Delavci v mariborskem podjetju A&E Europe z ameriškimi lastniki, ki proizvaja industrijske sukance, so se po decembrski dvourni opozorilni stavki zaradi odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva odločili, da bodo stavkali ves dan.

Za ureditev razmer si sindikat v podjetju A&E Europe prizadeva že več kot leto in pol, a brez oprijemljivih rezultatov. Pripravljenosti za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe ni, prav tako ne za sprejem nove sistemizacije zaradi podcenjenih delovnih mest in dvig mizernih plač, pravijo delavci.

Če se stvari ne bodo bistveno premaknile, bodo 26. januarja izvedli stavko do izpolnitve zahtev.

Trije zoom sestanki, a brez približevalnega protipredloga

Vodstvo podjetja se je po opozorilni stavki, ki je potekala 28. decembra, pričelo pogovarjati s stavkajočimi delavci. Za pogajalsko mizo so bili stavkovni odbor in predstavniki sveta delavcev ter Konfederacija slovenskih sindikatov, na strani podjetja pa predstavniki lastnika v ZDA, direktor v Nemčiji in vodstvo podjetja v Mariboru.

Na treh spletnih sestankih v tem tednu, v ponedeljek, torek in sredo, do dogovora o stavkovnih zahtevah ni prišlo, zato je včeraj stavkovni odbor sprejel odločitev, da bodo izvedli celodnevno stavko, kot je bilo napovedano.

Kot opozarja sindikat, je bil doslej dosežen le dogovor o načinu pogajanj, preko aplikacije zoom, in sestavi pogajalskih skupin. Na začetku pogajanj je bil ugotovljen skupen interes, da se o vseh stavkovnih zahtevah doseže dogovor in da se današnja celodnevna stavka ne izvede.

»Na pogajanjih smo prišli do točke, ko bi podjetje moralo predstaviti svoje protipredloge, a teh ni bilo. Stavkovni odbor ni prejel nobenih protipredlogov niti zagotovil, da bo katera koli od stavkovnih zahtev izpolnjena. Podjetje se sploh ni bilo pripravljeno pogajati, saj ni z njihove strani bilo nobenega približevalnega protipredloga,« opozarja podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov David Ažnoh.

Dodaja še: »Podjetje bi moralo storiti v zameno, da se stavka odpove, to, da podpiše časovnico, kjer smo jasno določili, kdaj se mora podpisati participativni dogovor s svetom delavcev, kdaj se mora pogajati o novi kolektivni pogodbi, kdaj morajo biti podpisani pogodbe o delovanju sindikata vpodjetju.«

Dostojna plača, ne pa 518 evrov izhodiščne bruto plače

Ivan Šabeder je le eden izmed ogorčenih delavcev, ki so se danes pridružili celodnevni stavki. Skupaj zahtevajo dostojno plačo, ne pa 518 evrov izhodiščne bruto plače za najslabše plačanega delavca.

Tik pred odhodom v pokoj je tudi Leopoldina Čeh, ki dela v podjetju, nekoč znanim pod imenom Tovarna sukancev in trakov Maribor, od samega začetka. Kako bo preživela, ne ve.

»Ženska gre v penzijo, kaj bo v penziji? Manj bo imela za 40 let dela kot nekdo na socialki. Nekdo se naj vpraša, kaj delamo, zakaj se bunimo,« pristavi njen sodelavec Šabeder.

Delavci zahtevajo, naj dobi najslabše plačani delavec v podjetju vsaj minimalno plačo, ostali pa pogojem in težavnosti dela ter izobrazbi primerno plačilo.

»Delodajalec se izgovarja na to, da noben v podjetju ni plačan pod minimalno, zato ker prejemajo ta dodatek do minimalne plače, ampak mi vztrajamo pri dejstvu, in imamo zagotovo prav, da plača je tisto, kar ti piše v pogodbi o zaposlitvi,« je jasen podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

Tako je danes obstalo najmanj 80 odstotkov proizvodnje. Na mrazu stavkajo skoraj vsi delavci dopoldanske izmene, dela le nekaj zaposlenih, ki si stavkati ne upajo. 132 zaposlenih dela v treh izmenah, leta 2019 pa so ustvarili približno 21 milijonov evrov prihodkov.

V sindikatu menijo, da delodajalec ni pričakoval, da se bo stavka izpeljala. 

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Busybee (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Učila bi se baba prej v mladosti
pa bi višje dogurala
in sedaj ne bi imela tako malo plačo
in v kratkem tudi ne tako malo penzijo

Apoo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Baba končala osnovno šolo pa bi rada 1000€ penzije.
Učila bi se!!!!

In reply to by Busybee (nepreverjen)

gerda (nepreverjen)

ali pa naj gre v slovesko policiji, tam bo radila manje in dobila vec. pa se 2 sindikat ima.

In reply to by Apoo (nepreverjen)

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij ka maš 5 razredov končanih v osnovi šoli boš zdaj najbole pametuval. Cejli život si pa že socialni problem. Gnoj prekleti.

In reply to by Busybee (nepreverjen)

parsfal (nepreverjen)

a je tebi bik u glavoj se sprdnul
in materi tvojoj se usral u mednožje
da si tak glup i tup

In reply to by -- (nepreverjen)

parsfal (nepreverjen)

a je tebi bik u glavoj se sprdnul
in materi tvojoj se usral u mednožje
da si tak glup i tup

In reply to by -- (nepreverjen)

-- (nepreverjen)

Tvojo zabito glavo bi trbelo z macolo zmasejrati.

In reply to by parsfal (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

z macolo zmasejrati.
bi
bilo
treba
tvojo
mamo

In reply to by -- (nepreverjen)

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec se ti prav vidi ka maš probleme san s sabo. Tele prizadeto.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Mikiveliki (nepreverjen)

Busibey ti si idiot

In reply to by Busybee (nepreverjen)

Natolcevanja (nepreverjen)

Zagotovljena pokojnina, ki jo prejemajo upokojenci s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa znaša 581,05 evra! (od 1.1.2021)

Busybee (nepreverjen)

narobe pišeš
ni tako

In reply to by Natolcevanja (nepreverjen)

Tajjja (nepreverjen)

400 eur je samo podpora neromov, romske podpore so pa okoli 1000eur !!! Dokazano !!!

Rigo (nepreverjen)

Vse vela isto za vse.

In reply to by Tajjja (nepreverjen)

Mikiveliki (nepreverjen)

Žalostno, sindikat organizira štrajk in SKORO vsi štrajkajo, zakaj na vsi, to je Slovensko skup držanje😭 če dobiš odpoved?? slabše ne more biti kak je, ampak????

Himmler (nepreverjen)

Normalno, če pa si je spet javni sektor dvignil plače vsem svojim uslužbencem, policiji, politikom, medijem, itd. Od nekjer morejo vzet da si nabašejo svoje vlke riti.. In od koga vzet, pa seveda, vedno si vzamejo od delavcov, delavci pa naj crknejo v državi zlovenistana!

čarni vrag (nepreverjen)

tako ni

In reply to by Himmler (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

boli me kurec

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Onda, na lekarski!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice