Ko se listje obarva v oranžne, rjave in rumene odtenke in ko buče začnejo krasiti pragove okoliških hiš, potem veste, da je v zraku drobec magije in da prihaja noč čarovnic, najstrašnejši dan v letu.

Vendar noč čarovnic ni prava, dokler na televizorju ali računalniku ne vklopite že stokrat videnega ali pa kakšnega novega filma povezanega s čarovnicami, duhovi, mračnimi bitji, vampirji ali zombiji.

Ne glede na to, ali želite film, primeren za vso družino, ali pa grozljivko, po kateri boste gotovo imeli nočne more, smo za vas pripravili mešanico obojega. Zato vzemite pokovko ali kos bučne pite in iz naše lestvice izberite enega ali pa kar vse filme.

1. Čarovnice se vračajo (ang. Hocus Pocus, 1993, ocena: 6,9)

Pred tristo leti so bile tri sestre Sanderson iz Salema v Massachusettsu obsojene na smrt zaradi čarovništva, a jih po naključju oživijo trije otroci. Tolpa otrok in njihov spremljevalec črni mačkon morajo čarovnice uničiti, preden izsrkajo življenje vseh otrok v Salemu.

2. Noč čarovnic (ang. Halloween, 1978, ocena: 7,8)

V kultnem filmu režiserja Johna Carpenterja se zgodba vrti okoli morilca Michaela Myersa, ki na noč čarovnic, ko je bil star šest let, umori svojo sestro. Petnajst let kasneje pobegne in se vrne v svoj rodni kraj, kjer zasleduje varuško in njene prijatelje, medtem ko ga zasleduje njegov psihiater. Če vas bo film prepričal, si lahko ogledate še deset nadaljevanj v franšizi Noči čarovnic.

3. Čarovnije za vsak dan (ang. Practical Magic, 1998, ocena IMDb: 6,3)

V vsaki ženski je malo čarovnice, pravi slavna pisateljica Alice Hoffman, po romanu katere je posneta ta kultna klasika.

Film govori o sestrah Sally in Gillian, ki sta čarovnici. Toda njuno čarovniško življenje ima zelo visoko ceno, saj vse moške, v katere se zaljubita zaradi starodavnega uroka, čaka prezgodnja smrt. Sestri se zato z vsemi svojimi močmi boriti proti družinskemu prekletstvu in roju nadnaravnih sil, ki bi lahko prevzele življenja sester in njunih najdražjih.

4. Izganjalec hudiča (ang. The Exorcist, 1973, ocena: 8)

Izganjalec hudiča je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 1973, delo režiserja Williama Petra Blattya. Film ostaja eno najbolj šokantnih del v zgodovini filma in se še danes uvršča na vrh lestvic najbolj grozljivih filmov vseh časov

Film govori zgodbo dvanajstletna Regan, ki se nekega dne začne obnašati zelo nenavadno. Preklinja, govori v čudnem jeziku in kaže nadnaravno moč. Dekličina obupana mati zaman išče odgovor pri zdravnikih, zato ji ostane e še eno upanje - izganjalec hudiča.

5. Pri Addamsovih (ang. The Addams Family, 1991, ocena: 6,9)

Fester Addams je že dolgo pogrešan. Njegov brat, družinski patriarh Gomez Addams se čuti odgovornega za njegovo izginotje in žaluje za desetletji, ki so minila brez Festerja. Vsako leto na obletnico njegovega izginotja Addamsovi priredijo spominsko srečanje in molijo za njegovo vrnitev.

Na 25. obletnico skrivnostnega izginotja naposled prejmejo odgovor. Človek, ki ustreza opisu strica Festerja, potrka na vrata njihovega dvorca, in spremljata ga sumljiva psihiatrinja ter odvetnik Addamsovih. Družini razložita, da se je Fester izgubil v Bermudskem trikotniku, zdaj pa ga muči izguba spomina. Pa je ta človek res stric Fester – ali prevarant, ki bi jih rad okradel? 

6. Mora v Ulici brestov (ang. A Nightmare on Elm Street, 1984, ocena: 7,5)

Nancy, Kris, Quentin, Jesse in Dean živijo v Ulici brestov in imajo ponoči iste sanje: o človeku v puloverju z rdeče-zelenimi črtami, raztrganim klobukom, ki mu napol skriva iznakaženi obraz, in rokavicami, ki imajo na prstih ostra rezila. Vsi slišijo isti grozljivi glas. Vse po vrsti trpinči v sanjah, kjer veljajo njegova pravila, edini izhod pa je, da se speči zbudi.

Ko eden izmed njih umre nasilne smrti, jim postane jasno, da se njihove sanje dogajajo v resničnosti in da lahko preživijo le, če ostanejo budni. Štirje preživeli prijatelji združijo moči, da bi odkrili, kako so se zapletli v smrtonosno zgodbo in postali plen morilca.

7. Predbožična mora (ang. The Nightmare Before Christmas, 1993, ocena: 8)

Jack Skellington je priljubljen kralj buč v mestu Halloween. Želi si oplemenititi njihov osrednji praznik Noč čarovnic, ki ga nobena pošast ne jemlje več resno. Nekega dne se po naključju znajde v resničnem svetu, kjer odkrije božič. Živahne barve, igrače, okraski in toplo vzdušje ga tako prevzamejo, da ugrabi Božička. Pripravite se na novo, izboljšano različico božiča, v kateri duhovi in vampirji prinašajo darila.

8. Krik (ang. Scream, 1996, ocena: 7,2)

Krik sledi junakinji Sidney Prescott, študentki, srednje šole v izmišljenem mestu Woodsboro v Kaliforniji, ki postane tarča skrivnostnega morilca, znanega kot Ghostface.

Filmska klasika uporablja črni humor, da tako pove zgodbo o skupini najstnikov in skrivnostnem morilcu. A resnična zgodba ni nič kaj smešna. Film je navdihnil Gainesville Ripper s pravim imenom Danny Rolling, ki je na Floridi v treh dneh z nožem umoril pet najstnikov.

9. Čarovnice (ang. The Witches, 1990, ocena: 6,9)

Film je posnet po mladinskem romanu avtorja Roalda Dahla. Zgodba govori o devetletnem Luku, ki nadvse rad prisluhne pravljicam svoje babice Helge, ki mu pripoveduje zgodbe o čarovnicah. Toda njene zgodbe so še kako resnične. To spoznata, ko se skupaj odpravita na počitnice in se nastanita v hotelu, v katerem mrgoli starih žensk.

Luke kmalu odkrije, da se v hotelu odvija zbor čarovnic, ki nameravajo uresničiti načrt njihove zloglasne voditeljice. Ta je naredila poseben čarobni zvarek, ki naj bi vse otroke v Angliji spremenil v miši. In prvi, ki ga doleti takšna usoda, ni nihče drug kot Luke. Zdaj mora deček skupaj s svojo babico poskrbeti, da čarovnice ne bodo uresničile svojih zlih načrtov.

10. Solsticij (ang. Midsommar, 2019, ocena: 7)

Film govori o dekletu Dani, ki skuša preboleti nedavno družinsko tragedijo s potovanjem na Švedsko, kjer skupaj s svojim fantom Christianom in njegovimi prijatelji obiščejo majhno skupnost, ki se v objemu podeželske idile pripravlja na obeležitev praznika, ki se odvija na vsake 90 let.

A ne mine dolgo, ko začnejo nenavadni in sporni rituali povzročati nemir med prijatelji, kmalu pa se izkaže, da je na videz idlična skupnost v resnici poganski kult, ki prišlekom zlepa ne pusti oditi.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jeveverica (nepreverjen)

Soliden seznam, moram priznati! A veste, da so Čarovnice naredili na novo?

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Vse to je staro,100 x gledano...

Kageste (nepreverjen)

Levičarjem zgleda, da popuščajo živci, vsaj pri komentarjih. Se pa sprašujem, kako lahko levičarji podpirajo take zgube kot so njihovi izdajalski, strahopetni, hujskaški, razdiralni, nesposobni politiki. Najprej jih levičarji izvolijo, ko so ti na vladi veselo kradejo pa nikome ništa. Potem zaradi enega majhnega virusa spi.....jo inse skrijejo. Čez par mesecev pa spet silijo nazaj tja od koder so sramotno pobegnili. Pa levičarji komu se pustite vleči za nos. Kdaj boste spregledali? Vaši strahopetni politik vas samo vlečejo za nos, ker bi tudi oni v tej situaciji počeli popolnoma isto kot zadaj počne JJ. Vglavno sramota in nesposobnost levih politikov in neumnost podpornikov.

ole-ole (nepreverjen)

Ka tebi je remen doj spadno?
Ka van davlje Jnaša za žreti ka ste tak trešnjeni?

In reply to by Kageste (nepreverjen)

Ajaj77 (nepreverjen)

'Kageste', tij si en velki imbecil. Aja, točno, ne veš ka to je. Idi poglednot v leksikon. Aja, točno, nemaš ga. Nej čüdo ka si tak zaostali.

In reply to by Kageste (nepreverjen)

Antikomunist91 (nepreverjen)

Jaz si bom Fafajonovo zavrtel, oz njene videje ko vabi musliče v Evropo, ki zdaj izvajajo "akcije" multi kultija

ziosrjghio (nepreverjen)

2 krneki članka v enon dnevi? sobotainfo., ka van je dosadno? krumpič počitnice? :)) naprle vila člana kiss, zdaj nekšne prepisani predlogii filmov :)) oglaševalci nemajo šraufov, ka vas fanincerajo. Resan kak jin ide to skoz??

tutu (nepreverjen)

Ej, rajši man takšne članke, šteri mi dejansko dajo nekšno idejo, ka naj delan, ker itak skoraj nika nesmin, kak pa 20 dnevnih člankov na temo korone...

In reply to by ziosrjghio (nepreverjen)

Šimek21 (nepreverjen)

Gledam vsak dan tiskovke naše vlade. hujših grozljivk trenutno ni na sporedu.

siemk (nepreverjen)

se en bedak, ki v zivljenju gleda in dela tisto kar mu ni vsec. Ali si politicni aktivist in kaj da te silijo?
Hej, ne zivimo vec v jugo diktaturi, zdaj si svoboden.

In reply to by Šimek21 (nepreverjen)

vinkomegla (nepreverjen)

Ama jebo vas NOČ ČAROVNIC da vas JEBO....

tanja flaškon (nepreverjen)

ni ga čez film
Suhe gate na dnu morja
Vsakokrat ko ga vrtijo
sedim v prvi vrsti in jočem

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Meni pa je najbolj ostal v spomini
partizanski film
Prašičem krulijo želodci
Že kot otrok sem se poistovetil z glavnim prašičjim likom
Vedno ko kje vrtijo ta film
kupim karto in sedim v drugi vrsti in jem kokice

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

iz kamnika doma (nepreverjen)

meni pa jenajbolj všeč film Kekec
Vedno sem se poistovetil z Bedancem
Mama pa mi je bila Pehta, očeta pa tak nisem imel
veste so me nekako skup spacovali

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Naš vsakdan je kot noč čarovnic oz. lov na čarovnice (okužene)... pod diktaturo JJ

Janes jansa pr… (nepreverjen)

Pozabili ste 1film.... janez odseli se

Eden Al pa Dva (nepreverjen)

Čarovnice Iz Eastwick a bi raje videl na seznamu

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice