Ustavno sodišče je do sedaj prejelo tri pobude za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla zaprtje trgovin ob nedeljah, je razvidno s spletnih strani sodišča.

Družba Magistrat International, ki ima v Ljubljani med drugim v lasti trgovski center Emporium v BTC in Galerijo Emporium v središču mesta, je pred dnevi za Finance potrdila, da so oni vložili eno izmed pobud za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla zaprtje trgovin ob nedeljah.

Vložitev pobude je za STA potrdila tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah, ki je pojasnila, da so se za vložitev pobude odločile posamezne družbe, čeprav je sprva napovedovala, da bo to storila zbornica. Kot je dejala, zbornica nima pravnega interesa za vložitev pobude.

V Lidlu Slovenija pojasnjujejo, da podrobnosti pobude še usklajujejo, zato tega, ali bodo pristopili k pobudi, še ne morejo razkriti. Spomnili pa so, da so »zelo jasno izrazili stališče, da v Lidlu Slovenija načeloma ne nasprotujemo zaprtju trgovin v nedeljo«. To stališče so pred nekaj meseci preverili tudi pri svojih zaposlenih, so zapisali.

Dodali so, da pa so ob tem izrecno izpostavili, da je treba ob sprejetju zakona o zaprtju trgovin v nedeljo poskrbeti za ohranitev konkurenčnosti tržišča. »Konkretno to pomeni, da zaprtje obvelja tudi za vsa druga podjetja, ki opravljajo dejavnost trgovine, kot so bencinski servisi in pekarne,« so še navedli.

Zaprtje trgovin ob nedeljah bi naj imelo velike posledice

V Hoferju poudarjajo, da pobude še niso vložili, jo pa nameravajo, »saj se zavzemamo, da so pogoji za nedeljsko obratovanje enaki za vse deležnike«. Ob tem so spomnili, da so bili v Sloveniji zadnji večji trgovec, ki je sledil trendu odprtja trgovin ob nedeljah in je trgovine v nedeljo odprl šele leta 2015.

Tudi Spar Slovenija je sodeloval pri pobudi za ustavno presojo novele zakona o trgovini. »Menimo namreč, da je ta diskriminatorna,« so povedali.

Novela, ki je začela veljati oktobra, je z nekaj izjemami prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako so lahko odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Trgovinska zbornica Slovenije meni, da bodo posledice zaprtja v času, ko se gospodarstvo sooča s koronsko krizo, hude. Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki - ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu - znižali za vsaj 10 odstotkov, je ob sprejetju novele ocenila Lahova. 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fujd (nepreverjen)

Keri bo šel v nedeljo v trgovino je idiot
Naj bodo trgovci in trgovke doma z družino

100-100 (nepreverjen)

Težka tekma je kda celi čas napadas in se ne braniš enostavno te pa nega zbranosti in je to je to..
Nemo kritizero igralce nitii hvalo ali bog moj ka je z Maroso? Če ga nede Ante forsero kak je cipota leko ga odpišemo (gibanje-0) kda se malo nazaj spomnin kak je človek Nuco malo malo prostora za sterl in gol to je bilo vrhunsko zaj pa tak... Resno Ante de ga mogo vkup spravit če nej de gotov

In reply to by Fujd (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Pa ti veš kateri članek komenteraš?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

hggg (nepreverjen)

te naj se zaprejo vse gostilne, slascicarne, lekarne, sladoledare, kino, sportne parke, bencninske, bolnice, policijo, mejne prehode, gledalisce, buse, taxije, pogrebne sluzbe pa naj majo lidje v nedelo mrtvece doma itd. ale so trgovke edine ka si zasluzijo fraj nedelo? so one edine ka delajo? pac jih je puno pa se jih cuje bole kak druge.

In reply to by Fujd (nepreverjen)

Maska19 (nepreverjen)

KAPITALIZEM! Te so pa vsi kao družini prijazna podjetja.

Tunč (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Trgovine odpret, tudi mi, ki delamo v zdravstvu imamo družine, pa ne jamramo cel čas.

Maska19 (nepreverjen)

Ko (če) si se odločil za šolanje v tej smeri, si se zavedau, da boš delau nedelje in praznike. Pa nihče te ne sili tam delati.

In reply to by Tunč (nepreverjen)

harom nul (nepreverjen)

Tudi trgovine so bile ob nedeljah odprte ko so se odločali za šolo in službo. Pa nihče jih ne sili da delajo v trgovini.

In reply to by Maska19 (nepreverjen)

Korrupt (nepreverjen)

Tau lahovo ščen viditi kak de una v nedeljo delala...Lahova tebe trbej samo v gulag pa tan lejko delaš nedelje, praznike, noč in dan fuk***** baba

Mica muca (nepreverjen)

Čimprle odprite nazaj trgovine, pa frizerke tudi ka se nemo več skrivali in frizerali po kletaj, pa kopalnicaj...

kaca,ma (nepreverjen)

ostani v kleti, cimdlje, ne bo nobene skode.

In reply to by Mica muca (nepreverjen)

Mica muca (nepreverjen)

Tej ka so na socialnaj pa v državnij sluzbaj lejko lapajo ka delajo (ne delajo) od doma pa še z dodatkami. Kda si boš s svojim delom služila za preživetje boš tij tudi v klejti pa v kopalnici nej na biciklinaj.... v Liblani...

In reply to by kaca,ma (nepreverjen)

feruioax (nepreverjen)

Lidl, Hofer in Emporium, ne delajte tega,ker boste imeli probleme s skrajno levico. Po drugi strani, pa so glavni obiskovalci teh trgovin volivci levih posrancev.

Jahh (nepreverjen)

Ustava je pisana za lidi, nej za Lidl (Hofer, Mercator, Spar, Tuš...) . Če se jin takša krivica godi, pa takšen izpad prometa do meli zaradi nedeljskoga zaprtja, naj pa odidejo. Kak li se jin indri splača, ge majo prodajalci 3x višje plače, pa glihtak zaprejto v nedelo...

oujj (nepreverjen)

in ge de te delala 1/3 prebivalstva? :) vejpa trgovk je vec kak listja

In reply to by Jahh (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Zdaj mi naj nešče razloži, nücam mlejko, pa fe drujgo. Če küpin tou v soboto v nedelo ne nücan küpüvati .Kak lejko te bouta menje zasluži. Seveda či pa delajo z nas trgoodvisnike je pa tou ščista nači. Da se ednok navadiš, te trošiš brez potrejbe. Rezultat, siromašenje države, lidi, pa legalna kraja državlanof.

satahovskignoj (nepreverjen)

tak ka v nedelo idejo cele familije, pa te deca scejo 3 kinderjjacke, moz sce novo mazivo ka de druge den traktor nuco, zena pa si poleg smetane za torto se zmisli ka nema kremfixa pa mrvic.... kruj pa itak scejo vsi svezoga vaug ne daj ka je 1 den star... taksi norci ste sobocanci... zatau pa trgovine sluzijo.. na norcaj

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice