Na vladni tiskovni konferenci so predstavili aktualno stanje glede epidemije koronavirusa v Sloveniji.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili predstojnik Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregor Prosen, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 8063 testih potrdili 2226 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 27,61-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1297 pacientov, 202 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 113 oseb, kar 43 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

V UKC Maribor čez vikend rekordno število sprejemov

V zadnjem tednu se v Univerzitetnem kliničnem centru srečujejo z zelo velikim povečanjem števila pacientov z novim koronavirus, kar so opazili predvsem v prejšnjem tednu in nedavnem vikendu. Tako so minuli vikend dosegli rekordno število sprejemov, tako na navadnem kot na oddelku intenzivne terapije. 

Skupaj je bilo v Univerzitetnem kliničnem centru čez vikend hospitaliziranih 218 covid bolnikov, od tega rekordnih 47 na oddelku intenzivne terapije. »Stiska je bila čez vikend zelo velika. Mislim pa, da še vedno nismo dosegli samega vrha,« pravi predstojnik Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregor Prosen. Zaradi povečanja pacientov so morali nekaj pacientov premestiti v druge bolnišnice, med drugim na Ptuj, v Ljubljano in tudi v Izolo. 

Prosen se pri tako slabih številkah sprašuje, če so te morda posledica martinovanj in z martinovanji povezanimi dogodki. »Če je kakršnakoli povezava z martinovanjem, ker ne vem, zakaj številke drugače ne padajo bolj, potem me je iskreno strah veselega decembra in potem žalostnega januarja. Vem, da mora življenje iti naprej, ampak dajmo iti naprej z glavo in samozaščitno za nas in druge okoli nas,« poudarja Prosen.

»Kolateralna škoda v širšem sistemu prav gotovo je«

Pri tem Prosen pravi, da vsi bolniki, ki so potrebovali nujno zdravniško oskrbo, so jo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor dobili, pri čemer pa priznava, da so sprejemi na navadne, ne covid oddelke, omejeni zaradi njihovega omejenega delovanja. »Za zdaj nam še uspeva reševati neposredno ogrožajoča stanja. Kolateralna škoda v širšem sistemu prav gotovo je,« pravi Prosen.

Samo včeraj so v sivi coni, kjer obravnavajo bolnike z zaznano okužbo, obravnavali 50 pacientov. »To je res zelo veliko,« poudarja Prosen. Številke teden prej so se gibale okoli 30 pacientov, zaradi česar Prosen dodaja, da so jih te številke res negativno presenetile, poleg tega so po njegovih besedah zahtevale dodatne napore zdravstvenega kadra v bolnišnici.

»Na tem mestu vse državljane in someščane pozivam k upoštevanju predpisov, socialni distanci, nošenju mask, izolaciji in samoizolaciji, da bomo ta drugi val lahko skupaj preživeli,« še dodaja Prosen.

Razkriti podatki o najpogostejših virih okužb

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager pravi, da je v Sloveniji število aktivnih primerov s koronavirusom krepko preko 20.000, kjer pravi, da se številke ne izboljšujejo. Pri tem dodaja, da je porast številk še vedno največji v Pomurski regiji

Ena izrazitejših kritik delovanja odgovornih za obvladovanje epidemije je bila nedostopnost podatkov, na podlagi katerih bi lahko bolj argumentirano presojali o uvajanju posameznih omejevalnih ukrepov.

Tako je Čakš Jagrova sedaj razkrila podatke o najpogostejših virih okužb glede na najverjetnejšo lokacijo prenosa. Približno četrtino vseh prejšnji teden potrjenih okužb je mogoče povezati z izpostavljenostjo na delovnem mestu. Malenkost manjši je delež okužb, ki najverjetneje izvirajo iz domačega okolja, iz družine ali skupnega gospodinjstva. Pri tem še vedno večina ljudi ne ve, kje so se okužili oziroma ne poznajo lokacije okužba. Zaznati pa je tudi prenose okužbe zaradi zasebnih druženj.

V domovih za starejše v drugem valu umrlo že 580 stanovalcev

Včeraj je bilo v domovih za starejše občane novo okuženih 176 stanovalcev, tako je aktivno okuženih že 2660 stanovalcev. V zadnjem dnevu se je povečalo tudi število okuženih delavcev v domovih za starejše občane, kjer je bilo samo včeraj odkritih 114 okužb med zaposlenimi, pri čemer je sedaj v domovih za starejše občane trenutno aktivno okuženih 992 zaposlenih.

Podrobnejše podatke je predstavila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, ki je poudarila, da je bilo na drugi strani včeraj na novo ozdravljenih 121 stanovalcev in 48 zaposlenih

Včeraj je v domovih za starejše občane umrlo 24 stanovalcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus. Skupno je tako od 20. julija, torej v drugem valu, umrlo 580 stanovalcev domov za starejše, 271 v bolnišnici in 299 v domovih. 

Mateja Ribič je izpostavila tudi, da se je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zavzelo za redno testiranje vseh, ki delajo ali pomagajo v domovih starejših občanov, kar se bo dodalo v odredbo, ki jo pripravlja ministrstvo za zdravje.

Vir: Vlada RS

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lost mind (nepreverjen)

Zdaj pa delovna mesta. A po ovi tabeli vidimo ka so okužbe na zasebnih druženjih zanemarljive. Tudi v trgovinah. Pa je vse tisto ge so okužbe zanemarljive prepovedano in zaprejto, tan ge so pa največje je pa vse dovoljeno in odprejto. Beži vlada v tri pm pa s sebov vzemi tej strokovnjake keri nemajo pojma ka delajo in se iz dbeva v den zapletajo v večje nesmisle. Naj končno pride nešče normalen, keri de na čelo boja postavo epidemiologe, nej pa hašišarske doktore in družinske zdravnike.

Gost3025 (nepreverjen)

KJE SO BILA TA MARTINOVANJA, PO DSO-JIH, ČE SVOJCI ŽE VEČ KOT POL LETA NE MOREJO NA OBISK???

Gost5 (nepreverjen)

Virus je v domove prineslo medicinsko osebje. Torej je krivda na strani vodstev domov da je do tega prišlo.

In reply to by Gost3025 (nepreverjen)

sobočanec123 (nepreverjen)

To že vsi vemo ves čas, ampak so se v strokovni skupini delali "francoze", da se virus ne širi na delovnih mestih, čeprav se tam najbolj širi. Zato so pa vsi ti ukrepi popolnoma nesmiselni in ubijajo celotne gospodarske panoge. In ko ne bo denarja od gospodarstva ne bo ne plač v javnih sektorjih, ne penzij in ne zdravstva. Tega virusa se brez popolne zaustavitve celotne družbe ne da zaustaviti, kar pa ni izvedljivo.

G23 (nepreverjen)

So končno rekli bobu bob, vsak dan se hodi delat v firme po 100, 500, 1000 zaposlenih, tu nas pa jebejo z druženjem, represijo, zapiranjem v domove, čeprav se je že od začetka vedelo od kje je največji izvor okužb.

wewew (nepreverjen)

ZDA so znova pripravljene voditi svet", pravi Biden. Če prav razumem, je to to, kar naša levica podpira.

Janez123455677 (nepreverjen)

Tu si poglejte kje se širi virus! Pa še objavljajo se! Kje je zdaj inspektorat in inspekcija???
https://www.facebook.com/100004969530723/posts/1682660748576227/?d=n

Represija.. (nepreverjen)

Ti si idiot! Drugega tu ni za povedat... si še javil policiji?

In reply to by Janez123455677 (nepreverjen)

Gejzica (nepreverjen)

Idijot si ti! Moji starsi prebolevajo korono, zaradi taksnih idijotov! As je res tako tezko zadrzati par mesecov???? Razadi tebi podobnih idijotov bomo zaprti se se par mesecev!

In reply to by Represija.. (nepreverjen)

EwE (nepreverjen)

Upam da se zavedaš da je takšno javno izpostavljanje posameznikov brez njihovega dovoljenja, kaznivo dejanje.

In reply to by Janez123455677 (nepreverjen)

1F1 (nepreverjen)

Logični poteza bi bila ukinoti nesmiselne ukrepe.

PLAAAAANDEMIJA (nepreverjen)

Srbija v Sloveniji pa se sigurno ne manipulira.... delinaprej najsesliši PLANdemija
https://www.facebook.com/groups/999695823864713/permalink/1036484123519…

Pika na I (nepreverjen)

To okrog širitve na delovnih mestih je laž oz. je to posledica privat druženj. To so ljudje povedali ko so jih vprašali na NIJZ da dobijo višjo bolniško. Ljudje smo pokvarjeni in lažemo v bistvu se pa sploh ne držimo osnovnih ukrepov (maske, distanca, izogibanje tesnih stikov ). Zaradi tega vsi najebemo ker so ukrepi vedno hujši ampak brez učinka.
Sami sebi led za vrat sipavamo.

Dr. (nepreverjen)

Žal nihče ne more zagotovo trditi kje se je okužil in iz tega razloga je banalno za kaj imamo 80%če doma ali 100% bolniško če v službi. Najboljše bi bilo še odškodnino zahtevati ker si kao dobil v službi.
In k temu ne bi smeli prištevati primere iz zdravstva ali dso-jev in po tem bi bil rezultat bistveno drugače.
Zaj pa ribaj po firmaj, naj zaprejo in po tem?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice