Geza Farkaš
Že drugo leto zapored se je v organizaciji Geze Farkaša iz Beltincev in s pomočjo Javne službe kmetijskega svetovanja Slovenije Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota izvajalo strokovno ocenjevanje vzorcev fermentiranih pijač iz grozdja samorodnic.

Na preverjanju je bilo 163 vzorcev, od tega 59 vzorcev šmarnice, 27 rdeče zvrsti, 12 Gamayev, 11 jurke, 10 rdečkaste zvrsti in devet vzorcev penečih pijač iz samorodnic. Poslani so pa bili še vzorci izabele, kvintona in roza othella.

Nekaj vzorcev je bilo deklariranih kot samorodnice, prevladovala pa je žlahtna nota vinskih sort grozdja. Podelili so 33 zlatih medalj, od tega so tri prejeli Kozelinovi iz Gerlincev in Janez Erniša, po dve Robi Matečko, Aleksander Cvitanič, Branko Mesarič, Gizela Bohar, Marija Košar, po eno pa Družba PTP, Matjaž Podvinski, Jože Trep, Istvan Vidovic, Rudi Kos, Drago Kočka, Jožef Hozjan, Fodor Šandor, Gaber Deber, Bela Kuzmič, Vlado Kerman, Jože Števanec, Mihael Fartek, Jani Ferencek, Jožef Kociper, Anton Končina, Avgust Sinkovič in Bogomir Jaug.

Pridelovalci se morajo izobraževati

Za ocenjevanje so uporabili 20-točkovni sistem, ki uradno velja za vina. Za zlato diplomo je bila potrebna ocena vsaj 16,80 točk. Takih vzorcev je bilo letos 21,5 odstotkov. Več kot 16 točk je doseglo 121 vzorcev, izločenih pa je bilo 14 vzorcev. V vlažnih letih in na lokacijah z visoko talno vlago ali nepropustno plastjo se pojavljajo fiziološke motnje na listih zaradi prekomerne vlage v območju korenin.  

Gojenje samorodnih trt, kakor tudi predelava grozdja in nega mošta ter fermentirane pijače, zahteva od pridelovalcev vsako leto več strokovnega znanja ter potrebe po izobraževanju, je povedal specialist za vinogradništvo in vinarstvo pri KGZ Murska Sobota Ernest Novak.

J.Ž.

Ernest Novak

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Risto Kubura (nepreverjen)

A je Geza Mezga postal strokovnjak za pijačo???

-- (nepreverjen)

Ja debeli fuknjenec kak tij za komentare. Idijot

In reply to by Risto Kubura (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Nabijem te na moj organ!!!!!

In reply to by -- (nepreverjen)

-- (nepreverjen)

Jes pa tebe zmasiram z pesnicami

In reply to by Risto Kubura (nepreverjen)

H2O4 (nepreverjen)

Starejše novice