Vključite se v razpravo o univerzalnem temeljnem dohodku.

Univerzalni temeljni dohodek je predmet razprav že kar nekaj časa. Vedno obsežnejši procesi avtomatizacije (robotika, umetna inteligenca, itd.) na površje potiskajo ideje o nujnosti zagotovitve univerzalnega temeljnega dohodka. 

Pogosto lahko zasledimo, da univerzalni temeljni dohodek predstavlja neke vrste racionalno rešitev, ki lahko doprinese k stabilnosti družbe in zmanjševanju revščine, spet na drugi strani slišimo pomisleke v smeri, da tovrstne rešitve spodbujajo ekonomsko neaktivnost. Gotovo pa je pandemija Covid-19 primeren trenutek za razmislek tudi o rešitvah kot je univerzalni temeljni dohodek. 

V drugi spletni razpravi v okviru Festivala računalništva in sodobnih komunikacij sodelujejo:

  • Dr. Srečo Dragoš (Fakulteta za socialno delo)
  • Ljudmila Novak (poslanka v Evropskem parlamentu)
  • Rolando Benjamin Vaz Ferreira (Piratska stranka Slovenije)
  • Jani Prednik (poslanec v Državnem zboru RS)

Svoja vprašanja gostom lahko zastavite v prostor za komentarje pod člankom, kjer spremljate prenos. Začnemo ob 11.30 uri!

Dogodek organizira Informacijska točka Europe Direct Pomurje skupaj z mrežo spletnih medijev Sobotainfo.com, Mariborinfo.com, Ptujinfo.com in Ljubljanainfo.com.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vojska rtv (nepreverjen)

to so samo floskule, kot pri izbiri za miss. Tudi jaz podpiram svetovni mir, in boj proti unicevanju narave in korporacij.
Dajte stevilke na mizo. Koliko bi bil UTD, 100 evrov? ali 500 eur? in kaj to pomeni a se vsi ostali socialni prejmki ukinejo? tudi pokojnine?

kuntakinte (nepreverjen)

... tou vse podpirajo ... fafojonka, serpentinšek, mesečar, eu komisarka (či vrvleš) ... samo gda trbej kaj napraviti ... te jij pa nindri nega ... samo lapa lapa lapa ...

In reply to by vojska rtv (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Ja in? Za tej dohodek je pač levica, desnica je proti. In, praktično vsa evropska levica je za to. Princip je jasen, detajlov pa logično ka nega, ker zadeva neje tik pred sprejetvijo. Govora je o debati na to temo. Znan, težko je, ker če SDS v koaliciji štarta javno debato (npr. na temo RTVja), le-ta traja dva dni, ampak v praksi stvari trajajo malo dlje... Sicer pa lapa lapa lapa vidimo zaj na vladi. Pod Šarcon najbole glesni kar se tiče begunska politika, zdaj pa nega idej (razen ene). Isto se je sigdar bunilo o znižanji DDVja na predkrizno raven. No, still waiting...

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

evro.ni (nepreverjen)

Kje bodo vzeli denar? Dvig davkov, torej bi vzeli tistemu ki dela. Zraven še "vladavina prava" kot si jo predstavljajo levičarji = UTD pripada tudi vsakemu pakistancu in maročanu ki se namala na meji in reč azil. In bi hitro imeli miljardo prebežnikov ki se niti malo ne počutijo varne tam kjer nimajo UTD.

kuntakinte (nepreverjen)

... rad bi ti dau 101 plus ... pa nemren ... zatou ka nejsan 101x registrejrani ... kak marxi ... pa šče puno drüjgij ...
... v glavnon ... vdaro si žebljico na glavico ...

In reply to by evro.ni (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Nej trbej dvigati davkov. Prvič, že sedaj obstajajo razne pomoči (socialna, otroški dodatke itd.), za štere gej penez in se ne sprašuje "od kejc pa penez". Drugič, poleg UTDja lidgej odijo delat, zaslužilo de se negi enako kak zdaj, torej zaslužek lidij UTD + plača. Kar pomeni, da več zaslužijo in več zapravlajo = več davkov...

In reply to by evro.ni (nepreverjen)

kolopertr (nepreverjen)

zanimivo, da tega svicarji niso podprli na referendumu. Pa je bil predlgan Utd vec kot 1000 eur.
Tujcem ukiniti volilno pravico, saj imamo edino Slovenci odločati o SLO. SLO je že tako balkanska kolonija kjer nas ropajo tujci okupatorskega porekla.

Jabadabadu (nepreverjen)

Zaradi robotizacije de tou nujno potrebno

Absolutno (nepreverjen)

Imaš prav, zaradi robotizacije bo v naslednjih 10. letih službo izgubilo samo v Sloveniji nekaj deset tisoč ljudi.

In reply to by Jabadabadu (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Vsen ten ka razpravljajo bi ge dal eno univerzalno temeljno delo.LOPATA. Ka sanjate lenuhi delat se spravte sanjači rdejče.Pejneze ne zrastejo na vrbaj, pejneze trbej ustvatite z delom!

Vprašanje Novakovi (nepreverjen)

Gospa Ljudmila Novak imam vprašanje za vas. Robotizacija in informatizacija izjemno pospešujeta proizvodne procese v podjetjih, kar roboti delajo dosti hitreje, ne rabijo čikpavze, ne malice in nimajo slabega dneva. Mogoče imajo kakšen dan bolniške, ko je potreben remont. Velika podjetja vlagajo ogromno sredstev v robotizacijo in informatizacijo procesov, zaradi česar bodo potrebovala vedno manj ljudi. To niso procesi, ki se bodo dogajali čez 10 let, to se dogaja danes. Poglejte tovarne Volkswagna, Tesline tovarne, tudi Amazon gre v smeri vedno večje robotizacije. Dogaja se to tudi pri nas! Kaj pričakujete, da se bo potem zgodilo s temi zaposlenimi, ki bodo ostali brez dela? V nekaj mesecih UTDja takrat ne bomo mogli uvesti, začeti je treba zdaj in biti pripravljeni na to, kar se dogaja v gospodarstvu.

kuntakinte (nepreverjen)

... luda mila ... je preletejla par galaksij ... mij smo šče pa izda na planet zemla ... pa ešče zaidnouk v Sloveniji ...

In reply to by Vprašanje Novakovi (nepreverjen)

Vilinko (nepreverjen)

Ta računica z UTD bi mogoče še znesla ob predpostavki, da ljudje ta UTD trošijo znotraj države in ta denar pač kroži več ali manj v zaprtem sistemu. Ne verjamem pa da bi si UTD lahko dolgo privoščili na način, da bi ta denar nosili v Avstrijo na bencinske pumpe, na Hrvšako na morje, v Ameriko za novi iPhone, v Korejo za novo Samsung TV in podobno.

Mirko tipka na… (nepreverjen)

Kaj bi se pa zgodilo z minimalno plačo, če bi uvedli UTD? Bi ostala na istem ali bi se znižala? Ljudje bi svoje osnovne preživetvene potrebe poravnavali iz UTD, vse kar pa pride iz plače pa je za luksuz. Če bi znižali prag minimalne plače, bi lahko podjetja znižala plače za recimo 10 %, hkrati pa bi jim lahko zvišali davke za recimo 8 %. Bi to pomenilo bolj vzdržni UTD?

kuntakinte (nepreverjen)

... !!!!!!!!!!!!!! ... ???????????????... ja pametnjakoviči ... odgovor ... pa nej politični ...

In reply to by Mirko tipka na… (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Če se uvede UTD se more ukiniti socijala, socijalni dodatki, dodatki za deco, dodatki za postrežbo itd. Samo tak ma tou smisla. Ukine se administracija, delavci pa nedo v straji zaradi zgube dela, izkoriščanja delodajalcof. V ton primeri država ne da zdraven nika če pride do zapretja in zgube poslov. Minimalna plača ostane predpisana, samo nega bojazni ka bi se spistila, delafcov itak nede, pa do plače šle gor. Seveda za delovne lidi dosta plusov, za delomrzneže pa dosta minusov, kunec izkoriščanji socialnij. Seveda se pa tudik državni aparat zmenša.

Doooe (nepreverjen)

Vsakemu polnoletnemu državljanu Slovenije (ki je tu najmanj 5 let) dati 300€ pa je.
Pa ni socialnih pomoči ipd.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

A (nepreverjen)

..ja, ja. Pa uvesti kolhoze, solhoze, plansko gospodarstvo ....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice