Foto: Bobo
V državnem zboru danes na izredni seji potrjujejo že šesti sveženj ukrepov, ki jih je vlada pripravila za omilitev posledic epidemije koronavirusa. Poleg ukrepov za pomoč gospodarstvu pa prinaša tudi občutno višje globe za kršenje ukrepov.

Vlada je v predlogu šestega protikoronskega zakona, ki ga bo poslancem danes predstavil premier Janez Janša, predvidela podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa, dlje časa bo mogoče koristiti tudi moratorij na odplačevanje posojil, jamstvena shema za likvidnostna posojila podjetij pa se bo nekoliko preoblikovala. Med najpomembnejšimi ukrepi, ki jih je na tiskovni konferenci predstavljal finančni minister Andrej Šircelj, je delno kritje fiksnih stroškov podjetij.

Tudi tokratni protikoronski zakon pa sega na številna področja. V njem so med drugim zapisani bivanje starša z otrokom v bolnišnici, oprostitev DDV za zaščitno in medicinsko opremo, možnost sklica virtualnih skupščin, poenostavitev prijave dela na domu ter dodatki za delo v sivih in rdečih conah, piše STA.
 

Največje nasprotovanje opozicije je sicer sprožilo občutno zvišanje kazni za kršenje ukrepov povezanih s preprečevanjem nalezljive bolezni v času epidemije. Po mnenju nekaterih so namreč predvidene globe nesorazmerno visoke v primerjavi z globami na drugih področjih, recimo glede prometne varnosti, pa tudi v primerjavi s tovrstnimi globami v drugih državah.

Kakšne globe predvideva PKP6?

  • globa za kršitev omejitve zbiranja, ki se trenutno giblje od 400 do 4000 evrov, bi se zvišala na 1000 do 10.000 evrov. Kar pomeni, da bi kršitelji plačali kazen v višini ene povprečne plače ali, v primeru najvišje možne kazni, celo v višini skoraj desetih plač
  • organizator protestov oziroma posameznik, ki organizira zbiranje ljudi na javnih krajih v nasprotju z ukrepi, bi dobil položnico v višini od 1.500 evrov do 15.000 evrov
  • tudi za tiste, ki javno pozivajo h kršitvi predpisov ali odredb, torej tudi prek medijev ali družbenih omrežij, bi bila kazen v višini 1.500 evrov do 15.000 evrov

Pričakovati je sicer, da bo prišlo do določenih omilitev predlaganih glob, saj so tudi v SMC izpostavili, da so kazni nesorazmerno visoke.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

Za koga so sploh zagrožene kazni? Zame? Ne, jaz ne bom sigurno namerno kaj kršil, torej del tega zakona zame ne velja. Za koliko vas? Upam napisati, da za večino tudi ne. Zakaj bi se torej razburjali?
Lahko pa se razburja "model", kakor je tale reper, kateri je namerno in to ne prvič kršil "javni red". Tokrat je nagajal dr. Kreku. Dobro je povedal poslanec SD-ja Han: "To je nedopustno. Danes Krek, jutri jaz, potem ti...! Ne glede, ti je nekdo simpatičen ali ne, to se ne dela!" Tako nekako, seveda ni to povzeto čisto točno.
In tale raper ima na duši več grehov: motil je državno proslavo. Potem je iztrgal kamero iz rok nekega snematelja. Več ali manj se pojavlja vsepovsod brez maske. Sedaj to nadlegovanje.
In potem "hajka" na vlado, kakšnega ministra, da imamo diktaturo zaradi kazni in "groženj"! Pa komu grozijo: meni ne, tebi ne, večini vam sigurno ne!

per (nepreverjen)

Kaj bi šele rekli sodniki, ki so hodili vsak dan v službo in so jih pred sodiščem pričakali in jih nadlegovali pred sodiščem, a tisto je bilo Ok, ker je bilo v režiji tebi ljubega JJ?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Zelo si pristranski, mešaš neke normalne demokratične zadeve od takih nasilnih.
Tisto so protestirali, večinoma res starejši (kdo pa ima še čas dopoldan?) in bi rekel, da imeli tudi dovoljenje. Pač je bil legalni protest pred sodišči. To se dogaja, dočim "tvoji" petkovi kolesarji kršijo vse mogoče odločbe. To sploh ni v redu. Tudi nadlegovanje Kreka, ko je človek šel po cesti je po svoje nasilno dejanje in tale "umetnik" bo sigurno odgovarjal. In kaj ima s tem Janša? A samo zato, ker je predsednik vlade je sedaj odgovoren za vse mogoče...? Misliš, da nima drugega dela?
Tako, da ne mešaj vsega, kar ti pride na misel. In da te pomirim: tiste proteste niti nisem "občudoval"! Itak smo vedeli, da ga bodo obsodili in potem nekje osvobodili, skratka cirkus.

In reply to by per (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Ne moreš biti istočasno tožnik in sodnik, kar so mokre sanje tvojega idola, za smrti več kot 1000 umrlih bo pa nekdo moral polagati račune, če je to do 13 marca bil Šarec bo zdaj Janša.

In reply to by Truplo

..29999 (nepreverjen)

ce ti krsis vlade ukrepe za zajezitev epidemije, potem je kriva vlada. Fajonisticno sklepanje. Se dobro da za prometne nesrece, kjer je vzrok neupostevanje predpisov, odgovarja vlada ali tisti, ki je tak zakon sprejel. Ne Sarec, ne Jansa ne rabita polagati racunov. Sarec rabimpolagati, da ni NIC nredil, da bi to preprecil-prazna skladisca in podarjanje mask kitajski, potem cez 1 mesec pa odkup istih mask od kitajcev.

In reply to by per (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Pa ka si slep ali ne poslušaš, kdo je kršil vladne ukrepe vsi ti ki jih sprejemajo prvi vnos virusa iz Italije zdravniška elita , kdo je smučal v Italiji Faojonova ali Janša in kdo je okužil ministre in kdo je hodil ob meji in kdo ni nosil maske na bencinski črpalki in kdo je bil brez maske na jutranji telovadbi.

In reply to by ..29999 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

To so zelo osamljeni primeri in ti kar napišem, da zavajaš. Tisto na meji... ni bilo v redu, so se spozabili, tudi neka tožba je padla, saj niso namenoma trosili virus. Zdravniki se februarja, marca ravno niso izkazali... ampak to je tudi mimo. Neka okužba v prvem valu verjetno nima ravno posledic sedaj? Tisti zdravnik iz bolnišnice v Soboti ni noben član kakšne vladne skupine... a ga naj ta nadzira, kaj dela privat. Šele potem boste trdili, da imamo tiranijo, diktaturo. Se ti ne zdi, da se zapletaš tam, kjer niti ni potrebno?
To z bencinsko črpalko in Krekom je pa najmanj pokvarjeno s tvoje strani. Človek je celi dan delal, si pozabil nadeti masko in je tankal gorivo, okrog pa na desetine metrov nikogar. Priznal je, da je pozabil... in se opravičil. Tvoja Fajonova pa je namenoma brez maske vozila kolo ob petkih, pa tisti Štromajer in še plejada članov SD-ja, Levice...
Kar se tiče telovadbe... ne vem za ta primer. Težko pa nekdo telovadi... z masko. Resno sigurno ne...

In reply to by per (nepreverjen)

risko (nepreverjen)

kaj pa nespoštovanje predpisanega, kaj pa pozivi medijev, sindikatov, raznih NVO k nespoštovanju....?
Spomin zlate ribice, odgovornost pa to?!

In reply to by per (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Per: o Janši imate mnogi dokaj zmotna vprašanja. Sem zadnjič gledal oddajo na TV3 Faktor in gost je bil Igor Lukšič, nekdanji predsednik stranke SD, katero sedaj vodi "brezžično na daljavo" Fajonova. Pa bi ti verjel, da se je večinom o Janši izražal dokaj pozitivno. Tudi to zadnje pismo Evropski komisiji je ocenil pozitivno, skratka povedal, da je Janša v Uniji kot "akter", dočim so bili ostali mandatarji samo opazovalci. Navedel je Šarca, kateri niti ni hotel ogovoriti evropski parlament. Lukšič je Janšo solidno pohvalil tudi pri tem, da svojih koalicijskih partnerjev načeloma ne graja.
Zakaj to pišem? Janša verjetno podpiše te ukrepe, predlagajo jih pa stroka, razni ministri. In zato bo res formalno kriv. Kakor Šarec, čeprav je pri slednjem zgodba le nekako drugačna, saj je popolnom ignoriral nevarnost epidemije. Potem je nova vlada nastopila, kakor pač je, vsi smo nekako potegnili in epidemija je hitro prišla pod kontrolo.
In bistvo: DEJANSKO pa bo Janša težko kaj kriv? Mogoče bolj minister Hojs, kajti nekega večjega reda pri spoštovanju ukrepov ravno ni? Pa tudi on... pridemo do policije. Je kriv šef policije, ker ta ravno ne zajezi razna druženja, pa to in ono? Pridemo do ministra, kateri je odgovoren tudi za Domove za ostarele: tam je dobesedno gojišče epidemije, vendar starostniki to težko prinesejo notri, saj so skoraj hermetično zaprti. Večin okužb prinesejo notri zaposleni, zvečinoma torej zdravstveni delavci. Na križ pribiti Gantarja. Tudi, ker ni uspel preko poletja zgraditi vsaj deset novih domov, kateri bi bili zgrajeni po sodobnih standardih. Tudi, ker ni uspel zgraditi vsaj eno bolnišnico, kakršno so v Madridu in je popolnoma prilagojena za zdravljenje epidemij.
Kje se torej konča neka odgovornost? Formalno res pri Janši, dejansko pa: največ pri ljudeh, saj ne poznamo nobenega reda: vsaj v našem bloku masko več ali manj nosim sam, po cesti, predvsem mladi, brez mask in v skupinah, druženja po vikendih v goricah, pa skrivoma v kakšni gostilni, tudi te sedmine (to sigurno Kacin ni ravno povedal na pamet)... In tudi med delavci v raznih obratih, saj se virus kljub upoštevanju predpisov lahko prinese notri... kakor že v prej omenjene domove.
Seštevek vsega: dragi Per, ti boš solidno čakal, osivel vmes, da bo Janša dejansko kaj kriv!

In reply to by per (nepreverjen)

svarojjjj (nepreverjen)

Kakšno nasilje bi pa naj Zlatko zganjo nad Krekon? Mislin ka je bilo že povedano ka se je zgodilo in ka je Zlatko pač samo postavo par neprijetni vprašanj Kreki in to je vse. Neje bilo nikšoga nasilja, kak ščejte eni to prikazati. To ka so delali ovi imbecili pred sodišči je nej bil legalen protest ampak psihični in v nekaj primerih tudi fizični pritisk na sodišče in na neodvisnost sodstva. Tak ka Truplo ne trujdi se več delati pametnoga ka ti vedno znova spodleti.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

To je bilo očitno verbalno nasilje, če sploh veš, kaj to pomeni. Predstavljaj si, da te sam prestrežem nekje na cesti in te začnem moriti z vprašanji, takimi ali drugačnimi, te zalezujem kljub temu, da se me izogibaš. Nekdo bo še snemal zraven in če si kakšna zelo izpostavljena javna oseba bi rad vedel, kako se boš počutil. Mogoče kakšne vodja podjetja, kjer se dogajajo določene nečednosti, ti pa po svoje mogoče niti nisi nič kriv. Tudi, ko ti postavim vprašanje: "A te ni sram?" Krek je se je samo hotel nasilnežema izogniti, pa tudi to ni pomagalo. Moral je celo klicati policijo! Postavi se v njegovo kožo!
Nekatere bi moralo biti sram... Upam, da bodo tega "umetnika" dobro oglobili, nekaj kazni že ima... bo rubež (denarja baje nima), kolikor vem ima dve hčerki in nekaj bosta tudi prikrajšani. Tudi na to bi moral misliti.
Vsakemu normalnemu je jasno, da to ni sprejemljivo vedenje. Ampak normalnemu..?

P.s.: Včeraj bi se mu naj opravičil! Videl in po videnem sem zato v prvem stavku uporabil pogojnik. Najprej ga je zalezoval in še kaj, potem tikal, snemal. In to enega doktorja, on pa je neki mehaničar. In to enega človeka, kateri je imel tudi prej dokaj zahtevno službo, tale "umetnik" pa prodaja neke raper note. In to enega človeka, kateri je dvakrat starejši od njega. Pogojnik zato, ker je v opravičilu navedel, da "če" ga je užalil, se mu opravičuje. Ni bil sposoben niti povedati opravičila brez tega "če-ja"! Zame tako opravičilo ni iskreno.

In reply to by svarojjjj (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

v cajtu titove jugoslavije so bosance ki so delali pizdarije miličniki pretukli do krvavega
in potem so jih v marici odpeljali direktno za bosno
Še gnes ne upajo v Slovenijo
Tak jih je strah

In reply to by Truplo

komunajzar (nepreverjen)

Tožiti bi morali celotno VLADO s Puklastim na čelu ker je zajebala celo Slovenijo !!

not,.lopp (nepreverjen)

in vse polikolesarje, ki protestirajo pred Jankovicevo hiso, ker je ukradel milijone in prisilil farmacevtko v spolne odnose. feminstske so na udaru.

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

a je tebi bik v glavo prdnil ali te je pa zraven naguzil še strićek iz Čakovca da si tak fuknjeni

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

black panter
mojster22 (nepreverjen)

gratali smo navadni balkanci, nišče se ukrepov ne drži, krivi bi pa naj bili drugi, smotano do amena

Trdonja 1 (nepreverjen)

Trenutni vladi sporočam Kacinovo izjavo: "UŽIVAJTE DOKLER ŠE LAHKO"

hggg (nepreverjen)

Skrajni cas je ka se poslejo inspekcije v podjetja pa preverijo kak se notri nosijo maske. Lejko poven iz prve roke ka prinas v nasi trgovini nisce ne nosi mask, ce si jo sto da gor se delajo norca iz njega in te si zdaj predstavljajte ka eden prinese virus. se vsi okuzimo + okuzimo vse domace in oni vse dale naprej. drek valajo ukrepi in zaperanja ce se te za zapretimi vratami nisce nika ne drzi. skrajni cas je za poostren nadzor + redno velke globe za firme in posameznike

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

IVAN JANUZAJ JANSHA - ORBA, razloži nam, koliko ste si razdelili, vi, v vladi. Iz vseh teh naslovov + provizije, itd, itd.
BANDA POKVARJENA.

Policist (nepreverjen)

Škoda, nismo najšli več ničesar za razdeliti, ker ste pred nami že komunisti fse pokradnoli. Kak ponavadi!

Domoljub1234 (nepreverjen)

Te nove globe so še vedno premale naprem število smrti. Predlagam duplo!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice