Foto: Bobo
V stranki upokojencev je kot kaže prišlo do pomiritve med vodstvom in poslanci. Odločili so se, da ne bodo del koalicije KUL in tudi z Janševo vlado ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju. Kaj pa to pravzaprav pomeni?

Vloga stranke DeSUS po odhodu iz koalicije in neuspeli konstruktivni nezaupnici je bila v zadnjem obdobju na dnevnem redu političnih ugibanj in preigravanj. Karl Erjavec, ki je poskušal zamenjati predsednika vlade Janeza Janšo, je trčil ob interese lastne poslanske skupine, obenem pa na mestu ministra za kmetijstvo še zmeraj vztraja Jože Podgoršek. 

V skrajnem primeru je bilo govora celo o tem, da bi lahko poslanska skupina upokojencev, ki šteje pet poslancev, oziroma štiri, če izvzamemo iz stranke izključenega Roberta Polnarja, nastopila kot samostojna poslanska skupina.

Tako bi DeSUS praktično čez noč postala neparlamentarna stranka. Na izvršnem odboru stranke pa je vendarle prišlo do pomiritve med vodstvom stranke in poslanci, ki so sprejeli kompromis glede nadaljnje usmeritve v državnem zboru.

Jurša, Lep, Simonovič in Hršak so z vodstvom stranke dosegli kompromis (FOTO:BOBO).

V Pomurju pričakujejo, da bodo poslanci upoštevali dogovor

Kot je dejal Erjavec v izjavi za medije, bo stranka podpirala predloge vlade, ki bodo v skladu z njihovim programom, hkrati pa ne bodo podpisali pisnega sporazuma glede sodelovanja z vlado, niti ne bodo del koalicije KUL, ki je tudi podpirala njegovo neuspelo kandidaturo za mandatarja. Iz vrst različnih odborov stranke po državi sicer prihajajo razni pozivi, pokrajinski odbor Pomurje pa se bo po besedah predsednika Janeza Kardoša sestal v naslednjem tednu. 

"Odločitev, da bomo zmerna opozicija je trenutno prava, a le pod pogojem, da bomo upoštevali dogovorjeno, tu pa mislim predvsem na poslance," meni Kardoš in poudarja, da bi tako ali tako morali vsi v državnem zboru delovati na način, da se podpira dobre stvari, ne glede na, kdo jih predlaga.

"V Pomurju smo zaenkrat zmerno zadovoljni in bomo še naprej ocenjevali, kako se bodo stvari odvijale. Pomembno je, da vsi spoštujemo sklepe organov stranke, vključno s poslanci," še spominja predsednik pomurskega odbora na odločitev strankinih organov o izstopu iz koalicije. Glede neuspešne konstruktivne nezaupnice pa je mnenja, da bi bilo morda boljše, če se " v to avanturo ne bi podajali". 

Balažek: Enaki vatli za leve in za desne

Tudi podpredsednik stranke Anton Balažek ocenjuje, da je bila ta odločitev o nadaljnjem delovanju stranke trenutno edina možna. Po njegovih besedah bodo zagovarjali sredinsko držo in videli, kaj bo to dejansko v praksi pomenilo.

"Dogovorili smo se, da bomo gradili na treh stebrih: na državotvornosti in pravni državi, na socialni državi in na politični kulturi. Moramo pa imeti enake vatle, tako za leve kot za desne," pojasnjuje in dodaja, da so sprejeli pravi kompromis, saj nihče ni povsem zadovoljen, kar pa je bistvo kompromisa. 

Balažek poudarja, da je potrebno stopiti skupaj pri reševanju covid krize in ne zgolj vsemu nasprotovati, sam pa da je venomer opozarjal, da morajo od besed priti k dejanjem.

"Če znamo Janši reči, kaj ni dobro in ga opozarjati na njegove tvite, je potrebno tudi Šarcu in Mescu povedati, da njuna zavrnitev povabila predsednika republike ni državotvorno dejanje. Do vseh moramo biti občutljivi in tudi samokritični," izpostavlja nekdanji lendavski župan.

(Ne)članstvo ministra Podgorška

Še naprej pa ostaja nejasna vloga ministra Podgorška, ki izhaja iz kvote DeSUS. Erjavec je sicer nazadnje dejal, da funkcije ne more več opravljati kot njihov član. Kot pravi Balažek, se bo Podgoršek moral sam odločiti, ampak to niti ni toliko pomembno.

 "Če je nekdo dober in strokoven minister, kot je denimo Poklukar, si lahko samo hvaležen, da ga imaš," pravi in spominja na dejstvo, da so glasove za novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja prispevali tudi vsi poslanci DeSUS.

V koaliciji KUL so že pozvali k novemu razrezu mest v delovnih telesih in na spremembe, kjer se odražajo koalicijsko-opozicijska razmerja. Hkrati pa so opozorili, da DeSUS ne more biti v opoziciji in hkrati podpirati vlado. Balažek pa je sicer mnenja, da so na dobri poti: "Če se bomo držali, kar smo se dogovorili, bo v redu."

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
twit (nepreverjen)

Dajte nehajte s tem Erjavcem pa Balažekom, tadva bosta govorila o politični kulturi?

Streznitev (nepreverjen)

zurnal24 /slovenija/pri-ministru-krsijo-predpise-pri-gradnji-362498
skandal24 si/skandal/laznivemu-karlu-erjavcu-se-ponovno-dogaja-stranka-nedemokraticni-prijemi-so-se-vrnili-kot-bumerang

In reply to by twit (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Desus pa opozicija, ma ja. Ta stranka je nategovala upokojence že vse od ustanovitve. Kriva je za najnižje odmerne procente za pokojnine. Kje je že tistih bajnih tisoč evrov penzije, ki jih je prodajal Erjavec? Pri vseh odločitvah za upokojence je Desus podpiral najslabše rešitve ali pa celo blokiral stvari. Ta stranka je bila približno 15 let v vseh vladah jeziček na tehtnici pa ni nikoli uporabila svoje pozicije, da bi zgradili domove za starejše, ustvarili sistem oskrbe na domu, itd. Pa dejstvo, da so imeli ministra za zdravje skoraj v vsaki vladi in so praktično cel zdravstveni sistem zafurali.

kombinat (nepreverjen)

Balažek je zgodovina. Hvala bougi.

bilinder (nepreverjen)

balažek je optimističen v tem kak bo tudi tu direndaj napravil in vsepovprek kršil zakone.

2021 (nepreverjen)

Prosim dajte, pa že enkrat nehajte z takšnim delom,......poslanci v koaliciji,.....predcednik pa v opoziciji. Vkolikor v kratkem ne zamenjate predsednika Erjavca se vam na naslednjih rednih volitvah slabo piše in parlament lahko gledate samo od zunaj. Z novim predsednikom takoj stopiti k vladi pa kakšna koli je saj je izvoljena od ljudi in naprej sodelovati, pa probati rešiti ka se še da.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Hmmmm, ne KUL, ne Janša. Itak je DeSUS vedno nekaj vmes, nekaj posebnega.

Ne tič, ne miš.

Srednjespolniki !

Sicer tega ni nikjer v svetu, da bi upokojenci imeli svojo stranko. V njej pa itak tudi ostali. Saj je že to zanimivo, da se imenuje stranka upokojencev in imaš za šefa ali šefico človeka, ki je še daleč od penzije.

Take norosti so možne samo v Sloveniji !

..... (nepreverjen)

Butalci eni ge si pa vido zmerno opozicijo, si morete delati v dobro države ne glede či ste v koaliciji ali pa v opoziciji. Stranka v opoziciji njejni poslanci pa v koaliciji strejlite se v tou zabito glavou.

. (nepreverjen)

Janez bo izgleda še imel čas za delitev EU miljonof.

Replika (nepreverjen)

Saj ne moreš verjet. Karl obrne list,samo ka rejše svojo kožo posrano. Gnoj laže ka lampe odre... Posro se ne be na njega,nej ka be ga volo na volitvaj. Gnoj eden lažnive... Samo za svojo rit gleda. Rrrrrrrrr pa ti vseeno nejde. Karl probaj RRRRRRR

Starejše novice