Fotografija je simbolična
Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vodja regijskega teama območne enote CZ Koper za področje DSO Gabrijela Valenčič, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec, Jelko Kacin.

Včeraj je bilo ob opravljenih 5596 testih potrjenih 1302 pozitivnih primerov. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 23,27 odstotka, kar je nekoliko manj, kot pretekle dni, a še vedno kaže na to, da se epidemija še ne umirja in da se število okužb še vedno znižuje (pre)počasi.

Epidemija se še ne umirja

Na vzhodu države ostaja Pomurska regija z incidenco 1597 najbolj okužena regija. Samo v Murski Soboti je bilo včeraj kar 40 novih okužb. V Velenju je bilo včeraj 35 novih okužb, v Celju 42, v Žalcu pa 25. 28 okužb so zaznali v Krškem, 20 pa v Brežicah. 

"Tudi, če nič ne kaže na to, da ste zboleli za covid-19, še vedno obstaja verjetnost, da ste okuženi, a bolezen (morda) prebolevate asimptomatsko. To pa še ne pomeni, da niste vseeno prenašalec bolezni. Zato je še toliko bolj pomembno, da se prav vsak obnaša, kot da je okužen," poudarja Kacin.

Največji porast okužb pri stanovalcih je v naslednjih domovih: DSO Kamnik – 32, v DSO Vič-Rudnik – enota Bokalce so imeli 19 okužb, 15 okužb pa so imeli v DSO Rakičan.
 

Včeraj je bilo ponovno veliko smrti, tako je v covid bolnišnicah umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah še trije. Skupaj v DSO pa še 15 več. Skupaj torej 59, daleč največ doslej. Število žrtev je tako doseglo 1156.

Sedmine velika žarišča

Kacin je na tiskovni konferenci izpostavil, da sami pogrebi niso težava, ampak druženja po pogrebu, ki so se že velikokrat izkazala za veliko žarišče. Kacin pravi, da je tako dogajanje obžalovanja vredno.

“Ob tem, ko so vsi gostinski lokali zaprti, restavracije ne delajo, se to očitno še vedno dogaja. Taki viri okužb lahko zelo hitro prizadenejo predvsem starejše generacije. In to je lahko zelo hitro tudi kanal, s katerim lahko virus vdre v domove starejših občanov.”

Kacin še dodaja, da že deset dni vsak dan posebej opozarjajo, da je ogroženost nekaterih struktur prebivalstva izjemno velika. “Zadnja stvar, ki si jo lahko nekdo privošči, kot izvor novih okužb je sedmina,” je jasen Kacin.

Regijski štabi Civilne zaščite pomagajo pri koordinaciji dela

Zaradi velikega števila okuženih zaposlenih in oskrbovancev v DSO, občinski regijski štabi Civilne zaščite ves čas spremljajo stanje in pomagajo pri koordinaciji dela, v katerega so vključeni pripadniki Civilne zaščite in ostali prostovoljci, je na tiskovni konferenci pojasnil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

"Oktobra sem izdal dve odredbi, eno o aktiviranju prostovoljcev za pomoč pri izvajanju nalog ter odredbo o aktiviranju pripadnikov ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije."

Sicer pa se DSO-ji srečujejo z veliko težavami, in sicer s kadrovsko problematiko, s pomanjkanjem zaščitne opreme ter z vzpostavitvijo rdečih con, predvsem tam, kjer so prostorsko neizvedljive v samih domovih ali pa je števillo oskrbovancev tako veliko, da zmanjka prostora.

Na ministrstvu za delo so se pred dvema mesecema odločili, da bodo DSO-jem pomagali iz naslova občinskih struktur, kar sedaj tudi poteka. Na državni ravni pa z ekipami Rdečega križa pomagajo predvsem zdravstvu.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kakšne sedmine samo, ljudje se dobivajo za bencinskimi črpalkami, doma imajo žurke, veselo hodijo naokrog brez mask po sprehodih, itn. Ti isti se jezijo nad neuspešnim delom vlade. Če človek gre malo na sprehod vsak dan ali v slubo marsikaj vidi. Zelo neodgovorno!

Sunka69 (nepreverjen)

Daj ne motaj pa moralizeraj, cepec!

In reply to by Neko (nepreverjen)

Kark Marx (nepreverjen)

Za vse te smrti je kriv Janez Janša pa njegovi razbojniki šteri sami sebi pravijo "ministri". Namesto, ka bi že dva mejseca s hitrimi testu testejrali vse zaposlene v DSO-jih, pa v bolnicaj, Janša rajši po cestaj preganja lidij na pogrebaj aki tiste ka gejo burek ali kiflin. Janša je najvejkši zločinec v Sloveniji v zadnjih 75 lejtaj.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Jojhnk (nepreverjen)

Dej se zabetoniraj.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

...znan za eno par pogrebov (tüdi korona) zadnjiva 2 kedna pa na fsakon je bilou izrecno povedano ka bou pogreb v ožjon družinskon krougi. Poznan fse gostilne okouli nas pa niti ena nej odprejta, pa niti v enoj nej bilou nikše sedmine. Tak ka, nonstop kazate na nekoga ka je kriv za slabe rezultate pri testeranji Covid že ide prek fseh mej... očitno neka ne funkcionera pri fseh možnih ukrepih...

Mjas12 (nepreverjen)

Jes pa poznan takse ka so se zbirali po pogrebi. Pabte se tao trbej okoli gucati

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

ghujs (nepreverjen)

Marš gnoji pokvarjeni od politike skorumpejrane nastavleni, vred z vsemi tužidedami pa tužibabami ka drugo ne čakajo kak ka do lejko nekoga zatožili. Zdaj se komaj vidi kak pokvarjeni so lidje. Gonite se vsi po vrsti v tri pm.

Mi (nepreverjen)

No še malo pa do mrtvi krijvi ka smo okuženi....mislin najprle so bile krive garažne žurke...te Martinovanje....zdaj pa pogrebi???...največ smrtnih slučajev v DSO-jih kateri že lep čas ne smejo imeti obsikov....s čim se bo opravičeval po naslednjih 14 dnevih ta LOCK DOWN oz. zaprtje glede na to da se situacijo sploh ne izboljšuje ...lidij nega nindri ne ven ge so te vse te famozne žurke na katerih se tak dosti lidij okuži....verjamem ka virus kot takšen obstaja, verjamem, da je zelo nevaren za starejšo populacijo in en delček procenta tudi mlajšno populacijo...kot so vse ostale bolezni na svetu...me pa zanima kaj bo z drugimi bolezni kot so vse oblike raka, srčno-žilne bolezni, sladkorna itd....te bolezni so prisotne in jih nobeden ne odkriva kot bi jih lahko...zato bo tukaj zelo veliko posledic katerih se trenutno še ne zavedamo...in samo kričimo COVID, COVID, COVID.....grem mimo "oglasne deske" v vasi in vidim 4 pokojniki eden 91, ena 94 spet drugi 89 in četrta 84 lepo vas prosim in kaj.....mar želimo živeti večno??? Vem, da so to starši sorodniki nekoga vendar starost je visoka in mislim, da so tudi lep čas bili med nami...ja in vem lahko bi še bili...ampak zato bodo prikrajšane sedanje generacije otrok in mladostnikov na katere večina ne misli...gospodarstvo bo v totalnem k...ne bo plač ne bo dela...mlajše generacije bodo pod velikimi psihičnimi pritiski in zagotovo ne bodo doživeli let kot so navedena zgoraj....pa ne samo zaradi COVID-a....ampak tudi zaradi njega....

MurekIN (nepreverjen)

Ma on sedmino v glavi! Samo neka na pamet, pa kriviti ljudi,... Sedmine so zadnji čas že itak redkost, ne ka bi jih zaj imeli! Ge je on vido sedmino! V trgovinaj pa masovni proizvodnjaj pa nej problem!

Mjas12 (nepreverjen)

Na vasi je se vedno sramota ce nemas sedmine. Mladi ze tradicijo spreminjajo. 50+ pa se strogo pricakujejo po pogrebu pogostitev. Govorim o izkusnjah.

In reply to by MurekIN (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

Tudi tej prijdejo na vrsto za njihovo sedmino,karma caka za prvin ovinkom.Trobilo Kacin.

In reply to by MurekIN (nepreverjen)

Jebiveter (nepreverjen)

Ka pa koline..??😂😂😂

Mjas12 (nepreverjen)

No. Pa po pogrebi pa ja trbej velko festo napraviti. Ce je ze rodbina fajn fkup. Pa se enoga muzikasa. Glavno ka se slavij.

reverber (nepreverjen)

Ja kak pa te, glupi narod pa še vedno naseda vsemi ka tej dežurni vladni lažnivec povej. In dejansko je tak ka 80% lidij resno vrvle ka do se okužili in ka do mrli. Čistak so že zmejšani. Samo gledajo okoli pa pazijo pa težijo. Zadnjič je eden starček v maximusi mojoga sina napadno ka je prej preveč blizik njemi pa ka naj drži razdaljo. Te njemi je pa moj 14 let star sin povedo ka naj doma ostane, če je tak zosagani, ka te odi po trgovinaj. Vsi ka so bilij pouleg so se začnoli smijati vred s prodajalcon, ovi staček pa popizdo pa začno redno napadati lidij keri so se smijali. Cuj je k sašomi od na 10cm tak ka je te eden njemi povedo ka naj ide fkraj od vseh ka je preblizi. V glavnon narod je že čistak pošašavo. Zaradi toga brezveznoga prehlada se takšen cirkus dela. Pa te iz dneva v den poslušan tiste ka so bili kao okuženi kak je tou nej samo tak, ka je tou fest hudi gda maš 5 dni malo vročeni pa kakšlaš. Kakše pičkice odijo po svejti. Dobro se je eden pito, če so tej lidje še nigdar v življenji nej bili bola, niti nigdar vročine meli ali cwelo kašljali ka jih zdaj teh 5-10 dni ka so malo betežni tak iz tira vrže.

Deda-lus (nepreverjen)

Lp reveber

Če bi Ti bil odgovoren ajtek, oča, tata, bi svojemu sinu pritisnil ŠAMARČINO. Ker si pa en navaden pocukrani PAPAK, Te pa celo "lasten" sin vozi okoli malega prsta. Joj kak še žena.

In reply to by reverber (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Martinovanja, koline, pazi sedmine... kaj bo naslednje? Vsak teden je drug razlog. Kacin & CO vi ste bolani psihopati!!!

gostja (nepreverjen)

Strah jih je samega sebe !!

In reply to by Represija... (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Jaz se ga na vsaki sedmini nažgem ko opica
Na konci ko pa zbirajo denar za maše
pa spizdim ko kurba s plesa
Kaj mislite
ali ravnam prav

gostja (nepreverjen)

Kaj mislite ali ravnam prav ?
Vsekakor, nekje in nekako se je potrebno dogovoriti za erbijo !!!!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

popolnoma prav ravnaš
Bi te pa okrcala
če bi na sedmini zbirali naprimer denar za migrante
in če bi takrat spizdil ko kurba splesa
bi ti jebala mater
Sedaj te imam pa že poln kurec

Karl Marx (nepreverjen)

bo menda vlada sprejela zakon da lahko gredo na pogreb in sedmino tudi do 1000 ljudi
Če pobere kakšnega člana naše leve politične opcije
Zanimivo nikjer pa ne piše
koliko ljudi se lahko zbere na pogrebe in sedmini
če pobere kakšnega desničarja
če

Buh nema vlade rad (nepreverjen)

Največji virus je v parlamentu

B (nepreverjen)

Največji virus je v parlamentu.

Martin Žokš (nepreverjen)

Gospod kacin še malo pa van svali ka nas navadne smrtnike vse skupaj v rit pišete da nas zapravite si zapomnite ka te ste vi na vrsti🤑🤑🤑

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice