Foto: Bobo
Z ministrstva za kulturo so na današnjo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna sporočili prejemnike Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada v letu 2021.

Ministrstvo za kulturo je na Ta veseli dan kulture, ko obeležujemo rojstvo Franceta Prešerna, sporočilo imena prejemnikov najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju umetnosti. 

Prešernovi nagradi v letu 2021 tako prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo Brane Senegačnik, Lana Trotovšek, Tomi Janežič, Matjaž Ivanišin, Sandi Červek in arhitekti Budja-Jereb-Majoranc.

Med prejemniki sta tako Feri Lainšček, ki živi v Murski Soboti in še en soboški občan, slikar Sandi Červek. Nagrado Prešernovega sklada pa prejme tudi mariborski režiser Matjaž Ivanišin za film Oroslan posnet v Porabju, v katerem je stransko vlogo imel tudi Milivoj Miki Roš.

Utemeljitev nagrad

Feri Lainšček

Pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik Feri Lainšček prejema Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju literature (romani, pesniške zbirke, kratka proza, dela za otroke in mladino, filmski scenariji, radijske igre). Lainščkovi literarni dosežki s svojo visoko umetniško vrednostjo že skoraj 40 let pomembno bogatijo zakladnico slovenske kulture. V slovenski literarni prostor je Lainšček vstopil leta 1982 s proznim prvencem Peronarji in do danes objavil več kot sto monografskih del. V mladinskem slovstvu je med najbolj prepoznavnimi zbirka pravljic Mislice (1999), v književnosti za odrasle pa je izjemen predvsem po svojih romanih. Med najodmevnejšimi so nagrajeni romani Ki jo je megla prinesla (1993), Namesto koga roža cveti (1991) in Muriša (2006). Njegova dela so bila prevedena v številne svetovne jezike: nemščino, angleščino, slovaščino, češčino, makedonščino, hrvaščino, srbščino, italijanščino, madžarščino, danščino in francoščino, več njegovih romanov pa je doživelo tudi filmsko upodobitev.

Lainšček je vrhunski pesnik in pisatelj panonske Slovenije, ki v svojih delih tankočutno slika življenje preprostih ljudi z roba družbe, s  prikazovanjem lirične, iščoče plati ciganske  duše pa izraža spoštovanje do drugačnih. V njegovi poeziji se arhetipski drobci in pesniške slike ravninske pokrajine stapljajo s panonsko melanholijo in osebno ljubezensko vizijo. S svojim narečnim leposlovjem je prispeval k utrjevanju duhovnih mostov med matično domovino in porabsko zamejsko skupnostjo.

Številni miti, legende, pravljice in ljudsko izročilo ter seveda književnost, ki s svojo notranjo resnico plemenitijo naše življenje, so za Ferija Lainščka zgodbe o ljubezni. Le najvišja vrednota ljubezni, ki je tudi najbolj resnična in brezpogojna, na večni tehtnici dobrega in zlega človeku pomaga k dobremu, mu podeljuje smisel in nam omogoča, da naše bivanje na tem svetu lahko ostaja človeško. Ali kot to resnico v Lainščkovi poeziji izrazi neposredna, iskriva otroška misel: »Ljubezen je treba ujeti, / a nikoli zapreti. / Ljubezen je treba gostiti / in včasih skriti. / Ljubezen je treba ljubiti«.    

(Odlomek iz obrazložitve: ddr. Irena Avsenik Nabergoj)

Feri Lainšček živi in ustvarja v Murski Soboti (FOTO: Mediaspeed).
  • Slikar Sandi (Aleksander) Červek prejme nagrado Prešernovega sklada v letu 2021 za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj

Sandi Červek je eden osrednjih predstavnikov prekmurske likovne umetnosti. Červek, označen za umetnika črnine, je svoje prve črne slike ustvaril konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Po barvni figuraliki (1985-1987) in kratkem obdobju t. i. kontrolirane geste (1987-1989) je skrajno zreduciral likovna sredstva in pričel ustvarjati minimalistična črna platna. Umetnik je skozi desetletja svoj racionalno načrtovan ter fizično in mentalno naporen ustvarjalni proces, pri katerem od leta 1990 naprej uporablja izključno slikarsko lopatico, izpopolnil do te mere, da so njegove črne slike dobile filigransko dovršeno ter izjemno taktilno nitkasto teksturo. Z organizacijo slikarskih potez v oblike spiral, lokov in stožcev je “izničil” evklidski prostor. Ustvarjene brazde ujamejo ogromno svetlobe, ki jo gledalec z lastnim gibanjem ob sliki kroti ter usmerja po platnu. Od leta 2018 umetnik črno nadomešča z žametno modrimi odtenki.

K črnim slikam se umetnik zmeraj znova vrača po bolj sproščenih likovnih intermezzih. Slednji predstavljajo veliko bolj barvit in igriv pol Červekovega opusa (serije Onkraj spomina, Skice za skulpture, Naylon, Slike brez naslova, Kar to ni, to je) in umetnika predstavijo kot odličnega risarja in kolorista.

Razstava 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj je postregla z bogatim pregledom prepoznavne in izrazito avtorske likovne poetike Sandija Červeka. Umetnika je predstavila tako v črnini kot v barvah, na eni strani skozi skrajno racionalen, na drugi strani pa impulziven in sproščen ustvarjalni pristop. Razstava je vzpostavila še nikoli viden dialog med umetnikovimi ustvarjalnimi fazami v preseku zadnjih tridesetih let. Červek je umetnik, ki nenehno hodi po robu, a v svoji brezkompromisni drži ne zdrsne v dekorativnost, pretirano pripovednost ali družbeno angažiranost. Prav tako ne podlega trendom, čeprav jim budno sledi. Njegovi igrivi intermezzi nas na eni strani približajo glasnemu ritmu vsakdana, na drugi strani pa nam njegova monokromna črna in modra platna odkrivajo globine metafizičnih svetov, v katerih se v tišini srečujemo s sublimnim.           

(Odlomek iz obrazložitve: Irma Brodnjak Firbas)

Soboški akademski slikar Aleksander Červek (na desni) ob odprtju razstave Intermezzo – Aleksander Červek trio v Galeriji Murska Sobota.

Nagrade sklada bodo skupaj s Prešernovima nagradama za življenjsko delo podelili 7. februarja 2021, na predvečer Prešernovega dne. Proslava bo v rokah mladega režiserja, scenarista in producenta Davida Sipoša in njegovega Studia Siposh.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Enoug se presti ka sen napisal, znan da spadajo pod javno upravo tudi cistilke, hisniki, etc, ki so vsi na minimalcu, tudi delavci na salterjih. So pa usluzbenci ki imajo 2x, 3x vec, kot je razidno tudi iz njene place, pa koliko jih je. Ti nabijajo povprecje, pa poglej kak enormno velik drzavni aparat imamo. Cudim se kako sploh se to gre! Zdaj drzava in delodajalci vidijo zopet resitev v zamrznitvi minimalnih plac , ce pogledamo da tovarne po njihovo niso zarisca okuzb, kvecjemu zaradi razigranosti neresnih delavcev, malo gospodarstvo pa je, zato ne smejo poslovati. Je pa pomemben vir dohodka v drz. Blagajno

tuncika

Čestitke obema. To sta nagrajenca z imenom in priimkom in to z velikimi črkami. Ne pa tisti kužek ki ceca, ali pa baba, ki uničuje slovensko zastavo.

letop.p (nepreverjen)

tako je. Zato pa pod takimi clanki ne bos dozivel nestrpnih komentarjev aktivistov bolane politicne levice.

In reply to by tuncika

tanja flaškon (nepreverjen)

matematika

In reply to by letop.p (nepreverjen)

Novinarcek (nepreverjen)

Drugace daj enkrat vprasaj g. Lainscka pod katero politicno opcijo pase... Da ne bos presenecen... Razen ce je pod tcoje tudi on bolan?

In reply to by letop.p (nepreverjen)

...o (nepreverjen)

Ni govora o politicni usmerjenosti nagrajenca ampak o nestrpnih in bolanih komentarjih aktivistov levice. Opazis razliko na tem portalu?

In reply to by Novinarcek (nepreverjen)

delavec12 (nepreverjen)

seveda se opazi....nivo komuniciranja je ponavadi zelo primitiven ko se komentira leve stranke...kar pa od desnih ni presenecenje...samo poglej twiter vasega vodje...

In reply to by ...o (nepreverjen)

Horgoš (nepreverjen)

Občina Šalovci pa mu je pred kratkim odrekla naziv častnega občana.
Sicer pa čestitke Feri.

uiou373 (nepreverjen)

Ka resno? Zakoj pa?

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

karkoli (nepreverjen)

Čestitke vsem nagrajencem. Vsaka čast Feriju in Sandiju. Zasluženo!

Konion (nepreverjen)

Bravo Sandi,zasluženo. Feri...sto je že tou?

mojavest (nepreverjen)

tak, kak novinari, tak tudi umetniki radi kandidirajo na listah politikov ali strank in Feri se jim je pridružil pred leti (če se prav spomnim, Zares), kaj mu je tega trebalo???
drugače pa čestitke!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice