Glasbeni sektor je decembra na Kongresnem trgu postavil jelko, sestavljeno iz odrskih luči in kontrukcije, da bi opozoril na težavo v kateri se je znašel prireditveni sektor. FOTO: Mimi Inhof
Poziv za postopno odpiranje javnih prireditev in okrevanje prireditvenega sektorja po epidemiji.

Organizatorji dogodkov in glasbeniki so objavili peticijo s pozivom k postopnemu odpiranju prireditvenega sektorja v Sloveniji. Ker so javni dogodki prepovedani od oktobra, opozarjajo, da bi negotova prihodnost brez jasno začrtanega načrta postopnega odpiranja lahko povzročila takšno škodo, “da se sektor sploh nikoli več ne bi zmogel postaviti na noge.”

Predlagajo, da se v sodelovanju z NIJZ sklene realen plan postopnega odpiranja javnih dogodkov z jasnim semaforjem glede na faze epidemije in s potencialnimi datumi za orientacijo organizatorjev. Glede na trenutno situacijo bi se lahko odpiranje pričelo 1. 4. 2021 in trajalo do 1. 7. 2021, ko bi se dogodki lahko odvijali brez kakršnihkoli omejitev.

Dokument poslali na ministrstvo

Predloge, kako zagotoviti varno sproščanje ukrepov vse do končnega cilja, torej do dogodkov brez omejitev, so predstavili v dokumentu, je bil poslan na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in ki naj bi bil vključen v člene zakonov PKP9, ki bodo kmalu obravnavani v parlamentu.

Predlagajo naslednje ukrepe:

  1. Podjetjem, ki so utrpela upad prihodkov iz dejavnosti nad 75 odstotkov glede na lansko povprečje, se dodeli enkratna pomoč za zagon poslovanja v višini 10 odstotkov lanskih prihodkov s kapico 100 tisoč evrov.
  2. Podjetjem, ki so utrpela upad prihodkov iz dejavnosti nad 50 odstotkov in do 75 odstotkov glede na lansko povprečje, se dodeli enkratna pomoč za zagon poslovanja v višini 3% lanskih prihodkov s kapico 30 tisoč evrov.
  3. Samozaposleni, ki imajo več kot 75 odstotni upad in celoten prihodek v letu 2019 minimalno 12 tisoč evrov, za leto 2020 dobijo enkratno pomoč v višini 4.800 evrov.
  4. Samozaposleni, ki imajo več kot 50 odstotni ampak manj kot 75 odstotni upad in celoten prihodek v letu 2019 minimalno 12 tisoč evrov, za leto 2020 dobijo enkratno pomoč v višini 1.800 evrov.
  5. Za zaposlene predlagajo 100 odstotno nadomestilo plače (kar je že sprejeto v PKP6), naj se podaljša do 30. 6. 2021.
  6. Samozaposlenim, ki imajo 75 odstotni upad in celoten prihodek v letu 2019 minimalno 12 tisoč evrov, se univerzalni temeljni dohodek dvigne za 400 evrov na mesec, torej na 1.500 evrov.
  7. Samozaposlenim, ki imajo 50 odstotni upad in celoten prihodek 2019 minimalno 12 tisoč evrov, se univerzalni temeljni dohodek dvigne za 150 evrov, torej na 1.250 evrov.
  8. Samozaposlenim, ki so s 1. 6. 2020 ostali brez kakršnegakoli dohodka ali pomoči in so bili primorani zapreti dejavnost, naj se omogoči, da s 1. 1. 2021 lahko ponovno odprejo dejavnost in so upravičeni do pomoči zgoraj naštetih ukrepov.
  9. Poroštvena shema za pripravo dogodkov v drugi polovici leta 2021 z možnostjo podlajšanja v leto 2022.

V nekaterih državah festivali že julija

Hkrati so opozorili na manko poroštvene sheme, ki bi ščitila organizatorje pred izgubami nastalimi z odpovedjo dogodkov tik pred zdajci. Izpostavili so tudi, da nekatere države, kot je recimo Nizozemska, napovedujejo glasbene festivale po prvem juliju (z zakonsko definirano zaščito organizatorjev v primeru vnovičnega zapiranja javnega življenja). V Veliki Britaniji pa v drugi polovici junija načrtujejo vrnitevgledalcev na športne prireditve in koncerte brez omejitev.

Peticijo so pripravili Koalicija glasbenega sektorja, Sindikat glasbenikov Slovenije, Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev, SIGIC / Slovenski glasbeno-informacijski center in Dobrodelno društvo MiDelamoDogodke.

Peticijo lahko podpišete tukaj.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Svoboda govora (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Masovne prirediitve so zadnje kar si zelimo, kar potrebujemo. To je samo za tiste z velik denarja. Ljudje z minimalcem ali lazno obljubljneo Kahlovo pokojnino si tega ne morejo privoscit. To ni zivljenskega pomena. Bo ze dovolj ce se lokalne gostilne odprejo.

smrkci (nepreverjen)

Vse odprti in sprostiti in kdor ostane ostane kdor pa ne pa ne.

Ata smrk (nepreverjen)

Vse oborozit, pa kdo ostane ostane kdo pa ne, pa ne. Tudi meni se ne da vedno cakati v vrsti. Ce vas bo manj bo boljse.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Nouvi Pištek (nepreverjen)

Se strinjam. Kdor pade, pade. Itak je preveč ljudi na tem planetu, zraven pa se vedno rodijo novi in novi.

V antičnih časih so v marsikaterem kraljestvu/cesarstvu/imperiju večkrat omenili, da je vsaj ena zadeva skoraj neskončna: sužnji.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

heh.. (nepreverjen)

Prevelik pritisk delamo na JJ in on na vrača z zaostrovanjem ukrepov. Uživa v tem, ko nas je.e

Lipa3 (nepreverjen)

Ne bo nas dolgo je..l.Pride cas,ko ga bomo mi karma je blizu.Samo problem,ko mu bodo ovce iz riti lezle in bo vse smrdelo po dreku.

In reply to by heh.. (nepreverjen)

Brestovica33 (nepreverjen)

Kako sedaj KULac ni vec opcija. Jim je zmanjkalo za burek, ali nimajo idej kako voditi drzavo, rayen da so sami pri koritu.

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

Beh (nepreverjen)

Sploh ti delas pritisk, koliko barov si napumpal. Prisilni pritisk delajo le aktivisti na medijih, ovce pa mislijo, da jih vecina poslusa.

In reply to by heh.. (nepreverjen)

tancođ (nepreverjen)

BRUHAlicijo na oblasti treba čimprej odstraniti drugače bomo zapreti najmanj do volitev

In reply to by Beh (nepreverjen)

Poptv kure (nepreverjen)

Spij mal Donat Mg, bos veliko bolj odprt. Zaprti so samo tisti, ki sledijo aktivisticnim novinarjem in to zaprti v glavi. Vsi ostali svobodni kot se nikoli.

In reply to by tancođ (nepreverjen)

muzt (nepreverjen)

"svobodni kot še nikoli"... pa to te dol buje kak lepo eni janševi pritišnjenci živejo v noriškon kraljestvi.. njin seveda nikaj ne falij.. medten ko okoli njih svejt razpada, oni ploskajo in se veselijo v svoji norosti

In reply to by Poptv kure (nepreverjen)

Gfttrr (nepreverjen)

Stop lažnivi pandemiji in lažnivim medijem!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice