Foto: Bobo
Zaradi rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,2 stresel sisaško-moslavško županijo, se je Sisek premaknil deset centimetrov na vzhod, Petrinja pa tudi do 20 centimetrov, so potrdili strokovnjaki zagrebške geodetske fakultete.

Po izračunu, ki je narejen na podlagi satelitskih posnetkov evropske vesoljske agencije, je potres povzročil premike tal celo do 70 centimetrov, poroča danes Jutarnji list. Največji premik je zabeležen v gozdovih med kraji Slana, Glinska Poljana in Gora. Na zahodnem delu prelomnice so se tla vzdignila za 40 centimetrov, pri Petrinji pa so se znižala za 30 centimetrov, so ugotovili zagrebški geodeti.

»Sisek se je premaknil z občutno manjšo intenziteto kot Petrinja. Preliminarno se je Sisek premaknil za deset, Petrinja pa za okoli 15 do 20 centimetrov,« je za zagrebški časnik povedal Marin Govorčin z geodetske fakultete v Zagrebu, poroča STA.

Del sprememb površine območja med Petrinjo in Glino je verjetno tudi posledica rušenja podzemnih predorov rudnikov rjavega premoga, ki so obratovali v prvi polovici prejšnjega stoletja, niso pa bili ustrezno sanirani, je povedal znanstveni svetovalec hrvaškega geološkega inštituta  Tvrtko Korbar. Kot je dejal za Jutarnji list, bodo več podatkov in podrobnosti o aktiviranem sistemu prelomnice imeli po koncu terenskih raziskav.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

avstrijci tudi telko poraucajo o hrvatiji?
BKT ZA HRVATE, KER NIKOLI NISO NAM POMAGALI.
PROKLETI YUG...

...ou (nepreverjen)

to pa je ze stara novica. Vsaj za tiste, ki bereje tudi tuje medije.

Marjetaa (nepreverjen)

Sisek ali Sisak? Kakši sisek? Zizek, jošk?

Ghost 2021 © (nepreverjen)

Prlej kak skočiš vedno poglej naprej, zdaj npr. na: "https://sl.wikipedia.org/wiki/Sisek"

In reply to by Marjetaa (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

Ja pa isto je pri nas. Še nekaj mescov pa bo prekmurje pripadala madžarskoj,

Starejše novice