V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju.

Slovenci hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Letošnji praznik je zaznamovala epidemija koronavirusa, zato je osrednja proslava potekala kot televizijski dogodek.

Tudi praznično bogoslužje ob dnevu reformacije bo letos mogoče spremljati v obliki televizijskega prenosa iz evangeličanske cerkvene občine Moravske Toplice. Vodil ga bo častni škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša in bo potekalo brez prisotnosti vernikov.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik, piše STA. V Sloveniji je dan reformacije praznik sicer od leta 1992.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Gnešnji den je velki svetek, na te den so naši predniki postavili temelje slovenskoga jezika, knjige pa tüj države. Reformacija je za Slovence, posebi pa nas Prekmurce prnesla samo dobro. Slovenski jezik trbej čuvati, zapomnite si pa, ka trbej prekmurščino ešče bole. Malo nas je, tak ka pamet v roke. Ne dajmo lüdskin ešče tou malo najlepšoga, raja, šteroga nan je bog namejno, pa so nan ga itak fkrej zeli.

Slovenscino so (nepreverjen)

rodili Francozi

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

Danes obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika, za to so krivi EVANGELIČANI !!

100-100 (nepreverjen)

Spoštuvana gostja, ges bi vas samo malo vö popravo-Zatou so zaslužni nešterni evangeličani, isto tak kak so za priklüčüvanje zaslüžni nešterni katoličani. Nikak pa je za nikaj ne dobra verska nestrpnost. Pa lejpi svetek.

In reply to by gostja (nepreverjen)

kocmut (nepreverjen)

100-100 @@@ Daj enjaj z takšnimi bolindijami ,ker nisi zanimijv

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Daj enjaj s takšimi bolondijami, ka nejsi več zanimivi. Malo san te vö popravo, samo tak dale, s tebe ešče neka bou.

In reply to by kocmut (nepreverjen)

obrčnjak (nepreverjen)

100-100 Seronja ka se oglašaš in se ,delaš pametnega ?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Obrčnjak, malo te bon popravo. Seronja, ka se oglašaš, pa se delaš pametnoga !

In reply to by obrčnjak (nepreverjen)

.. .. .. .. (nepreverjen)

LEPO PRAZNUJMO VSI SKUP IN BO VSE VREDU.

Pomemben dejavnik (nepreverjen)

narodne identitete. Narod brez knjizevnosti, kulture, bontona in vrednot propade.

Starejše novice