Vir: Evropska komisija
Po sredini razpravi na plenarnem zasedanju se je velika večina poslancev zavzela za hitro uvedbo digitalnega zelenega potrdila. Predlog so z glasovanjem potrdili in tako omogočili prednostno obravnavo potrdila.

Po navedbah Evropske komisije bo zeleno digitalno potrdilo omogočilo, da bomo to poletje lahko med državami članicami Evropske unije potovali varno in s čim manj omejitvami. 

»Certifikat bo državam članicam pomagal ponovno vzpostaviti popolno svobodo gibanja in popolno svobodo gibanja na varen, odgovoren in zaupanja vreden način,« pravi Maroš Šefčovič, podpredsednik Evropske komisije. 

Potrdilo bo dokaz, da je bila oseba cepljena proti covidu-19, da ima negativen rezultat testa ali da je prebolela covid-19. 

Katere informacije bo potrdilo vključevalo?

Potrdilo bo vključevalo podatek o imenu, datumu rojstva, državi izdajateljici in identifikatorju, poteg tega pa bo: 

  • Cepilno potrdilo vključevalo informacijo o cepivu in proizvajalcu, številu odmerkov in datumu cepljenja.
  • Potrdilo o testiranju bo vključevalo informacijo o vrsti testa, datumu in uri testiranja ter centru testiranja in samem izidu. 
  • Potrdilo o prebolevnosti pa bo vključevalo informacije o datumu pozitivnega testa ter izdajatelju, datumu in veljavnosti potrdila. 

»Certifikat bo brezplačno na voljo v digitalni ali tiskani obliki, QR kode pa bodo pomagale zagotoviti njegovo varnost in verodostojnost,« še dodaja Šefčovič.

Certifikat bo na voljo v digitalni ali tiskani obliki, vseboval pa bo QR kodo in vse potrebne informacije.

Potrdilo bodo obravnavali po nujnem postopku

Na drugem marčevskem plenarnem zasedanju so evropski poslanci razpravljali o predlogu digitalnega zelenega potrdila. Med razpravo je velika večina poslank in poslancev podprla hitro uvedbo digitalnega zelenega potrdila, katerega cilj je omogočiti varno in prosto gibanje znotraj EU med pandemijo covida-19.

»Cilj je vzpostaviti sistem do junija. Iz tega razloga smo Evropski parlament pozvali, naj to dokumentacijo obravnava po nujnem postopku.« Maroš Šefčovič.

»Svet je pripravljen delati hitre korake naprej pri teh predlogih. Tako bomo imeli vzpostavljen certifikat in delujoč sistem. Upajmo, da pred poletjem,« odgovarja portugalska državna sekretarka za evropske zadeve.

Sistem digitalnega zelenega potrdila je začasen ukrep, povezan s trajanjem pandemije novega koronavirusa. Sistem se bo nehal uporabljati, ko bo Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec izrednih mednarodnih zdravstvenih razmer zaradi pandemije covida-19.  

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rotschild (nepreverjen)

Evropski parlament krši človekove pravice! TO JE TOTALITARIZEM IN DISKRIMINACIJA LJUDI...LJUDJE VLAGAJTE TOŽBE ZOPER TEH PSIHOPATOV.
V AMERIKI PREPOVEDANO DISKRIMINACIJE Z BILO KAKŠNIM ZELENIM, RUMENIM ALI BILO KATERIMI IZKAZNICAMI KER JE TO DISKRIMINACIJA DO OSTALIH!!!

tutu (nepreverjen)

Ka si mislijo vlade v državaj, ge zahtevajo vozniško dovoljenje za to, ka lejko voziš avto v prometi. In če ga nemaš, se nesmiš voziti. DISKRIMINACIJA!!!!!!!!!

In reply to by rotschild (nepreverjen)

Lulu (nepreverjen)

Nemreš primerjati vozniški izpit, z nekšnin vsiljevanjon in ustrahovanjon. Lelek

In reply to by tutu (nepreverjen)

df. (nepreverjen)

a je tebi bik v glavoj se sprdnuo
i mami se usral u mrdnožje
da si tak fuknjeni

In reply to by Lulu (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

V Ameriki je cepljenih že 100 milijonov ljudi, kar pomeni cca. 30% prebivalstva. Tam nimajo problema s cepljenjem ljudi.

In reply to by rotschild (nepreverjen)

mater van ... (nepreverjen)

Evo, zdaj smo pa tisti najebali ka smo se celi čas držali ukrepov, smo krepili svoj imunski sistem in smo se nej okužili in zboleli, ob enem se pa neščemo cepiti. Tisti ka so se pa lepo družili in žurali vse povprek, širili virus in se tudi sami okužili, do pa nagrajeni in do zdaj lejko lepo potovali. Mi pridni mo pa doma sideli. Zdaj pa že ges tudi pomali začnen vrvati ka je to vse skupaj maslo farmacevstke industrije.

Ludwik (nepreverjen)

> Zdaj pa že ges tudi pomali začnen vrvati ka je to vse skupaj maslo farmacevstke industrije.
Svaka ti čast .. nuco si več kak leto dni .. hahahahaha ... o bože moj ...

In reply to by mater van ... (nepreverjen)

x (nepreverjen)

Vejpa tisti, ka so preboleli, nejso imuni do konca zivota. Vsa potrdila majo omejeno trajanje. Ci si spostuvo/ala ukrepe tak dugo, se cepis tudi lejko, kda de pac možnost. Neven, zakoj ti je zaj taksen problem se cepiti, ali pa ides se testerat. Neven zakoj zaj zganjate paniko za brez veze.

In reply to by mater van ... (nepreverjen)

Jansa himself (nepreverjen)

EVO kaj sem vam rekel ovcke moje....plesete kak se meni(enim po svetu)sprdne...sprani..sprani ste do amena...lepo plesite hlapci moji plesite....samo jaz janez jansa!!

......w (nepreverjen)

edino himself Jansa se ne pusti evropskim diktatorjem, ki vemo katere politicne barve so.

In reply to by Jansa himself (nepreverjen)

Prdni lujza (nepreverjen)

Bravo janša celo evropo maš pod kontrolo za ene debile tukaj

ooa (nepreverjen)

kdo ima v evropskem parlamentu vecino, katera stran? tisti izvajao diktaturo kitajskega virusa.

.91 (nepreverjen)

Danes pa Evropa drvi na levo, sicer ne s klasično levico, s komunisti, pač pa z neko mešanico, ki jo je obsedla sodobna filozofija, ki vodi družbo v anarhijo.

In reply to by ooa (nepreverjen)

qaser (nepreverjen)

Anarhisti po Evropi pa se še kar norčujejo in vsevprek napadajo. Kako ti napadi delujejo nam demonstrirajo napadi na Slovenijo.

In reply to by ooa (nepreverjen)

optkul (nepreverjen)

Kaj pa pravijo na to, v burek koaliciji. Tam vedno vse populisticno vejo.

Evogaaa (nepreverjen)

Še ena teorija zarote?

xxxxx (nepreverjen)

Nikjer ne piše, kaj pa če potrdila ne boš hotel prevzeti oziroma uporabljati. Ali bo takšen človek potem drugorazredni. Ali bo necepljen človek, potem človek nižjega ranga. Mislim, da bo ljudem kmalu film počil. Birokrate v Bruslju lahko prične kmalu skrbeti za njihovo lastno varnost. Bo še eskaliralo, hudo.

x (nepreverjen)

Edino pravilno. Samo tak lejko omejimo sirjenja virusa med državami. Ci scemo nazaj normalo, de pac trbelo sprejeti taksne stvari. Rajsi se enjajte smiliti sami sebi pa gucati o nekson krsenje clovekovih pravic, ker nige ne pise, ka se morete mus cepiti, ampak zadosca ze prebolela okuzba in testeranje. Brezveze se zganja neksa panika in vsi samo kažeta kak ste nazadnjaški. Tak znamo ka večina nede potuvala nikan dele od hrvaške obale.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice