FOTO: Občina Apače
V Apačah se obeta novo stanovanjsko naselje, s katerim ciljajo na mlade.

V Apačah, na območju, kjer se bo gradilo novo naselje, so vse od sprejetja občinsko podrobnega prostorskega načrta v letu 2010 na voljo zemljišča, ki pa so po novem občinskem podrobnem prostorskem načrtu v 2020 z večine odprodana, vključno z dvema velikima parcelama za večstanovanjski stavbi. 

Dva nova bloka

Investitor Knuplež namerava izgraditi dva bloka, ki bosta tik ob že obstoječem tako imenovanem »rumenem« bloku. Med obema novogradnjama pa na občini Apače planirajo še umestitev nove dovozne ceste, ki bo v daljni prihodnosti služila za glavno dovozno cesto na regionalno cesto Podgrad-Trate skozi Apače. 

Po novem občinskem podrobnem prostorskem načrtu v letu 2020 je bilo na voljo še šest parcel za individualno gradnjo in dve parceli za večstanovanjsko gradnjo. 

"Trenutno je na voljo še zgolj ena parcela za individualno gradnjo," odgovarjajo za Sobotainfo iz občine Apače.

V neposredni bližini stanovanjskega naselja se izgrajuje razgiban športno rekreacijski center, vključno z otroškimi igrali, zunanjimi fitnes napravami, ki bo v letošnjem letu pridobil še zadnje vsebine za aktivno preživljanje prostega časa za vse generacije. 

Skoraj nič energetski blok

Nov blok, ki Apače ga nestrpno pričakujejo, bo skoraj nič energetski blok, kar pomeni, da bo okolju prijazen.

"Prednost gradnje skoraj nič energijskega objekta je zelo kakovostno bivanje v takšnem objektu, zelo visoka energetska učinkovitost oziroma zelo majhna količina potrebne energije za njeno delovanje, pri čemer je potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov, kar pomeni tudi manj onesnaževanja okolja. Skupek vsega je zelo ugodno in poceni bivanje ob mali obremenitvi okolja," za Sobotainfo pravijo na občini Apače.

V objektu bo 18 stanovanj, velikosti od 57 metrov na kvadrat do 79 metrov na kvadrat.

Objekt bo zgrajen iz pritličja, kjer bodo stanovanja imela svoje atrije in treh nadstropij. Ob objektu bodo pokrita lastniška parkirišča. V vsakem stanovanju bo individualna toplotna črpalka za ogrevanje/hlajenje, nameščena bo centralna prezračevalna naprava za idealno izmenjavo zraka ob zelo majhnih toplotnih izgubah.

Investitor stanovanja prodaja. Določeni kupci pa stanovanja kupijo kot naložbo in jih dajejo v najem.

Cene stanovanj na meter na kvadrat so od 1390,00 evrov.

Predvideno dokončanje bloka A je konec leta 2021.

Občina želi z novimi stanovanji dati mladim razlog, da ostanejo

V občini Apače se je zadnji blok zgradil pred več kot desetimi leti. Od takrat je bilo povpraševanj po stanovanjih v Apačah veliko, a so bila večinoma vezana na občinska neprofitna stanovanja.

Odkar pa se vzpostavlja novo naselje, pa je povpraševanj po novih stanovanjih ogromno. »Za stanovanja so bila povpraševanja že pred začetkom gradnje, ker kupci želijo, da se upoštevajo določene njihove želje pri notranji razporeditvi ali pri materialih,« povejo na občini Apače.

"Vsekakor opažamo, da se mladi večinoma izselijo iz naše občine, ker primanjkuje možnosti za gradnjo ali pa ker nimamo na voljo stanovanjskih enot. S tem projektom upamo, da rešimo vsaj del težav, povezanih s tem. Mladim hočemo zagotoviti pogoje za bivanje v tem čudovitem okolju ob reki Muri. Seveda pa v drugi vrsti ponujamo priložnost vsem, ki bi se radi priselili v našo občino. Ustvarjamo namreč pogoje za aktivno mladost in mirno starostno obdobje. Kombinacijo obojega lahko dosežemo," razlagajo na občini Apače.

V ta namen odpirajo nove priložnosti za investitorje tudi v prihodnje, v samem osrčju centra Apače: "V ta namen smo odkupili dotrajane objekte v centru občine v Apačah. Trenutno promoviramo naš idejni projekt za izgradnjo poslovno stanovanjskega objekta po modelu javno zasebnega partnerstva. Rok za oddajo ponudb za poslovno priložnost še je odprt do konca tega meseca."

Foto: občina Apače

Spremenjen cestni režim

V novem naselju se predvideva še nova dovozna cesta z obstoječe ceste, ki pelje do vrtca, pa do obeh blokov, ki sta v načrtu. 

"Načrtuje se ukinitev ceste skozi športno rekreacijski center Apače, da pridobimo celostno območje rekreacijskih površin brez prometa. Načrtuje se tudi nova dovozna pot do vrtca in novega naselja neposredno z regionalne ceste Podgrad-Trate," pojasnjujejo na občini Apače.

"Vsekakor bo za to potrebna sprememba občinskega prostorskega načrta, ki ga letos (še) ne predvidevamo," povejo.

Občina namerava hkrati z izgradnjo blokov s strani investitorja urediti dokončno še cestno infrastrukturo za novo naselje ter varno pot - pločnik od naselja do vrtca.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kuti (nepreverjen)

Ja valda mladina je puna pejnez!
Tačas do 30 pa se več stari dojenčki pri staršaj se leko to pozabi vse skup!

albert berto (nepreverjen)

pozdravi mamo zraven tvoje sobe v mojem imenu

In reply to by Kuti (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

ti pa tvojo v Tanjinem imenu

In reply to by albert berto (nepreverjen)

Malon (nepreverjen)

Hahah za mlade prej, dobra šala... , te pa od 1400e na kvadrat gor.

Slovenski Prekmurec (nepreverjen)

Za ta denar bi tudi jaz hotel, da se me upošteva pri razporeditvi prostorov, uporabljenih materialih itd...

Starejše novice