Jutri naj bi se v rdeče obarvanih regijah znova odpirali vrtci, poleg tega naj bi se pričel pouk v razredih prve triade. Danes zato poteka množično testiranje zaposlenih v šolstvu, ostaja pa vprašanje, kako bo s testiranji učiteljev v prihodnje.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vinko Logaj, klinična psihologinja in direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Mateja Hudoklin ter vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Maja Drobnič Radobuljac.

Znova je Jelko Kacin predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so ob 2734 testih potrdili 293 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 10,7-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1173 pacientov, 192 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 33 oseb, 19 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 227 oskrbovancev in 107 zaposlenih, od tega 64 zdravstvenih delavcev. V zadnjem dnevu se je v domovih za starejše na novo okužil 201 stanovalec in 42 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev.

V petih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 211 okuženih uporabnikov, 12 več kot dan prej in 128 zaposlenih, od tega štirje novi.

Se bodo morali učitelji testirati vsaj enkrat tedensko?

V skladu z odločitvijo, ki jo je vlada sprejela v sredo prejšnji teden, in v skladu z načrtom sproščanja, se jutri v rdečo obarvanih regijah znova odpirajo vrtci, pouk pa se začenja tudi v razredih prve triade.

Danes zaradi tega po državi, v epidemiološko ustreznih regijah, poteka organizirano testiranje učiteljev, vzgojiteljev in vseh ostalih zaposlenih v šolah ter vrtcih.

»Gre za do sedaj najbolj množično hitro testiranje v enem dnevu, kar predstavlja velik organizacijski in logistični zalogaj,« pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Pri tem dodaja, da je hitro testiranje eden ključnih ukrepov, ki ga priporoča tako Svetovna zdravstvena organizacija, pri Evropskem centru za nalezljive bolezni, kot tudi vse slovenske strokovne institucije.

Kako bo s testiranji učiteljev vnaprej - predlog je namreč, da bi se naj učitelji testirali enkrat tedensko - Forte nima odgovorov, saj bo danes potekala evalvacija, vendar posebnih težav zaenkrat naj ne bi bilo.

 »Vrednost hitrega testa je torej v tem, da hitro poiščemo osebe okužene s koronavirusom, ki ne kažejo nobenih znakov okužb in jih izoliramo, tako da ne okužijo druge,« pravi Forte.

Poleg tega državna sekretarka poudarja pomen samozaščitnih ukrepov, predvsem ob vračanju otrok v šole. Dotaknila se je tudi nošenja mask in priporočila nošenja FFP2 mask. »V Sloveniji še čakamo stališče pristojnih služb, a zaenkrat velja, da nosimo tri slojne kirurške maske,« pravi Forte.

Vse staršem ob ponovnem vračanju otrok v šole in vrtce pa državna sekretarka naproša, da se s svojimi otroki pogovorijo o resnosti situacije, v kateri se nahajamo, da jim razložijo, kako bo potekal pouk, in da tako otroci kot tudi starši upoštevajo vse preventivne ukrepe. 

Pet ključnih priporočil ob vračanju otrok v šole

Na drugi strani se je direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vinko Logaj dotaknil ključnih priporočil, ki so jih ob ponovnem odpiranju šol in vrtcev pripravili na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo. Gre za nekaj ključnih področjih, ki se jih priporočila dotikajo.

Ob ponovnem odprtju šol morajo učitelji posvetiti posebno pozornost tistim učencem, ki v času pouka na daljavo, niso imeli dostopa do interneta, učencem iz ranljivih skupin, in tistim, za katere učitelji menijo, da so bili pri delu na daljavo manj uspešni. Za te učence bi naj učitelji pripravili prioritetne načrte za individualno izobraževanje.

Drugo področje se nanaša na čas za uvajalno obdobje za prilagoditev učencev na šolski ritem, šolniki namreč pričakujejo začetne težave zaradi dolge fizične odsotnosti otrok, tretje področje pa priporoča dodatno utrjevanje obravnavanih vsebin, ki so jih otroci obravnavali na daljavo. 

Četrto področje je vezano na delo učiteljev, ti morajo pripraviti ustrezno letno pripravo in načrt ocenjevanja otrok za vnaprej, da bodo imeli otroci ustrezne pogoje napredovanja in ustrezna znanja.

Peto področje pa se nanaša na sprotno beleženje ciljev, ki bodo v tem šolskem letu ostali nerealizirani ali manj poglobljeno, pri čemer naj učitelji v načrt ocenjevanja v večji meri vključijo raznolike načine ocenjevanja znanja.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
superr (nepreverjen)

delan na osnovni soli in podpiram testeranje. Na kraj pameti mi ne spadne ka bi ogrozala deco, njihove starse in tudi vse moje starejse domace. to je najmenje ka lejko naredin za njih in za mene

Forint (nepreverjen)

Ti rajši povej, ka ideš v pondelek rajši na testejranje, kak pa ka bi se z deco v šoli trgo.

In reply to by superr (nepreverjen)

Cegavrana (nepreverjen)

Tako je pa fajn fraj 14 dni po pički drkaš cejle dneve pa še plačano dobiš.

In reply to by Forint (nepreverjen)

??? (nepreverjen)

Daj ne nakladaj!! Ce se doktore lejko testejrajo, se naj tudi ucitelji.

In reply to by Forint (nepreverjen)

Forint (nepreverjen)

Doktori delajo z beztežnimi, šolniki pa z zdravimi. Razlika je očitna.

In reply to by ??? (nepreverjen)

nejsovsadecazdrava (nepreverjen)

tudi marsikeri otrok ima kronične bolezni. si sploj predstavlaš kelko dece ma astmo, sladkorno, avtoimune boletni itd.? Deca so daleč od zdravih. Pa tudi, če je samo eden z astmo si ne zasluži varnosti? To bi lejko bil enkrat tvoj otrok ali tvoj vnuk

In reply to by Forint (nepreverjen)

??? (nepreverjen)

Kako neinteligenten odgovor. Deca so zdravi ka, ampak so prenasalci. Pamet uporabi!!

In reply to by Forint (nepreverjen)

Nirkonn (nepreverjen)

Še z masko spijš lejko ka neboš ogrožala lidij okoli sebej. Kurčeva PLANdemija bolanija.

In reply to by superr (nepreverjen)

hmmmdva (nepreverjen)

Če lejko doktori, zobari, medicinske sestre, veterinari itd. nosijo celo svojo kariero maske, kda je to potrebno, sigurno vsaj 1x na den če nej več krat NE RAZMEN zakoj si je tak težko dati gor masko kda ideš v trgovino po špecarijo??? Če je tak težko masko nositi, te drugič kda boš čako na operacijo, povej tan fčase ka ščeš ka te opererajo brez maske, ker razmiš ka je masko nej meti najbole komot, pa njin še mogoče lejko škodi. Dejansko ste lidje tak smotani, ka van je težko meti masko gor eno vro?

In reply to by Nirkonn (nepreverjen)

hmhmhm (nepreverjen)

KONJ. Doktrori itd majo masko gor med posegi. Ges jo man 8 vr nonstop na šihte.. te pa dala v bauto z masko, na sveži luft z masko. Pa večer doma si jo doj zemen. Lahko noč

In reply to by hmmmdva (nepreverjen)

. (nepreverjen)

po dugon casi en normalen pozitiven komentar na Sobotainfo.

In reply to by superr (nepreverjen)

Hg (nepreverjen)

Imaš prav in to zaradi tega, ker komentare pišejo večinoma frustriranci, ki v vsem vidijo zaroto. Verjamem pa, da večina naroda še vedno razmišlja kot prvi komentator, in se enostavno več ne ubada z socialnimi mediji in komentarji pod novicami.

In reply to by . (nepreverjen)

enakoja (nepreverjen)

tudi jes delan na OŠ Beltinci in iden z veseljon na testeranje. Nej mi je težko, nej mi je odveč. S testeranjon nika ne zgibin, s testeranjon nikome ne škodin. moja naloga med drugin je ka nikome ne škodin, ka deco varujen, ka deco pazin. Starši mi zavupajo svojo deco. Me zanima šteri človek na ton planeti bi lejko živo san s sebof če bi zaradi njega deca zboleli, zaradi tistih nepomembnih 45minut ka jih testeranje zeme.

In reply to by superr (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pa de ti šola kupila maske ffp2?. ministerstvo ziher nede. Samo priporočajo. Če nema pravega certitikata je itak enaka kak kirurška. Slovenski inštiti pa se znan bojijo preveriti kere ustrezajo standardi. Dvej prajni maski dobi učitelj pa naj s tem kaže kak se drži predpisof. Varuje ga pa nej.

In reply to by enakoja (nepreverjen)

Mr. XXX (nepreverjen)

Vsake keden nas v sluzbe vsaj enkrat testerajo, pa ka zdaj? Smo se navadile in tak je praf!

Sicer pa malo ti z palcko po nose porovajo, nic strasnoga. Neje glih ka bi ti falat cucka fkraj vcrezali sako krat kda ti bris zemejo.

Kome pa ne pase, pa naj njemi dajo neplacani dopust in naj sidij doma dokejc nede konec toga sranja ali pa nede cepleni.v Najlezje je doma sidete pa se po riti skrabate pa placo vlejcte.

Sobočanec123 (nepreverjen)

Poleg tega testiranja bi morali otroci obvezno nositi maske v šoli kot so jih nosili otroci v vseh evropskih državah razen seveda v Sloveniji ne zaradi trmoglavljenja staršev in učiteljev. To odprtje šol bo povzročilo ponovno eksplozijo okužb in vse se bo spet zaprlo. In ravno zdaj se odpira, ko je v Evropi vedno več post-covid sindroma pri otrocih, ki povzroča med drugim tudi trajne poškodbe srca. Zelo slaba odločitev.

Lokolkol (nepreverjen)

Maske škodujejo zdravju dihati moramo svež zrak ne pa izdihan zrak glih to povzroči trajne poškodbe srca tij debilčino jedno brezmožganček eden!

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Ne nakladaj, maske absolutno nič ne škodijo. V službi jih nosim že 7 mesecev po 8 ur na dan pa ni nobene panike. Problem je samo pri tistih, ki se vam ne da malo potrpeti začetnega nelagodja ob nošenju maske. Ko pa jo že nosiš dlje časa pa sploh ne opaziš, da jo imaš gor.

In reply to by Lokolkol (nepreverjen)

??? (nepreverjen)

Mas ti trajne poskodbe

In reply to by Lokolkol (nepreverjen)

ZA VSE NESTRPNE (nepreverjen)

Kaj mislite, da je epidemija leva in desna, da je medicina leva in desna, in da je za umrle pomembno kaj so prej bili, levi ali desni? Ko enkrat zboliš, si samo bolan in se želiš pozdraviti, da si potem lahko spet lev ali desen?
Kaj pa če bi se ljudje vendarle malo bolj zavzeli za to in pazili nase? MALO SE ZAMISLITE, VIRUS NIMA NOG, DA BI SE PRENAŠAL SAM, PRENAŠAMO GA ISKLJUČNO LJUDJE, PREDVSEM NEKATERI ZAVESTNO, BREZBRIŽNO, ČLOVEŠKA VRSTA JE NA NAJNIŽJI RAZVOJNI STOPNJI IN TO JE SAMOUNIČENJE, NOBENA ŽIVALSKA VRSTA NE POZNA SAMOUNIČENJ, kako to nekateri NIKAKOR NE MORETE RAZUMETI ???
Ne bo vas rešil ne Janša in ne Erjavec, in ne POP TV, RTV SL, itd....... itd. RES STE BUTALCI

czd (nepreverjen)

Tudi glede lakote ne naredite nič vsi tisti ,ki se sedaj bojite Covida ...
Ker so lačni otroci daleč v Afriki se vas ne dotakne...
Ko pa se bojite za svojo rit pa cvilite in nabijate krivdo drugače mislečim..

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice