V zvezi s trenutno situacijo so se oglasili pri Trgovinski zbornici Slovenije, kjer apelirajo na vlado, naj vendarle odpre trgovine, saj naj bi bilo dokazano, da te niso mesto okužb.

Na Trgovinski zbornici Slovenije razumejo in podpirajo vsa prizadevanja Vlade RS za zajezitev širjenja virusa COVID-19 med prebivalstvom, ob tem pa poudarjajo, da tudi uradni podatki NIJZ o deležu potrjenih primerov okužb v obdobju od 16. 11. 2020 do 22. 11. 2020 kažejo, da trgovina ni vir žarišča okužb.

Trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb

Zato ne vidijo razloga, zakaj mora biti večina prodajaln še vedno zaprtih. Glede na navedeno pozivajo vlado, da sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo prodajalne ponovno lahko poslovale. 

"Podatki NIJZ namreč potrjujejo naše anketne ugotovitve, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, saj je bilo v prodajalnah ugotovljenih le približno 1,9 odstotka okuženih zaposlenih, ti pa se niso okužili na delovnem mestu, temveč izven njega.

Za trgovce, katerih prodajalne v zadnjem mesecu dni po vladnem odloku sploh lahko še obratujejo, večji organizacijski izziv kot okužbe predstavlja odsotnost zaposlenih zaradi višje sile (varstvo otrok, šolanje na daljavo, nedelovanje javnega prevoza) in karantene, kot posledice stika z okuženo osebo izven delovnega mesta," so zapisali pri Trgovinski zbornici Slovenije. 

Po uveljavitvi najstrožjega ukrepa se je število okuženih vseeno povečalo

Na podlagi vladnega odloka se je s 24. oktobrom prepovedalo obratovanje večine prodajaln. Nato je bil z dnem 6. novembra sprejet nov ukrep, ki je vendarle sprostil poslovanje nekaterih prodajaln, a le do 16 novembra in od takrat je zaprtih približno 80 odstotkov vseh trgovin. 

"Kljub temu se je po podatkih COVID-19 sledilnika v tem kratkem obdobju sprostitve odprtja prodajaln število aktivno okuženih zmanjšalo za več kot tri tisoč, po uveljavitvi zadnjega, najstrožjega ukrepa, povezanega s prepovedjo obratovanja prodajaln, pa se je število aktivno okuženih ponovno povečalo," še opozarjajo. 

Na TZS zato ne vidijo razloga, zakaj večina prodajaln ostaja še vedno zaprtih, čemur pritrjuje tudi včeraj javno predstavljen podatek NIJZ o nizki stopnji okužb v trgovini. 

"Našemu stališču glede odprtja prodajaln pritrjujejo tudi sprejeti ukrepi za trgovinsko dejavnosti v ostalih državah članicah EU, kjer v nekaterih državah prodajaln v jesenskem valu epidemije sploh niso zapirali, ponekod pa so to izvedli bistveno bolj ciljno usmerjeno in geografsko omejeno glede na razširjenost okužbe". 

Trgovine niso vir okužb, ukrepi niso sorazmerni

Zato še enkrat več poudarjajo, da trgovina ni vir okužb, saj trgovci spoštujejo vse preventivne ukrepe NIJZ in ostalih institucij za preprečevanje širjenja virusa. Tudi zato ponovno pozivajo Vlado RS, da sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo vse prodajalne tudi v naši državi lahko znova obratovale. 

Ob tem dodajajo tudi graf, ki ga je objavil NIJZ in iz katerega je razvidno, da trgovina ni vir okužb. To po njihovem mnenju kaže tudi na to, da so takšni ukrepi nesorazmerni.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realno

Tile trgovci vedno vse vedo, samo pohlep jih vlece, se v soboto po 12.00 bi jih bilo treba zapret

čedni (nepreverjen)

Naša čedna vlada je zaprla vse tiste dejavnosti ge se dokazano ne širijo okužbe, tan ge je pa največ okužb pa vse funkcionejra v najlepšon rejdi. Bravo vlada, čestitke za totalno blamažo-

rtzkk (nepreverjen)

In potem slika trgovine z živili, ki so itak odprte.

tutu (nepreverjen)

Delež "oseba ne pozna lokacije okužbe" je enako visiki kak recimo "delovno mesto". Človek ne vej, od kejc je dobo okužbo, a pred 5 dnevi je lejko po napunjenih bautaj, nej držo distance do drugih... Jah, od kejc li okužba?

gastro (nepreverjen)

In ti dejansko to vrvleš ka si napiso?

In reply to by tutu (nepreverjen)

dr (nepreverjen)

Kje pa se jejo malice? V gostilni prepovedano, na ulici prepovedano, lahko pa v fabriki kje je več sto zaposlenih.
Kje jejo malico v parlamentu?

frf1 (nepreverjen)

to je rezultat kda politologi, ekonomi ipd sranje vodiijo državo :)

ertr (nepreverjen)

ne vem, zakaj ne kandidiras na volitvah. Cakamo, ker inzenirje se potrebuje in to ne tiste ki so vsi letnik 95 in jih clanice SD tihotapijo nezakonito cez mejo.

In reply to by frf1 (nepreverjen)

Starejše novice