Foto: Bobo
Včerajšnji rušilni potres na območju Petrinje na Hrvaškem je po zadnjih podatkih zahteval najmanj sedem življenj in je povzročil ogromno gmotno škodo. Zaradi uničujočih posledic potresa se tudi v Pomurju zbira pomoč za naše sosede.

Na Hrvaškem že poteka solidarnostna akcija. Številna podjetja pošiljajo najnujnejše potrebščine v Petrinjo, kot sta voda in hrana, lastniki hotelov in apartmajev ponujajo namestitev prizadetim, ki so ostali brez strehe nad glavo. V številnih mestih so organizirali točke, na katerih prebivalci lahko darujejo najnujnejše potrebščine.

Prvo pomoč za naše hrvaške sosede je namenila tudi Slovenija in je ob polnoči prispela v hrvaški logistični center na Jastrebarsko, kjer so že začeli z raztovarjanjem, je davi sporočila uprava za zaščito in reševanje. Obrambni minister Matej Tonin je že v torek sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati.

Pomoč bodo zbirali tudi v Strehovcih

Akcija zbiranja stvari za prizadete v potresu bodo zbirali tudi v Strehovcih v povezavi z lokalnim prostovoljnim gasilskim društvom.

Tudi oni bodo zbirali predvsem nepokvarljivo hrano, kot so konzervirana živila, moka, testenine, riž in olje, poleg tega tudi vodo, toaletne potrebščine, odeje, priboljške za otroke, zaščitne maske in baterije.

Vsi, ki bi radi prispevali karkoli od naštetega, lahko svoj prispevek odnesejo v gasilski dom v Strehovcih, in sicer danes med 16. in 18. uro ali jutri med 10. in 12. uro.

Stvari lahko predate danes ob 16. uri pri Mercator centru v Mariboru

Zraven tega so se angažirali tudi številni posamezniki. Na družbenem omrežju Facebook se je med drugim oglasil Bojan Belna, podjetnik in lastnik mariborskega lokala Luft. Ta bo danes na pobudo njegovega hrvaškega prijatelja v Mariboru organiziral zbiranje stvari, ki jih bodo nato dostavili na Hrvaško.

»Baje, da je stanje v Petrinjah katastrofalno - mesto je dobesedno zravnano s tlemi,« na Facebooku piše Belna.

Stvari se bodo zbirale danes ob 16. uri na parkirišču Mercator centra pri Grill Ranca na Taboru. Zbirale se bodo predvsem odeje, bunde, konzervirana in suha hrana, pijača in zadeve za osebno higieno, pa tudi hrana za živali.

Med drugim pa se je Facebook skupina 'Pravi mačjelubci' odločila zbirati donacije in hrano za živali, ki jo bodo gasilci predali lokalnemu zavetišču za živali iz hrvaškega Siska. Hrana se zbira na Ptuju, v Lenartu in Mariboru. Več pa v spodnji objavi.

Zasledili smo, da se bo podobna akcija odvila tudi v Slovenski Bistrici danes med 12. in 14. uro pri Impolu, kjer bodo posamezniki prav tako zbirali podobne stvari, kot v Mariboru.

Prvi kombi iz Domžal že na poti na Hrvaško

Prostovoljno gasilsko društvo Domžale je s prvim kombijem pomoči že na poti na Hrvaško, kamor bodo dostavili odeje, bunde ter vodo.

Poleg tega bodo pomoč v Domžalah zbirali tudi danes, in sicer med 15. in 16. uro za gasilskim domov. Zbirali bodo predvsem hrano in vodo.

Pomoč zbira tudi Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ Slovenije je ob katastrofalnih potresih na Hrvaškem že podprl svoje kolege iz Rdečega križa Hrvaške. Iz Sklada solidarnosti so na račun Rdečega križa Hrvaške včeraj že nakazali 10.000 evrov.

Odprli so tudi poseben sklic ter pozvali in zaprosili vse, ki želijo prispevati, da svoj prispevek za akcijo »Potres Hrvaška« nakažejo na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB.

Namen: »Potres Hrvaška«
TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana 
SI56 0310-0111-1122-296 
SWIFT: SKBASI2X 
Koda namena: CHAR 
Sklic: SI00-96885 ​ 

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS na 1919 z Besedo SKUPAJ, s čimer bodo prispevali en evro, ali SKUPAJ5, s čimer bodo prispevali pet evrov.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
repadovrha

Halo ljudje iz prizadetih krajev prosijo kontejnerje, grelne naprave, e agregate, belo tehniko, ne pa stara oblačila, konzerve paštet in doručkov. ter vodo v plastenkah, kot je to razvidno iz fotografij, ze iz medijev pozivajo da ostalih stvari ne rabijo ker imajo zadostne količine

asshol (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Važno ka se Slovenci Hrvatom vedno ritko ližemo.. Pa nas je zgodovina že prevečkrat navčila, ka so govne...

gostja 426 (nepreverjen)

Torej nič nej, če nastradajo tüdi tisti, keri nejso nič krivi, pa deca, živali? Naj trpijo, glavno, ka se ti ideš zamero, nej? Ne želin ti, ka se ti tou gda povrne.
Tistome, keri je v stiske, trbej pomagati, štokoli je, probleme z njin pa rešavleš na drügi način, gda si opomore. Sicer pa si je Slovenija za dosti problemov s Hrvati kriva sama zaradi svoje nespretne zunanje politike.

In reply to by asshol (nepreverjen)

asshol (nepreverjen)

San kda pravo, ka jin želin to? NE... Mamu puno lidi doma, ka nucajo pomoč! Ti si pa ide drajsaj dale na Hrčeke kak pol Slovenije.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Mikiveliki (nepreverjen)

Ashol, skrajšano, ti si idiot!!!!

In reply to by asshol (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

Tij pa smrdljivo prase, keteri liže riti pohlepnim zlovenskim politikom ko bežijo prek trupel iz parlamenta, Mrš!

In reply to by asshol (nepreverjen)

fallen (nepreverjen)

ga san nakazo enga zelejnoga.

Joj (nepreverjen)

V taksnih zadevaj ne pomaga slovenec hrvati, ali obratno, ampak clovek, cloveki. In kapo dol, ka se pomaga...

weAreoneness (nepreverjen)

Tou!

In reply to by Joj (nepreverjen)

Starejše novice