December nam je prinesel zimske temperature in po napovedih vremenoslovcev si lahko v teh dneh obetamo tudi sneg. To je tudi čas, ko bo največ dela imela zimska služba, zato smo preverili, kako so pripravljeni na zimo.

V zimskih mesecih je še toliko bolj pomembno čiščenje cestišča in pločnikov, za kar poskrbi zimska služba. 

Priprave na zimo že septembra

Priprave na zimsko službo se začnejo že meseca septembra in oktobra, so nam sporočili iz Cestnega podjetja Murska Sobota.

"V teh mesecih se napolnijo zaloge posipnih materialov, pregleda in pripravi se vsa potrebna mehanizacija za izvajanje zimske službe, postavijo se snežni koli ter prometna signalizacija na vozišču za opozarjanje na spolzko vozišče in poledico".

Dela več kot 80 ljudi

Uradno zimska služba začne z delom s 15. novembra in konča štiri mesece kasneje, torej 15. marca. V primeru lepega vremena se lahko zamakne oziroma podaljša.

"Na območju Pomurja imamo na razpolago 24 plužnih enot s katerimi izvajamo zimsko službo. Plužno enoto sestavlja tovorno vozilo z voznikom, avtomatski oziroma vlečni posipalec, snežni plug, ter spremljevalec po potrebi. V zimski službi deluje več kot 80 ljudi". 

Dežurna služba obvesti voznike

Zimsko službo v Pomurju opravljajo na vseh državnih cestah, ter lokalnih cestah občin Grad, Rogašovci, Dobrovnik, Kobilje, Radenci ter delu občine Gornji Petrovci. Na območju Pomurja imajo štiri cestne baze, kjer je organizirano dežurstvo. Na sedežu podjetja imajo glavnega dežurnega, ki je na delovnem mestu 24 ur in koordinira delo z ostalimi bazami.

"Vozniki so na čakanju doma in v primeru snežnih razmer jih aktiviramo. Vsak voznik ima določeno svojo plužno pot. Po klicu dežurnega se odpravi na svojo bazo, kjer od dežurnega dobi morebitna dodatna navodila in iz baze potem začne z izvajanjem pluženja ali posipanja na svojih cestah. Obstaja pravilnik, katere ceste bi se morale splužiti in posipati prej, ampak prakticiramo, da gremo z vozili istočasno na vse ceste". 

V akcijo že ob prvem sneženju

Lahko se zgodi, da so izjema občine, kjer so odvisni od odločitve posameznih predstavnikov občin, ki odredijo ali je njihova pomoč potrebna ali ne. Za državne ceste pa se odločajo popolnoma avtonomno. 

"Obstaja pravilnik, ki pravi da je cesta prevozna z zimsko opremo, če na njej ni več kot deset centimetrov snega, kar velja za državne ceste in petnajst centimetrov snega za določene lokalne ceste in javne poti. Ne glede na to pa začnemo z akcijo že ob prvem sneženju, kjer se ceste najprej posujejo, da ne nastane snežna deska. Pluženje izvajamo glede na napoved trajanja padavin". 

Na zalogi približno šest tisoč ton soli

V kolikor se pričakuje, da sneženje ne bo trajalo dolgo in da ne bo veliko snega potem se pluženje opravi po končanem sneženju, v primeru dolgotrajnega sneženja pa plužijo večkrat. Kot pravijo, začnejo s pluženjem že pri 4-5 centimetrih snega.

"Seveda pa pri močnem sneženju obstaja možnost, da pride na določenih odsekih do večje količine snega, saj se pluženje izvaja z določeno hitrostjo in vozila ne morejo biti na vseh lokacijah naenkrat".

Trenutno imajo na zalogi približno šest tisoč ton soli, v zadnjih letih pa je bila poraba posipnega materiala minimalna, saj ni bilo večjih padavin. 

"Zadnje čase je trend bolj toplih zim z manj padavinami. Večinoma uporabljamo morsko sol, ki jo hranimo v pokritih skladiščih na naših bazah. Uporabljamo tudi posipni agregat, a le izjemoma in sicer ob močnem sneženju in posameznih večjih klancih.

Prav tako pa se uporablja tudi raztopina magnezijeva klorida, ki služi predvsem za vlaženje soli in za posip kritičnih mest, ter v primeru nizkih temperatur, saj deluje do približno osemnajst stopinj pod ničlo, medtem ko samoposipna sol deluje do šest stopinj pod ničlo".

Včasih morajo ročno posipati kakšnega od klancev

Velikokrat so razmere, v katerih morajo delati, izjemno zahtevne. Vse skupaj lahko poslabšajo tudi morebitne prometne nesreče.

"Samo izvajanje pluženja in posipavanja je zelo zahtevno, saj voznik more biti popolnoma zbran in koncentriran na svoje delo. Posebna pozornost je potrebna v primeru močnega sneženja, posebej ponoči, saj je vidljivost zelo majhna in je potrebno poleg svojega dela paziti še na ostali promet. Velik problem je tudi žled in splošna poledica, ki se zaradi vremenskih razmer pojavlja zadnja leta". 

Zdrsi vozil na klancih

Vozniki zimske službe prvi na teh poledenelih cestah, kjer morejo še posebej paziti zaradi zdrsov. 

"V takih primerih smo že imeli tudi kar nekaj zdrsov naših vozil, posebej na klancih. V takih primerih moremo celo poslati prej ročno ekipo, da posuje klance pred samim tovornim vozilom".

Zato na vse voznike apelirajo, da se na pot odpravijo pravočasno, spremljajo razmere na cesti in imajo primerno zimsko opremo.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čergoli (nepreverjen)

Na Goričkem je že 20cm novo zapadlega snega!

LAŽETE ZAVAJATE (nepreverjen)

Vse je pripravljeno v 0 dokler ne zapade sneg, ko pa zapade pa so problemi, že 20 let nazaj je vsako leto isto.

PLANdeemiijaa (nepreverjen)

Samo delajo škodo cestam in avtomobilom s soljo in kamni jih ne rabimo.

Cestar (nepreverjen)

Sneg ne preseneti cestnih služb, ampak slabe šoferje. Če je cesta nej črna, se slabi šoferji pritožujejo

čarni vrag (nepreverjen)

mama ti je črna

In reply to by Cestar (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

To se pa strinjan. Polnoči zača iti sneg, sneg naletava celi čas do sončnoga vzhoda in lidgej ščejo, ka de vsako sekundo spucana vsaka cesta v Prekmurji...

In reply to by Cestar (nepreverjen)

Scotty (nepreverjen)

Vsi pripravleni mejsce naprej, kda pa sneg spadne pa nigi nikoga, izgovori samo kelko snega more na cestišči biti ka se genejo

što li? (nepreverjen)

Blebečete brez vejze! Najvejkši gaubce bi mogli enkrat sprobati ka tau pomenji zimska služba, sam potek dela priprava vozila in odgovornost na cesti. Pa nejso samo za volanom, kelko pa zunaj na mrazi, pa da sever fuda itn. Nemate pojma, ker ne vejte pa nigdar nete znali! Nej samo ka posipavlejo pa plužijo najslabšon vrejmeni, so tudi prevec za volanom in nonstop dosegljive nej glede na den , praznik ali uro. Nega pejtka nega svejtka! Da je ekstremno niti domau nejdejo, ker se ne splača..itn. Pa še na konci se jin itak ne splaca ka delajo za minimalno plačo kak poklicni vozniki. Ka te lejko vij nekateri gobcari nehvaležni da se vgojno s tople postele privličejte , serete nekaj brez vejze pa se čedne delate, amaterski gnoji eni!
Biu san v zimski sluzbi več lejt , neje enostavno še menje pa lušno tau je definitivno.
Vsaj malo spoštovanja vsem delavcem v zimski službi bi lejko pokazali ali podpejrali z dobro in toplo besedo.
Itak so samo ljudje, delavci z družinami pa deca šteri so zaradi odsotnosti družinskega člana dosta prikrajšana. Ker v zimskih razmerah so na cesti ka delajo nej pa doma na toplon v krogi družine, večinoma si niti mirnega božiča z najbližjimi nemrejo privoščite. Ste se kdaj pijtali kak je tau?.. Mijslen ka nej..Razmislite o vsem tem prej, kak pa kaj eni nekaj brezveze komentejrate pa pametujete po svoje.Vsako delo je spoštovanja vrejdno fizično pa še telko bole.
Neman rad, da se što vmešava nekome v delo pa ga kritizejra nekaj na pamet. Še najmenje pa amaterčki, da že pri prvem sneženju z avti po jarkih lejčete pa jih vkup mlatite. V zijme se prilagajate razmeran na cesti nej pa samo nekaj brez glavej pa na pamet.

Starejše novice