Številni mimoidoči te dni radovedno kukajo skozi zaščitno ograjo pri stolni cerkvi in opazujejo izkopanine. Arheologi pravijo, da gre za izredno pomemben prostor.

Že nekaj časa pred stolnico v Murski Soboti poteka obnova trga, ki bo po besedah škofa Petra Štumpfa panonsko dihal z zelenjem, drevesi, klopmi, razsvetljavo in drugimi dodatnimi elementi. Trg naj bi bil zaključen leta 2021, saj zaradi ekonomske negotovosti župnije in škofije obnova poteka fazno in ni možno urediti vse naenkrat.   

Odkrili izredno pomembno najdišče

Pri obnovi trga pa na platoju pred cerkvijo potekajo arheološke raziskave, v sklopu katerih so arheologi odkrili izredno pomembno najdišče.

Arheolog Branko Kerman pravi, da je to je ena najpomembnejših lokacij v Murski Soboti.

“Gre za izredno pomemben prostor, tu naj bi bili začetki Murske Sobote, prva naselbina, kar smo zdaj potrdili s temi najdbami,” razlaga Kerman.

Prva naselbina v Murski Soboti

Po besedah arheologa je tu na tem mestu v preteklosti stalo več srednjeveških cerkva. Z odstranitvijo nasutja so namreč odkrili ostanek zidu, za katerega pa še ni čisto jasno, ali je od cerkve ali od obzidja okrog cerkve. 

Odkrili so tudi ostanke srednjeveške naselbine, ki sodijo v čas 11. do 13. stoletja. Odkrita je bila peč, najverjetneje za žganje keramike in ogromno lončenine. Našli so tudi en cel lonec in bronasti uhan, ki mu mi arheologi pravijo obsenčni obroček. Gre za nakit, ki je značilen za belobrdsko kulturo, ki je trajala nekje od 10. do 12. stoletja. 

“Očitno je na tam delu bila tudi prva naselbina v Murski Soboti. Ob glavni cesti, kot je bilo stopnišče, trg pred cerkvijo,” dodaja Kerman.

Našli tudi okostja

Poleg vseh že naštetih najdbin, pa so na platoju pred cerkvijo odkrili tudi okostja. Po besedah Kermana je okrog stare cerkve bilo pokopališče. Okostja, ki so jih odkrili niso najstarejša, saj so tista globje zakopana.

“Že takrat, ko so rušili staro cerkev, so v temeljih našli rimski nagrobnik. Ta je vzidani v severno steno današnje cerkve. V nekih virih se omenja cerkev že v 11. stoletju, omenja se tudi, da je bil tu v srednjem veku neke vrste škofovski sedež, sedež cerkvene uprave za ta prostor.”

Sicer pa spomnimo, da naj bi na urejenem trgu bilo postavljenih več kipov in spomenik spomenik svetega Cirila in Metoda. 

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cato the Censor

Ok pa valjda znate kako se je pokristjanjevanje izvajalo. Včasih smo bili pogani..imeli svoja svetišča..hrame..na svetih mestih. Pridejo judo-kristijanski zeloti in vidijo te pogane. Pravi glavni drugim..porušite jim hram..na to mesto zgraditi cerkev. Tako bodo pogani manj žalostni..bogove jim bomo menjali..ampak hodili bodo na njihovo priljubljeno lokacijo. To je bila perfidna gesta katero vam potrdi vsak zgodovinar. Ta cerkev tam stoji na poganskem hramu.

VRANA (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In začel se je napredek, razvoj, opismenjevanje, kultura,....

In reply to by Cato the Censor

Cato the Censor

Ja. 2000 let nazadnjaštva, kuge, zamazanije, zažiganja "čarovnic", fevdalnega hlapcevstva, rezanja rok in glav, vsemogocne cerkve. Ja..do renesanse in ljudi kot Giordano Bruno ki so si upali vsaj iznasati drugačna mnenja

In reply to by VRANA (nepreverjen)

kpppp (nepreverjen)

ocitno si bil le pri socialisticni zgodovini. Pojdi v knjiznico je zate velik literature se za prebrat. Potem se menimo naprej.

In reply to by Cato the Censor

fofffff (nepreverjen)

Še dobro, ka so prišli velki kristijani, ovak še zdaj ne bi gučati znali, pisati pa tak nej. Pogledni druge regije kak Kitajska pa Indija na primer....oh wait

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Püšpek (nepreverjen)

Vrana, zopet klobasaš nesmisle.
Gibalo vsega razvoja je bila protestantske cerkev, ne pa katoliška, ki je delala ravno nasprotno. Seveda ji ni bilo v interesu, da se ovčice izobrazijo. To delajo še danes, vendar na bolj prefinjen način.
Kakšno knjigo bo treba vzeti v roke, ne pa nekaj na pamet...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

ypes (nepreverjen)

se enkrat preberi clanke. Na tem mestu je ze prej stala cerkev.

In reply to by Cato the Censor

kubanes (nepreverjen)

Tako kot so komunisticni partizani po krvavi revoluciji porusili Sinagogo v M.S. in zaceli siriti socialisticno religijo, da denar pada z neba. Kjer tam zdaj stoji scialisticni blok za proletarce.

In reply to by Cato the Censor

Cato the Censor

Blagor nevednim..sinagogo so porušili zato ker domačini niso hoteli da se Židje vrnejo nazaj. Vso gospodarstvo je bilo v njihovi lasti. Arhitekt Novak je dal ukaz zato da se ne zbere 8 moških Zidov več nazaj ker jih je toliko potrebno da se vršijo obredi. To s socializmom nima zveze. To je bil lokalni komplot antizidovski. Samo o tem se ne govori. To je javna tajna. Madež na "lepi" Soboti. Kako zanimivo ne..Mossad..par let kasneje Novak umre v prometni nesreči, takrat ko se ni bilo dosti avtomobilov. Nekateri pravijo da je Mossad iztegnil svojo lovko tudi v to smer.

In reply to by kubanes (nepreverjen)

birka (nepreverjen)

Zabavno. Domačini so nej ščeli ka se iz Ausšvica vrnejo mrvi Židje. Arhitekt Novak je IZDAL ukaz za rušenje Sinagoge. Mossad je zato bujo arhitekta Novaka LOL

In reply to by Cato the Censor

gostja 426 (nepreverjen)

Žal si vse pomejšo. Židje so prišli nazaj leta 1945, zelo malo jih je bilou, večina je še istega leta ali največ čez eno leto šla v Izrael, ostalo jih je tak malo, ka je bilo vsen jasno, ka obredov nede, niti rabina je več nej bilou. Novak nema nič s ten. Odločitev za rüšenje je prišla 9 lejt kasneje. 1954. leta, ker je zgradba propadala, med vojno in po njej so bili v njej hlevi, pred rušitvijo je mel tan atelje Miki Muster. Bila je draga za obnoviti, rušilo se jo je glih tak kak se gnes rüši vse, ka bi trbelo obnoviti, pri nas pač nega odnosa do starih stvari, fsi bi radi samo neka modernoga. Novak je nej bil za rušitev, niti proti, o ton je odločala komisija, ge so bili za rušenje vsi razen kmet Lanščak in njegova žena, ki sta imela kmetijo zraven sinagoge. Teorije zarot z Mossadon so čista odveč. Malo pogledni stare cajtenge, lidje so merali v prometnih nesrečah te glih tak, čiglij je bilou menje prometa, so pa bili avti menje varni.
Če te moutijo madeži na lejpi Soboti - ne nücamo Mossada, mi si brišemo zgodovino kar sami. Porušilo se je Küčanovo hišo, njegovi stroji so bili dragocena tehniška dediščina, pa smo jo püstili propadati, menda v kleti Rakičanskoga grada. Pouleg nje se je pred ten porüšila lejpa secesijska vila, pa še ena na Lendavski, Mintsekova vila, če se ne moutin. Zdaj püščamo vničavati Valyijevo vilo, glij gnes san vidla, ka so porüšili lejpo hišico na Cankarjevi, dopüščamo slabe prenove, pa nikoga nič ne mouti. Torej - kriva je naša miselnost, nej Mossad pa takšne finte.

In reply to by Cato the Censor

pajoV (nepreverjen)

pravi glumac, veliki človek:
"Pavle Vujisić , Oporuka / testament u kome piše neka mu komunisti ne dolaze na sprovod/ sahranu"

In reply to by kubanes (nepreverjen)

Budalo črnobelo (nepreverjen)

Že tisočkrat dokazano, da je to kar navajaš laž. Ampak ti vseeno širiš laži. Tipično za ovčke velikega puklasteka vodje...

In reply to by pajoV (nepreverjen)

jezuš (nepreverjen)

san že mislu, ka so najšli nouvo Hudo jamo, ka so komuništi opet kaj podtaknuli!?

slvkos (nepreverjen)

to bo še zanimivo ko bodo čez par sto let razkopavali smetišče v Dolgi vasi in Puconcih in takratni arheologi bodo pametovali da so to nekoč živeli neka čudna plemena

Preverite...... (nepreverjen)

Dobro ka nimamo večstrankarske arheologije, to bi bilo zanimivo razlaganje......

....nh (nepreverjen)

se ne 200-300 let nazaj Sobota sploh ni bila mesto, le ena majhen nepomemben zaselek. Marsikatera vas v prekmurju je bila vecja in pomembnejsa. Si sploh ne bi mislili. Beltinci ali Lendava so bili pomebnejsi in vecji, tudi Grad.

ZivaRepa (nepreverjen)

Sobota je itak celica čobanov pa najnižjih proletarcov. Par izjem, to pa je tudi fse.

In reply to by ....nh (nepreverjen)

Gostja (nepreverjen)

"Trg naj bi bil zaključen leta 2021, saj zaradi ekonomske negotovosti župnije in škofije obnova poteka fazno in ni možno urediti vse naenkrat."

Količina nabirk se je zmanjšala?

Strpnež (nepreverjen)

Nemoreš verjet kaki podli sovražni primitivni kažni komentarji sram vas je lahko ...

bestere3x (nepreverjen)

v takšnih časih živimo, pogledni premiera pa njegove vazale...baukše nede, se pa vse hudo poglajha z eno pesmico pri župniki, bojda.

Smrt kulturi, svoboda RKC!

In reply to by Strpnež (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Sobotainfo, bronasti uhan je nikak nej uhan. Slovanke so nosile na glavaj trakove, obroučki so bili pritrjeni na nje, tou je naglavni nakit, nej na vüjaj. Kak je tou zgledalo, najdete tü.
https://www.researchgate.net/figure/A-sketch-of-common-Slavic-female-je… Fajn bou, če te gda bar malo znali, o čen pišete. ;-)

Cato the Censor, naselbine nemajo veze s poganstvon. Tou območje pa je bilou itak pokristjanjeno prle kak je eti gratala naselbina. Drugače pa - vse religije delajo isto, pa nej samo religije. Tou je nasilna človeška narava, kera v religiji ali drügih spoznanjih najde izgovor pa opravičilo za svoje nasilje.
Sobote v ton cajti kak takšne še neje bilou. Bili sta dvej mali naselbini, ena okouli cerkve, drüga okouli grada. Mislin, ka sta se kumaj v 14. stoletji povezali v enotno naselje.

🐥 (nepreverjen)

A bo debeli po končani prenovi tisto grdosjo v krožišču na dvorišče prestavil???

gostja 426 (nepreverjen)

Nej, še eno grdosijo de naredo. Verjetno pa še več. Preveč pejnes ma.
Ka je Trump v politiki, je Štumf v RKC.

In reply to by 🐥 (nepreverjen)

Soboški (nepreverjen)

Po zaključku teh izkopavanj priporočam izkop povojnih pobojev na Trdkovi, doslej še neodkritem prikritem grobišču
Titovih zločincev.

starover (nepreverjen)

Na ton kraji je stal predkrščaski hram. Staroverci so se ohranili tuj v Prekmurju, ženske so izvajale uroke, so jim pravili " 𝑠̌𝑢̈𝑠̌i, seči". 𝑧𝑣𝑜̈𝑟𝑐̌𝑛o deco so nosili k vračitelican (vračkam). Vrači (vratstvo ali lek) so bilij lokalni doktorji, keri so pomagali tuj živini.

khmmg (nepreverjen)

Ce bog obstaja zakoj nan je dal Korono? Zakoj trpinci celi svet?
Zakoj deca merajo za rakom?
Zakoj se zupniki nesmijo zeniti?
Zakoj obstajajo pedofili?
Zakoj je dovolo genocid?

Ce resan obstaja bog.... te ze nema rad lidi

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice