Vlada se bo na današnji seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in odločala o morebitnih spremembah ukrepov. Te bodo odvisne tudi od analize o razširjenosti angleške različice novega koronavirusa.

Da bo potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov, je predsednik vlade Janez Janša povedal že v nedeljo. Dan pred tem so namreč v Sloveniji odkrili prvo osebo, ki je bila uradno pozitivna na angleško različico koronavirusa, pa tudi stanje epidemije se ne umirja, kot se je v zadnjih dneh.

Kako razširjena je angleška varianta virusa v Sloveniji, bo jasno danes, ko bo znana analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa je do torka pri treh od 291 vzorcev dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleško različico.

Zaradi odkritja angleške različice je bilo sicer še v ponedeljek odprto vprašanje torkove vrnitve učencev prve triade v šole in predšolskih otrok v vrtce v devetih regijah. A so epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja delno odprtje šole vendarle podprli, tako da so se najmlajši učenci v torek vrnili v šolske klopi.

Ni pa še jasno, ali bodo zadnji epidemiološki podatki vplivali na spremembe vladnih ukrepov po posameznih regijah. Glede na ponedeljkove podatke je namreč v območju rdeče faze le še sedem regij, osrednjeslovenska, podravska, savinjska, gorenjska, pomurska, primorsko-notranjska in koroška, preostalih pet pa je v območju črne faze.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so sicer vladi svetovali, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
1F1 (nepreverjen)
formula (nepreverjen)

Številke-okužbe padajo, manj mrtvih, samo en 1% okuženih učiteljev. torej moramo ukrepe SPROŠČAT!

kritik (nepreverjen)

To ravno muči JJ, ki želi nadaljevati z represivnimi ukrepi. Zato z vsemi štirimi išče vzroke za zapiranje...

In reply to by formula (nepreverjen)

Eden in edini (nepreverjen)

Jansa daj spizdi v luknjo z katere si se privlekel telebajsek

Neko (nepreverjen)

Teh podatkov si nihče ne zmišljuje, so čisto realni: https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/v-torek-skupno-1850-okuz…
Da so ljudje tako neumni, ko mislijo, da je politika v ozadju tega virusa ali pa da ga celo ni, da je izmišljen, pa se tudi jasno vidi, da se razmere skoraj nič ne popravijo in vedno znova poslabšajo ob kakem sproščanju. Še vedno ljudje žurirajo, na črpalkah pijejo pive v večjih družbah, se družijo po svojih domovih, hodijo naokrog brez zaščite, kot da ni nič. Verjmamem, vsi smo že vsega siti, smo pa sami krivi, da te stvari ne omilimo, saj mi sami ne upoštevamo navodil.
Gremo še v čas gripe, simptomi so zelo podobni, smrtnost bo zaradi gripe tudi večja, zdravstveni sistem bo lahko kolabiral. Pričakujemo lahko popoln lockdown, saj so že zdaj v bolnišnicah polne navadne in intenzivne postelje. Vprašajte se, kam boste peljali svojega bližnjega, očeta, mamo, ženo, sina ali hčero, kdo jim bo pomagal, kje se bodo zdravili!?
Z UPOŠTEVANJEM UKREPOV PREPREČUJEMO KOLAPS ZDRAVSTVENEGA SISTEMA. Ko bo enkrat prišlo do tega, bodo ljudje umirali doma, pa to niso samo starostniki, s težkim potekom bolezni so tudi ljudje zgodnjih in poznih srednjih let, med njii se najdejo tudi mlajši. Zresnite se, pamet v roke, poglejte ljudi okrog sebe, ki jih ljubite, pa vsaj zaradi njih upoštevajte ukrepe, če že zaradi sebe ne.

ersa (nepreverjen)

Prekmurski narod je preveč neumen ka bi to razmo

In reply to by Neko (nepreverjen)

Starejše novice