FOTO: Bobo (Roman Leljak)
Farsa okoli preimenovanja Titove ceste dobiva nove razsežnosti. Zadnja odločitev ustavnega sodišča je povzročila svojevrstno pravno zmedo, napetosti med županom in pobudniki referenduma pa postajajo vse večje.

Že skoraj leto dni traja borba za Titovo cesto oziroma Cesto osamosvojitve Slovenije, kakor želi radenska občina, da bi se imenovala nova ulica. Po več odločitvah ustavnega in upravnega sodišča, napovedi in odpovedi referenduma, je sedaj civilna iniciativa pod vodstvom pobudnika Franca Vukajča znova v fazi zbiranja potrebnih podpisov za razpis referenduma. Do 12. aprila morajo tako zbrati vsaj 220 podpisov, če želijo, da se bodo občani na referendumu izrekali, ali se strinjajo s preimenovanjem Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. 

Referendum bi bil na sporedu 23. maja

Župan Roman Leljak je prepričan, da se bo večina občanov, v kolikor pride do referenduma, izreklo za predlog občine.

»V občini izvajamo za 16 milijonov evrov projektov in namesto, da bi ob 30. letnici samostojne države naredili veliko prireditev na Cesti osamosvojitve Slovenije in se spomnili tudi na izgubljeno življenje na tej ulici, se še zmeraj ukvarjamo s Titovo cesto. Prepričan sem, da bodo 'temne sile preteklosti' izgubile in bodo ljudje dali prednost temu, kar sedaj počnemo,« meni radenski župan in svoje upe polaga tudi v ustavno sodišče, ki da bi lahko s svojo odločitvijo referendum tudi preprečilo.

Če do dokončne odločitve ustavnega sodišča ne bo prišlo, bo referendum 23. maja, še pove. 

Prebivalci obstali nekje 'vmes'

Ustavno sodišče je sicer občinski odlok o preimenovanju nazadnje zadržalo, kar pa je povzročilo tudi precej zmede. Ni namreč povsem jasno, kako se trenutno imenuje ulica, na kateri živi med 80 in 100 prebivalcev problematične ulice. Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je bil eden od dveh ustavnih sodnikov, ki je glasoval proti zadržanju odloka do dokončne odločitve sodišča.

»Imamo torej situacijo, ko se je Odlok nekaj časa izvajal, z učinkovanjem naše odločitve pa se ne sme več izvajati in je torej poimenovanje ulice "ustavljeno". Hkrati pa se prejšnje poimenovanje ulice ne more uporabljati, saj je Odlok z uveljavitvijo razveljavil prejšnjo ureditev poimenovanja ulice,« je opozoril v ločenem mnenju in dodal, da hkrati sodišče ni določilo načina izvršitve, ki bo to stanje razrešilo.

To pa po njegovem mnenju vpliva na pravno varnost, saj se ne ve, na katerem naslovu dejansko nekdo prebiva, s katerim naslovom lahko posluje v pravnem prometu in nastopa v pravnih razmerjih, kateri naslov naj se uporablja za poštne storitve in podobno. 

Leljak napoveduje tožbo proti Pošti Slovenije

Ravno do takšne situacije je zdaj tudi prišlo. Kot nam je namreč povedal Leljak, Pošta Slovenije vrača vso pošto, ki je naslovljena na Cesto osamosvojitve Slovenije.

»V komunalni službi smo spremenili naslov v Cesta osamosvojitve Slovenije in v oklepajih dodali 'prej Titova cesta', Pošta Slovenije pa se naslanja na obrazložitev, da ni ne Cesta osamosvojitve Slovenije in ne Titova cesta, zato nam vrača vso pošto. Tako zdaj ne moremo pošiljati položnic za vodo. To ni korektno, saj vsi vedo, za katero ulico gre. Po drugi strani pa je Pošta Slovenije dovolila dostavo pošte na Občino Radenci, ki je bila naslovljena name z naslovom Titova cesta 9. Šlo je za grozilno pismo, v katerem je bilo zapisano da bom izgubil glavo, če bom spremenil ime ulice,« se jezi župan in napoveduje, da bo Občina Radenci sprožila sodni postopek proti Pošti Slovenije zaradi povzročene škode. 

Leljak ne razume, zakaj Pošta Slovenije vrača pošto, saj so na pošiljkah navedli oba naslova (FOTO:BOBO).

Pošta Slovenije: Ravnamo skladno s sklepom ustavnega sodišča

S vprašanji smo se obrnili neposredno na Pošto Slovenije, kjer so nam odgovorili, da ravnajo skladno z odločitvijo ustavnega sodišča in napačno naslovljene pošiljke vračajo naslovniku.

»Pošta Slovenije ravna skladno s sklepom Ustavnega sodišča RS št.: U-I-2/21-9; U-I-3/21-10 z dne 21. 1. 2021, na podlagi katerega je izvrševanje Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 71/20), do končne odločitve Ustavnega sodišča RS, zadržano. Pošta v primeru oddaje pošiljk, naslovljenih na Cesto osamosvojitve Slovenije, pošiljatelje opozori, da so pošiljke naslovljene na neobstoječ naslov. V primeru, da so pošiljke vseeno oddane na ta naslov, se pošiljateljem vrnejo kot nevročene,« pojasnjujejo.

Civilna iniciativa opozarja na kršitve občine

Vukajč pravi, da so s strani civilne iniciative na pošto poslali dopis in priložili sklep ustavnega sodišča, zato pošte ne sprejemajo. Kot si tudi sam razlaga, je ustavno sodišče odlok zadržalo v celoti, kar pomeni, da tudi Ceste osamosvojitve Slovenije do končne odločitve sodišča ni. Prepričani so sicer, da bodo zbrali dovolj podpisov za referendum, saj zaznavajo velik odziv na upravni enoti v Gornji Radgoni. Ob tem pa izpostavlja težavo pri zbiranju podpisov po elektronski poti.

»Leljak je v obvestilu napisal, da se podpisi lahko zbirajo tudi na način elektronskega podpisa, a občina tega ni omogočila. To smatramo za kršitev, morda celo ustavne pravice do referenduma, ki je najvišja oblika odločanja v naši državi,« ocenjuje Vukajč, ki pravi, da v civilni iniciativni sproti sporočajo vse, kar je po njihovem mnenju nezakonitega v zvezi s preimenovanjem ulice. 

Borijo se za svojo ulico

»Nas imenuje temne sile. Mi se samo borimo za svojo pravico in branimo. Na kraj pameti mi ni prišlo, da se bom moral kdaj boriti za svojo ulico, ampak to je naše in pika. Če Tita ne bi bilo, ne bi bilo tudi Slovenije. Leljak je občino skregal do konca,« še pravi Vukajč, ki je precej oster do župana Leljaka, za katerega pravi, da je manipulator.

Leljak je na zadnji dan lanskega leta ponosno nagovoril občane ob novi tabli in napovedoval obnovo ulice. Tablo so vandali že naslednji dan pobarvali, namero o obnovi pa je Leljak 'zamrznil'.

Leljak: Ljudi razdvaja ravno Josip Broz Tito

Župan se seveda ne strinja in verjame, da imajo ljudje razprtij okoli Titove ceste dovolj.

»Pravijo, da jaz ločujem in sem jih jaz razdvojil, ampak žrtve Titovega sistema so živele v občini še pred mojim prihodom, a niso mogle dvigniti glasu. Če kdo ločuje, je to prav ime Josipa Broza Tita,« meni Leljak in pove, da je občina dobila več tisoč evrov donacij iz cele Slovenije, s katerimi bi pokrili vse stroške tam živečim za zamenjavo dokumentov, zato meni, da gre pri nasprotovanju zgolj za ideologijo.

Če Titova ostane in bo ponovno župan, bo ime znova spremenil

Pred časom je Leljak v primeru referenduma oziroma uspeha pobudnikov napovedoval celo svoj odstop, a je to namero vendarle umaknil.

»Program naše koalicije bom izpeljal do konca, a če referendum uspe, ne bom preveč zadovoljen. V primeru, da Titova cesta ostane in se bom odločil za vnovično kandidaturo, bom jasno zapisal v svoj program, da bom ime ulice ponovno spremenil. Me pač ljudje ne bodo volili, če bo temu tako,« še napoveduje radenski župan.

S spleta

Komentarji (57)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Itak Znate Što (nepreverjen)

Leljak - nekdanji operativec "temnih sil preteklosti" ... navaden čoban, ki pa brez ovc seveda ne more

stari partizan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bj jas predlagal Ulica bandita tita.

Leljaka pa za narodnega heroja.

In reply to by Itak Znate Što (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Ti si navadni fašist in ne stari partizan ali pa ustaš tako kot leljak lopov, naj vrnr denar, ki ga je ukradel.

In reply to by stari partizan (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

Stari partizan
kot mi je znano ti si isto prisel iz ustaske drzave pa stanujes blizu prejsnega poslanca vem kdo si ti

In reply to by stari partizan (nepreverjen)

puklavi miha (nepreverjen)

Stari partizani imajo vedno prav:

https://www.youtube.com/watch?v=3qfmHGacu38&t=178s

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec je najvekši ustaš in peder.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

Znamo, Znamo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Leljak=LEGENDA!!!

Parsifal (nepreverjen)

kelko lelek placa za komentare?..verjetno z obcinskimi pejnezami...zgleda ka de racunsko sodisce melo v kratkon delo na radenskoj obcini...

In reply to by Znamo, Znamo (nepreverjen)

Znamo, Znamo (nepreverjen)

uuuu, boljše da ne veš...glede na faušijo, bi ti preveč vplivalo na zdravje :-)

In reply to by Parsifal (nepreverjen)

1 (nepreverjen)

Ks ste volili tou zdaj mate.

levak (nepreverjen)

res je, kaj so izvolili to majo, in kaj majo, idi pogledni, ka je toti leljak v dveh letih v Radencih naredo, čuda, ne prej, ne za njim ne bo takšnega napredka, župani Leljaki samo kapo dol!

In reply to by 1 (nepreverjen)

Skrnicln (nepreverjen)

Pohvalno! Kapo dol za vse njegove dosezke v obcini in za obcino, ampak glede ulice je tezava v njem in samo v njem in njegovi ideologiji. Ce narod ne da, pac neda spreminjanja imejna! Ges ga ne razmin enostavno, pa ci bi se ulicica imenuvala, ulica najmensih penisov.... To je odlocitev obcanov in prebivalcov tej ulice. Un pa glede na njegovo naslanjaje, ka je vse naredo pa ka vse un dela dobro za obcino, ci je taksna dobricina, naj da nazaj vse pejnaze ka je v 40 letaj spokradno. E vidis, to pa tuj nebi. On je zaj zupan, pa nikole vec nede, ker podjebavle svoje obcane. To se vidi samo iz njegovih trditev.

In reply to by levak (nepreverjen)

Ras Ul' Ghul (nepreverjen)

Lejko be komout tabla bijla cesta Butlov glede na tou ka so ga one gli zvolile...nekak bi še najbole čedno bilo..

osrdekk
Za Slovenijo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

30 let Slovenije Nesnage pa še vedno Slavijo Morilca tita🤡🤡🤡🤮🤮🤮

prekmurec75 (nepreverjen)

Za Slovenijo
pa ti nisi Slovenec ti si pac prislek v Radence boljse da izgines iz tega kraja drugace......

In reply to by Za Slovenijo (nepreverjen)

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec pa tij si že 30lejt socialni problem v toj državi.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

Pardin (nepreverjen)

Ljeljak croatica nisi vreden da ime TITO sploh izgovarjaš... edino ga lahko nagovarjaš z gospod kot ga je angleška kraljica...

smrkci (nepreverjen)

TITOJA,PUSTITE PRIMIRU,ker je tito bog za vse današnje šalabajzerje ki vodijo ta svet,Slovenski politiki in tisti kater mu rušijo ponos nimajo jajc da bi vse to preživeli kar je preživel tito.

. (nepreverjen)

Kda je bila Titova je vsaj pošta prihajala.

helmut (nepreverjen)

SDS - politika sovraštva

Glavni Moderator (nepreverjen)

Kaj ta Lelek nima kaj drugega za počet.... Kot da drek meša 😷

Bučkoe (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

So prebivalci Radenec še vedno komunisti, ali samo prebivalci ulice zloglasnega Tita? Da jih ni sram!!! Seveda ne, ker če bi bila vojna bi verjetno isto počeli kot on

Parsifal (nepreverjen)

tou ti je isto kak ci bi jes pravo ci smo se Slovenci dele fasisti eli domobranci..ka smo drzavljani zloglasnoga voditela zuto modre barve??

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

Buckoe
ce bi res danes bila vojna bi ti bil prvi kateremu bi jas prerezal vrat vem kdo si ti ampak cakam samo da ustas naredi upor v Radencah pa bos prvi

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

-- (nepreverjen)

Debelomi fuknjecomi na peni glavo vkraj vsekati.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

icnedar (nepreverjen)

Če ne bi bilo takih izmečkov kot je Leljak, tudi teh razprtij ne bi bilo.

čarni vrag (nepreverjen)

Naj jim Leljak pošto nosi. Lejko s tistim cugom, ka je bil parkirani na Kapeli.

!!!!! (nepreverjen)

Radenčani nikakor ne razumem ,da niste imeli bolj poštenega in pravičnega človeka z pošteno preteklostjo poslati kot kandidata na volitve za župana .Izbrali ste prišleka ,da vam kroji kako boste živeli

SD1945 (nepreverjen)

Bi Šmida.Samo je nesposoben alkoholik.

In reply to by !!!!! (nepreverjen)

franciska

Poglej si protikandidata in ti bo jasno!

In reply to by !!!!! (nepreverjen)

drevored (nepreverjen)

Le kdo pri zdravi pameti bi hotel tako dolgo ime ulice/ceste?

Parsifal (nepreverjen)

ne ven zakoj bi obcina tozila posto ci je lelak pravo ka je bijla groznja njemi osebno poslana????aja...ka de te lejko u obcinskimi pejnezami placao advokata..budalo..vsi znamo sto je lelak..samo tisti nescejo znati keri so ga volili...

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Šnelfajarco sem pa gamad počistiti!

prekmurec75 (nepreverjen)

Leljak in njegova radenska mafija naj nepozabijo kako mafijo zastopajo naj se spomnijo samo Prelogove kateri so se bavili z mamilami a ta Hrvatski udbas ni nic boljsi koliko ljudi je prevaral in se v Titovem rezimu je bil udbas in koliko ljudi je pod njegovim vohunjenju zgubilo zivljenje a danes je Radencanim zupan milim da je stem Radenskimi prebivalcem nekaj narobo a da v tem kraju ziviji vecinoma lopovi in ovaduhi Slovenskega naroda

. (nepreverjen)

Z enoga znaka telko dreka. Lejko be to izkoristele pa posnemali kakso nadaljevanko.

Pika Poka (nepreverjen)

Malce zgodovine o 'biseru' Leljaku: Roman Leljak se je rodil v mestecu Đurmanec pri Krapini, očetu Rudolfu Leljaku in materi Milici Belošević. Osnovno šolo je obiskoval v Šentjurju. Po končani osnovni šoli leta 1978 se je odločil za vojaški poklic in nadaljeval šolanje v Sarajevu in Beogradu na Srednji vojaški šoli. Končal je specializacijo za šifranta v Jugoslovanski ljudski armadi (JLA) in nato še posebno šolanje v Vojaškem centru varnostne službe v Pančevu.

Služba v JLA: Leljak, podčastnik JLA, je najprej služboval kot šifrant v vojašnici Ljuba Šercerja v Ljubljanskem armadnem območju, kasneje pa kot organ varnosti JLA. Služboval je še v Postojni in Mariboru. V organih varnosti JLA je prenehal delati februarja 1988. Marca 1987 je zaprosil za prenehanje aktivne vojaške službe.

Nekaj dni pred aretacijami Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasića (afera JBTZ), so ga 25. maja 1988 aretirali zaradi kraje denarja in kasetofona ter nepooblaščenega snemanja. Priprli so ga v vojaškem zaporu na Metelkovi v Ljubljani, kjer je ostal do 17. avgusta 1988, ko je z gladovno stavko izsilil izpust. Sam je trdil, da je proces proti njemu političen, ker je sovpadal s procesom proti četverici, sta ga takrat podprla Odbor za varstvo človekovih pravic in tednik Mladina. V procesu pred vojaškim sodiščem v Ljubljani je bil obsojen na 14 mesecev zapora. Sodba mu očita zlorabo metod in sredstev v Službi. Prošnjo za prenehanje vojaške službe v JLA so uslišali 20. oktobra 1988. Sodba je razveljavljena s sklepom Vrhovnega sodišča RS 1992 leta in kazen brisana iz evidence.

Samostojna pot: ustanovil in vodil je revijo AS, časopis Trač, Srbsko revijo AS, bil je direktor Založbe za alternativno teorijo, ta je izdajala tudi mesečnik Vohun in je avtor več knjig. Leta 2005 je bil spoznan za krivega goljufije s posojili v začetku 1990-ih let in obsojen na zaporno kazen. Po več letih izogibanja kazni je leta 2008 odšel v zapor. Pred tem, leta 2007, je bil obsojen vnovič, tokrat zaradi goljufanja vlagateljev v podjetje Avto Ideal, v katerem je bil direktor. Po prestani zaporni kazni so postopke proti njemu sprožili upniki, zato je sodišče konec leta 2015 razglasilo njegov osebni stečaj... itd....

ohjoj (nepreverjen)

Draga, kje pa je kaj o Leljakovem odkritju jam z posmrtnimi ostanki, mumificiranimi trupli sonarodnjakov, kateri so bili zrtve prejsnega sistema, zrtve "bratstva in enotnosti"? Tista skrita trupla iz vasih pozlacenih z diamanti prekritih casov?

In reply to by Pika Poka (nepreverjen)

Papaštrumpf (nepreverjen)

Keri je te Pika Poki dal minus ?, pa še avanse za avte je pozabila, sigurno si njegov kompanjon.....

Parsifal (nepreverjen)

lalek gleda samo za svojo korist..jebe se njemi za lejve eli desne..odavle meglo malo tu malo tan..vse z namenom ka pokasejra...ehhhh brezveze pisariti..

Radenčann (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Leljak je car in car bo ostal, ne glede na poimenovanje ulice. Heroj je tisti, ki se upa zoperstaviti
najmračnejšim silam - zločincem JBT in njihovim zagovornikom. Zdaj pa naprej z minusi, Sobotainfo,
plusi in minusi so spet obratno naštelani - na na škodo župana in v korist njegovih nasprotnikov!

!!!!! (nepreverjen)

Radenča............ Tvoj Leljak je takšni car ,da v Avstraliji ni zapustil niti letališča in z prvim avionom za Evropo je on bil prvi potnik .Malo pogoglaj

In reply to by Radenčann (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

ne vem zakaj se ne najde bar eden od tistih AVTO IDEAL FIRME, katerim je dolžan, pitaj boga koliko je prevaranih kupcev ?????? Da mu preluknjajo kolena in še kaj drugo, da ne bo več sral v Radencih.

. (nepreverjen)

Od koga so se te oni osamosfojili? Radensko so pret znali sami v glaže točiti, bademajsteri tudi biti pret zaj pa ne. Smo pa lejko fsi župani če nas izvolijo, to je resen. Resan pa tudi ka nas je polovica Samosvojih, tak da je vredi ime. Samo ka nete na Titea pozoobili. Čuvajte bratstvo i jedinstvo ko zenicu oka svoga. ( ali astra zenico). Te so bili še cajti ne pa zaj.

soul hunter (nepreverjen)

gnoj od gnoja prasec zarukani tele eno butalec gnoojjjjjjjjjj

czd (nepreverjen)

Podpirajo pa ga sami hrvaški simpatizeri v občini...
Ki se slikajo z Bebekom, Dinamo...
Naj spizdijo v ljepo njihovo tam dol...

Jozo (nepreverjen)

Pa Bebek ti je legenda. A ne vaš Prdin i jegova Lidija.

In reply to by czd (nepreverjen)

slatna (nepreverjen)

Leljak je Radence pokazal v luči razvoja in to jemi nihče ne more vzeti. Vsi njegovi nasledniki bodo stopili v velike čevlje in ga nikoli ne bodo dosegli.
Zaradi tega je Leljak sininim razvoja, ker zmore in ker upa. Njegovi nasprotniki mu do gležnja ne segate in tega se zavedate, zato pa samo bevskate, rezultatov pa od vas ni bilo in ne bo!

Kompromis (nepreverjen)

Predlagam, da strani sprejmeta sporazum za tretje poimenovanje, ki bo zadovoljilo in zadostilo željam vseh:
ulica naj ima kratko poimenovanje, t. j. Zločinska, pa mir!

ohjoj (nepreverjen)

Tako je, na primer Jovankina ulica!

In reply to by Kompromis (nepreverjen)

prebolel KORONO (nepreverjen)

jaz predlagam, da se ulica imenuje ......LELJAK in KOMPANIJA + AVTO IDEAL. NESNAGA ENA KA PA SERE PO TITOJU, vej je pa bil na šolanju in zaposlen v JLA za časa TITA.......... TO SO BILI ČASI NEJ PA ZDAJ, KO SMO V ŠVICI samo ne poleg NEMČIJE ampak nekje dol poleg RUANDE-KONGO-ANGOLA itd.

ohjoj (nepreverjen)

Zgleda, da korona res pusca psihicne posledice...

In reply to by prebolel KORONO (nepreverjen)

SD1945 (nepreverjen)

Zlatko Mir je radenčanom že vrnil pokradeno ?

zvoncek33 (nepreverjen)

Seveda ni in nikoli ne bo vrnil, prav tako Leljak ne.

In reply to by SD1945 (nepreverjen)

eh. (nepreverjen)

bogi so totti, pa še prek mure so, ni jim lahko.

black panter

pa ka so v tej radencaj samo levaki pa stari komunajzeri,rajši si vred zemte park pa okolico

Miki mali (nepreverjen)

Leljaku prejšnji sistem ni bil dober ,ker je kradno in bil obsojen, u novom sistemu,pa kradno in bil obsojen,a je mogoče že vrnil milijone?
Temne sile ,? on je zagreto delal za te temne sile,kaj je pozabil .zdaj pa samo meša drek.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice