Poslanka SD Meira Hot je v državnozborsko proceduro vložila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali. Predlog zakona med drugim predvideva višje kazni, prepoved verig in uvaja obvezno čipiranje mačk.

Predlog, ki ga je prejel predsednik državnega zbora Igor Zorčič, je podpisalo dvanajst poslancev.

Cilj predloga je krepiti načelo humanega ravnanja in odgovornega lastništva ter preprečevati trpljenje in mučenje živali. 

Glavni cilji predlaganih sprememb in dopolnitev so:

  • uveljavitev obveznega čipiranja psov in mačk,
  • prepoved usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož in krzna,
  • prepoved namernega omejevanja gibanja živali na način, ki jim lahko povzroči poškodbe, trpljenje in bolečino,
  • prepoved priveza psov na verige in druge oblike priveza,
  • prepoved usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih,
  • finančno razbremeniti občine,
  • zvišati kazni za prekrške.

Kaznovati želijo malomarna početja lastnikov živali 

S predlogom želi skupina poslancev dopolniti člen, ki opisuje prepovedana ravnanja. Po novem bi v ta člen sodilo tudi izpostavljanje neprimernim temperaturam in vremenskim pogojem.

To zajema malomarna dejanja lastnikov, kot je na primer puščanje živali v zaprtih avtomobilih na žgočem soncu ali izpostavljanje živali mrazu in vetru. 

Predlog zakona predvideva obvezno označevanje mačk, prav tako pa pes ne bo smel v novi dom, če prej ne bo čipiran.

»Označevanje mačk je eden od osnovnih korakov k odgovornemu lastništvu živali,« so zapisali v predlogu in dodali: »Odgovorno lastništvo je pogoj za zmanjševanje števila zapuščenih mačk v Sloveniji.« 

Predlog prepoveduje privezovanje z verigo

S spremembo zakona bi se zakonsko prepovedal privez psa z verigo ali kakršnokoli drugo obliko priveza. Ta bi ostal dovoljen med sprehodi, rekreacijo in veterinarskimi postopki.

Pojasnjujejo, da je privezovanje psa na verige zelo nevarno, saj lahko povzroči hude spremembe v obnašanju in v fizičnem razvoju. Ne samo, da privezovanje omejuje svobodo in prosto gibanje živali, ampak tudi slabo vpliva na njihovo zdravje in onemogoča naravno interakcijo z drugimi živalmi in ljudmi. 

Ob tem predlog zakona predvideva prehodno obdobje, v katerem bi se lahko lastniki psov na spremembe pripravili in poskrbeli za postavitev ograj oziroma pesjakov. 

Trenutne sankcije ne dosegajo želenih učinkov

Po predlogu ni več dovoljeno usmrtiti žival zaradi pridobivanja kož in krzna, prav tako ni več dovoljena evtanazija zdravih živali v zavetiščih. Pojasnjujejo, da večina zavetišč v Sloveniji že uveljavlja politiko neubijanja živali oziroma »no-kill policy«, zato je smiselno, da se to uzakoni in uredi na sistemski ravni.

Podpisniki predloga ob tem predlagajo, da se stroški oskrbe živali v zavetišču, ki sedaj pretežno bremenijo občine razdelijo tako, da bi polovico stroškov oskrbe živali pokrila Republika Slovenija, polovico pa občina.

Predlagatelji zakona se zavzemajo tudi za višje globe za prekrške. »Trenutne kazni in sankcije za ravnanja, ki niso dovoljena s tem zakonom ne dosegajo želenih učinkov. Trenutne kazni in sankcije so bistveno prenizke in posledično nimajo odvračilnega učinka,« so zapisali.  

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Romo. . (nepreverjen)

Kaj pa če bi se najprej pobrigali za ljudi, kajti nekateri živijo v hujših razmerah kot živali in ravno taki ljudje imajo živali ki so lačne in na verigah.
Zanima me pa tudi gdo bo hodil kontrolirat upoštevanje zakona v romska naselja, se pravi , spet najebemo samo eni , glavno ka se bo kasiralo.

No one (nepreverjen)

Se strinjam s tabo, ampak se pa strinjam tudi z predlogom zakona. Vsaj nekaj bi bilo dobro storiti v tej smeri.

In reply to by Romo. . (nepreverjen)

Ono no (nepreverjen)

naj najprej to vsi clani stranke SD uresnicijo, zapisejo v svojnstatut, pa da vidimo ce se obnese, potem sele predlog za druge.

In reply to by No one (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

No končno da se sprejme takšen zakon
Me vsaj moj Sulejman Buzerantovšek ne bo mogel več imeti na ketni

In reply to by Ono no (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

No one
bos pa imel polno dvorisc divjih mack jas bom prvi da bom ti vrgel macko na dvorisce zakaj bi jas dal cipkat macke katere zapuscene mi pridejo k moji hisi

In reply to by No one (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Ciganom bodo delali še naprej zastonj kastracij, sterilizacije, čipiranja itd..

In reply to by Romo. . (nepreverjen)

nithdil (nepreverjen)

Ka pa či bi se držal teme? Prečitaj si ka so whatabautism-i in zakoj so gnili.

In reply to by Romo. . (nepreverjen)

prdni lujza (nepreverjen)

če bom mačko moga čipirati je ziher več ne bom meja.

Raspasoj (nepreverjen)

trol kmetavzarski

In reply to by prdni lujza (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Kdo je predlagatelj te norosti? to pove vse in o tej stranki in ljudeh. v tej stranki. se dobro da nimamo 72 splov v sloveniji, ker enim se ze sedaj zblojeni in se jim mesa.

delo.vaste (nepreverjen)

Spostovani volivci, Meira Hot in stranka SD zelena je nova rdeca s predlogi za ljudi in boljse zivljenje v vsej polni velikosti in sijaju.Samo za vas.

uiolop (nepreverjen)

naj najprej poskrbijo da posamezni psi ne bodo celo zivljenje v pesjakih, ki so velikosti 2 x1 m.

wolwtg (nepreverjen)

To je sedaj nujno potreben predlog zakon, ker ostalo vse imamo in smo najboljsa drzava. a lahko bi cipirali se kure na 24 kur. Pa s cim se ti ukvarjajo. Kopirajo neke brezvezne zakone in amerike.

ČIPEJRATE METE… (nepreverjen)

Prekleti norci slovenstana, već koristi če boste začeli podgane čipejrati, samo ka se dobro plača mafiji katera to vodi. Kdaj pa boste začeli čipirati ove huligane na Metelkovi v LJ saj drugače jih ne ločičš kaj je moško pa ka žensko, dukumentov pa tak nemajo, če bi meli čip bi policija takoj ugotovila kdo je. PODAJAM PREDLOG VLADI ČIPEJRATE PREBIVALCE METELKOVE.

porkon (nepreverjen)

blondinka katere življenje je povezano z mučkami, umorom s strani strica itd. prava mafijka in tej kaj naj verjamem?

.... (nepreverjen)

Ob branju tega članka in omembi poslanke sem se prav lepo nasmejal, pa saj temu je tudi namenjen ta članek , mar ne ?

Bskene (nepreverjen)

Tebej čiperate pa te v klejt zaprejte doživotno baba zmejšana pokvarjena!

Don Mentony (nepreverjen)

Z večino predlogov se strinjam. Dodal bi pa eno, dokler so naša zavetišča polna, obvezno prepovedat UVOZ zavrženih živali z Bosne in Srbije, na račun katerih doli razni " živalo ljubi " bogatijo !!

smrkci (nepreverjen)

Žival je bolj pomembna kot človek,človek je mesojed in mesojed ostane,človek je pozabil na zgodovin od katere se nič ni naučil.

porkon (nepreverjen)

govori zase. ker so ljudje ki so s principa vegetarijanci ali vegani, nekateri pa zaradi zdravstvenih težav ne smejo jesti mesa, eni pa ga pač ne marajo itd. sicer pa nikjer v zakonu ne piše, da moramo biti mesojedi. potemtakem si lahko tudi kanibal.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Šul4n b3d4k (nepreverjen)

@porkon. Ne zastopiš problema na dolgi rok. Ko bo država uvedla dobronamerni zakon s katerim ti bo v praksi prepovedala živeti in preživeti bo zelo hudo.
Zakoni že obstajajo. Pa ali se slabo izvajajo, ali pa nimajo učinka. Z konstantno spremembo zakonov z dobrimi nameni pa se enkrat lahko pride do zelo neželenih učinkov realnosti. In zgodovina je polna takšnih primerov.

In reply to by porkon (nepreverjen)

dobrovoljcek (nepreverjen)

kaj sploh hočeš povedati s tem?

In reply to by Šul4n b3d4k (nepreverjen)

mačkonka (nepreverjen)

če že treba čipirat mačke, bi raje napravili to z gps, bi bilo več haska kot brez tega.

SSSSobočanec (nepreverjen)

Ponovno se vidi da so levakom večja prioriteta živali, kot človek. Sem nekje zasledil, da je eden županov povedal, da na dan občine več plačajo za psa v zavetišču, kot z človek v domu za ostarele. Pa ponovno ustanovit kako NVO, da bo to kontrolirala!

emmm (nepreverjen)

zasledil si in zdaj to brez ka bi prevero dale siris? no naj ti poven ka to nej resan in ka do toga podatka pride enostavno ce ides na spletno stran obcine in malo pobrskas. samo to pa nebos nej, ka ti bole pase siriti bedne udarne dezinfornacije ka bole zanimivo v spadnes nej? no v spadnes kak zabiti idiot

In reply to by SSSSobočanec (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Če bi leva kom res bile prioriteta živali, bi poslušali tiste, ki se ukvarjamo z živalmi in bi napisali dober predlog. Tole zdaj pa je samo nedosledno iskanje pozornosti.

In reply to by SSSSobočanec (nepreverjen)

Force (nepreverjen)

Ko bo clovek znal pokazati empatijo do zivali bo tudi med ljudmi lepse in boljse. Dokler pa bodo cloveku zivali le potrosni material se zal nic ne bo spremenilo.

Zivali so iskrene in ne premorejo taksne zlobe kot clovek. Cel svet je zelo krivicen do teh nedolznih bitij.

Šul4n b3d4k (nepreverjen)

Cilji so že lepi. Vendar važni so rezultati.
In ko ti lepi cilji ne bodo dosegli rezultatov bodo spet uvedli nove bolj stroge kazni, verjetno še čipiranje lastnikov. Svoboda ne skrbi nobenega dokler je ne bo več...

prekmurec75 (nepreverjen)

morda bodo tudi cipkali moj kurec ker skace pri sosedah

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice