Slika je simbolična.
Društvo Humanitarček s projektom Vida opozarja na problematiko starostnikov, s katero se srečujejo vsakodnevno. Marsikdo od njih zvečer spije nekaj kozarcev mleka ali razredčenega čaja, da prekrijejo lahkoto.

To je še ena izmed srce parajočih zgodb, ki jih piše Slovenija.

»Jaz sem Sonja, ampak so me vsi klicali Sonči. Ne vem, zakaj. Nisem ravno neki sonček. Že kot otrok sem imela krive zobe, štrleče lase in nisem ravno spominjala na 'sončeka'.

Moja mama je bila 'fejst gospa'. Živeli smo v veliki hiši v mestu, nikoli nam ni nič manjkalo. Rada je imela, mene in sestro. In ko smo bile same, smo se imele zelo fajn. Oče pa je imel 'trdo roko'. Takrat ni bilo po televizorju, radiu in plakatih, da se to ne sme.

Če te ni vsaj parkrat na teden zlasal, ti 'preštel kosti' ali pa je zapel pas, potem ga že ni bilo doma. Ampak taki časi so bili. Niso se ljudje toliko o pravicah kregali, ampak so samo mirno živeli. 

Tako, kot smo me tri, ko je bil na 'kšeftanju'. Kšeftar je bil, z deli za avte. Včasih je prinesel domov veliko denarja. Takrat je tudi več spil, včasih pa manj zaslužil, pa je zato tudi več spil. Ampak nam je pa rad kupil lepe obleke, pa lepe čevlje. Je vedno govoril, da smo njegovo 'zlato'.

Ampak se je enkrat zameril enemu drugemu 'kšeftarju' - do smrti so ga pretepli, ker naj bi jim denar kradel. Miličniku so rekli, da 'so bili vun s hudiča'. Mama je ostala sama z nama, Mili je imela 16 let, jaz pa 12, hiša je bila velika. Najprej smo bile vesele, ni se nam bilo treba več bati. 

Morala je iti delati, saj smo mogle od nečesa živeti. Kaj kmalu je prodala že vse vaze, pa zlatnino, samo svoj medaljonček je obdržala, od njene babice. V pekarni si je našla delo. Domov je nosila ostanke od kruha, tako da kruha smo se pa najedli. 

Dišala je po moki, po šarkljih. Je vedno rekla 'punci, morata v šole iti, da ne bosta rabili delati'. Mili je šla, je naredila za kuharico. Jaz nisem bila tako odprte glave, ampak sem se trudila. Sem šla za tajnico, težko mi je šlo, a sem naredila. Ravno ko sem naredila šolo, je mama zbolela. So rekli, da na pljučih. Menda zaradi moke, ampak se mi bolj zdi, da zaradi cigaret. Takrat je že bila 'šlang'. 

Z Mili sva ji nosile hrano, ji kuhale, ampak je samo rekla 'sem vsaj šlang'. Ni bila dolgo, zima jo je odnesla za moj 18. rojstni dan.

Mili si je vmes našla moža, otroke sta imela. Sta v mamino hišo šla, jaz pa v malo garsonjerico. Jaz sem našla službo na pošti, ampak ni šlo. Šef je rad pod kikle segal, pa sem ga enkrat 'nakurila'. Mi je naslednji dan kar knjižico dal. Sem bila brez dela. 

Dolgo sem iskala, na koncu sem se v tovarni zaposlila. Nič mi niso šole pomagale, jesti je le treba, ne pa biti špurav - ne pri delu, ne pri jelu. Ker sem bila mlada, so me dali na težko delo. Vsak dan sem dvigala gor na trak 'kible', po 40, 50 kil. Cel dan. Po mojem sem kako tono dvignila. Tam ni bilo počitka. Sem si enkrat ramo izpahnila, pa sem vseeno delati šla, da niso koga drugega vzeli.

Potem sem našla moža, isto je delal v tovarni. Bil je drugačen od ostalih, rad je bral, rad je pisal. Take žalostne oči je imel.

Rada sva se videla od prvega dneva. Sva se poročila, ko mi je bilo 20 let. Lepa je bila poroka, čeprav mala. Potem pa sva začela otroke delati, eno leto, dve, tri ... ni in ni šlo. Sva šparala za ta boljše zdravnike, pa v mestu je bila ena gospa, ki je pomagala, če nisi mogel meti otrok, a nič ni šlo. 

Jaz sem mislila, da sem 'gvišn' jaz kriva, da dete ne zraste. Ampak je potem zdravnik v Ljubljani rekel, da mož ne more imeti otrok. Nisem mu hotela povedati, sem se delala, da je moja krivda. 

Samo moj domači zdravnik je vedel, mož pa je ves denar dal za najboljše sadje, pa zelenjavo, pa meso. Samo, da sem jedla dobro, da bi se 'dete prijelo'. Jaz nisem imela srca, da mu povem, da se ne bo. Samo vedno bolj okrogla sem bila, pa mi je rekel 'sončica moja, jaz te imam vseeno rad'. Res je bil dober mož. Rajši si je od ust trgal, kot da jaz ne bi imela.

Ko sem jih imela 40, sem že vedela, da nama dete ni sojeno. Ampak mož je še kar upal. Je rekel: 'Sončica, saj pa imaš še mlado kožo, bova že dete vsejala.' Nisva ga do abrahama, niti kasneje. Mož me je vedno tolažil. Sva imela mucko v stanovanju, sem pa njo razvajala, potem pa so imeli za 60 let fešto, so se napili in se je domači zdravnik zagovoril, češ, da je mož kar v redu, da ni mogel imeti otrok in zakaj jih ni posvojil. 

Takrat se mu je življenje sesulo, videla sem v očeh, piti je začel, vedno bolj in bolj, doma je samo gledal v mizo, pa bil tiho. Smilil se mi je, shujšal je, jaz pa sem mu govorila, da nič ni, če ne moreš imeti otrok, da imava mucko, pa drug drugega. Vmes sem zbolela. Možganska kap me je oplazila, mi je celo levo stran naredila 'hromo'. 

Nekaj dni je nisem niti premikati mogla, ampak se je malo popravilo, da lahko hodim, a s palico. Samo obraz imam še zapotegnjen.

Potem pa je prišel en dan jeseni. Ni ga bilo domov. Čakala sem ga z večerjo. Celo noč sem ga čakala. Vedela sem pri srcu, nekaj ni bilo prav ... 

Naslednji dan so prišli miličniki ... Z mostu je skočil. Moj dobri možek, ki si je tako želel otroka. On, ki ne bi nikoli nikogar udaril, ki je rad bral, pisal je zgodbice. Tako krivično se mi zdi. 

Na stara leta se je potem začel 'kunšt'. S 450 evri nisem mogla preživeti. Pa tudi do trgovine nisem mogla sama več. Mož je le vozil, jaz pa peš nisem mogla 'trogat vreč' s par kilami. Kako uro sem imela do 'štacune', pa sem si potem raje kupila samo paštete ... lahke so, pa poceni. 

Včasih še kak kruh iz pekarne, ki so jo odprli 'za voglom'. Tak penast je bil, dišal je kot moja mama. Mucka je poginila, menda zaradi starosti, zaradi hrane ne, sem jo dobro hranila. Takrat se vse naučiš. Kdaj pogrejem pašteto, če jo 'raztumfaš' v ponvi, se da prelit makarone. 

Pa tudi surovo jo jem, jo kar narežem. Veliko gledam skozi okno. Ampak zdaj ne umivam več šip, da me ne vidijo otroci. So pljuvali v mene, pa metali pozimi kepe, bananine olupke. Težko sem jih 'pucala' s tal.. Če jih nisem, so ljudje govorili, da sem zanemarjena. 

Že tako se radi derejo 'stara smrdljivka', čeprav se čisto vsaki dan stuširam, čeprav že dolgo nimam tople vode, ampak smrdim pa ne!

Sta me pred meseci prišla gospod in gospa vprašat, če mi pomagata. Joj, sem bila vesela. Fajn človeka sta bila videti. Sta mi spucala, sem jima dala 20 evrov. Pa me je ona za kozarec vode prosila. Zvečer sem videla, da sta penzijo celo odnesla, ko sem po vodo šla.
Sem jedla potem samo vkuhano moko. 

Pa vodo sem zavrela, pa jo cukrala. Da energijo, samo vrti, vrti pa se, želodec se hitro skrči. Sem komaj učakala prvega v mescu, ampak so mi potem že opomine poslali. Nisem plačala elektrike, pa vode, pa gretja prejšnji mesec ... Zdaj pa nisem mogla. 

Za dvojne položnice nimam. Tudi če samo cuker jem, pa dajejo opomine, pa stroške, 30 evrov je opomin, ta prvi. Pa potem samo raste. Saj če bi v pekarno šla, mogoče bi dali kako skorjo kruha, ampak kaj, ko se mi tako vrti, da me noge ne nesejo. Saj ne pridem do tja.

Jaz zdaj čakam svoj konec. Na most ne bom šla, je le greh. Pa tudi višine me je strah. S to hromo roko se niti ne bi mogla potegnit gor na most. Mogoče, če ata ne bi 'zakšeftal' življenja ...«

Na Humanitarčku pravijo, da so za Sonjo izvedeli od poštarja. 

»Gospa je namreč nehala pobirati pošto. Ko so reševalci vdrli, je bila povsem onemogla. Po enem mesecu v bolnišnici so jo odpustili domov, za dom je bila čakalna doba leto dni. V tem času smo uredili dodatek, tople obroke. Tudi dolg smo poravnali - kar mi, osebno. Par kav manj, pa smo ženici poravnali dolg,« pojasnjujejo na Humanitarčku. 

Ob redni prehrani je Sonja zaživela, zdaj je 'prestavila' dom, saj zmore. Pa še novo mucko ima - ustrezno oskrbljeno, tudi zanjo hrano dostavljajo iz Humanitarčka: »Sonja ne gleda več skozi okno.« 

S spleta

Komentarji (58)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Redko gdo merje samo zaradi covida- od kod ta informacija in vir?
Intenziva je puna, zdaj pa še telko bole zaradi epidemije. Bolnica se vam zdi prazna? Normalno - ker JE. --> pacienti so razporejeni točno na točen termin (tudi do pol ure natančno), nej kak prej.
Kerih lidi je več; tistih ka majo vsaj nekšo bolezen in pridruženo stanje, pa kelko je tistih keri so zdravi kak dren in ali ti nemrejo biti prenašalci? Povej mi kakši delež je starejših?
Pod smrt zaradi Covida štejemo samo in izključno osebo, kera je umrla zaradi okužbe in zapletov s koronavirusom. Primer ka je tvoja mama (bognedaj) srčni ali ledvični bolnik->zboli za covidom (bognedaj)-> se stanje poslabša in umre (bognedaj)-> je to smrt zaradi covida, ker sama ne bi umrla v tistem trenutki zaradi srčnih ali ledvičnih težav.
Prosim, ka ne govoriš nekaj na pamet. Takšne poljudne in zlagane informacije širijo napačno mnenje. L

Saraaa (nepreverjen)

Lepo, kmečke penzije so še manjše, star človek si ne more na črno kaj zraven zaslužit, ker več ne more delati, evo, romi pa lepo imajo okoli 1000 eur podpore, lepo gospocko živijo in se nam še delajo norca kako po štali smrdimo. Ali je to prav, da nekdo (romi), ki doma lahko cel dan leži dobi 1000 eur, kmečka penzija za celoživljensko delo je pa okrog 300 eur, ali je to prav? Za tako situacijo so pa krive leve vlade, zato pa na volitvah voliti Jelinčiča, da romom malo zmanjša podpore.

glupa pamet (nepreverjen)

A če bodo romom zmanjšali podpore bodo vsi ostali dobili več ? Malo morgen!
Kdo pa je ob predlogu LEVICE, da se minimalna pokojnina zviša bil proti : SDS, DESUS, NSI,... v glavnem sama desnica....jao glupi narod.

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

Karel erjavec z juršo. Ne mejšaj drujge kcoj

In reply to by glupa pamet (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Kaj je glupa pamet, potem je pa pravica, da mladi romi dobijo po 1000 eur podpore za nedelo?

In reply to by glupa pamet (nepreverjen)

Krokodil11 (nepreverjen)

Saraaa,verjetno si bila v roma zaljubjena,pa te samo ponuco,ker si tak grda je verjetno poniknil,zdaj te pa daje maščevanje.

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Nikoli, žal vsem romom iz ust zelo smrdi, kar imate prirojeno in se tega ni mogoče znebit.

In reply to by Krokodil11 (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

In leve vlade so krive za male penzije in bajne romske podpore.

In reply to by glupa pamet (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

ko bom jaz predsednik
tako ne bo več

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Slovenija, pokvarjena dežela, hranimo manjake, delomrzneže, izkoriščevalce sistema, namesto da bi jih prisilili, da bi začeli delati. Po drugi strani nam pa starostniki in drugi onemogli umirajo na obroke pa so celo življenje delali zdaj si pa za penzijo ne morejo privoščiti niti hrane kaj šele ustrezno oskrbo. Naj se samo še oglasi oni smrad z desusa, koliko si je prasec nakradel, za svojo volilno bazo pa nikoli ni nič naredil.

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Pa to jaz govorim, mlad zdrav 20 leten rom, ki bi lahko delal, pa dobi za ležanje 1000 eur.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

narod ni glup (nepreverjen)

narod ni glup kot pravi Jelinčič. Zato bo imel edino svoje max 4 % norcev ki ga podpirajo in to je to. Je pa vedno zraven ker ima svoj cenik, stališča se prilagajajo po potrebi kdo več plača. bil je poleg pri vseh vladah pa še nikoli niso nobenemu zmanjšali podpore tako da ne prodajaj bučk. SNS = Samo Norci so (v stranki in za njih)

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

mekekeke (nepreverjen)

od kod tebi, da imajo toliko mesečno? socialna+otroški še vedno ne znese toliko, če le nimaš 10 otrok....

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Mekeke, ni res, samo gole podpore so okrog 1000 eur ( obstajajo dokazi ), potem pa zraven še po 200 eur za vsakega otroka dokladov.

In reply to by mekekeke (nepreverjen)

Lonimodino (nepreverjen)

Daj ne bluzi,mekeke
Govoriš nekaj,kar imaš samo ti v glavi.

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Samo levi pol to zelo skriva pred javnostjo. Pa kje na svetu je tako, da je podpora večja od minimalne plače in vseh penzij???

In reply to by mekekeke (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Desnica bo te probleme uredila, samo rabi močno podporo, levi po pa več nikoli ne sme priti na vlado !!!

In reply to by mekekeke (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Mekee to Saraaa kar nekaj piše, ker je za vso tegobo in svoje bedno življenje najlažje druge okrivit. Če nebi Rome, bi pa migrante, ali soseda ,ki ima na dvorišču boljši avto kot ona,....nekdo pač za tako vrsto ljudi kot je Saraaa mora vedno biti kriv za njeno bedo

In reply to by mekekeke (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Ne, me pa boli, ker nekdo za ležanje dobi 4× več, kot pa sirota v tej srce parajoči zgodbi, in takih zgodb je v Sloveniji veliko. Poglej samo družino Strojan, že jih je več kot 100 in vsi po cca 900-1000 eur podpore plus dokladi in lahko lepo gospocko živijo.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

fsdfrgsd (nepreverjen)

pol pa pokaži ta dkaz, ajde, da te vidimo! koji kreten si ti. če pa je tudi res, pa kaj? idi še ti na socioalko, bomo vidli če dobiš 1000. smotana

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Saraaa opredeli se za Roma, pa boš tudi ti živela tako fajn-če je seveda res to kar trdiš.

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Glavno,da so ilegalni migranti dobro preskrbljeni, in ne smeš nič cez njih povedati, ker bosta Fajonka pa Sukička takoj šli v luft. Pa Tomička tudi.

naška (nepreverjen)

kelko imigrantov je pa te v sloveniji? vsi idejo za đermani ka do tu v ton blatnon doli. pri nas je raj edino za manjaste cerkvene prodajalce megle ka jim država vse plačuje davkov pa itak ne plačujejo nič

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Levica in Fajonka hočeta v Slovenijo uvoziti 200 000 migrantov! Tiste v Nemčiji pa itak vsi plačujemo, ne samo nemci.

In reply to by naška (nepreverjen)

Lonimodino (nepreverjen)

Ti si rejsan malo narobe informirana. Nika nej,ti samo pisi,ka de ti lezej.

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

Nisem bral tega FAKE CLANKA. Me pa zanimle koliko bi naj mel clovek penzije kateri si niti centa ni vplacal v pokojninsko blagajo?

Saraaa (nepreverjen)

Saj pa romi niso niti centa vplačali v pokojninsko blagajno pa lepo dobivajo po 1000 eur čiste podpore, dakladi so pa še ekstra.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Lažonja (nepreverjen)

Kaj nabijaš s temi 1000 evri, lažnivec!

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Sarraa ti si kmetica pišeš, kako pa veš kolko Romov dela oz nedela in ne vplačuje v pokojninsko blagajno? Kako so tebi kot kmetu , fizični in nepooblaščeni osebi ti podatki dostopni?
Kar nekaj nabijaš, samo da se potem počutiš bolje oz čahko za svoje bedno življenje okriviš druge. Če bi bila res tako pametn oz obveščena o vsem, bi videla, da že v skoraj vsaki večji Oš ali vrtcu je zaposlen vsaj en Rom kot pomočnik- torej tudi on prispeva za tvojo kmečko penzijo. Koliko jih dela v Avstriji in morajo še tu davke plačevat?
Eh škoda časa ti razlagat, ker taki kot si ti imajo prihodnost samo v trenutni vladi

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

fsdfrgsd (nepreverjen)

je izredno simpl vse: prepovedati alkohol in bo mnooooooooooooooooogo bolje. če ne, pa potem naj dovolijo še tudi droge, od katerih je itak manj problematičnih kot so alkoholiki!

čarni vrag (nepreverjen)

jaz bi jim dal pol kile kruha na dan in pol litra mleka po komadu
pa po to hrano bi morali vsak dan osebno v trgovino
in to je tudi vse
to znese cca 1 evro na dan pomeni skupaj 30 evrov na mesec

iz kamnika doma (nepreverjen)

to je pa veliko denarja
za nedelo

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

tako je

In reply to by iz kamnika doma (nepreverjen)

Krokodil11 (nepreverjen)

Čarni vrag;tebe so gvišno napravli v bordeli

čarni vrag (nepreverjen)

tebe so pa z lopato noter fuknili
ker je bila tvoja mati tak nagravžna

In reply to by Krokodil11 (nepreverjen)

iz kamnika doma (nepreverjen)

to pa mora biti grozno
da imaš tako mamo

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

prosim bodite kolturni
in imejte spoštovanje do matere

In reply to by iz kamnika doma (nepreverjen)

Lonimodino (nepreverjen)

Ka pa je to,kolturni?

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Romkinja (nepreverjen)

Evo javljam se vam, vsem ki nam privoscite pol kg kruha in liter mleka na dan.

Delala sem 12 let v avstriji. V avstriji si stevilka, ko te ne rabijo vec, te odslovijo. V sloveniji pa nas ne vzamejo ker smo romi. Zato sem ze nekaj casa brez sluzbe.
O teh 1000 eur ki jih pisete ne vem nic. Dobim 410€ socialne pomoci in to je to. Od tega placam najemnino ( polovico je subvencija) , stroske in mi ostane nekaj za hrano. Za enega otroka dobim 130eur otroskega dodatka, in 80€ prezivnine.

Sara in podobni, ki vas tako boli nase romsko zivljenje, pridite in se zamenjamo. Z veseljem grem delat ali zivim lepo kot vi, ki nimate drugega dela kakor smrdet na racunalniku in pisat na pamet koliko kdo dobi. Skoda da res ne dobimo 1000€, saj bi potem veliko romov doma uzivalo in sedelo pred racunalnikom kot vi, tako pa delajo tezko v usnjarnah in se zbujajo ob 3h zjutraj , da dobijo 1200€ place.

Lep pozdrav

Tinka13 (nepreverjen)

Takim osebkom kot je ta Saraa je brezveze kar koli pojasnjevat. V svojih frustracijah in nezadovoljstvu vedno iščejo nekakoga, da ga lahko ponižujejo ,saj se ob tem potem oni pučutijo več vredni!
In prav imate- naj se gredo še oni Romskega življenja, če je res tako lagodno, lepo

In reply to by Romkinja (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

No romkinja in Tinka, potem se vama pa zdi prav, da kmet, ki je celo življenje delal, dobi samo 250 eur, kar je najmanjša penzija. Pa vi ne razumete bistva, nedelo je precej bolje plačano, kot pa delo, zato pa ni čudno, da je toliko ljudi na podpori.

In reply to by Romkinja (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Saraa ob vseh subvenzijah,ki jih kot kmet dobiva in “počitku” v tovarnah,kamor hodijo še dodatno delat nekateri ubogi kmetje, si si lahko več vplačevali in bi ziher več dobili!

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Potem pa idi ti "počivat" vsako jutro in vsak dan 8 ur.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Saraaa se strinjam, da je kmečka penzija premala. Ampak potem je treba nekaj narediti, da bo večja in ne drugim jemati, da bodo na istem.

Vidiš tukaj je problem pri našem razmišljanju.

In problem teh majhnih kmečkih penzij je tudi v tem, ker so ljudje, ki danes dobivjo te penzije živeli na kmetijah pred 40, 50 in več leti.

Razmere so se spremenile, ti kmetje so pa ostali siromaki. Tukaj gre predvsem za kmečke ženice, ki so ostale doma, delale na tisti majhni kmetiji in se posvečale otrokom.

Za nje bi morala država poskrbeti.

In ne, da se jemlje še drugim siromakom.

In reply to by Saraaa (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Ja ja Hojss, leve vlade niso za njih poskrbele, ker so zelo skrbele za rome, saj pa romi so proti nam gospodje, celo večina plač ne dosega 1000 eur. Povej kako lahko Strojanovi tako gosposko živijo, a misliš, da samo z 400 eur podporo?

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Odlično napisano Romkinja.

Točno tako. Problem je, ker so nekateri fauš in pač težko razumejo, da vsak mora iz nečesa živeti in bi mu še tisto malo vzeli.

In reply to by Romkinja (nepreverjen)

Ghost (nepreverjen)

Res žalostno

tanja flaškon (nepreverjen)

mi se gremo politiko
je treba delat
brez del ni jela
in tudi prav je tako
Naš veliki vodja tovariš tito je rekel
kdor ne dela
naj ne je

čarni vrag (nepreverjen)

živel tovariš Tito
zapomnil si bom tvoje zgodovinske besede
KDOR NE DELA
NAJ NE JE

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

jaz pa pravim
kdor ne dela naj vsaj je

čarni vrag (nepreverjen)

ti ki si peder

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Prdular (nepreverjen)

Potem boš pa na veke lačen. To, kar pišeš tu gor pod neštetimi vzdevki, ni delo.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

ni delo.
te je naredo

In reply to by Prdular (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

pa še zastonj malica v šoli
pa zastonj vrtec
to mora vse nekdo plačati

HojSS PRESS (nepreverjen)

Sploh ni problem koliko dobijo romi in še kdo. Saj ni toliko, kot večkrat hočejo desnuharji pokazati.

Desnuharji zavajajo z visokimi številkami, da delajo razdor med ljudmi in ščuvajo ljudi proti ljudem.

Desnuharji, SDS, NSi, SMC, in njihovi podporniki in prodane duše DeSUS in SNS bi vse naredili za denar in zato ga nočejo dati za socialo, ker jim gre samo za biznis in jihov pohlep.

Nihče se ne vpraša ZAKAJ hoče Tonin in ta desnuharska zalega sedaj dodatnih 700 MILIJONOV za vojsko !!!!!!!!

Vojska itak že ima redna sredstva iz proračuna, ki jih rabi za delovnje in prav je tako.

Gre za IZREDNA sredstva. Za 700 milijonov, ki bi naj šla za opremo !!!!!!!

Hmmmmm, nekdo bo to opremo dobavil !!!!!!!!

In nekdo bo MASTNO zaslužil !!!!!!!

Kaj pa provizije ?????!!!!!!

A je kdo že kdaj sklenil kak milijonski posel brez da bi moral dati kakšno kuverto ?????

Še mimogrede.

Tak čez palec, če bi marža bila okorg 30 % bi si nekdo razdelil od tega posla okrog 200 MILIJONOV !!!!!!!!

Ni treba veliko ugibat KDO bi si razdelil teh 200 MILIJONOV !!!!!!!!!

Saraaa (nepreverjen)

No Hojspres, potem pa naj cela država živi od sociale pa bo vse v redu.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Hojs, saj pa Jankovićeve mahinacije imaš pred nosom, pa si bil tih zato, ker je levičar. Vse skupaj so mu odpisali 53 miljonov eur. Lepo za socialo.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

magyar bacsi (nepreverjen)

Diil tuha!!!! Pišu pejtaš, sem Rom Šandor Šarkezi iz Pordašinec!!! Vse kaj tu nakladate je ena velika laž!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice