FOTO: Bobo
Kljub enourni zamudi je koalicija KUL danes vložila konstruktivno nezaupnico proti Janševi vladi. Pod njo so želeli 43 podpisov opozicijskih poslancev, a so jih na koncu uspeli zbrati 42.

Opozicijske politične stranske so danes nekaj po 14. uri vložile konstruktivno nezaupnico. Gre za izraz, ki označuje izgubo podpore vladi v parlamentu in če je ta uspešna, se rezultira v padec vlade. 

V minulih dneh so potekali številni pogovori tako podpornikov nove kot akterjev aktualne vlade s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci. Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki bo po poročanjih potekalo naslednji teden, za uspeh namreč potrebuje 46 glasov.

Nezaupnico podpira 42 poslancev

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslancev, s podporo stranke DeSUS pa 43 poslancev oziroma glasov.

Opozicija je pod konstruktivno nezaupnico želela zbrati 43 podpisov, a so jih na koncu uspeli zbrati 42. Podporo nezaupnici je namreč odrekel DeSUS-ov poslanec Branko Simonovič.

Za uspeh nezaupnico tako koalicija ustavnega loka oziroma KUL potrebuje štiri glasove. Stranke KUL in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Če nezaupnica ne bo izglasovana, pa bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija.

In kaj je konstruktivna nezaupnica?

Ustava določa, da lahko državni zbor vladi izglasuje konstruktivno nezaupnico, in sicer tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade. S tem je dotedanji predsednik vlade razrešen, mora pa kljub temu skupaj s svojimi ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
micikaaa (nepreverjen)

Vlada gremo naprej do volitev.........takrat bo odločilo LJUDSTVO......

www (nepreverjen)

Do tečas boš že vaugrski guučau.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

žehtar (nepreverjen)

fči se butl, či znaš srbske, te se tude vogrske nafče, pod AO smo bli kar dugo

In reply to by www (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp www

Kot izgleda Tebi ta "vaugrščina", že zdaj ne dela posebnih težav ALI?

Lnoč

In reply to by www (nepreverjen)

ŠTEFAN K. (nepreverjen)

No g. Jurša nisi imel jajc da bi Karleku rekel ne. Ha~ha spet si ti venizpadel kot en velik BUREK ko vedno

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Neverjetno, kako se poslanci Desusa oklepajo položajev. Pripravljeni so Slovenijo prepustiti na milost in nemilost psihopatskemu pacienti, samo da bodo ohranili svoje, na črno zgrajene vikendice, svoje bedne majhne privilegije in kakšen evro za stare dni. To je kruta realnost Slovenije in povprečnega Slovenca. Takšni smo. Nimamo načel, nimamo idealov, vseeno nam je za soljudi, gre nam samo za svoje drobne, bedne privilegije. Evo, kdor ne verjame, naj malce pogleda v svojo okolico, posebej na svoje delovno mesto. V službi sem že nekajkrat na zid nalepil list papirja s protivladno vsebino, a so ga sodelavci, ki na prvi pogled delujejo povsem normalno in niso pristaši Janeza Janše, na skrivaj strgali v desetih minutah. Ponavljam, niso za Janšo. Le strah jih je za svojo drobno, bedno plačo s katero si lahko privoščijo kakšno pizzo, kakšnih sedem dni na hrvaškem morju ali odhod v kino trikrat na leto. Neverjetno je, kako ljudje na delovnih mestih (govorim predvsem o pisarniških delovnih mestih), večinoma stari 60 let in čez, pa jih je še vedno strah vsakega primitivnega samnodržca, ki se na silo okliče za vladarja. Evo, pred sabo imajo še kakšnih deset let kakšnega, takšnega življenja, potem pridejo bolezni, tablete, operacije in čakanje na smrt. Grob za vse nas že izkopavajo na lokalnem pokopališču, nas je pa še vedno strah, kaj bodo rekli šefi. Bedno. Iz Slovenije ne bo nikoli nič. Še kakšno leti pa nam ukinejo tudi državo, gospodarsko samobitnost smo že itak izgubili, končali bomo kot hlapci in časi izpred 100 let se bodo vrnili.

pižmovka (nepreverjen)

Zakaj pa ne greš naredit revolucijo? Samo velika usta imaš.

Ko tako ponižujoče govoriš o tvojih sodelavcih ... večina želi mirno dočakati upokojitev, ne pa videti goreče obzorje.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

bravo Marx,
ponavljam: že 30 let smo talci DESUS-a in SDS - pa če so na vladi ali v opoziciji,
vedno je vse odvisno od njih!!
Kda de nan "normalnin" končno toga zadosta?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Pravigoričanec123 (nepreverjen)

"Normalnin" prej, vrag me gemlej od smeja, hahahaha. Ste vij "normalne" od "normalnih", ja. Hahahahah

In reply to by butalec (nepreverjen)

Gospodar prstanov (nepreverjen)

Kreten butasti

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Državljan (nepreverjen)

Čas je, da diktator pade na kolena. Če ne zdaj, čez dve leti. Običajno dopuščam vsakemu, da dokonča svoj mandat in nato ocenjujem. Diktaktor se mi je že v nekaj mesecih uspel zagnusiti. Ljudje, ki jih poznam morajo zapirati podjetja zaradi takšnih. Izginuli tovornjaki, pokvarjeni testi za covid, ves čas spremembe odlokov, najdlje zaprte šole... vse to, da smo med najslabšimi. Če vam je biti levi ali desni pomembnejše od sodržavljanov, je nekaj hudo narobe.

serpo.tinin (nepreverjen)

Izplen. Vse skupaj gre v KULac. :)

Pravigoričanec123 (nepreverjen)

Seveda, leve ne vladajo, zatou trbej na vse možne načine vlado zrušite, taktika rušenja enega po enega ministra je nej šla, zatou trbej zaj vse na inok. Pa tak znajo ka tou v državnon zbore skos nede šlo....same z sebej se norca delajo, ale tak so nore, ka tou gor ne pridejo! Pa čistak normalno je, v vsakoj demokratičnoj države se menjavajo vlade, en cajt so na vlade leve, te pa desne..., tou je fora demokracije! Pa zaj vij mene pokažite eno državo na svete, v šteroj se premije marca zmisle, ka nemre z svojo vlado delate in jo razpisti, pa da prosto pot drügome, te se pa kar na enkrat, hopla, junija že zmisle, ka be un nazaj z istimi lidmi v vlado šou, pa tou je norost od noroste! Ale zaj tij tou komuniste dopovej! Janše cejle čas fašiste talajo, pa ka ma izključevalno politiko (pa jin je ponüdo sodelovanje), sami se pa idejo levi fašizem, ka jih je nej sran! Sramota! Pfuj! Zaj do se gvüšno komuniste pa đokale, pa me doj srale, pa nakonce me komentar zbrišejo..., ale ka vejš, zaj me strlite, kak so 45. leta delale z tisteme, štere so bilij prote njin, nemrejo, pa me morejo pač tak utišate.

butalec (nepreverjen)

Janša je nej fašist (ka je prekesno rojeni), je pa nedvomno komunist, šteri je romal po poteh AVNOJ-a in napisal srce parajočo prošnjo naj ga nazaj zemejo, kda so ga ven iz partije fčesnoli, ka je že te takši tip bil, ka so ovi z njin nej ladali!!
Okouli leta 45 pa ti naj poven samo tou: či bi pa recimo belčeki pa domobrani zmagali, bi pa spolovlene partizane gvušno v toplice poslali, ka bi njin reumo, ka so jo v šumi doubili, vo z čunt spravili! Gelibar?!?!

In reply to by Pravigoričanec123 (nepreverjen)

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

In tij partizan misleš, ka so komuniste somo domobrance spakivale, se že kda čiu za Hudo jamo? Tou je somo eno od masovnih grobišč, v štere so partizane spravlale trupla, med njime so trupla žensek, dece... ta nedužna deca, pa ženske so tvoje "domobrance"? Gelibar?

In reply to by butalec (nepreverjen)

TO ČAKA IZDAJALCE (nepreverjen)

Jurša
Želim ti dolgo življenje in hudo bolezen
In vsak dan nekoga ki ti pljune v obraz
Pokvarjeni prlek

Karl Marx (nepreverjen)

tudi jaz ti želim enako
Še nisem videl pametnega prleka in zelenega psa

In reply to by TO ČAKA IZDAJALCE (nepreverjen)

ŠTEFAN K. (nepreverjen)

Karel MARX nevem kaj si samo očitno prlek in Slovenec ne in to se vidi iz tvojega pisanja da nisi pri tapravi žališ vse poprek (sodelavce, prleke itd.), če ni tako kot ti~ VI hočete saj vsi ki ste proti vladi ne~ne vi ste proti Janši razmišlate enako zakaj že.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Ha,ha ha...Kahl ha,ha,ha. Še lastni te ne marajo, če jih pa " šimfaš"!

JURŠA NE VRAČAJ SE (nepreverjen)

JURŠA NE VRAČAJ SE V PRLEKIJO !!! Prlekija ne mara izdajalcev samo ti in Pucko.

busybee (nepreverjen)

Sanjajte levaki sanjajte hitro se boste zbudili z prstom v riti

Gost 13 (nepreverjen)

Če nemrete koga čednejšoga postaviti te smo pa že tak v riti

čudno (nepreverjen)

fajonova,šarec,pa erjavec bi naj vodili novo vlado????????
še boug de se jouko ker nam ne bo mogo pomagati......slovenija adijo.

En Prlek (nepreverjen)

Te gda je Šarec podpisa kapitulacijo svoje vlade, te pa si se prekprokleti Jürša hitro potegna pod Janšovo
marelo! Zaj na stora leta kumaj razmin, česa negda kak otrok nisen. Tisto, gda so se starejši med soboj pogu-
čovali od politike, pa je ker reka: politika je ena veka k***a.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice