Vlada je na včerajšnji seji sprejela posodobljeno strategijo cepljenja. Na novo oziroma bolj podrobno so v njej opredeljene prednostne skupine za cepljenje in nekatera nova cepilna mesta za izvajanje cepljenja.

Osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni, razbremeniti zdravstveni sistem in omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi krize omejene.

Cepiti želijo 60 odstotkov prebivalcev

Zato je vlada spremenila strategijo cepljenja. Kot pojasnjujejo, je treba cepiti skupine prebivalstva, ki imajo največje tveganje za težji potek in smrt zaradi covid-19 in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva.

Cilj je doseči 60-odstotno precepljenost, saj bomo le s 60-odstotno precepljenostjo zmanjšali tveganje za prenos covida do te mere, da bomo lahko epidemijo učinkoviteje obvladovali.

Posodobljeno strategijo cepljenja je podrobno predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. 

Vse manj hospitaliziranih, število covid oddelkov bodo zmanjšali

Kot je povedal, počasi prehajamo v fazo, ko bomo zmogljivosti obeh kliničnih centrov za covid bolnike zmanjšali na 7,5 odstotkov.

Bolnišnice na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Trbovljah, Brežicah in Izoli pa bi lahko v kratkem v celoti namenili zdravstvenim storitvam, nepovezanim s koronavirusom. 

Vse bolnišnice bodo kljub temu imele sive cone in v primeru zaznane okužbe bi bili pacienti premeščeni v bolnišnice, ki bodo še vedno imele covid oddelek.

Strategija predvideva 61 cepilnih centrov po državi

"S strategijo cepljenja se zagotavlja ne samo jasno načelo, kako in kdaj bo kdo cepljen, ampak tudi zadostno število cepilnih centrov, cepilnih mest in mobilnih cepilnih enot," je pojasnil Poklukar.

V strategiji celjenja je določenih 61 cepilnih centrov, od tega 13 v bolnišnicah.

Prednostne skupine cepljenja ostajajo enake

  • Za zdravstvenimi delavci bodo na vrsti starejši od 80, 75 in 70 let.
  • Sledi skupina posebej ranljivih kroničnih bolnikov ne glede na starost. Pri odločitvi o uvrstitvi pacienta v to skupino bo imel odločilno vlogo osebni zdravnik. 
  • V naslednji skupini so diplomati in uslužbenci ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja Evropski uniji in pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini.
  • Sledijo osebe starejše od 65 let. Za njimi bodo na vrsti zaposleni v vzgoji in izobraževanju. »Naš glavni cilj je ohranjati odprto in dostopno šolstvo ter zagotavljati normalen razvoj otrok,« je povedal Poklukar.
  • Sledijo kronični bolniki od 18 do 64 leta, za njimi pride na vrsto starostna skupina od 60 do 65 let, zaposleni v kritični infrastrukturi in na koncu ostali prebivalci.

Cepiva ni mogoče izbirati

"Glede na zelo omejene količine cepiva in zahtevno logistiko ta trenutek med skupinami cepiv ni mogoče izbirati," pojasnjuje Poklukar. Cepivo AstraZeneca bo zaradi pomanjkanja podatkov o učinkih pri starejših, namenjeno le mlajšim od 65 let. 

Na ministrstvu si prizadevajo, da bi v čim krajšem času zagotovili zadostne količine cepiva za vse prebivalce. Danes imajo tako v podpisu pogodbo za dodatnih 349.000 cepiv Pfizerja. Minister za zdravje računa, da bo ta pošiljka cepiva v Slovenijo prispela v drugem četrtletju.  

Smo potrdili nov sev ali gre le za ugibanja? 

V javnosti so se pojavili namigi, da naj bi v Sloveniji zaznali tudi nigerijsko različico koronavirusa.

"Neuradno je bilo potrjenih 62 primerov britanskega seva v zadnjem tednu, v Sloveniji imamo dokazan južnoafriški sev," je povedal Poklukar. Dodaja, da poročilo o sevih pričakuje jutri, o prisotnosti nigerijskega seva ni seznanjen. 

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tt (nepreverjen)

V Sloveniji poteka cepljenje že 3 mesece. V tem času niso uspeli precepiti niti vseh starejših od 80let. Cilj naše države za vrnitev v "normalno" življenje je vsaj 70% precepljenost prebivalstva. Ob upoštevanju števila cepljenih v Slovenij v prvih treh mesecih cepljenja, bomo pri tej hitrosti cepljenja ta cilj dosegli nekje v sredini leta 2023. Pa lep pozdrav vsem ki se slepite s tem kako bodo kmalu vse odprli...

tt (nepreverjen)

Popravek. Malo sem se zmotil pri izračunu. Pri trenutni hitrosti cepljenja bomo 70% precepljenost prebivalstva dosegli šele v sredini leta 2024.

In reply to by tt (nepreverjen)

xyz123 (nepreverjen)

A si upošteval podatek, da cepivo velja 1 leto, nato pa je potrebno ponovno cepljenje?

In reply to by tt (nepreverjen)

Nouvi Pištek (nepreverjen)

Res je. Vsako leto se je treba cepiti, jovo na novo.

In reply to by xyz123 (nepreverjen)

farbenblind (nepreverjen)

Zakoj že? Če pa še stroka pravi ka te cepivo ne zaščiti pred ten ka bi obolel za kovidon. Tak kak tisti ka so se sakšo leto cepili proti gripi in te kak po pravili vsi fasali gripo. Imunski sistem si rajši krepite pa te zdravi, nej pa ka te si tej strupe v žile tiskali. Vsi po vrsti ste zamaščeni debeli manjaki, po možnosti še kadilci in na pou alkoholiki, kerin je partybucket iz mcdonaldsa višek prehranjevalske kulture. Te pa se čudite zakoj vas sakši mali virusek otla vrže. Nej čudo te ka ste tak zosagani glede tej korone. Malo se k sebi spravte pa si življenje poštimajte pa de van včasik boukše.

In reply to by Nouvi Pištek (nepreverjen)

Sestra od brata (nepreverjen)

Seveda nemrejo precepiti, ce se preskakujejo vrste. Poznan ze par lidi steri so nej nikak tvegani in so cepljeni, majo pa nika pod palcom ali so kakskni direktori.

plitvina (nepreverjen)

Jebalo vas to cepljenje. Kak zabiti moreš biti v glavi ka nesadeš toj fori s ten cepljenjon in s svojin grebenjon za cepivo davleš potrditev lopovon na oblasti ka lejko dale jebejo narod v glavo. Tisti ka je tak zabiti v glavo ka de se cepo s cepivon po keron lejko še naprej zboliš za kovidon, še naprej lejko nekoga kao okužiš in še naprej moreš nositi masko samo veselo na delo..... ges van še mojo dozo odstopin, majmuni in prizadeti opranoglavi.

Opranec (nepreverjen)

Čimveč takšnih! :)

In reply to by plitvina (nepreverjen)

Opranec (nepreverjen)

Ka de za druge na voljo .. Na 1x je nika dosti znanstvenikov. Ge ste do zdaj bili? farbe ste odavali ?

In reply to by Opranec (nepreverjen)

farbenblind (nepreverjen)

Ti očitno še zdaj to delaš pa so ti malo v oči špricnile in ti zamračile pogled na svet okoli sebe.

In reply to by Opranec (nepreverjen)

kerbiž (nepreverjen)

plitvina, ti odstopiš svojo dozo cepiva? Ja ge si ga pa vzel, ka ga ponujaš? Mogoče misliš, ka ti pripada, pa lejko z njo razpolagaš? Če glih tou drzava zašenki nudi, je ne ponujaj, ka nej tvoje. Zabiti si edino ti! Što de se ščel, de se cepil, seveda, kda pride na vrsto, što pa nej, je njegva odločitev. Ne ven, ge si bil do zdaj, ka si nej že tou situacijo rešil.

In reply to by plitvina (nepreverjen)

jorgovan123 (nepreverjen)

Glede na to kakšen je načrt cepljenja naše vlade in ostalih vlad in kakšne do omejtve za tiste keri se nedo ščeli "prostovoljno" cepiti bi ges na tvojon mesti rajdi malo premislo, prlej kak neumnosti po forumaj pišeš.

In reply to by kerbiž (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Slovenija je postala država, kjer je laž temelj na katerem trenutna oblast funkcionira. Vsaka uradna informacija v zvezi z epidemijo Covid je sfrizirana, vsaka informqcija je 0redhodno šla skozi roke vladajoćih, ki so odvzeli kar jim ni bilo všeč in dodali kar so mislili, da je potrebno. V laži jim zvesto asistira vodstvo policije, vodstva zdravniške zborni ce, NIJZ, nacionalnega laboratorija za zdravje in okolje, inštitutaa Jožef Štefan, vladne skupine za COVID, vsa ministrstva, nekatere inšpekcije, v prvi vrsti zdravstvena inšpekcija, ki je postala podaljšana roka oblastniške oligarhije, predvsem pa laže zdravniška elita. Tako kot to leto lažejo slovenski zdravniki (z redkimi častnimi izjemami) ni lagal še nihče v zgodovini te države. Vsa trenutna oblast je ena sama mastna laž. Ne verjemite prav ničesar, kar vam govorijo. Ne zanikam seveda covid epidemije, nasprotno, številni so zaradi epidemije po krivdi vlade in Janeza Janše umrli. A oblastniki frizirajo podatke, to je dejstvo. Izmišljujejo si število dnevnih okužb, prirejajo število hospitaliziranih, lažejo celo pri vzrokih za smrt. Ta država se mi vse bolj gabi. Nekaj je treba storiti sicer bomo propadli.

čarni vrag (nepreverjen)

Cepiti želijo 60 odstotkov prebivalcev

Vprašanje je če si prebivalci to želijo. Jes od vladnih lažnivcov in lopovov ne bi vzel nti kupico vode, nej pa ka bi me pikali z nekšnimi experimentalnimi zvarki.

survival (nepreverjen)

me sploh ne gane in ne zanima, bebci cepite se, nam pa dajte mir, ker iz te moke, da bi se cepil ne bo kruha, nikoli bolan, nikoli prehlajen, nikoli gripe, angine in prehlada, važen je dober imunski sistem, česen, čebula in veliko gibanja, to cepivo pa si nekam vtaknite in prav vseeno mi je kam in kdaj, boli me patak!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice