Ženski nogomet se vse bolj popularizira, a finančne razlike ostajajo precejšnje.

UEFA v zadnjem obdobju posveča vse več pozornosti ženskemu nogometu, ampak finančna razlika v primerjavi z moškim ostaja gromozanska. To ponazarja že podatek, da predstavlja nagradni sklad pri ženskah le 0,25 odstotka tega, kar prejmejo nogometaši v Ligi prvakov.

Zmagovalna ekipa najpopularnejšega klubskega tekmovanja v Evropi prejme okoli 500 milijonov evrov, na drugi strani pa ženska ekipa le 250 tisočakov. Napredek pa je bil narejen pri sponzorstvu, od 2018 imajo namreč tekmovanja nogometašic ločene sponzorje od moških tekmovanj. 

Finančne razlike so sicer nedvomno povezane s popularnostjo, finale Lige prvakov denimo gleda po celem svetu do 380 milijonov ljudi, a tudi ženska različica je letos dosegla rekord. Letošnji finale, ki so ga dobile nogometašice Lyona z zmago 3:1 nad nogometašicami Wolfsburga, si je tako v Franciji kot v Nemčiji ogledalo več kot milijon gledalcev. Tekma je bila predvajana v več kot 100 državah sveta.

Še ena primerjava. Trenutno najbolje plačana ženska nogometašica je Ada Hegerberg, ki igra ravno za Lyon in letno v žep spravi okrog 360 tisoč evrov. Lepa cifra, a Lionel Messi na drugi strani zasluži 326-krat več.

Za napredovanje med 32 najboljših 75 tisočakov

Primerjave z moškim nogometom se je dotaknil Sandi Bauer, trener nogometašic ŽNK Nona Pomurje Beltinci, ki so se po šestih letih uspele uvrstiti v najelitnejše tekmovanje v ženskem nogometu.  Pravi, da so razlike z moškim nogometom ogromne, a ta denar jim pride še kako prav.

"To so izjemno nizke številke, v kolikor primerjamo z moškim nogometom. Toda ta sredstva našemu klubu pomenijo ogromno, za sam obstoj in razvoj kluba je to lep denar. Veliko je tudi prostovoljnega dela, ki se morda na prvi pogled ne vidi. Za napredovanje med 32 najboljših ekip smo tako zaslužili 75 tisoč evrov. Vemo, kakšna je ta številka v moškem nogometu, ki se giblje nad 10 milijonov evrov za preboj v skupinski del. Toda ponavljam, nam ta denar pomeni ogromno. Upamo, da bo v kratkem prišlo do spoznanja, da so tudi naša dekleta vrhunske športnice, ki morajo garati podobno kot moški. Količina vloženega dela je primerljiva z moškimi, finance pa so precej daleč narazen," pravi Bauer.

Kot pravi Bauer, se kakovost ženskega nogometa dviga tako v našem, kot v svetovnem merilu. A bo za večji napredek potrebno poskrbeti tudi za infrastrukturo.

"Pa ne samo to, urediti je potrebno tudi boljše pogoje dela za ženski nogomet, dodatna finančna sredstva. Konec koncev, tudi medijske pozornosti je premalo. Malo več prepoznavnosti bi bilo dobrodošli. Lažje je najti sponzorja, če se nekje pojavljaš. To se mi zdi, da gre v Sloveniji nekako prepočasi. Upam pa, da smo s tem uspehom dvignili 'rating' tako pomurskega kot slovenskega ženskega nogometa".

Sandi Bauer, trener pomurskih nogometašic

Poudarek na vzgoji domačih nogometašic

Finančni vložek v ženski nogomet v Sloveniji ni velik, denarja ni na pretek. Tudi zato je toliko bolj pomembno delati na vzgoji domačih nogometašic.

"Nasprotnice, ki se bodo zdaj pojavljale v Ligi prvakinj, kot so PSG, Chelsea in tako naprej, si lahko privoščijo in pripeljejo katero koli igralko. Mi tega seveda ne moremo. Če vzamemo primer zadnje tekme proti Ferencvarosu. One so imele nogometašice iz devetih različnih držav. Pri nas pa ni nogometašice, ki bi prihajala iz kraja, ki je več kot 50 ali 60 kilometrov iz Pomurja".

V tujih državah, predvsem v najmočnejših ligah, je praksa, da imajo klubi tudi ženske ekipe. Kot pravi Bauer, je takšna tudi strategija Uefe.

"Želijo si, da bi imela vsaka ekipa tudi žensko ekipo. V najmočnejših ligah je to že praksa, v ostalih še ne. Pogoji za delo v tujini so seveda boljši, ampak ne priporočam pa, da gredo nogometašice po vsej sili v tujino, samo zato, ker so potem tam. V kolikor gredo, si želimo, da imajo dobro okolje. Ni vse tako rožnato, kot se govori. To kar govorijo agenti in realnost je lahko nekaj povsem drugega," zaključi Bauer.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmmm (nepreverjen)

" ki igra ravno za Lyon in mesečno v žep spravi okrog 360 tisoč evrov. "

To je 4M letno. In to je sigurno narobe podatek. Recimo kelko se spomnin, ka Kevin Kampl pred parimi meseci podpiso novo pogodbo pri Leipzigi in če se ne motin je bilo negi napisano, ka de zaslužo 4M ali 5 M letno. Torej, zelo pomemben igralec polfinalista lige prvakov in dobi enako kak najbole plačana ženska nogometašica? Serie A letno objavla plače vseh v fuzbali in mislin ka niti Handanovič niti Iličič tomi zneski niti cuj ne prideta. Pa sta oba top igralca. In 360k krat 326 je negi 100M in ne vrvlen, ka Messi mesečno zasluži milijon... Torej, zasluži 360 tisoč letno, kar je solidnih 30k na mesec.

V glavnon, kelko vidin propocionalno čist logično. Majo 300-krat menje gledalcov kak moški, dobijo 300-krat menje penez. Tak to je...

messinjo (nepreverjen)

Seveda, letna cifra je to, že popravljeno sicer kak vijdin....pa itak ka je logično, menje se gleda, menje je pejnez. Samo kak bi se pa več gledalo? Tau je pitanje....

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Druge drese bi nucale.

In reply to by messinjo (nepreverjen)

19prekmurje19 (nepreverjen)

Lejko njim kupiš, ka boš vsaj nekaj prispeval kavč strokovnjak...

In reply to by . (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ženske so vseeno diskriminirane na splošno. So športi... kjer dominirajo, pa močno dvomim, da so plačane več od moških. Kot umetnostno drsanje? Se tam gleda bolj grandicioznost žensk, ali pa res tehnično in fizično močnejše moške?

Klaus schwabb (nepreverjen)

Ko de igra postala delo jih naj plačajo..!
Mi ka hodimo v službo na mesec dobivlemo minimalca, ovi šteri pa se špilajo pa milijone! Predaleč je šlo fse to, nekda so igralci igrali zaradi sebe, zaradi družbe, prijatelov, vzljubili so šport pa so špilali zaradi sebe in ne zaradi financ.. In seveda, enkrat ko so začeli igralce plačevat so se drugi igralci začeli z pobuno češ tud oni si zaslužijo plačilo, čeprav so nej bili sposobni niti za čistilca parketov. Danes smo že prišli do te točke ko en jebeni golman kateri stoji v goli zahtejvle več milijonsko pogodbo na leto.. Žalostno za šport!

pomurc (nepreverjen)

Se strinjam s tem. Samo za tako stanje niso krivi klubi in nogometaši, ampak gledalci. Še vedno je tu princip povpraševanje - ponudba. In če so ljudje pripravljeni odšteti po več 100€, da si ogledajo v živo tekme, dati po 100€ za original drese, plačevati dražjo naročnino za TV, da bodo lahko gledali tekme po TV-ju, do takrat bo pač takšno stanje.

In reply to by Klaus schwabb (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Žal si ti obstal... v prvi polovici prejšnjega stoletja! Tudi mi smo morali nekdaj delati dve leti za eno stoenko (mislim na seštevek plač, zdaj pustimo potrošnjo), katero si čakal nato še vsaj šest mesecev in če si imel srečo, ker je ravno prilezla z proizvodnjega traku, ji pač ni padla takoj ob prvem odpiranju kljuka z vrat. Danes že seštevek dveletnih minimalcev kupi kar neki avto.
Pa ne verjamem, da so kdaj profesionalni nogometaši sploh igrali zastonj? Še v času amaterizma, npr. v Jugoslaviji, je lahko dobil nogometaš vsaj stanovanje preko reda, če ga že tako ali tako zaradi pogodbe ni dobil v last. Pa še bi lahko delali primerjave.
Da se pa v nogomet verjetno ne razumeš niti teoretično, pa pove vse tvoja izjava o vratarju. Še nisi slišal za rek: "Dober vratar je vreden pol moštva!" Si sploh gledal sobotno tekmo med Atleticom in Barcelono in kaj pomeni, pa čeprav samo v eni akciji "štorast" vratar? In nezanadnje, tako vratar, kakor igralec lahko zahtevata kar hočeta... klub oz. trg pa to plača, ali pa ne.
Se pa strinjam s tabo, da so šli ti zneski nekam... v nerazumljive višine! In tudi v drugih športih oz. veliko njih... je podobno.

In reply to by Klaus schwabb (nepreverjen)

Starejše novice