*Fotografija je simbolična
Velika Britanija je postala prva država na svetu, ki je odobrila cepivo Pfizerja in BioNTecha.

Po poročanju britanskih medijev je britanski regulator MHRA potrdil, da je cepivo nemškega in ameriškega farmacevtskega velikana, ki nudi 95-odstotno učinkovitost proti covidu-19, varno za uporabo.

Velika Britanija je že naročila 40 milijonov odmerkov, kar omogoča cepljenje 20 milijonom ljudem. Okoli 10 milijonov odmerkov naj bi prispelo v Veliko Britanijo že v naslednjih dneh. Kot prve bodo cepili ranljive skupine, varovance domov za starejše in zaposlene ter prebivalce stare nad 80 let in druge zdravstvene delavce.

Kdaj ga bomo dobili v Sloveniji?

Družbi Pfizer in BioNTech, ki sta kot prvi svetu naznanili veliko učinkovitost cepiva, sta sicer minuli ponedeljek tudi pri Evropski agenciji za zdravila vložili vlogo za pogojno dovoljenje za promet s cepivom v Evropski Uniji, kar pomeni, da bi v primeru odobritve lahko bilo cepivo na voljo do konca leta. 

V Sloveniji je nacionalna strategija cepljenja, ki vključuje strategijo izvedbe cepljenja za cepivo prej navedenih proizvajalcev, še v pripravi. Centralno prevzemno mesto za cepiva je določeno, tudi centralna hladilna omara je že na voljo v eni od bolnišnic, so pred dnevi sporočili z ministrstva za zdravje. Cepivo Pfizerja in BioNtecha se sicer mora uporabiti v dveh odmerkih in hraniti pri okoli -70 stopinjah Celzija.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Yery (nepreverjen)

Cepivo delajo par let ne pa par mesecev

1919 (nepreverjen)

Lp Yery

E jebiga Yery, če Ti tak praviš boš Ti še par let lepo ostal v karanteni. Ajde BOG, vidimo se 2025 v Soboti pri Zvezdi na kavi

Lep dan

In reply to by Yery (nepreverjen)

koroncek (nepreverjen)

ker koranavirusi so ne nič novoga, samo ta sev je novi. Zato se ne gli začali z nule in so meli ogromno podatkov pri razvijanju cepiva. In tudi se je takoj začalo. Tudi organizacije so dale proces odobravanja cepiva na prvo mesto. ne se nič čakalo. itd... in še nekaj izjem je bilo narejenih, da je cepivo prišlo v tak kratkon časi. vupamo ka de delovalo pri večini ljudi.

In reply to by Yery (nepreverjen)

Klaus schwabb4 (nepreverjen)

Po cejlon sveti, že od leta 1990 testirajo RNA-cepiva in do zaj še nobeno cepivo nej so dovolili za njihovo uporabo!
In zaj naenkrat prihaja gatesov Biontech in nam predstavlja cepiva katera so bila napravljena v nekaj mesecih in nam zapovedujejo da se moramo cepit, za stranske učinke pa nočejo odgovarjat.
Rajši se vprašajmo zakaj v tem primeru državni politiki, njihove igrače panduri, nas nočejo zaščitit od tega zla? Koliko je totim izdajalcem plačal podjetje biontech?!

In reply to by koroncek (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Klaus schwabb4

Evo ga še en "izobraženi" dvomljivec. Če velja za Yerija leto 2025, za tebe karantena do 2028. Se vidimo in slišimo v Soboti pri Zvezdi na kavi.
Osnovni učinek cepiva bo razvoj IMUNOSTI, stranski učinek pa VRAČANJE V NORMALNO FUNKCIONIRANJE ŽIVLJENJA.

Lepo snežno popoldne!

In reply to by Klaus schwabb4 (nepreverjen)

Klaus schwabb4 (nepreverjen)

1919 brez zamer ali z takimi izdajalci kot si ti pri panduraj se ne menim, prej bi jima notranje organe vo vrejzal. Crkni pandur izdajalski!

In reply to by 1919 (nepreverjen)

Brrr (nepreverjen)

Vsi so nj tak pametni kak ti..

twitter vlada (nepreverjen)

"Po poročanju britanskih medijev je britanski regulator MHRA potrdil, da je cepivo nemškega in ameriškega farmacevtskega velikana, ki nudi 95-odstotno učinkovitost proti covidu-19, varno za uporabo."
.
Če bi bilo to resno varno za uporabo, tej velecenjeni farmacevtski velikani nebi pritiskali na vlade ka sprejmejo zakone po kerih v primeri smrti ali kakšnih drugih posledic po cepljenji, prizadeti nebi mogli tožiti teh farmacevtskih velikanov, ob enem so jih pa vlade tudi drugače odvezale vsakršne odgovornosti. Za gripo v 100 letih nejso najšli učinkovitoga cepiva, niti za HIV, niti za 100 drugih bole smrtnonosnih bolezni kere harajo po zemlji že stoletja in desetletja. Za tej kao najbole smrtnonosen virus pa najdejo cepivo v 8 mesecih. Što je neumen naj se cepi, ostali rajši delamo na izboljšanji imunskoga sistema.

teorija zarote??? (nepreverjen)

Britanski minister je že objavo ka što se nede cepo, brez potrdila o cepljenji več nede mogo v restavracije, kafiče,. kinodvorane.... Ge ste zaj tisti ka ste nas tiste, keri smo na to opozarjali že spomladi označevali za teoretike zarote. Obvezno cepljenje z nepreverjenimi cepivi, skakanje delnic farmacevtskih podjetij v nebo, milijardni zaslužki.... A za ten viruson resno zboleva samo določen mali promil populacije in še to večinoma starejši. Redno so nas nategnoli.

injection (nepreverjen)

NITI EN PROIZVAJALEC CEPIVA ZOPER COVID-19 NOČE PREVZETI ODGOVORNOSTI ZA STRANSKE UČINKE IN POSLEDIČNE SMRTI NJIHOVEGA CEPIVA, TO SO POSEBEJ ZAHTEVALI V VSAKI POGODBI Z VSAKO DRŽAVO S KATERO SO PODPISALI POGODBO.
TOLIKO O VARNOSTI CEPIVA...

tutu (nepreverjen)

Vir?

In reply to by injection (nepreverjen)

lamparar (nepreverjen)

Google dela čuda majster..... :)
Euronews:

The pharmaceutical industry across Europe is working at an unprecedented level to find a cure to the virus that has sent shock waves around the globe.

But these companies that are looking to save millions of lives are also looking to save their own skin.

Clauses are being included in the contract negotiations with the European Commission that say Member States must share responsibility with the businesses in the event of any unwanted side effects caused by a vaccine.

The Commission’s spokesperson, Vivian Loonela, said that it is “in our interest to have a vaccine as soon as possible”.
“That is why we have included in these contracts with pharmaceutical companies, a clause to compensate the producers in the event of certain responsibilities,” she added.

In reply to by tutu (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Mi pa dobimo zakon ka nesmimo slabo gučati, tak da tiho.

In reply to by lamparar (nepreverjen)

swarowski (nepreverjen)

Tebi se ne senja, kak poteka regulatorni postopek (pa pomoje večini tu nej) za odobritev cepiva ali bilokakšnega zdravila. Valda ka loberajo za svojo rit (kak vse druge interesne organizacije z različnih področij), ampak to se dogaja pri vseh cepivaj, zdravilaj ipd., v ZDA so takšne klavzule takorekoč že leta na mesti. Drugi del prispevka pa tudi nejsi prilepo, jasno zakoj.

In reply to by lamparar (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Narod je glup, kak je izjavo Jelinčič. Tako imajo cepiva proti gripi, ki jih delajo že 50 let največ 30% učinkovitost. Da ima neko cepivo skuper spackano v pol leta, učinkovitost 95%, to lejko verjamejo samo varovanci psihiatrične klinike in slovenska vlada.

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Slovenija je bogata država,ker ima toliko internetnih dr. Medicine

ĐejĐej (nepreverjen)

Pa dobro zdaj teden gor ali dol, naj kar angleži prvi probajo pa da vidimo :)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice