Dan inovativnosti 2020: enajst zlatih priznanj in dve posebni priznanji za mlado podjetje.

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že 18. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Tretjina inovacij iz mikro in malih podjetih

Podeljenih je bilo enajst zlatih, štiriindvajset srebrnih, pet bronastih priznanj, dve posebni priznanji za mlado podjetje, eno posebno priznanje za inovacijski izziv – povezovanje kulturno kreativnih industrij in gospodarstva. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Dogodek je letos v celoti potekal v virtualnem okolju.

“Skoraj tretjina inovacij letos prihaja iz mikro in malih podjetij, od tega pet s strani mladih inovativnih startupov,” je ob priložnosti slavnostne podelitve povedal predsednik GZS Boštjan Gorjup

Poenostavitev že obstoječih rešitev

Predvsem pri mlajših inovatorjih je opaziti velik poudarek na inovacijah, ki temeljijo na poenostavitvi že obstoječih podobnih rešitev, kar izhaja iz sodobnih pristopov inoviranja na osnovi uporabniške izkušnje. Takšni pristopi so po besedah predsednika GZS zelo dobrodošli tudi v marsikateri veliki korporaciji, priložnosti za razvoj pa so gotovo v inoviranju poslovnih modelov in storitvizaciji, saj smo še vedno zelo, verjetno preveč, usmerjeni v inoviranje izdelkov. 

Ravno zato bodo po besedah Gorjupa morali v prihodnjem obdobju veliko pozornost posvetiti ozaveščanju in učenju o različnih vrstah inovacij ter predvsem inoviranju poslovnih modelov.

Pahor prepričan, da Slovenci lahko zmagujemo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v govoru uvodoma navezal na konferenco Simptomi kreativnosti v okviru Dneva inovativnosti in dejal, da sta gospodarstvo in kreativni sektor stebra družbenega napredka, ključ pa je v njunem povezovanju. 

“Izjemni in prebojni projekti dokaz, da Slovenija zmore svoje znanje, ideje in kreativnost preliti v svetovno primerljive inovacije. Nobenih razlogov ni, da bi Slovenci zaostajali za drugimi narodi. Čeprav smo majhna država, lahko s svojo pametjo, inovativnostjo in vztrajnostjo, ne samo tekmujemo, ampak sodelujemo in zmagujemo.”

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 43 najboljših inovacij iz vse Slovenije. 

Priznanja tudi pomurskim podjetjem

Med najbolj inovativnimi slovenskimi podjetji izstopajo tudi pomurska. Letos prvič je pomursko podjetje prejelo zlato priznanje, in sicer je ta čast pripadla podjetju Roto.

Podjetje Roto je kot prvo pomursko podjetje prejelo zlato priznanje za inovacijo: PE čoln – izdelan po postopku rotoliv tehnologije.

Podjetje GO4GOAL je prejelo posebno nacionalno priznanje za mlado podjetje za inovacijo: Inteligentno zasnovane športne nogavice GO4GOAL.

Podjetje Paradajz pa je prejelo srebrno priznanje za inovacijo: Vrečka iz stebel rastlin paradižnika Lušt.

Sicer pa je GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2020 je to inovacija podjetja Kronoterm,  Adapt – tiha, prilagodljiva, pametna, učinkovita in prijazna toplotna črpalka.

Seznam vseh prejemnikov najgrajencev najdete TUKAJ.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Seveda ka maske delujejo, ampak
prave in pravilno namescene. Point je ka kda gucis ne pluvles, ka maska zadrzijo bacile. Zakoj mislis ka maske nosijo med operacijami? Zaradi maskarade? Te te naj drugic doktor operera brez maske, njemi fajn povej ka ti ne podperas maskerade in mo vidli ka bao

literat (nepreverjen)

primerjaš hruške in jabolka.

kirurške maske so uporabne v kontroliranem okolju kot je bolnišnica.
in ob pravilnem nošenju - brez popravljanja maske in seveda enkratni uporabi.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Jkjgv (nepreverjen)

Maske so za v koš ker škodujejo zdravju.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Baggi (nepreverjen)

Bravo Roto!!!

Nej. (nepreverjen)

Štunfe odavleš pa dobiš priznanje😀 resan Velka inovacija..

Karl Marx (nepreverjen)

Samo resno, upokojenci dobijo sakši mesec penzijo brez problema in za to se jin nej trbej nikomi odpovedati. Zdaj dobijo pa še dodatek. A polovico malih podjetnikov de pa propadnolo, ka jin država za pridobitev pomoči predpisuje takšne pogoje ka jih dosti rajši zaprej ali ide v stečaj kak pa ka bi se s ten zajebavali in na konci še v vejčon dreki končali. A upokojenci dodatek zato ka je njin zdaj najbole težko. Gda pa prideš vgojno ob 8:00 pred Hofer pa že najmenje 5 starčekov z vozičkon čaka pred vratami. Pa te še celi den samo penziči po trgovinaj. Ostali ka pa dejao pa nemajo za burek ali pa so celo ostali brez sakšoga dohodka doma z malo deco pa računi. Ali glavno ka se penzioneron palik na pune davle. Trenutno nan vladajo najbole nesposobni lidje ka jih lejko v Sloveniji na en kup spraviš. Takšnoga gnoja je v naši politiki še nej bilo, pa če glih je nekaj teh gnojož že več kak 30 lejt pri koriti in že 30 lejt drej mejšajo: Zdaj so izgleda z mejšanjon dreka pri konci in so za nas pripravili redno drisko v kero do potunkali celo državo

In reply to by Nej. (nepreverjen)

Kvaaa (nepreverjen)

Pa ti izumi strunfle, pa te boj glasen. Se vidi ka si polpismen ka ne prestejs za koj so ti strunfle.
Adijo pamet

In reply to by Nej. (nepreverjen)

jakkk (nepreverjen)

zdruzijo vse komentarje na sobotainfo od aktivista Marxa v knjigo neumnosti in bo best selller v Venezueli, pa smo zmagali, ce se ne odseli v Monaco.

In reply to by Kvaaa (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

Kaj pa šunkarna Kodila????

katy pasojebska (nepreverjen)

tistemu ki je izumil dalda ali dildota bi jaz dala
Nobelovo nagrado

Akademik (nepreverjen)

Ka pa je naoupak s sotinsko slatino?

serto.lo (nepreverjen)

Med politkolesarji so sami inovativni podjetniki, ki placujejo velke davke v proracun in imajo veliko zaposlenih. Preverite.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice