Stanje v soboški bolnišnici je resno.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in vladni govorec, Jelko Kacin.

Še vedno daleč od prvega mejnika

Včeraj je bilo opravljenih 5.637 PCR testov in potrjenih 1.415 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov znašal 25,1odstotka. Opravljenih je bilo tudi 5.857 hitrih antigenskih testov. Z njimi so potrdili 352 okužb. Delež pozitivnih hitrih testov je znašal šest odstotkov.

Vlada je včeraj sprejela pomembno odločitev o podaljšanju epidemije na območju Republike Slovenije za 60 dni. Odlok bo stopil v veljavo to nedeljo.

Kacin: Obnašajmo se, kot da smo okuženi

Sedemdnevno povprečje števila okuženih znaša 1.540 (včeraj 1.668), kar je še vedno precej daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje, je pojasnil Kacin.

Noben izmed pogojev za sproščanje še ni izpolnjen, kot trenutno kaže pa se sedemdnevno povprečje primerov le počasi znižuje. Tudi R - reprodukcijsko število je le padlo pod 1 (0,99, to je štiri odstotke manj kot dan prej), kar je spodbudno.

“Da bomo prvi mejnik, manj kot 1350 okužb, dosegli v najkrajšem možnem času, se moramo dosledno držati veljavnih ukrepov in ravnati kot da smo okuženi, se pravi samozaščitno. Vse, ki se boste čez vikend odpravili na izlet v naravo, pozivamo k doslednemu spoštovanju ukrepov,” poudarja Kacin.

VIR: Vlada Republike Slovenije

Za tretji val potrebnih približno 1500 postelj

Robert Carotta, koordinator za covid bolniške postelje pravi, da podatki o številu covid-19 bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic, kažejo, da se nikamor ne premaknemo, da smo že praktično drugi mesec na platoju 1200-1300 hospitalizacij.

Projekcija razvoja epidemije v tretjem valu kaže, da bomo potrebovali približno 1500 posteljnih kapacitet, kar predstavlja 10-odstotno zvišanje že maksimalnih posteljnih kapacitet, s katerimi smo razpolagali sredi decembra.

V soboški bolnišnici tretjina postelj za covidne paciente

Posteljni fond se bo v bolnišnicah znova zviševal glede na potrebe. Število novosprejetih na dan se dviguje. “Potrebno bo še malo stisniti. Časa za počitek ni,” je poudaril Carotta.

Splošna bolnišnica Murska Sobota 33 odstotkov vseh posteljnih kapacitet namenja covid-19 bolnikom. V pričakovanju vpliva tretje vala na povečanje hospitalizacij, so začeli z razbremenjevanjem soboške bolnišnice in premeščanjem v Izolo in Slovenj Gradec.

Carotta cenjuje, da sistem premeščanj covid-19 bolnikov, ki so ga vzpostavili, dobro deluje.

V novem letu še bolj obremenjeni

Sicer pa so iz Splošne bolnišnice Murska Sobota sporočili, da je bolnišnica bila na začetku leta še bolj obremenjena s covidnimi bolniki.

Konec lanskega leta je bila soboška bolnišnica najbolj obremenjena s covidnimi bolniki v državi. Med tem ko se je v nekaterih bolnišnicah na začetku tega leta obremenjenost znižala, pa se je pri njih celo nekoliko povečala. 

“Delež glede na razmerje med številom postelj v bolnišnici in številom covidnih bolnikov se je namreč s 33 odstotkov sredi decembra lani sredi januarja letos povečal na 36 odstotkov.”

Letos že 26 smrti zaradi covida

Leta 2018 je v soboški bolnišnici umrlo 710 bolnikov, leta 2019 794, lani pa 896. Izrazita razlika se je pokazala v zadnjih treh mesecih, saj je lani umrlo 325 bolnikov, leta 2019 v tem času 205, leta 2018 pa v istem obdobju 181. 

Oktobra lani je zaradi covida-19 umrlo 14 bolnikov, novembra 100, decembra pa 77, skupno 191. Do 13. januarja letos jih je 26 od 47 umrlo zaradi covida.

Včeraj so imeli v bolnišnici skupno 304 bolnike, od tega 151 covidnih in 153 drugih  bolnikov. Na oddelku za intenzivno terapijo se je zdravilo 22 bolnikov s covidom-19, tolikšno je tudi povprečje zadnjega tedna. 

V soboški bolnišnici cepljenih 400 zaposlenih

V pripravah na tretji val po dogovoru z Ministrstvom za zdravje bodo paciente spet premeščali v druge slovenske bolnišnice, predvsem zaradi preobremenjenosti izvajalcev. Do včeraj se je v soboški bolnišnici cepilo 400 zdravstvenih delavcev in sodelavcev, nadaljnje cepljenje je odvisno od števila prejetega cepiva.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
OČV (nepreverjen)

???

OČV (nepreverjen)

No vidite kaj pomeni neupoštevanje ukrepov. Žalostno, da še zmeraj nekateri ne verjamejo v situacijo.

cuki (nepreverjen)

Vernike v teorije zarot je brezveze prepričevati v svoj praf, ker jih neboš prepričo. Škoda, časa in energije.

In reply to by OČV (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

V premislek - že leta nazaj, pred Covidom, so v bolnišnico sprejeli POKRETNE starejše osebe in jih niso pustili iz postelj (pa ne zaradi bolezni), domov so jih pripeljali trajno NEPOKRETNE. Se jim pač ni dalo ukvarjati s starejšimi ljudmi.

Izoliran (nepreverjen)

Kdo bi si mislil, da lahko starejša oseba po večtedenski borbi z boleznijo postane slabo pokretna. Pred desetletji so ljudje pred smrtjo še redno bežali maratone.

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

kremšnit (nepreverjen)

Kacin ti si več ,kot okuženi pa še zraven prepijti .Le je prišel ,dan da te odstranijo in te ne bomo več nej gledali in nej poslušali

PA KAJ DELATE ? (nepreverjen)

Če bi to bilo res ka pište in lažete prekmurskomi narodi, pa ka mislite ka smo takši butli me res zanima KA DELA 1110 ZAPOSLENIH ? če bi pri vsaki covid bolniku, ki jih imate 145, stal 1 doktor pa 2 sestri, PA VSI ZNAMO KA JE DALEČ OD TOGA bi še za ostale bolnike ostalo več kak polovico zaposlenih. JES VAS SAMO PIJTAM ŠTO VAS KONTROLIRA - NIHČE, SAMI SEBE, REZULTAT PA JE NAJVEČ UMRLIH V SOBOŠKI BOLNICI PA VAS TO NIČ NE SKRBI ? KOLIKO BO PA ŠE UMRLIH ZARADI NE DELOVANJA OSTALEGA ZDRAVSTVA. Samo Bog nam lahko pomaga, vsem ostalim se jebe za Prekmurje.

OČV (nepreverjen)

Te številke, tudi če so resnične, je treba deliti s 3!?!? Tri ekipe na dan- 8. urni delavnik ; torej v 24 urah tri ekipe. Starejšim delavcem ni potrebno dežurati in morajo mlajši zato večkrat, kar pomeni da morajo nato mlajši delavci ostati doma. Po dežurstvu bi načeloma morali ostati doma - PRAVILNIK, in, če ostanejo doma manjka takoj tretjina ljudi...... Ok, gremo naprej; nekaj jih je na bolniškem, nekaj jih čuva in šola od doma otroke - tudi zdravstveni delavci imajo majhne otroke
( RES), nekaj jih je v samoizolaciji, nekateri imajo znanja ( specializacije), ki ne omogočajo dela na Covidu, ali v kar katerikoli ambulanti ........ in se te številke takoj vidijo drugače. ( sploh če ste mednje šteli še administratorke, varnostnike, podporne službe itd....)

In reply to by PA KAJ DELATE ? (nepreverjen)

okjimjji (nepreverjen)

Ne lažite bolnice so prazne kot nikoli do zdaj v življenju lažete kradete v pekel spadate gnojnike podkupleni a vas ni sram pfuj jebem vam mater lažnivo!

žnj (nepreverjen)

Soboška bolnica je katastrofa. Ta prideš ne okužen in tan te okužijo. Čakaš v nekšoj coni, sam ne veš v kakšoj, doktora nobenoga, tu pa tan kakša sestra v skafadri pride, da te okuži, filajo te samo z lekadoli, nišče ti ne puca sobe štiri dnij, glij tolko ka ne zasmrdiš. Spati moreš pri posveti. Nej čudo ka tolko lidij mira. Sran vas je lejko, ka na nas Prekmurce mečete tak slabo luč.

gost123789 (nepreverjen)

to je samo znak da nimajo pojma kaj delajo. za to bolnico je itak znano da je daleč najslabša, tak da če bom mogel v bolnico zaradi tega, bom prav vesel, da me premestijo-bolikoma samo tu nočem biti.

Starejše novice