Župan Saša Arsenovič je stopil v bran mariborskim dijakom, ki so prejeli kazenske sankcije, ker so v začetku februarja na Trgu svobode zahtevali vrnitev v šole.

Mariborski dijaki so v začetku februarja sodelovali na protestnem shodu za odprtje šol. Iz tega razloga so bili v preteklih dneh poklicani pred sodnika.

Podobni shodi dijakov v začetku februarja, na katerih so mladi protestirali za čimprejšnje odprtje šol, so potekali po več mestih v Sloveniji, a poziv na sodišče naj bi prejeli le mariborski dijaki. Sodniški postopek je zdaj že zaključen, pet polnoletnih oseb je domov dobilo plačilne naloge z globo 400 evrov.

Da takšen način komunikacije države z dijaki ni primeren, meni mariborski župan Saša Arsenovič.

Arsenovič: »Obstaja drugačen način«

Arsenovič je povedal, da je žalosten, da je država izkoristila svojo moč in nesorazmerno kaznovala tiste, ki so bili morda v najtežji situaciji. Poudarja, da so bili dijaki več mesecev brez druženja in brez pravilnega izobraževanja.

»Mislim, da obstaja drugačen način,« je jasen, ob tem pa dodaja: »Obstaja opozorilo, pogovor, nekaj bolj državotvornega.«

»Govorimo o stiski naših otrok,« je dodal in nadaljeval: »Sam imam štiri, dve hodita v šolo in vem, kako težka situacija je bila ta čas.« Dodaja, da poziva k spoštovanju ukrepov, a je mnenja, da je v primeru mariborskih dijakov treba pogledati širšo sliko.

»Marsikdo od starejših je marsikaj naredil narobe in zato ni dobil položnice, pa bi si jo morda veliko bolj zaslužil,« je dejal. 

Država mora videti celovito sliko

Mariborski župan dodaja, da imamo stiske vsi – tako stari in mladi. Normalno je, da mladi kritično razmišljajo in da želijo svoje mnenje izraziti. Dodaja, da je Maribor univerzitetno mesto, kjer je kritična misel začetek sprememb in vsaka sprememba generira razvoj. 

Arsenovič želi, da se pogleda celotno sliko, da se prepozna, da so to naši mladi, od katerih se nekoč pričakuje vodenje države: »Ne želim, da je prisila edino sredstvo komunikacije.«

Dodal je, da niso počeli nič takšnega, kar bi kogarkoli ogrožalo: »Poleg tega so bil protesti so bili povsod po Sloveniji, kaznovani so bili le mariborski dijaki.«

»Pozivam tudi dijake, da vzdržijo,« je na koncu nagovoril dijake. Situacija je težka za vse, predvsem za zdravstveni sistem, vendar mariborski župan meni, da je bil ukrep kaznovanja dijakov bistveno pretiran in napačno sporočilo v družbi.

Na vprašanje, ali vladi predlaga, da umakne določene ukrepe, je Arsenovič odgovoril, da se v to ne bo spuščal. Dodal je, da je težko sprejemati odločitve, kako po eni stani omogočiti normalno življenje in gospodarstvo in na drugi strani ščititi naše zdravje. 

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Idiotizem na kubik s strani "bumbarjev". Ne vem zakaj toliko blebetate o oprostitvah, zberite denar, dajte iz svojega žepa in plačajte. Če nekdo naredi prekršek (čeprav je mladoleten), bo pač nekdo moral za to po odločbi sodišča plačati.

prekmurec75 (nepreverjen)

to je slovenska diktatura vidimo samo kaj se dogaja v Rusiji a nevidimo ce doma zapiramo in kaznujemo soloobvezne otroke sram vas je lahko Slovence da nevidite domaco diktaturo

In reply to by tuncika

reppppt (nepreverjen)

Ne seri, par luzerjev ki jim itak ni do sole in so aktivisti posamezne .... scene so se nekaj preseravali. Ajde, begajte, naj pojejo svoja govna sami. Fajonizem diktatura.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

KomarSumic (nepreverjen)

Odrasel clovek na Sobotainfo zmerja mladoletnike, ka protestarajo za odprtje šol z luzerami. :DDD nizje nejde bogame

In reply to by reppppt (nepreverjen)

Fafalinko (nepreverjen)

Nizje ide samo Tuncika na kolene

In reply to by KomarSumic (nepreverjen)

Restrapo.. (nepreverjen)

To so sami dijaki rekli, da gre vecinoma za dijake protestnike, ki imajo popravce in imajo vec manjkajo kot sov soli, ko je bilo odprto. Dijak ki je aktivist skrajne levicarske agende pa si ne zasluzi drugega kot to kar sam kaze da je. Ker od doma se ne mora dilati droga, trava, zato so luzerji za odprtje srednjih sol.

In reply to by KomarSumic (nepreverjen)

fafalinko (nepreverjen)

Vredi je pacient, zadihaj malo

In reply to by Restrapo.. (nepreverjen)

Represijaadio (nepreverjen)

Jansa de konco kak Gadafi

56yyu (nepreverjen)

In koni vec Gadafija je kaous, kradejo ubijajo, kriminal cveti, miru nobenga. Balkancem lahko vldas le z diktaturo.

In reply to by Represijaadio (nepreverjen)

kukavica (nepreverjen)

Hehe, san mislo ka je janša demokrat kao

In reply to by 56yyu (nepreverjen)

Duh iz steklenice (nepreverjen)

Da vsak za svojo norost odgovarja, je temelj orgnizirane družbe..... Nevednost ne oprošča!

Preesss (nepreverjen)

Zakon je jasen in izjem ne sme biti, drugace to vodi v diktaturo, ki si jo tako zelo zelijo na radikalni Levici.

Hmmmmmm (nepreverjen)

Najvecji problem je, ka izjeme obstajajo. To je, ce so predsednik drzave in obrambni minister na srecanji brez mask in razdalje, ce je solska ministrica na enoj prireditvi olimpijskoga komiteja brez maske, ce je v blizini gospodarski minister, se tudi gostilne lejko odprejo... Izjeme obstajajo, ampak mores biti pac na pravilni strani, ka jih lejko izkoristis. Drugo kak drugo pa se ze s slik vidi, kaksen idiotizem je tej zakon. Ka ti v demokraciji vni, z masko in z razdaljo nesmis protestejrati, je zalostno... Neven, ka je bole diktatura: prositi za izjeme v ton primeri, ali pod argumenton scitenja zdravja prepovedati proteste, tudi taksne z vsemi zascitnimi ukrepi... Tej dijaki so telko ogrozali javno zdravje kak lidgej, steri morejo cakati vni pred bauto, ker je ta se zaprejta ali ker jih je notri enostavno prevec. Ali pa lidgej v soncno nedelo popoldne v sredisci Ljubljane... Aja, pa ka palik telko omenjas radikalno levico:vceraj je se sredinski, rahlo desno usmerjeni avstrijski cajting Die Presse piso negativno o Jansi... Znas, ka kda te se taksni mocno kritizejrajo pa te ne smerglajo, je ocitno problem v tebi n nej v medijaj...

In reply to by Preesss (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Zdaj pa ti Tuncika, povej, ka de se zgodilo, či šolari te katni nedo plačali. De jih dala država v zatvor ali v pobolševalnico.

realnoo (nepreverjen)

ZAKAJ SPLOH MEDIJI OBJAVLJAJO TE BLEDARIJE. GRE ZA DIJAKE KATERE JE ZLORABILA POLITIKA. GRE ZA MEDSTRANKARSKE OBRACUNE:)

TI DIJAKI NISO PREDSTAVNIKI VSEH DIJAKOV. SO LUTKE ZA POLITIKO IN MOGOCE CELO MEDIJE KATERI IMAJO POSLEDICNO O NECEM PISATI.

SKRATKA FOLK, BV SE KREGATI, KER GRE ZA POLITOCNI SHOW:) SKRATKA NIC RESNEGA!

Sumič (nepreverjen)

Otroci se učijo od starejših, to naj jim bo v opomin, kajti če nekaj ni dovoljeno ni. Tudi odrasli če naredimo prekršek ga moramo plačati. Če se jim pa zgodi oprostitev plačila, bodo pa za prihodnost videli, da je možno delati napake brez posledic, in iz takih ljudi postanejo barabe.

VILI76 (nepreverjen)

Kakši kreteni ste desničari, se vijdi po komentarih pod ten člankon... bože moj. Konji zabiti.

pok (nepreverjen)

izjem pred zakonom NE SME biti, pika!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice