FOTO: GMS
Nina Bohnec se je s svojo pesmijo Med najinimi dotiki uvrstila med pet najboljših na natečaju mala Veronika.

Veronikina nagrada je natečaj za najboljšo pesniško zbirko leta, ki z naslednjim letom praznuje častitljivih petindvajset let. Ob bok pa ji že petnajst let stopa zlatnik poezije za pesniški opus ter šesto leto tudi mala Veronika, ki nagrajuje najboljšo pesem dijaka ali dijakinje slovenskih srednjih šol.

Izbor najboljše pesmi za nagrado mala Veronika 2020 oceni 3-članska strokovna žirija, ki jo imenuje organizator natečaja, in občinstvo preko e-glasovanja. V tokratni strokovni žiriji so: dr. Zoran Pevec (predsednik, pesnik), Tonja Jelen (pesnica in profesorica slovenščine) in Aleš Jelenko (magister menedžementa, pesnik, prozaist in esejist). Strokovna žirija neodvisno od glasovanja občinstva izbere pet nominiranih pesmi in jih sporoči organizatorju. 

Na letošnji natečaj je prispelo 29 pesmi, med petimi nominiranimi pa se je tokrat znašla tudi pesem Nine Bohnec, dijakinje 4. letnika Gimnazije Murska Sobota.

Med najinimi dotiki

Med najinimi dotiki so zrasli prostori,
začeli so se umikati in zapuščati gibe.

Dolgo sva jih skušala ujeti v kožo,
a ušli so in se razbežali po telesih.

Koža je postala surovina za razpoke,
izgubljala sva se v njih in previdno popravljala stene.

Nisva se želela prezidati,
zgolj spotaknila sva se in zbodla na konicah prstov.

Nina Bohnec
Mentorica: Boža Ivanuša Trajbarič
Gimnazija Murska Sobota

»Pesem avtorice Nine Bohnec je izjemno tenkočutna. Gre za pesem, ki kljub svoji redkobesednosti pove veliko oz. je prav zaradi nje dovolj dobra; pesem je namreč najmočnejša predvsem tam, kjer nas nagovori tišina. Govoriti in pisati o ljubezni (ali njenem koncu) je vselej težko, saj hitro zaidemo v dnevniško obujanje spominov in moraliziranje, no, temu se pesem Med najinimi dotiki uspešno izogne,« je zapisalo žirija v obrazložitvi pesmi.

O zmagovalcu bo odoločilo glasovanje, glas za pomursko dijakinjo pa je možno oddati na tej povezavi. http://www.veronikina-nagrada.si/glasovanje-2021/

Kakšna je nagrada za zmagovalno pesem?

Dijak ali dijakinja zmagovalne pesmi natečaja mala Veronika 2021 prejme denarno nagrado 400 evrov bruto in plaketo male Veronike, svojo pesem pa lahko predstavi na podelitvi Veronikine nagrade.

Nagrada za zmagovalno pesem se zmagovalcu podeli na Večeru poezije s podelitvijo Veronikine nagrade, male Veronike in zlatnika poezije 2020, ki bo v torek, 31. 8. 2021, na celjskem Starem gradu, v primeru slabega vremena pa v Narodnem domu Celje.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gimnazijec (nepreverjen)

Nina je izredno pozitivna oseba pa dejavna na vseh področjih. Če lejko, ji kliknite tisto zvezdico. Zasluži si jo.

. (nepreverjen)

Mali je čuden vmesnik. Treba izbrati pesem potem se komaj pojavi zvezdica on potem klikneš gor.

Starejše novice