Električni avtomobili, avtobusi, skiroji, rolke … in zdaj tudi kočije. V dvorcu Rakičan so predstavili inovativno e-kočijo, ki ima vgrajen elektromotorni pogon s hranilnikom električne energije.

Kočije na električni pogon je bila razvita v okviru čezmejnega projekta v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija. Slovenija in Avstrija si že stoletja delita segment zgodovine, tradicije in izročil.

Ena najbolj izstopajočih tradicij so konji, jahanje in kočijaštvo, ki je, predvsem v Sloveniji, v zadnjih letih potisnjeno v ozadje. Trendi turizma gredo v smer personaliziranih trajnostnih produktov in pristne izkušnje, zato projekt sloni na oblikovanju celovitega turističnega produkta, ki je po kulturni dediščini bistven za obe regiji – konjih in kočijah.

Motor pomaga konjem pri vleki

V središču projekta je razvoj inovativnih kočij in razvoj turističnih produktov. V projektu so bile oblikovanje tri hibridne e-kočije, ki se med sabo razlikujejo po zunanjem videzu in obliki ter tudi številu potnikov, ki jih posamezna kočija lahko sprejme, brez da bi se pri tem dodatno obremenilo konje. Vse kočije so prilagodljive za vožnjo v različnih letnih časih in vremenskih razmerah

Najbolj izstopajoča skupna točka hibridnih električnih kočij je vgrajen elektromotorni pogon s hranilnikom električne energije. Ta pomaga konjem pri vleki in na ta način omogoča premagovanje večjih razdalj, lažjo vožnjo navkreber ter omogoča, da kočija lahko sprejme večje število potnikov.

Električna kočija v RIS dvorcu Rakičan sprejme 12 oseb, z njo je bilo izvedenih že več testnih in promocijskih voženj. Omogoča tudi dostop osebam na invalidskem vozičku

Komentarji (4)

realnoo (ni preverjeno)

HEHE, ZA TAU SAN CIU KA RAZVIJAJO.
SOBOTAINFO PROSIM NAPISITE STROSEK RAZVOJA IN IZDELAVE TE BLEDARIJE....

DA SE V TAKIH CASIH ZA TO DENAR TROSI NEMA LOGIKE...RES...

cvg (ni preverjeno)

omejenec...

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Blablablablabl… (ni preverjeno)

Hibrid za konje. HaHaHa za 1,17 milijona evrov, samo ka nešče EU pejnaze kasejrajo, tou je nej normalno tan de tudi svalilo.

Bindi (ni preverjeno)

Bouge kunje. Ge de majster na ločuje lejko presodo, če kumaj vlicejo ali pa če je kočija prehitra za nje. Brezveze, te kunje so tu samo za pozerstvo. Naj jih njajo pa naj turiste vlačijo okouli s kakšnimi mini busi.

Starejše novice