*Fotografija je simbolična
Smejo gradbeniki, slikopleskarji, fasaderji in drugi obrtniki izvajati svoje storitve?

Podobno kot spomladi, je vlada tudi zdaj ob zaostritvi jesenskega drugega vala epidemije sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Ta je začel veljati 24. oktobra 2020. Vlada je z njim določila, katerega blaga in storitev se zaradi epidemije v odnosu do končnih potrošnikov v Sloveniji začasno ne sme ponujati ali prodajati.

V uredništvo smo dobili elektronsko sporočilo gradbenika, ki se sprašuje, ali lahko gradbinci, obrtniki oz. podjetniki za fizično osebo izvajajo gradbena dela in katera? Za pojasnila smo se obrnili na pristojno ministrstvo, ti pa pojasnjujejo:

"Opravljanje storitev na področju gradbeništva, slikopleskarstva in fasaderstva neposredno potrošnikom ni dovoljeno. V primeru, da gre za storitve, ki so bile začete pred veljavnostjo odloka, torej pred 24. oktobrom 2020, pa se dela lahko zaključijo.

Torej, če gre za tehnološke postopke, ki jih ni mogoče prekiniti. Sem sodijo npr.: izdelava fasade, specialne slikopleskarske tehnike, oz. dela za zaključevanje oziroma dokončanje del, ki so vezana na zaščito objektov pred neugodnimi vremenskimi razmerami (npr. strehe) ter dokončanje del, ki so vezana na ogrevanje ter zagotavljanje drugih sanitarno tehničnih pogojev za bivanje (inštalacije v notranjosti objektov: vodovod, ogrevanje, odtoki, električne inštalacije)."

Na gospodarskem ministrstvu izpostavljajo še eno izjemo, in sicer, da gradbeniki lahko izvajajo dejavnosti poslovanja s poslovnimi partnerji, torej B2B (business to business (angl.); prevod: prodaja blaga in storitev med podjetji).

Vlada danes sprejela spremembe odloka

Toda pozor, vlada je na današnji dopisni seji sprejela nekaj pomembnih sprememb ravno na tem področju.  V odloku, ki je bil z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 sprejet že 24. oktobra 2020, so v 2. členu navedene določene izjeme, h katerim se s sprejetjem tega odloka dopolnijo še sledeče:

  • gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki (na primer ogrevanje, vodovod, odtoki, električne inštalacije, keramične in druge obloge, prezračevanje, krovska, fasaderska dela, montaža kuhinj...),
  • storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki (na primer vrtnarske storitve...),
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga,
  • dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitev ni mogoče prezračiti,
  • družbe za upravljanje ter knjižnice.

Izjeme začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Po besedah vladnega govorca bo odlok že danes objavljen in bo tako že jutri stopil v veljavo.

Vlada je na seji sprejela tudi sklep, s katerim je odločila, da se za namen obvladovanja širjenja okužb s COVID-19, v javnih zdravstvenih in socialnih zavodih iz blagovnih rezerv uporabi določeno blago. Gre za dihalne ventilatorje, opreme za zasilno oskrbo s kisikom in drugo opremo.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vecerjas (nepreverjen)

Cakaj malo. 1. Kak sta se lejko okužila, če se njivadva drzita priporocil (maska, razkuzevanje + razdalja)? 2. Če lejko takše izjave davleta, gda sta 'pozitivniva', te sta nej betežniva od te viroze. Pa tak rizičniva. 3. Zakoj sploj kama odita iz stanovanja? Za vse se da dostava na dom zriktati. Či bi mela dobre odnose s sousidami, bi njima še uni kaj dostavili. Aja, nej, bogita se jih. V bauti pa lejko šlatata vse ka prle ze 100 drüjgih poslatnolo. Super prispevek

ivi (nepreverjen)

!v sloveniji Vlada ŽIVA ŠTALA UTAPLJANJA

čikapajo (nepreverjen)

To je vse t. i. evropski liberalizem, kateri dopušča skoraj vse. Že večkrat sem napisal: demokracija ima meje, nekje se mora končati. Če gre ta predaleč se že krši svoboda nekomu drugemu.
In mora tudi pokazati nekaj hrabrosti... in precej več solidarnosti z Francozi glede teh karikatur. Nekako sem mnenja, da objavljanje teh karikatur ne sme preprečiti samo mnenje muslimanskega sveta, da je to za njih žaljivo. Svet gre naprej... kar je veljalo za njih pred petsto, štiristo, dvesto, sto leti... ne more večno. Saj je Rimokatoliška vera v starih časih tudi trdila, da je zemlja središče vesolja, pa da je ravna in še kaj... pa so morali požreti "svojo resnico" in sprejeti pač dokazano.
Pa saj se gre samo za risbe, karikature. Kaj vse pa govorijo muslimani o kristjanih? Kaj vse počenjajo z njimi? Ne vem, če se to ne bi dalo pametno zmeniti z njimi, da si ne bi rezali glav, pa grozili z vojnami, bojkoti izdelkov?
Aja, zakaj Evropska unija kot proti udarec ne bojkotira Turčije na vseh področnih? Pa še katero državo?

tritri (nepreverjen)

Pa dobro ka se norca delajo s temi ukrepami? Na avtocesti in seposedi delajo dale ale po tej ukrepaj meni nesmijo zamenjati bojler? Celavi kriminalec se dela norca iz lidi. Najbokse zapraviti vse male spje. samo te do vsi tej lidje na socialnaj. ka pa de te? taksna kriza ka je se vekse nej bilo. celavi de vse zapravo samo ka se more drzavi mascevati ka so ga 2x dobili s prstami v marmeladi pa ga zaprli. pustite lidan naj delajo pa si v meri sluzijo kruj!!!

pppoer (nepreverjen)

kje ste preverili? ali samo prepisali.

brekaš (nepreverjen)

Ja kak pa te, glih na sobotainfo de se nekši podjetnik obrno s takšnin vprašanjon. Pa kak lejko tak lažete majmuni eni. Vse tej stvari so javno objavljene in samo en klik trbej ka človik najde vse informacije, še celou nekši podjetnik keromi je obstoj in potek poslovanja odvisen od takšnih informacij. Glih na najbole šalabajzerski medij de se obračo za informacije. Tou samo crkneš od smeja kak se preseravlete pa delate pomembne, če ste nej.

nikson (nepreverjen)

sobotainfo FAKE medij.
SPET IZMISLJENE IN PRIREJENE ZGODBICE ZA KLIK KLIK KLIK

Jozxoko (nepreverjen)

Paaaaandemija brate plaaaaandemija mij smo plačani da vas jebemo v glavou

Človek je nor (nepreverjen)

Te lejko delajo pošto logistiko in Kroško ul.?

Starejše novice