Vlada je na današnji seji sklenila, da se občinam zaradi aktiviranja državnega načrta zaščite in reševanje ob pojavu epidemije zagotovi sredstva za poplačilo stroškov, ki so nastali v zvezi s tem. Razdelilo se bo 6,5 milijona evrov.

Kot so obrazložili na ministrstvu za obrambo, je z državnim načrtom predvideno, da ob njegovem aktiviranju stroške krije država. Pri tem so imele lokalne skupnosti ključno vlogo, saj so bile dolžne zagotavljati osnovne življenjske pogoje za občane v razmerah razglašene epidemije, izvajanje dejavnosti javnih služb ter pomoč in oskrbo najranljivejšim skupinam, so zapisali.

Državni načrt je bil sicer aktiviran letos že dvakrat, prvič ob razglasitvi epidemije 12. marca, ki je trajala uradno do 1. junija, nato pa je epidemija zaradi poslabšanja razmer bila ponovno razglašena 18. oktobra in z njo tudi znova aktiviran državni načrt. Epidemijo je sicer vlada še podaljšala za 30 dni.  

Najpomembnejše aktivnosti občinskih štabov

Odziv ob epidemiji nalezljive bolezni temelji na lokalnih skupnostih in se izvaja preko občinskih štabov Civilne zaščite, ki so neposredno prevzeli breme izvajanja vseh ukrepov in aktivnosti v zvezi s covidom-19, in sicer iz naslova lastne pristojnosti in tudi kot podpora različnim državnim organom pri izvajanju njihovih pristojnosti na območju občine.

Gre na primer za oskrbo ogroženih oziroma ranljivih skupin, zagotavljanje in razvoz toplih obrokov, dezinfekcijo in dekontaminacijo javnih ustanov in površin, organiziranje varstva, deljenje zaščitnih sredstev šolam, deljenje računalnikov in prevoze.

Soboška občina bo dobila 58 tisočakov

S sprejemom sklepa o izplačilu sredstev zdaj država zmanjšuje stroške lokalnih skupnosti, ki razen materialne pomoči v zaščitnih sredstvih od države niso prejele namenskih sredstev za poplačilo nastalih stroškov med epidemijo.

Dodeljena sredstva bodo lokalne skupnosti uporabile za poplačilo stroškov, ki so jih krile iz svojih sredstev za zagotavljanje osebne zaščitne opreme, delovne pripomočke in sredstva ter stroškov pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč oziroma prostovoljcev, so še pojasnili na ministrstvu.

Kot vemo, je večina občin svojim občanom v prvem valu epidemije brezplačno zagotovila zaščitne maske.

Še letos naj bi tako med občine bilo razdeljenih 6,5 milijona evrov, od tega bodo pomurske dobile skupno 354.064 evrov, ki bodo dodeljeni glede na število prebivalcev posamezne občine. Največ bo tako dobila soboška občina, slabih 58 tisočakov, najmanj pa občina Hodoš, dobrih 1.100 evrov.

Poslanec Jožef Horvat, sicer vodja poslanske skupine NSi, se je ob tej pomoči zahvalil obrambnemu ministru in predsedniku stranke Mateju Toninu, njegovemu državnemu sekretarju, ki je hkrati župan občine Velika Polana, Damijanu Jaklinu in generalnemu sekretarju URSZR Darku Blutu za njihov doprinos. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
677 (nepreverjen)

in ka do s ten drobižom rešile??? 5 restavracij, kere so bile zaprete med epidemijo?

Kako pa drugače (nepreverjen)

Reševali do frizere, ka najbole jamrajo, ka do propali, ka so že na konci ... V resnici pa majo že telko nagrablenoga,
ka bi sami lejko državo rešüvali. Delo na črno pa cvete poleg vsega "mraza".

Starejše novice