December je mesec, ko denarnice odpremo najbolj na široko. Bo tako tudi letos ali pa bo epidemija koronavirusa to dolgoletno tradicijo prekinila?

Na Statističnem uradu Republike Slovenije ugotavljajo, da se prodaja v trgovini na drobno vsak december navadno poveča.

»Če utegne biti december 2020 v tem pogledu zaradi s covidom-19 povezanega dogajanja neobičajen, pa tega ne moremo trditi za december 2019,« so razkrili na statističnem uradu.

Prihodek podjetij v trgovini na drobno je bil decembra lani za 13,4 odstotka višji od povprečnega mesečnega prihodka v lanskem letu. Višji je bil tudi od prihodka v decembru 2018, in sicer za 2,3 odstotka.

V katere trgovine smo decembra v preteklih letih zahajali pogosteje?

Zaradi nakupov daril, zabav in pogostitev so se decembra lani v primeravi s preostalimi meseci leta znatno zvišali prihodki v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami ter v trgovinah z živili.

Prodaja tehničnega blaga pa je trenutno omejena le na splet oziroma v trgovinah le na podjetja.

Znatno se je povečala tudi prodaja v trgovinah s kozmetiko ter prodaja v trgovinah s tekstilom in obutvijo.

Slovenci smo decembra manj zapravljivi kot preostali Evropejci

Prihodki slovenskih trgovskih podjetij so decembra resda nadpovprečni. A na Statističnem uradu Republike Slovenije ugotavljajo, da večja decembrska prodaja pri nas v primeravi s prodajo v drugih članicah Evropske unije ni tako izrazita.

Decembra so najbolj zapravljivi v Angliji in na Cipru, najmanj pa na Hrvaškem in v Sloveniji.

Pred prazniki najbolj poskoči uvoz igrač

Povečano povpraševanje po izdelkih, ki jih povezujemo z decembrskimi prazničnimi tradicijami, se pozna tudi pri uvozu. V zadnji tretjini leta se namreč poveča uvoz izdelkov, primernih za darila, in izdelkov, s katerimi radi poudarimo praznično razpoloženje.

V prednovoletnem času najbolj poskoči uvoz igrač. V zadnji tretjini lanskega leta je Slovenija uvozila za 75,1 milijona evrov igrač. To je predstavljalo 41 odstotkov celotnega letnega uvoza igrač.

V istem obdboju smo uvozili za 25,2 milijona evrov čokolade in čokoladih bombonov, kar predstavlja 47,7 odstotka letne vrednosti.

V istem obdobju je Slovenija uvozila še za 12,1 milijona evrov parfumov, za 5,5 miijona evrov viskija in za 4,2 milijona evrov nogavic.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Joooojjjj. (nepreverjen)

Letos se najbolje prodajajo nelogični koronaukrepi, nakup obvezen!

Debeli fuknjenec (nepreverjen)

Jes si pa letos san sebi za božič kujpin velkoga dildoja s kerim bom se špilal.

In reply to by Joooojjjj. (nepreverjen)

Starejše novice