*Fotografija je simbolična
"Ni me hotela sprejeti na pregled, ker je domnevala, da sem še zmeraj kužna, hkrati pa mi ni želela podaljšati bolniške. Potemtakem sem morala v službo," pripoveduje bralka, recimo ji Ana, ki je zbolela za covidom.

Po preteklih osmih dneh od potrjene okužbe je namreč njena osebna zdravnica dejala, da ji bolniške ne more več podaljšati, češ, da so takšna navodila za vse covid bolnike.

»Simptomatski pacienti z blago/zmerno boleznijo COVID-19 morajo biti v samoizolaciji na domu 10 dni od začetka bolezni, če so bili zadnjih 48 ur brez vročine in je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni oziroma dlje glede na potek bolezni,« so navodila, ki jih dobijo zdravniki, so za ljubljanainfo sporočili iz ZD Ljubljana.

Zdravnica ji je razložila, da se ji bolniška torej šteje od dveh dni pred potrjeno okužbo, saj se smatra, da se je okužila že prej. Po osmih dneh po potrjeni okužbi je torej poteklo deset dni bolniške, ona pa takrat še ni bila sposobna za delo. Bila je izčrpana, napor ji je predstavljala že hoja po stopnicah. Poleg tega je asmatičarka, zato je močno kašljala.

"Dokler lahko dihate, ne rabite hoditi sem."

Dva dni pred iztekom bolniške, bila je sobota, je bil po njenih besedah najhujši dan, ki ga je spremljal močan kašelj. Poklicala je v covid ambulanto, da jim sporoči svoje stanje.

"Vedela sem, da ne potrebujem respiratorja, saj sem še vedno lahko dihala, vendar sem upala vsaj na pregled. "Dokler lahko dihate, ne rabite hoditi sem", so dejali. Počakala sem do izteka bolniške in ker takrat ni bilo boljše, sem poklicala zdravnico in jo prosila za podaljšanje bolniške." 

Ker ni imela več vročine, je zdravnica rekla, da je zdrava, potem pa si je zaradi njenega močnega kašlja le premislila in ji podaljšala bolniško za tri dni, več pa, da ji ne pripada. "Vprašala me je: No, koliko še mislite, da rabite? Tri dni? Več vam pa res ne morem dati," pripoveduje 50-letna Ana.

Ker se tudi v tem času ni nič izboljšalo, je zdravnico po telefonu prosila, če lahko pride k njej na pregled pljuč, pa jo je odslovila in ji reka, da to ni varno in da mora na covid oddelek.

"Za v službo sem bila po njihovem mnenju dobra, na pregled me pa ne bi vzeli," pripoveduje.

Dali so ji napotnico za nujni pregled, kjer so jo – čeprav ji je bolniška že potekla, in je morala vzeti dopust – sprejeli v covid ambulanti.

"Opravili so mi EKG, vzeli so mi kri in opravili še dodatne preiskave. Pregled je trajal skoraj dve uri, bili smo v mrzlem covid kontejnerju, zato sem kašljala še bolj. Vsi zdravniki so bili v skafandrih, kar sicer popolnoma razumem, vendar ne razumem, kako se je potem od mene pričakovalo, da bi šla že v službo. Izvid je pokazal, da je covid poslabšal stanje astme. Povedali so mi, da bi me zdravnik moral zdraviti že pred enim tednom, da bi astmo v povezavi s covidom lažje prebolevala." 

Dobila je dodatno pumpico in asmatska zdravila, ki jih mora jemati v kar trikrat večji količini, kot prej, in tablete proti kašlju.

Na urgenci so jo spraševali, zakaj se ni na pregled oglasila že prej.

Kako to, da zdravnik ne more predpisati več bolniške?

"Bili so korektni do mene in nikakor ne želim kritizirati njihovega dela. Vendar se mi zdi neverjetno, da se je mojemu sinu, ki simptomov ni imel, je pa moral v samoizolacijo, bolniška štela od dneva, ko sem imela jaz potrjeno okužbo, meni pa že dva dni prej. Torej je on brez simptomov imel več bolniške kot jaz, ki sem dejansko zbolela in sem morala potem zaradi nezmožnosti opravljanja dela in nenazadnje tudi na prošnjo delodajalca, ki ga je bilo strah, da bi na delu okužila ostale, vzeti dopust."

Sprašuje se, kako to, da zdravnik ne more predpisati več bolniške, če se pacient še ni sposoben vrniti na delovno mesto po izteku bolniške in zakaj je morala zdravnico, ko je že bila na dopustu, prositi, če jo le lahko pregleda. Zakaj točno so jo poslali delati, v isti sapi pa zavrnili pregled v ambulanti, ker bi še lahko bila kužna.

"Tudi v normalnih okoliščinah dobiš bolniško, če si bolan, v teh okoliščinah pa se mi zdi zares nevarno vrniti na delovno mesto in ogrožati ostale, če še nisem zdrava," doda Ana.

Na pojasnila stroke glede podeljevanja bolniške in zakaj je do takšnega primera prišlo, še čakamo.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Trminesk (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Saj pa je samo prehladek ta covid zakaj bi si pa jo drkala po cele dneve in nic nebi delala da te ni sram ti izkoriscevalska lajdra..

Karl Marx (nepreverjen)

Debeli fuknjenec da ti jebem mater da ti jebem tele prizadeto. Prejk prokleti boj. Eni bar odimo delat pa si pošteno slujžimo evre nej kak tij ka si cejlo življenje socialni problem. Od dugoga časa si ga tij cejle dneve mečeš na roko gnoj izkoriščevalski.

In reply to by Trminesk (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Od toga cejli čas pišemo, grdi guč, šteroga na sobota info zaradi gledanosti, pejnez od reklam, fejst podperajo.

In reply to by Trminesk (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

a je tebi bik v glavo prdnil
ali pa te je zraven tega nategnil še striček iz Čakovca

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

kako pa veš za strićeka

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

kako pa veš za strićeka

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

Javśek (nepreverjen)

Naj si najde zdravnika v Prekmurju.
Je obvestila varuha pacientovih pravic, ali pa kar takoj v medije.

Kaco... (nepreverjen)

IN TAKIH PRIMEROV JE OGROMNO.
SEDAJ LAHKO PRIDEŠ DO ZDRAVNIKA SAMO ČE SI ZDRAV, TO JE SLO. KJER SE CEDITA MED IN MLEKO.
droben tisk.
za nekatere....

jorgovan jovo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dajte nehajte že s temi izmišljenimi zgodbicami. Nej vas sran?

bob2 (nepreverjen)

cilj covida je ciljanje samo ene skupine ki so breme v svetu in to so stari in bolni zato obstaja ta covid. zdravniki plače vlečejo delajo nič ostale bolezni bodo prepozno odkrite in to je to.

. (nepreverjen)

To je realna slika našega sistema.

majmunx (nepreverjen)

Dajte sobotainfo začnite izbirati zgodbe, nej ka samo kopejrate. Ka vas nej sran. Lejko bi sami sli malo v akcijo in bolnico poglednit zakoj je stanje takšo kak je.

grhrsh (nepreverjen)

sobotainfo zgodbice za lahko noč :)

Tara 123 (nepreverjen)

Trminesk, jorgovan jovo, majmunx, grhrsh. Mater, da ste pametne, bog ne daj da bi stere od vas dobil kovit. Te me zanima ka te pijsale. Te se skrijete pa jezik zavezete. Drujgoga dela nemate pa taksne noroste pijsete. DOKTORI PAMETNJAKOVICE

panter na p (nepreverjen)

Najprej se nauči pravilno napisati covid. Vsak jebeni dan vidiš to jebeno besedo in s svojo jebeno glavo ne skužiš pravo ime bolezni. Vem pa, da nisi edina oseba s takim neznanjem in toliko hujše.

In reply to by Tara 123 (nepreverjen)

majmunx (nepreverjen)

Pa ka ma tou veze s člankon. Mene samo zanima ka je tou za novinarov na ton jebenon portali, ka drugo ne vejo kak kopejrati članke. Naj idejo malo v akcijo, pa kaj raziščejo. Sramota za te medij.

In reply to by Tara 123 (nepreverjen)

bunker (nepreverjen)

nekateri se pač ne znajdejo...bi rekla takoj prvič svoji doktarci da jo bo tožila ali prijavila zdrav. zbornici ipd in mislim, da bi jo še v istem trenutku sprejela.

Karl Marx (nepreverjen)

po mojem je to neka fata sa juga

Pol28 (nepreverjen)

Nekaj dni nazaj je mali obiskal bolnišnico Ms otroški oddelek,in okužen je bil 28 kar pomeni skoraj mesec dni od tega,naredli so mu test in test pokazal da je še okuž

Pol28 (nepreverjen)

Nekaj dni nazaj je mali obiskal bolnišnico Ms otroški oddelek,in okužen je bil 28 kar pomeni skoraj mesec dni od tega,naredli so mu test in test pokazal da je še okužen.Niso naredli nadalnje presikave zarad prisotne okužbe.Smo vse razložili kako je blo kako so nam povedali iz Njz ampak je blo škoda besed.Ta isti dan kličejo iz Njz da mali more bit 10dni v karanteni,ok ko razložim situacijo se je gospa smejela po telefonu.In rekla protitelesa lahko na palčki kažejo več mesecov da si okužen in oni so dobro vedli kak je če ste razložili da je bil okužen in res ga je našla v rač...med okuženami.Apmak žal nimajo delo nobeno in prej umreš kod da dobiš kako pomoč

100-100 (nepreverjen)

Najprle se nafči pravilno pisati v knjižnon jeziki, če že moreš v knjižnon pisati. Tou skrpucalo, šteroga si fküp spiso, spisala, fejst teško razmiš.

In reply to by Pol28 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

u bosni rečemo
umri onda se žali

realnooo (nepreverjen)

FAKE NEWS

TakTiJeTo (nepreverjen)

Sam sem imel izkušnjo v Covid ambulanti MS zaradi močnega kašlja, ki še kar traja, a tistega dne sem imel vročino, težko dihanje in silovito kašljanje. Zato je bil klic dežurnega zdravnika upravičen. Tam so me naročili v Covid ambulanto, ker vsi z respiratornimi okužbami gredo v to ambulanto ne glede na dan in uro. Ob točno določeni uri so me sprejeli. V manj kot v 3 minutah je bil pregled v celoti končan brez kančka empatije ali pojasnila. Zdravnica je vzela bris za Covid, poslušala pljuča, vzeli so mi kri, mi dala oksimeter, ki ga je po manj kot minuti odstranila, čeprav vemo, da morajo aparati biti dlje časa na rokah, ker če imaš mrzle roke, ne pokaže takoj pravilnega rezultata. Za to je bila nema... ni želela o tem nič slišati. Ker imam s pljuči težave, vem kako izgleda pregled pri pulmologu in če je ta zdravnica s 3 potegi čez hrbtet kaj slišala, si pa zasluži nagrado, ker to izkušeni pulmolog tako hitro ne sliši. Na vprašanje ali ne bi bilo smiselno narediti rentgen, ker se je nazadnje atipična pljučnica pokazala šele na rentgenu, je odgovorila, da se v ZDMS ne slikajo pljuča in da se slika zgolj v bolnici in še to, če te sprejmejo. Skratka po ekspresnem pregledu so mi rekli, da dobim rezultate in se slišimo. Kasneje me je zdravnica klicala in rekla, da levkociti res niso ok, a da počakamo na test korone. Ker je naslednji dan bil test negativen, ni nobenega več zanimalo kako je z mano. Ko sem klical osebno zdravnico kaj sedaj glede na kri, mi je zgolj rekla, da si naj kupim sirup za kašelj in če ne bo dobro, naj spet pokličem. Kam smo prišli?! Vsako leto jeseni je ogromno respiratornih bolezni, vključno s pljučnicami in bronhitisi. In če to dvoje ni ustrezno zdravljeno, lahko pusti hude posledice, še posebej pljučnica, ki te lahko tudi pokoplje. A to očitno ni več važno! Važen je zgolj tisti pacient, ki je Covid +! Sramota...

Majster3 (nepreverjen)

Napiši pritožbo

In reply to by TakTiJeTo (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Korona je dokončno pokazala, da nekateri zdravniki res nimajo zdrave pameti. Letati okrog pacienta v skafandrih in ga pošiljati v službo, potem pa se čudimo, zakaj ni upada okužb. Po drugi plati pa nekateri zganjajo preveliko paniko in pacienti s covidom ali brez ne dobijo pomoči ... Takšne zdravnike bi se moralo sankcionirati. Prav oni bi morali imeti največ pameti v sedanji situaciji.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice