Začetek novega šolskega leta bo za učence in dijake tokrat potekal nekoliko drugače. Še pred prvim vstopom v šolo bodo ti namreč morali opraviti test na novi koronavirus.

Samotestiranje bo potekalo za učence zadnje triade osnovnih šol, dijake srednjih šol ter otroke in mladostnike vključene v zavode za vzgojo in izobraževanje. Teste bodo izvajali doma, enkrat tedensko.

Pristojni rezultatov testov ne bodo preverjali, »igrali bodo na karto zaupanja«.

Prevzem brezplačnih testov tudi v Pomurskih lekarnah

Komplete za samotestiranje je možno brezplačno prevzeti v lekarnah. Od tega tedna so na voljo tudi v lekarnah po Pomurju.

»Teste lahko dvignejo učenci, dijaki oziroma njihovi starši. S sabo morajo imeti kartico zdravstvenega zavarovanja. Če kartice nimajo zadošča potrdilo o vpisu v šolo«, pravi Bojan Madjar iz Pomurskih lekarn.

Kaj vsebujejo kompleti za samotestiranje?

Paket za samotestiranje vsebuje enega ali več testov. V Pomurskih lekarnah trenutno izdajajo teste pakirane po pet

»V celotnem kompletu je tako vse za petkratno ponovitev testiranja. Komplet vsebuje epruveto, periferno tekočino, palčko za odvzem vzorca sluznice iz nosnice in testno ploščico.

Na testno ploščico med testiranjem kapnemo raztopino in iz nje tudi razberemo rezultat testiranja,« razlaga postopek Madjar.
 

Vsi kompleti za testiranje niso enaki

Država je predvidela izdajo različnih testov. Lekarne teste kupujejo samostojno, odločajo pa se lahko med tistimi, ki so vpisani v centralno bazo zdravil. 

V pomurskih lekarnah imajo trenutno teste Clinitest.

Testi se dvignejo za celotni mesec vnaprej. Farmacevti posebej opozarjajo, da je potrebno teste shranjevati na sobni temperaturi
 

Testiranje opravite v čistem okolju 

Samotestiranje posamezniku vzame nekaj manj kot 20 minut.

»Najprej si operite roke. Stvari odložite na čisto podlago. S testno palčko si pobrišite po notranjosti nosnice in jo v primeru našega testa za eno minuto potopite v raztopino. Palčko odstranite, štiri kapljice raztopine kapnite na testno ploščico, počakajte 15 minut in odčitajte test«, razlaga postopek testiranja Madjar. 

Kaj pomenijo oznake na testni ploščici?

Ob pravilni izvedbi testa se polje s črko C (control) obarva. Vse pa je odvisno od tega, kako se obarva polje pri črki T (testno področje).

»Če na testnem področju ob črki T po 15 minutah ne zaznamo obarvanja pomeni, da je test negativen.

V kolikor se obarva pa pomeni, da je test zaznal določene spojine, ki so lastne virusu sars-cov-2«, dodaja Madjar.

Ob pozitivnem testu pokličite zdravnika

Če ob samotestiranju odčitamo pozitivni rezultat je potrebno čim prej obvestiti zdravnika, ki vas bo naročil na PCR test. Sporočiti je potrebno tudi ravnatelju predvsem pa ostati doma

Lekarne že drugič v času koronavirusa dodatno obremenjene

Prva obremenitev lekarn je bila na začetku pojava koronavirusa. Takrat so lekarne lahko izdajale zdravila za samo mesec dni vnaprej. Druga obremenitev je sedaj, ko ljudje še vedno prihajajo po zdravila za redne terapije, na primer, starejši in bolni, zaradi samotestiranja pa tudi starši ali celo učenci sami. 

»Teste smo dobili tik pred zdajci, zato je tudi gneča. Mogoče bo oktobra že kaj bolje, če jih bomo seveda sploh še rabili in koliko«, pove Madjar.  

 

Podrobna navodila za uporabo Clinitesta najdete v spodnjem dokumentu.

Komentarji (12)

Čergoli (ni preverjeno)

Jaz se bom samousral!!!!!

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij se samo fajn poseri san sebi v gobec. Tele prizadeto ustaško.

Kolog (ni preverjeno)

Svetovna neumnost je vse tou fküper.

lukma (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jodlarska deca to brez problemov obvladajo.....naša pa te ne bi, prosim vas lepo!!!

smokijof (ni preverjeno)

Saj naša do tüdi ne sekejraj se.... fora je samo, če je vse tou sploj potrebno. oziroma kakšna je korist od vsega toga, razen ka do dobaviteli teh testov palik bajne milijone zaslužili. Pametni strokovnjaki in ostali lidje že duže časa gučijo ka se naj raši dela na precepljenosti starejših in drugih ranjlivih skupin, nej pa ka se z deco manipulejra. In te čuješ kak se prej deca morejo cepiti pa testejrati, ka ne okužijo doma starejših. Pa kak maloumen moreš biti ka takšne izjavljaš.

In reply to by lukma (ni preverjeno)

Gswwcx (ni preverjeno)

Pa koga boš okužo s ken ali ka palamudeš novinarček podkupleni lažnive!

In reply to by smokijof (ni preverjeno)

smokijof (ni preverjeno)

Komi ti to gučiš?

In reply to by Gswwcx (ni preverjeno)

Fogbird (ni preverjeno)

Nobene nevarnosti ni! To ni noben novi koronavirus ampak čisti NATEG in PREVARA

Laceni (ni preverjeno)

Ti si res nek izobrazen znanstveni ki trosi nebuloze!!

In reply to by Fogbird (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Vsi ne dobijo tega, dobijo pa takšnega.

Plastičarstvo1 (ni preverjeno)

Ges bi pa samo nekaj pito. Vlada sprejema zakone ge se morejo iz uporabe umakniti plastični izdelki za enkratno uporabo. Gda pa sliko toga testa poglednen pa vidin samo en kup plastike. Pa če poglednemo kelko lidij se sakši den testira in ka so navadni hitri testi enako v celoti iz plastike me glava zaboli kelko plastičnih odpadkov samo zaradi toga nesmisla proizvedemo v Sloveniji, ka pa še te li po celojn svejti. In te se ta vlada preserava z zakoni ge do kao iz prodaje umaknili plastične krožnike in jedilni pribor keroga itak nišče že dugo več en uporablja, v isti sapi pa določijo obvezno proizvajanje plastičnih odpadkov s temi bednimi testi. Isto je z maskami, kere povročajo že reden ekološki problem po svejti. In te de se tej isti lidje ka celo tou stvar podpejrajo (tudi navadni lidje) preseravali po forumaj glede ekologije in podnebnih sprememb. Prekleti hinavci vsi po vrsti.

Mimi123 (ni preverjeno)

V Avstriji in Nemčiji, kjer so se samotestirali že prejšnje šolsko leto in zato niso zaprli šol, so imeli otroci in starši na voljo ogromno informacij na šolskih straneh. Informacije so prispevali proizvajalci in ministrstvo. Pri nas pa mediji ? Mislim kje je tu odgovornost na vseh nivojih? Tu imaš test in delaj? Mislim, na področju informiranja so naši padli na celi črti.

Starejše novice