levičarji.,poglednite Soboto pa toga partizanskoga župana s spomenijki pa s betaunom. Lendava ma župana ka dela za občane in ma saki neka od tega, se pravi so projekti življenski. Sobota je pač podvržena levičarski opravi in politiki zatau nima prihodnosti kot je tudi dozdaj nej mejla.

100-100 (nepreverjen)

S tej komentarof se fčasik vidi razgledanost. Sigdar do takši , sigdar do ovakšni ! Najbole je pa od toga žalostno tou, ka se nika ne nafčimo.

Cicipici (nepreverjen)

Ka pa pričakuješ od ljudi z osnovnošolsko izobrazbo?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Gringosstari (nepreverjen)

Vecini desnicarov idejo sole pa faksi na zivce... Ker so jih nigdar nej od znotraj vidli...

In reply to by Cicipici (nepreverjen)

Amil (nepreverjen)

Lejko bi radi bilij ka se nekaj dela vejpa vse ostane v SLO nisce nede seof neseo!!!

banditosjanša (nepreverjen)

Spet nourousti pijšete-partizanski denar.nikdar so nej mejli denarja-krali so...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice