Fotografija je simbolična
Strdki po cepljenju so zelo redek primer, v Sloveniji za zdaj brez primera, je na vladni novinarski konferenci dejal Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani. 

Včeraj popoldne je Evropska agencija za zdravila na osnovi zelo natančnih pregledov ugotovila, da je cepivo AstraZeneca učinkovito in varno ter da so prednosti cepljenja bistveno večje od pojava zelo redkih neželenih učinkov, povezanih s krvnimi strdki.

Zaradi nejasnih navodil prihaja do zmede

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je izrazil zadovoljstvo glede odločitve Evropske agencije za zdravila (EMA), obenem pa izrazil kritiko temu poročilu, saj je bistveno premalo natančno in ne opredeljuje, katerim skupinam posameznikov je to cepivo namenjeno oziroma priporočeno, kar vodi do zmede znotraj Evropskega prostora.

»Prenos odgovornosti Evropske agencije za zdravila na članice, na javne agencije za zdravila in na komisije, ki se ukvarjajo s strategijo cepljenja, je relativno neobičajen, saj ne nazadnje sledimo tistim smernicam, ki so bile dane ravno s strani Evropske agencije za zdravila,« je dejal Štrukelj.

En primer strdkov na 250 do 300 tisoč cepljenj

Do 22. marca je bilo danih 25 milijonov odmerkov cepiva. Zbir dokumentacije preko evropske podatkovne baze kaže, da je bilo zaznanih 62 primerov možganskih venskih tromboz in 24 primerov venskih tromboz v trebušni votlini. Do 4. 4. so številke narasle premo sorazmerno s številom cepljenj. 

»Gre torej za približno en primer strdkov na 250 do 300 tisoč cepljenj oziroma približno ena smrt na 1,4 milijona cepljenj. Še vedno govorimo o izjemno redkih primerih, vendar je povezava zdaj nekako vidna,« je pojasnil Štrukelj.

Če bi statistično računali, je to še vedno zelo varno cepivo, vendar v Evropski uniji šteje posameznik in ne statistika, pravi Štrukelj in dodaja, da »če se to zgodi meni, vam ali vašim bližnjim, to seveda ni vseeno«.

Kako je z zaščito brez drugega odmerka?

Štrukelj dodaja, da bodo še naprej spremljali varnost cepiva, pojasnil pa je tudi, kako je z zaščito, če zavrnemo drugi odmerek cepiva. Med ljudmi se je namreč pojavil dvom pred cepljenjem z AstraZeneco.

»Posameznik, ki je bil že cepljen s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca, in zavrne drugi odmerek, bo imel 50-odstotno zaščito, kažejo študije. In še to bo veljalo prvih nekaj mesecev po cepljenju«.

Posameznik, ki je prebolel covid-19 in je dobil samo en odmerek cepiva, pa bo približno toliko zaščiten, kot po dveh odmerkih, pojasnjuje Štrukelj in dodaja, da svetujejo dva odmerka cepiva.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jansa himself (nepreverjen)

Do zdaj se,posledice se pridejo...samovjaz janez jansaaaa!!

..... (nepreverjen)

Trump je pravo ka je najboukša zaščita varekina pa še falejše je. Priporočan ten strokovnjakon ka se cepijo z varekino.

čarni vrag (nepreverjen)

To ka van pripovedavle ta strokovnjak, je tak kak da bi vam avtomehanik kazo reklamne prospekte. Cepivo je nepreizkušeno in tu vam nikšni strokovnjak ne pomaga. Škoda časa.

Lojgii (nepreverjen)

Zaščite ni nobene edino neplodnost ali pa možganska kap.

zgrejbaš (nepreverjen)

ta pa je res strokovnjak prej je zagovarjal cepivo zdaj ko pa so ovi z eme rekli da je možnost strdkov prikimava... eh glavno ka on svetuje in vleče masne pare od vlade in farmacevtov naj samo traja kriza covid ker dosti se jih zaradi tega okoristi

Uzubin (nepreverjen)

Budalo jadno za 2evra bi svinjo nategno!

In reply to by zgrejbaš (nepreverjen)

zgrejbaš (nepreverjen)

kakšo budalo..pa nej ges..istino san pravo....kelko lidij brezveze prejema dodatek zaradi pandemije..eni zasluženo drugi pa zaradi dela od doma že leto dni ka gejejo stolce doma

In reply to by Uzubin (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nova direktorca EME je dolga leta svoje kariere delala kak lobistka za farmacevtske velikane. Vse je skorumpirano do amena.

kopitar (nepreverjen)

Ne razmim več tej glavnih inicijatorjev ,ki nam krojijo življenje .Vsak dan o cepivo te o strtkih in kaj še vse .Kaj nam bodo še lagali ?

. (nepreverjen)

Mogoće bo ta štrukelj glih tisti ki bo dobil đekpot.

. (nepreverjen)

Možnosti za smrt so večje kak na lotijo.

buba švaba (nepreverjen)

Srtnost je prej ena od milojon.... zanemarljivo seveda.... edino, če si nej glih ti tisti eden od milijon.
Mislin ka je procent smrtnosti pri koroni celi menši. Tak ka rajši korona dobin kak pa cepivo. Menje šans man ka od korone merjen kak od cepiva.

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Nekak ti matematika slabo ide.

In reply to by buba švaba (nepreverjen)

droben (nepreverjen)

ce prebolis 1 ter dobis se en odmerek je isto kot ce dobis 2 odmerka cepiva.
se pravi, da ce prebolis 2 x je potem takem isto kot ce bi se cepil.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice