Foto: Jure Banfi (simbolična)
Predsednik vlade Janez Janša napoveduje morebitne težke odločitve zaradi pojava novih različic virusa pri nas.

Kot je napovedal Janša v odgovoru na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert, bo strokovna skupina do srede podala oceno glede morebitnih alternativ za nekatere sprejete ukrepe. Pri tem je izpostavil srednje šole, saj so se v šole vrnili le dijaki zaključnih letnikov, ostali pa že mesece niso bili fizično v šoli.

"Stroka preverja, ali je možnosti s kakšnimi drugimi ukrepi zmanjšati stike drugod, da bomo tudi v oranžni fazi, izmenično po dnevih ali tednih, omogočili šolanje v šoli vsem dijakom," je napovedal premier in dejal, da bo predlog na vladni mizi v sredo ali v četrtek.

Nas čaka novo zaprtje?

Janša pa je opozoril še na eno dilemo, ki se bi lahko pojavila v prihodnosti, in to je morebitno hitro širjenje novih različic virusa v prihodnjih tednih. Kot je obrazložil, v Sloveniji trenutno obstajajo vse odkrite, nevarnejše različice virusa in bi lahko bili priča situaciji, ki so ji trenutno v nekaterih drugih evropskih državah.

"Pojavlja se dilema. Ali postopoma, glede na predviden semafor in dinamiko, zmanjševati rizične stike, ali pa za neki krajši čas ustaviti javno življenje kot v Veliki Britaniji in na Češkem. To ni samo strokovna, ampak je tudi politična odločitev," je dejal in pojasnil, da bi to pomenilo hudo zaostrovanje, vendar le za krajši čas.

Situacija se lahko spremeni

Kot alternativa so po njegovih besedah daljši omejitveni ukrepi, ki vzdržujejo kapacitete zdravstvenega sistema na robu zmogljivosti. Trenutno je situacija, tako Janša, v bolnišnicah bistveno boljša, kot je bila v preteklosti.

"Mogoče bomo lahko celo kakšni evropski državi pomagali, ker prosijo za pomoč. Lahko se pa situacija spremeni. Če bodo indikatorji neugodni, se bo treba odločiti, ali hudo zaostrovanje za krajši čas, ali lovljenje kapacitet na robu našega zdravstvenega sistema," je vnovič opozoril premier. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
..... (nepreverjen)

Preklejti butalci zdaj bi že pa zapejrali, ja trbej še kasejrati s testami pa tak dale.

heh.. (nepreverjen)

opet je začno strašiti ...

Represija... (nepreverjen)

Lahko kdo ustavi tega psihopata? Preden potonemo še nižje...

Xxl (nepreverjen)

Zapornik Janša se maščuje še naprej.

Mörski (nepreverjen)

Bolni naj ostanejo doma, ostali delat, pa vse omejitve odpraviti,...mi bomo preventivno vse zapirali, da ne bi prišlo do izbruha! Eno leto se životari, virusi so ves čas med nami mi pa panika!!!! Beeeee

Janko8877223 (nepreverjen)

Ta vikend smo jedli in pili b2b, kuhala sta nam kanejdijan chef in chef kecati, okrog nas so visele sunke in vse je bilo odlicno, vcasih se moras gibati v pravih krogih in omejitve ne veljajo! 💪🏻

rusziceom (nepreverjen)

b2b je po nauvon dovoljeno, ne nucaš pravih krogov.

In reply to by Janko8877223 (nepreverjen)

Nouvi Pištek (nepreverjen)

Upajmo, da ne boste crknili ...

In reply to by Janko8877223 (nepreverjen)

Infiniti (nepreverjen)

'vendar le za kratek čas' ta do marca drujgo leto nej???! 😤

ToninOšpo (nepreverjen)

Koga boli kita! Država je dala 700mio za bojno opremo, cerkevnike je prilepila še bole na državni cecek..zdaj do nan pa gučali ka zdravstvo pa javno šolstvo preveč ponucata, pa ka se minimalec nemre zdigniti, ka je predrago.

Vij te jih pa dale volili pa bili svoje primitivne kulturne boje.

Dvomljivec (nepreverjen)

Pozabo si strašenje z "inflacijo"!!

In reply to by ToninOšpo (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V tiston časi kak Janša so šli na obramboslovje najslabši dijaki. Predvsem tisti, ki so jim nej šli matematika pa drugi bole resni predmeti. Zdaj pa kaže svoje neznanje. Če san dobro razmo se on ma za nekšnoga boga, ka lejko dirigira virusi. Se pravi, ka zapre trgovine in odpre srednje šole. Pravi prištinski doktor.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice