Opozicija naj bi danes vložila konstruktivno nezaupnico. Gre za izraz, ki označuje izgubo podpore vladi v parlamentu in če je ta uspešna, se rezultira v padec vlade. Preverjamo, koliko bralcev Sobotainfo podpira vložitev in uspeh nezaupnice.

Politični parket še vedno pretresa novica o vložitvi konstruktivne nezaupnice, ki jo že nekaj mesecev napovedujejo LMŠ, SD, Levica in SAB, ter negotovost ob preštevanju poslanskih glasov za uspeh nezaupnice.

Danes bo predvidoma vložen predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem.

Možnosti za njen uspeh so se povečale potem, ko je DeSUS na predlog predsednika stranke Erjavca, po odločitvi članov sveta stranke nedavno zapustila koalicijo Janeza Janše.

V minulih dneh so potekali številni pogovori tako podpornikov nove kot akterjev aktualne vlade s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci. Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki za uspeh potrebuje 46 poslanskih glasov, na obeh straneh povzroča napetost in negotovost.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslancev, s podporo stranke DeSUS pa 43 poslancev oziroma glasov.

In kaj je konstruktivna nezaupnica?

Ustava določa, da lahko državni zbor vladi izglasuje konstruktivno nezaupnico, in sicer tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade. S tem je dotedanji predsednik vlade razrešen, mora pa kljub temu skupaj s svojimi ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade.

Erjavec pričakuje potrebnih 46 poslanskih glasov

Predsednik DeSUS in verjetni kandidat za novega predsednika vlade Erjavec je po torkovi večurni razpravi s poslanci DeSUS sicer sporočil, da ima njihovo podporo in podpise, a se je pozneje izkazalo, da jih še niso prispevali.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je za TV Slovenija namreč pojasnil, da so dali soglasje k podpisom, niso pa imeli na mizi celotnega besedila nezaupnice, ampak le tri strani. 

Koliko poslanskih podpisov bo dejansko pod predlogom nezaupnice vladi Janeza Janše, bo torej znano danes, dejanska podpora morebitni novi vladi pa se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade prihodnji teden. To naj bi potekalo na izredni seji Državnega zbora sredi prihodnjega tedna.

Stranke KUL in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Če nezaupnica ne bo izglasovana, pa bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija.

Vladna koalicija meni, da ima zagotovljenih 47 glasov

Na drugi strani pa predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin vztraja, da sedanja vlada ni manjšinska, ampak še vedno večinska, saj ima vladna koalicija po odhodu stranke DeSUS trdnih 47 poslanskih glasov. Prepričan je, da bo vlada dokončala mandat brez večjih težav, konstruktivna nezaupnica pa ne bo uspela.

Kot je pojasnil Tonin, je svojo trditev o 47 poslanskih glasovih podal na podlagi opravljeni več deset telefonskih pogovorov in danih zagotovil. S poslanci, ki so pripravljeni sodelovati s koalicijo, pa bodo podpisali posebne sporazume o sodelovanju.

»Z nekaterimi že imamo podpisane, z nekaterimi jih še bomo in so v fazi usklajevanja,« je pojasnil. Se pa po njegovih besedah nekateri poslanci ne želijo izpostavljati, »ker se na njih vrši silovit pritisk«.

Stranke vladne koalicije SDS, SMC in NSi imajo sicer 41 poslancev, glede na javno izraženo podporo lahko računajo tudi na glas poslanca Roberta Polnarja, tri poslance SNS in bržkone vsaj pri delu glasovanj na poslanca narodnih manjšin.

Rezultati ankete

Zaradi dveh nasprotujočih se političnih polov in vztrajno bližajočega datuma glasovanja o konstruktivni nezaupnici, nas je zanimalo, ali naši bralci podpirajo vložitev nezaupnice in morebitni posledični padec trenutne vlade pod vodstvom Janeza Janše.

V anketi je sodelovalo 2019 udeležencev oziroma bralcev portala Sobotainfo. Pri tem jih je 1084 oziroma 53,69 odstotka glasovalo, da podpirajo vložitev konstruktivne nezaupnice in posledični padec vlade, 907 oziroma 44,92 jih je glasovalo, da ne podpirajo vložitev nezaupnice, 28 oziroma 1,39 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

S spleta

Komentarji (61)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
989 (nepreverjen)

Komaj čakan Karčija,pa te pa gospo Belecovo za sekretarko,ona ma itak izkusnje pa spomenik na Slovenski ulici,pa Jursa bi lahko bil minister .

Beloto (nepreverjen)

Na zadrugi

In reply to by 989 (nepreverjen)

Beloto (nepreverjen)
..... (nepreverjen)

haha, kaksna brezupnica. V sloveniji ima oblast ljudstvo na volitvah in ne na anketah, ki so ali dobro placane ali vedno pri sitih osebkih izvedene.

komedijanat (nepreverjen)

Kahlu bo igral orkester eno po njegovi zelji iz filma Titanic. Desus pa caka v resilnem colnu, medtem ko ostala burek koalicija caka na obali ali bo kaj plena.

lepote... (nepreverjen)

Neuradno: Konstruktivna nezaupnica proti vladi je bila ravnokar vložena z 42 podpisi.
Uuuu, nekdo se ne pusti ustrahovat kaviar socialistom. Eni pa nazaj v osnovno solo racunat do 46.

p3p (nepreverjen)

Pa zakoj bi mogli iti v OŠ, če je pa obisk šole prepovedan, saj nej važno, če se izglasuje nezaupnica nego pokaže ten vernikom sedanje vlade ka so v osmih mesecih napravili škode državi , za sebe pa veliko pridobljenih penez.

In reply to by lepote... (nepreverjen)

...trol (nepreverjen)

obisk ni prepovedan, samo na zdruzevati se ne smejo. Ucitelji so se vedno na soli. Bodo pa teh par kekcev vsak v svoj razred dali in jim dali kamencke da sestevajo. Skodo delajo po celotni eu in se izven. Ce nisi na oblasti, tudi tebi.

In reply to by p3p (nepreverjen)

TSN (nepreverjen)

Glavno ka je najslabše predsednik vlade v zgodovine Slovenije, še vedno na položaje! bravo!

In reply to by lepote... (nepreverjen)

Ko...j... (nepreverjen)

Ja, to si pa moramo priznati , da takšnega teroriziranja in norčevanja iz nižjih slojev ljudi , nebi bilo če bi imeli katerokoli drugo vlado in pa tudi koroniste.
Ker kaj takega , da žival lahko oblečeš, človeka pa ne, sigurno v ustavi NE PIŠE.

repadovrha

mislin ka je velika večina drzavljanov za kompletno menjavo vlade skupaj s predsednikom drzave, tudi njega je čas povozo on drugo ne dela samo polaga vence in obiskuje spomenike, trbelo de korenite spremembe po obdobju krize, ljudje več nimajo zaupanja v nobenega od teh drzavnikov,

........... (nepreverjen)

tudi menjavo volivcev, to pod nujno.

In reply to by repadovrha

1919 (nepreverjen)

Lp repadovrha

Bilo bi najbolje, da misliš za sebe. Drugih ne vpletaj. Jaz npr. mislim, da trenutna vlada v teh okoliščinah dobro vodi državo.
Tvoj glas je enakovreden mojemu. Zato spoštuj demokracijo. Leta 2022 so volitve in takrat bomo državljani izstavili račun vsem vpletenim. Malo, čisto malo bom špekuliral in napovedal odstotke;
SDS 32-38%
NSI 10%
LMŠ 10%
SD 12%
Levica 11%
SMC 5%
ostalo bilo kuda KIKI svuda

Lnoč...Argentinaaa

In reply to by repadovrha

nau (nepreverjen)

Jaz pa vem , da so te pravkar z Ormoža pistili.

In reply to by repadovrha

1919 (nepreverjen)

Lp nau

Kaj pa je takšnega v Ormožu, da Ti veš, da so med od tam pravkar PISTILI?

Lvečer.....Argentina....4+2=42

In reply to by nau (nepreverjen)

lažniva vlada (nepreverjen)

Če bi ta vlada mela bar en miligram poštenja bi sama odstopila že pred mesecon, fkuper z nesposobno stroko in kompletnin vodstvon vseh naših bolnišnic, keri na račun potvorjenih in zmanipuliranih podatkov vlade, kujejo dobičke iz korona krize. Nesposobnost obladovanja razmer se je pri toj vladi pokazala že spomladi, potrdila pa v jeseni. In traja vse do danes, gda so kao uradno razmere dosti hujše kak so bil pred sprejetjem ukrepov za zajezitev korona virusa. Takšne nesposobne valde smo nej meli v celi zgodovini Slovenije, pa mislin ka jo tudi niti ena druga država neje mejla. Nej čudo ka se cejli svejt smije iz nas, najbole pa seveda Bosanci, ge smo Slovenci ponovno gratali glavna tema vicov.

fullkontrol (nepreverjen)

Samo takrat ko odstopijo vsi v burek koaliciji s svojimi placanci na rtv in poptv, kaksno skodo so naredili A. Pivec. Laznivci, sploh si je vse sama placala. Tako ugotovitev KPK.

In reply to by lažniva vlada (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Bravo tij! Zaprejti parlament, odpistiti tüdi vse doktore, pa mo si doma čaje küjali. Zdaj se vijdi, kak smo spomladi dobro skouzi prišli. Zakoj je zdaj tak slabo? Naj se sakši san pijta, ka dela zdaj enači, kak je spomladi! Nemrejo Janša pa Krek pa Kacin za sakšin stati, pa ga paziti. Lejko bi pa je bole poslüjšali pa pazili sakši na sebej pa tiste okouli sebej. Pa RTV in POP TV bi trbelo vgasnoti, ka samo narod mejšajo.

In reply to by lažniva vlada (nepreverjen)

situacija. (nepreverjen)

Italijanska vlada pred razpadom - sredi epidemije
Estonski premijer odstopil - sredi epidemije
Volitve na Portugalskem - sredi epidemije
Volitve na Nizozemskem - sredi epidemije
Volitve v Bolgariji - sredi epidemije
.
Samo v Sloveniji se nič ne zgodi.... razen tega da desnica joče kako so vsi hudobni in da sedaj v času epidemije res ničas za politične spremembe. Jokice!

.......".. (nepreverjen)

kaj pa v Novi Zelandiji, kjer so socialisti na vladi? pa v Spaniji, kjer so spet socialisti na vladi. Prepoved volitev. Vi bi volitve, tam kjer niste pri koritu.
Italijansk vlada pa je pred razpadom, ker so sodelovali pri ponarejanju volilnih glasov iz tujine v volitvah ameriki. Tega vam ne povejo na rtv.

In reply to by situacija. (nepreverjen)

lol_ (nepreverjen)

ježešna. socialisti zgleda vladajo celemu svetu desničari pa po drugi strani non stop trajbajo ka smo edini preostali otok socializma v tem delu sveta

In reply to by .......".. (nepreverjen)

lol.op (nepreverjen)

zal, tako je. Imas google pa preveri, ce si v partiji pa jim lahko tudi slepo verjames, medijem in tvojim voditeljem.

In reply to by lol_ (nepreverjen)

žehtar (nepreverjen)

padajo samo leve vlade, naša desno sredinska ostane ziher, Korl pa harakiri ;-)

In reply to by situacija. (nepreverjen)

wtyyuu (nepreverjen)

situacija, ce ze nabijas povej vse, ne samo del ki pase burek levicarjem. Nizozemska vlada je odstopila....pazi to...... dva meseca pred rednimi parlamentarnimi volitvami. haha, kaksen odstop.
saj to smo videli tudi pri Cerarju in se pri Bratuskovi. pet minut pred dvanajsto odstopijo, ker mislijo da si s tem operejo umazane lepljive roke.

In reply to by situacija. (nepreverjen)

Sijo1972 (nepreverjen)

Hojs PA PA, moram pa se opraviciti Vinku Gorenaku ker sem ga ces cas izmel za nedohitljivega najslabsega ministra ampak ga je eden prekosil.

lopoi (nepreverjen)

naslabsi je bila Gantar in Damijan z namiznim nogometom v pisarni.

In reply to by Sijo1972 (nepreverjen)

jkkooo (nepreverjen)

Ker imajo naslabsega ministra, zato vsi v Policijo, tam ni minimalcev in se spocit si za popoldasnki s.p.

In reply to by Sijo1972 (nepreverjen)

A (nepreverjen)

Erjavec je krenil brez k ..... na svatbo :)

B (nepreverjen)

a se ni njegova instragram hcerka pred kratkim porocila?

In reply to by A (nepreverjen)

C (nepreverjen)

je pozabil k..... na prejsnji svatbi. Hči Karla Erjavca se je poročila s 53-letnim milijonarjem. Ima puno para...

In reply to by A (nepreverjen)

skrajni levicar (nepreverjen)

Pocasi bo burek koalicija rabila se glasove od SDS, hehe.

barcelona (nepreverjen)

Saj so stvari daleč od dobrega. Vendar vsi tisti, ki mislite, da bo Karl in ostala druščina stvari speljala v pravo smer, se zelo motite. Enostavno povedano, nesposobni so, interesira jih samo osebna korist. Zamočili bodo. Raja pa vse verjame. Račun bo izstavljeni mnogo pozneje. Seveda bodo pa zopet drugi krivi. Tako govorijo "slo" levi in "slo" desni.

tuncika

Kako žalostno, da tudi Sobotainfo postaja "goreči aktivist" politike kul-ovcev. Za vas bi moralo biti v osnovi poročanje (korektno in profesionalno) o trenutni politiki. Tej anketi ne verjamem, saj toliko sobočancev pa res ni podpornikov "ne maram butlov".

Ficho81 (nepreverjen)

Vejpa damjak je Pomurec, židan glij tak, pa jurša. Zdaj do do glasovanja v parlamenti noreli po lublani, pa za sakšin spomenijkon iskali glasove.

In reply to by tuncika

mediji mafija (nepreverjen)

Resna koalicija vlozi nezaupnico, ko ima vsaj 46 glasov, tile pa so eni luzerji, ki bi radi prisli do oblasti in stolckov in vse to nekam na silo. Rtv ne sramotite se vec za nas davkoplacevalski denar.

80letnik (nepreverjen)

Kaj pa zdaj. a bo na rojstnodnevni zabavi zajec iz gozda ali samo burek?

ccaa (nepreverjen)

Hja, ti bolj misli na kormine, kak na rojstni dan!

In reply to by 80letnik (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Že 30 let smo talci DESUS-a in SDS!!!
Torej ovih pred grobon in ovih, ka so še v leti 1945!!!
Mi pa lekar pijšemo leto 2021 !!!! Se zavedate toga??

goricaneees (nepreverjen)

ti ne samo da si talec, tudi mucenik si in zelo ubog. A lahko volimo zate na naslednjih volitvah. Povej katera je tvoja odresilna stranka. Upam, da ni castilka lazgos?

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

goričanec,
znaš ka je najvekša katastrofa? - ka sploj nega stranke, ka bi jo normalen človik lejko šou volit!!!
Mogli bi napraviti nikšo začasno vlado - s Sarajeva pozvati Valentina Inzkoja, ........ še tomi ne bi gratala- Slovenijuo gor zorati pa pšenico posejati, to je edina rešitev toga sranja!

In reply to by goricaneees (nepreverjen)

Ficho81 (nepreverjen)

Ne an komentarja, ka tvoj vzdevek zadostna povej. Mogoče si pa židanof pametnejši brat z IQ 42

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Pa ka ti idiot si še nej ugotovo,, ka si tij tudi butalec? Vsi, ka živemo v tej Butalaj smo butalci, či nej, bi se že zdavnaj kama odselili!!!Q

In reply to by Ficho81 (nepreverjen)

glujk (nepreverjen)

Na Nizozemskon cela vlada odstopila zaradi afere z otroškimi dodatki, pri nas pa se vlada seli iz afere v afero že 10 mesecov pa nikomi nič. Delajo v nasprotji z zakoni in ustavo pa se sploh ne sekejrajo. Narod pa tou podpejra.

Kolpp (nepreverjen)

pri nas so izmišljene afere samo na rtv in poptv.

In reply to by glujk (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Glujk, točno to sem želel zapisat... afere iz dneva v dan, aroganca, hinavščina vladajoče elite sta neznosna, nesposobnost še večja, dnevno žaljenje in žuganje lastnemu narodu nevzdržno, sovražniki so vsi, ki ne podpirajo JJ... dejansko je pa samo tako, JJ=vlada, Tonin in Počivalšek pa priležnici, ki se na vse kriplje oklepata svojega zadnjega ministrskega mandata in članstva v vladni ekipi... Samo v Sloveniji so očitno zdravstveno krizo spremenili v politično in predvsem psihološko. Gnoji!

In reply to by glujk (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Represija....

Si drva nacepal? Ponoči do -15C. Pazi, da si SREDINCA ne odsekaš! V bolnišnici MS je huda Covid situacija, pa se lahko zgodi, da fašeš še teto Covidko. Javi, da si Represija, se pobrigamo, da ti SREDINCA prisponkajo kak velja, s Coronko se tudi nekako dogovorimo. Vidiš, ko ti rešimo SREDINCA boš večno lahko z njim VRITNIGNOJ pucal.

Lnoč...Argentina..... 4+2=42

In reply to by Represija... (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Se mi kar smilijo ljudje za katere skrbi majmun, kot si ti...

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Represija...

Na Rtv Slovenija1; PTUJ 2020 51. Festival narodnozabavne glasbe, Ti pa o majmunih.
Si "nakajen"SREDINSKO.
Poglej Erjavcu naj poslanci Desus-a kupijo najenostavnejše računalo ABAK, ima najmanj 2400 letno tradicijo in nikoli ne zataji. Bo lahko kroglice po mili volji premikal sem ter tja.
Drva si scepal? Trenutno -4C.

Lnoč....Argentina...4+2=42

In reply to by Represija... (nepreverjen)

yutel (nepreverjen)

haha, na Nizozemskem odstopila vlada zaradi afere, pazi in to 2 MESECA pred rednimi parlamentarnimi volitvami.
to so se naucili pri Cerarju in Bratuskovi. amaterji.

In reply to by glujk (nepreverjen)

TO ČAKA IZDAJALCE (nepreverjen)

Jurša
Želim ti dolgo življenje in hudo bolezen
In vsak dan nekoga ki ti pljune v obraz
Pokvarjeni prlek

Karl Marx (nepreverjen)

tudi jaz mu želim enako

In reply to by TO ČAKA IZDAJALCE (nepreverjen)

lipov list (nepreverjen)

jurša,kej čokaš,pejneze imaš v žepu.

In reply to by TO ČAKA IZDAJALCE (nepreverjen)

PLAČANCI RDEČIH (nepreverjen)

RDEČI sobotainfo ŠE MALO PA VAS VEČ NE BO.

Grk (nepreverjen)

Večino vas, ki pišete te komentarje enostavno ne razumem. Ne levih, ne komunajzarjev. ne socialistov ne desnih, ne belogardistov, ne domobrancev, ne klerikalcev ne enih in drugih. Bodite realni-vsaj malo. Vsi dobro veste, da Erjavec ne bo predsednik vlade, prav tako vsi veste, da Janša ni dober predsednik vlade. Torej nove volitve, ker kompromisa enostavno niso sposobni, ne eni ne drugi. Na volitve pa s popolnoma novimi imeni, vsi, levi, desni in vsi ostali. Samo tako bo povrnjeno zaupanje v nas državljane-občane-krajane-vaščane.

car (nepreverjen)

Poščijem se ges na te komunajzare. SERONJE keri to vlado podržavate.

black panter

Mene samo zanima kaksni do ukrepi,ce leva gamad pride na oblast,isti,hujsi ali sprostijo 90% ukrepov

butalec (nepreverjen)

Se sploj zavedate, ka nan nej trbej nej leve, nej desne vlade, ampak nucamo STEČAJNOGA UPRAVITELA!!

delopop (nepreverjen)

to amo ze imeli v srboslaviji, Markovica, potem pa si videl kaj je nastalo. Ropanje tisocletja.

In reply to by butalec (nepreverjen)

fakenews (nepreverjen)

obvestilo za vse ki gledajo strankarske medije. Nizozemska vlada je danes odstopila zaradi afere z otroškimi dodatki. Vlada je odstopila dva meseca pred parlamentarnimi volitvami. Odstop 2 meseca pred volitvami ni prevzemanje odgovormosti, ampak zgolj samopromocijska predvolilna poteza, kot smo videli velikokrat v sloveniji.

Dolenci (nepreverjen)

Ka vi sobočanci ste tude tak rdejči ka že vse smrdi od vas. Pa tej ankete delate kak se van zdigne. Pustite politiko papišite ka se v prekmurji zgodi.

lipov list (nepreverjen)

JE KOJ NOVOJGA V TEJ MALI GORIČKI VEJSI d-o-l-e-j-n-c-i .

In reply to by Dolenci (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice