Dužba BTC in socialno podjetje Simbioza Genesis razvila aplikacijo Magda – prvo aplikacijo za starejše v slovenskem prostoru.

Družba BTC in socialno podjetje Simbioza Genesis sta v želji pomagati generaciji starejših združili moči in zasnovali prvo tovrstno mobilno aplikacijo za starejše v slovenskem prostoru, ki sta jo poimenovali Magda. Ta po načelu "vse na enem mestu" na enostaven, preprost in uporabniku prijazen način združuje različne informacije in vsebine, ki jih starejši potrebujejo v svojem vsakdanu in pomembno vplivajo na kakovost, aktivnost in družbeno pestrost življenja starejših. 

Nov način komunikacije s starejšimi

Aplikacija predstavlja nov način komunikacije s starejšimi, saj na enem mestu generaciji prijazno združuje številne pomembne informacije.

Namenjena je starejšim kot pomoč pri uporabi novih tehnologij ter približevanju drugačnih priložnosti, s katerimi si bodo starejši lahko omogočili in povečali neodvisnost, boljšo obveščenost, dostop do različnih vsebin in večjo vključenost v družbo.

Aplikacija je ugledala luč sveta v času, ko so stiske in izzivi starejših zaradi novih razmer povezanih s koronavirusom postali še izrazitejši.

Vsi kontakti na enem mestu

Med funkcijami aplikacije Magda so tako "SOS številke", kjer so zbrani vsi kontakti za urgentno pomoč starejšim, v razdelku "Novice" so strnjene aktualne informacije za starejše, ki jih skupaj s partnerji pripravlja Simbioza Genesis, v kategoriji "Info točka" pa so na voljo številni ponudniki storitev, npr. brezplačni prevoz, lekarne, pošte, upravne enote, knjižnice, ki jih lahko starejši enostavno kontaktirajo s klikom na gumb "Pokliči" znotraj aplikacije, hkrati pa jih lahko filtrirajo glede na kraj bivanja. Tu sta tudi razdelka "Učilnica", v katerem so zbrane številne izobraževalne vsebine, namenjene izobraževanju doma, kot so vrtnarjenje, kuhanje in novi recepti, uporaba računalnika in video lekcije s področja informacijsko komunikacijske tehnologije, ter "Telovadnica" z video vsebinami z vajami, ki so jih zasnovali vrhunski športni strokovnjaki in so prilagojene starejšim, tako da jih lahko ti izvajajo varno v zavetju svojega doma. Ne manjka tudi kategorija "Radio" z možnostjo poslušanja različnih radijskih postaj znotraj aplikacije Magda ter »Dogodki« s pregledom dogodkov, tako v živo kot digitalnih, namenjenih starejšim po vsej Sloveniji.

Vseslovenska akcija "Pametni s pametnim"

Mobilna aplikacija Magda predstavlja le prvi korak na poti izobraževanja in opolnomočenja starejših za uporabo pametnih telefonov. Simbioza Genesis, ki je v preteklosti že izpeljala uspešno vseslovensko akcijo učenja starejših uporabe računalnikov, je s projektom Magda nadgradila svoje poslanstvo. V sklopu projekta se bo namreč takoj ko bodo to dopuščale razmere izvedla nova vseslovenska akcija "Pametni s pametnim", v okviru katere bodo mladi prostovoljci socialnega podjetja Simbioza Genesis na več kot 150 lokacijah po vsej Sloveniji starejše izobraževali o rabi pametnih telefonov.

Projekt podprlo tudi ministrstvo

Družba BTC in Simbioza Genesis se v okviru projekta Magda povezujeta tudi z drugimi organizacijami. Prizadevanja projekta Magda sta tako prepoznala in v vlogi ambasadorja podprla tudi Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter s tem potrdila pomembnost vseživljenjskega učenja in opolnomočenja generacije starejših z novimi veščinami in informacijami. 

Jevšek: V ospredje prihodnjega razvoja postavljamo človeka

Projekt Magda je podprla tudi Mestna občina Murska Sobota. Župan Aleksander Jevšek je lansiranje mobilne aplikacije Magda pospremil z naslednjimi besedami:

"Mestna občina Murska Sobota v ospredje prihodnjega razvoja občine postavlja človeka. S tem ciljem pred očmi pristopamo tudi k projektom digitalizacije in pametnih rešitev v mestu za čim bolj kakovostno življenje naših občank in občanov. Kako pomembna je digitalna pismenost tudi v tretjem življenjskem obdobju, je pokazala aktualna epidemija, ko številni starejši doživljajo velike stiske zaradi socialne izključenosti. Na Mestni občini Murska Sobota zato z veseljem podpiramo projekt Magda in razvoj mobilne aplikacije za starejše, saj jim bo s tem omogočeno boljše vključevanje v družbo ter kakovostno in aktivno preživljanje prostega časa."

Družba BTC je že od nekdaj aktivna pri soustvarjanju družbenega okolja, ki vsem omogoča enake možnosti in priložnosti. Verjamejo namreč, da se skrb za boljši jutri začne pri vsakem posamezniku in le s solidarnostjo ter razumevanjem potreb vseh generacij lahko preidemo izzive nove realnosti ter s skupnimi močmi ustvarimo prijazno prihodnost za vse.

Podjetji in podpornike projekta Magda povezujejo skupne vrednote - skrb za šibkejše, medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje ter stremenje k vseživljenjskemu učenju. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
literat (nepreverjen)

pranje javnih pejnez za neuporabne projekte. klasika.

ljubljančan (nepreverjen)

Vse slovensko akcijo boste izpeljali, da boste ljudem prali možgane o tem kako so pametni telefoni dobri. Naj vas bo sram!

tanja flaškon (nepreverjen)

Soboška občina podprla projekt Magda
boljše da je podprla prajekt Magma

Starejše novice