O sobotnem koncertu "Pank" v beltinski Ambasadi piše Samuel Friškič.

32 let in en dan po tem, ko je vsa Jugoslavija obnemela ob smrti maršala Josipa Broza in na dan, ko so sindikati z desno levo vlado začeli drugih 150 ur teatralnih pogajanj, ki bodo določila luknjo, ki jo bomo zategnili na pasu prevelikih hlač, so beltinsko samoniklo in avtonomno Ambasado Štefana Kovača - Marka zavzeli brezkompromisni punkerji iz Slovenije in Hrvaške, ki so si bili edini, da je potrebno “EU shit”, v katerem se Slovenci že kopamo, Hrvati pa se veselo pripravljajo na skok vanj, uničiti in poslati na smetišče zgodovine.

Koncertni večer pod naslovom “Pank” je postregel s 4 raznolikimi zasedbami, ki so dodobra razgrele in razvnele kar številčno občinstvo. Že uvodni nastop čakovskih street punkerjev Kraykulla and the Gypsy Fuckers je bil prava bomba besa in gneva, ki so ga glasbeniki ob izdatni pomoči publike, glasno in brezkompromisno obelodanjali.

V nadaljevanju večera so vzdušje vzdrževali in na trenutke dvigovali trije vzhodno slovenski kolektivi. Posebej velja omeniti povratek soboških Zašenki, ki se na odre sicer vračajo številčno skrčeni, kar pa nikakor ne velja za njihovo glasbo. Sami zase zatrjujejo: “Zašenki kolektiv je več kak živi, je dale krejde, ka van zaštopa vüje pa spuca čreva.”

Poleg omenjenih so nastopili še Malo morgen iz Maribora in Živi zid iz Drobtinec.
Okrog 70 prisotnih in prisebnih je bilo deležnih skoraj treh ur udarne in hrupno povedne glasbe, ki je segala od “old schoola” in streeta punka vse do hardcorovskih zvokov.

Sobotni koncert je tako zaokrožil pestro prvomajsko dogajanje, ki se je v Beltincih začelo s hrupno dekonstrukcijo kapitalizma (pod pokroviteljstvom Evropskega socialnega sklada), na prvega maja dan, ko nas je Evropska unija pred davnimi osmimi leti sprejela medse, nadaljevalo s četrtim praznikom lokalnega garanja in globalnega sranja - Živel drugi maj! in zaključilo z že prej omenjenim “Pankom”.

FOTO: Navdušenec Ambasade

TEKST: Samuel Friškič
 

* Punk ni mrtev.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kansas

Punk je ža zdavnaj zgubil svoj smisel...

cashualcash

Tvoje pisanje tuj...

kansas

tak kak tvoje,provokator!!!

kansas

sem generacija katera je doživela dobo punka...za razliko od tebe cashualcash pa nikomur ne talam kmete in podobne žaqljivke kot ti,pa vogasni...

prekomurec

...načela panka nebi mogla bit bolj aktualna kot so danes......razpad družbene kohezije si zasluži anarhijo..... punk is not dead!!!!

dexter

kansas, tisto ka tij misliš je doba nastanka punka.... keri je nastal kak moda, se nadgradil v revolt in od te dale pa do gnes obstaja kak subkultura upora in negiranja z vedno večjo intenziteto.... in vüpan ka de še dale tak! In če si tij v ´70 čuo za punk pa te več nej, tou ne pomejni ka toga nega oziroma je zgibijlo svoj smisel. prekomorec ti je lepou napijso...

enx

punk is dead face it !!!!

dexter

... tou pravijo tisti ka mislijo ka je punk samo sex pistols, irokeza pa plüvanje. :)

kansas

punk je nastal v določenem času in je imel zelo specifičen odnos...bom ignoriral vaše komentare,ker zgleda nimate pojma...poslušate pop-punk in mislite da punk ni umrl...gibanje punka ni umrlo umrl je pa pravi punk...dexter tau pravimo mi ja ka po tvojen poznamo samo sex pistols,uhhh si pameten.

dexter

kansas, punk obstaja še v zdajšnjon česi in ima še vedno specifičen odnos... trenutno je celou bole angažejrani kak je biu na svojon začetki. Kakšen je te po tvojon pravi punk? Ges sledin punk sceni oz. san aktivno sodeloval v njon (v omejenon obsegi delan tou še gnes) od sredine osendesejtih lejt... za mnejne se je nikaj nej spremenilo... še več, punk je zraso. Enih 18 lejt nazaj smo špilali s pokojno punk legendo Dee Dee Ramonon (RAMONES) in spoumnin se njegove izjave glede toga ka bi punk naj biu mrtev. Pravo je ka je punk mrtev za tiste keri so negda bilij del punk scene te so se pa iz raznih razlogov spremenili in spreobrnili zdaj pa opravičujejo svojo zmoto. Pravo je tüdi ka razmi tiste ka so nej bilij nigdar punkeri ka tou pravijo, ali tisti ka so bilij v punk sceni pa tou gučijo so za njega niti nigdar nej bilij pravi punkeri. Punk je nej muzika in punk je nej način oblačenja.... punk je odnos! Glede pop-punka... je sranje, poslüjšajo ga na žalost že moja deca... ali kak san ti pravo, nej je muzika pri punki vse... lejko poslüjšaš klasiko pa odiš okouli v kravati pa si tüdi lejko punker.

kansas

glej dexter...ti maš svoje mnenje,ge pa pač svoje,nemo ti oporeko,ker imaš prav do svojega razmišljanja,za mene ta pop-punk ni punk in me neboš prepričal v drugačno razmišljanje,pravi punk je pa nažalost umrl.Z zadnjin stavkon se popolnoma strinjan z tebof...

dexter

Pa što pravi ka je pop-punk sploj punk? Glede na tou ka očitno ne poznaš ka se zadnja lejta (desetletja) dogaja na punk sceni (nej tisto ka vijdiš na MTV ali čüješ po radiji) nemo več razpravlo s tebov o ton... tüdi tij imaš pravico do svojo mišljenja. Glij tou je poanta punka.... ali? :) In zdaj, če je za tejbe punk mrtev samo potrjuješ trditev Ramona.... za ostale je punk še kak živ. :) Fajn boj...

Kak je Jello Biafra negda pravi.... MTV je bujo punk muziko, nej je pa bujo gibanja.... PUNK´S NOT DEAD !!! :)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice