Pristojni so v enem tednu izrekli za več kot 68 tisoč evrov prekrškovnih sankcij. Odslej bo na terenu še več inšpektorjev, ki bodo nadzirali spoštovanje protikoronskih ukrepov.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, psihologinja Barbara Čibej Žagar in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma povedal, je bilo zjutraj v bolnišnicah zaradi koronavirusa hospitaliziranih že 660 pacientov, zdaj pa se je ta številka še povečala. V imenu vlade se je zahvalil vsem državljankam in državljanom, ki s svojimi dejanji in pozitivnim zgledom prispevate k zajezitvi epidemije.

Kot je uvodoma dejal vladni govorec, je vlada na 115. dopisni seji med drugim sprejela tudi Poročilo glede opravljenih nadzorov Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije v zvezi z nadzorom SARS-CoV-2 in Poročilo o ukrepih Policije za preprečevanje širjenja novega korona virusa.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila tedensko poročilo zdravstvenega inšpektorata. Od 19. do 25. oktobra so skupaj opravili 1420 nadzorov, izrečenih pa je bilo 141 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 68.400 evrov.

Izdali so tudi 19 sankcij, ki se nanašajo na prepoved gibanja v nočnem času. 

»Neupravičeni nočni izleti nas lahko drago stanejo.«

Med 21.00 in 6.00 uro zdravstveni inšpektorat nadzore izvaja v sodelovanju s policijo. Kot je povedala Potza, ugotavljajo, da je omejitev praviloma spoštovana. V prvem tednu je bilo opravljenih 17 nadzorov na več lokacijah po Sloveniji. 

Prvo noč je bilo v Ljubljani opozorjenih 10 ljudi, od tega dva tuja državljana, ki z odlokom nista bila seznanjena. Potzatova predstavila tudi razmere v Mariboru.

V Mariboru se je prvo noč na Trgu svobode zbrala skupina protestnikov ter nekaj opazovalcev. Opazovalci so se po opozorilu inšpektorja razšli in ukrepanje ni bilo potrebno. Zoper eno osebo pa je bil uveden prekrškovni postopek.

Globa po Zakonu o nalezljivih boleznih znaša od 400 do 4.000 evrov za vsako posamezno kršitev. »Če se torej med 21. in 6. uro nahajate zunaj v skupini več kot šestih ljudi in pri tem ne nosite maske, so to tri kršitve in posledično tri globe v skupni višini 1.200 evrov . 

Če se poleg tega nahajate še izven regije oziroma sedaj izven občine stalnega bivališča, znese to še dodatnih 400 evrov . Neupravičeni nočni izleti nas torej v tem času lahko zelo drago stanejo.« pojasnjuje Potza. 

Naravne površine niso pločniki in ceste

Deana Potza je povedala, da so težave z razumevanjem zelenih površin in razdalje. Kot pravi, so zelene površine vse, ki izkazujejo določeno mero naravnosti: »To niso pločniki in ceste. Sprehod po mestu torej ne more potekati brez maske.« 

»Iz povedanega torej sledi, da je maske na prostem potrebno nositi povsod, razen na zelenih površinah in pri rekreaciji. Za rekreacijo recimo da lahko štejemo tudi sprehod, vendar seveda ne po mestnem središču,« je pojasnila. 

Dejala je, naj ne razmišljamo, da maske nosimo zaradi inšpektorjev, ampak zaradi drugih: »Čas je, da egoizem pospravimo v predal. Nenošenje maske v tem času ne bore bit znak uporništva.«

Inšpektorat opravil 800 nadzorov nad odlokom o obvezni namestitvi razpršilnikov

Kar se tiče nadzora nad odlokom o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je bilo do sedaj opravljenih že okoli 800 nadzorov, izdanih pa 12 opozoril in 20 upravnih odločb.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je razložil, da policisti od 24. oktobra prekrške obravnavajo sami in jih več ne odstopajo Zdravstvenemu inšpektoratu. S to spremembo se je med drugim tudi povečala učinkovitost ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Policisti so od torka do danes opravili nadzore na 4.342 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Nekatere nadzore so opravili tudi v 71 prijavah o kršitvah odloka s strani občanov. 288 kršitev so ugotovili sami. 

»Skupaj smo izrekli 245 opozoril in izdali 118 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V 8 primerih smo o kršitvi obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za ostale kršitve izven naših pristojnosti,« je povedal Pečjak.

S spleta

Komentarji (39)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)
Žuža (nepreverjen)

Polnijo si žepe ko vedno

someone1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ka pa jim daješ možnost. Drži se predpisov pa te nede nišče kazno.

In reply to by Žuža (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

mene pa zanima
ali je župnik dolžan cerkveno pokopati starega komunista
ki je umrl zaradi korona virusa
Pri nas ga ni hotel pokopati župnik
tako da bi ga moral potem pokopati kaplan
pa tudi on je to nehvaležno nalogo predal
cerkvenemu klučarji, ki nam je pokopal koljega
Še enkrat - ali mora župnik cerkveno pokopati komunista
to je zdaj vprašanje

In reply to by someone1 (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

tudi pri nas na Gorenskem župniki nočejo cerkveno pokopati komunistov ki umrejo.
Se bom pritožila kardinalu Rodetu, ki je za mene največja cerkvena kapaciteta
Veste , pokop brez župnika je tak kot poljub dedca brez brkov

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

a si ti malo fuknjena

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Fekonja (nepreverjen)

Rejsan bi rad srečal enoga toga seronjo od inšpektorjev pa ,da vidimo ,če de mi upal kaj napisati .Pőklavi Jashari nemre inači prijti ,do pejnaz zdaj pa ovce vő pošilja .Lopovi so raztrgali Jugoslavijo in iz nas napravili sužnje in reveže

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sereš
kot tvoja mati
ki se po parkingu klati
in hoče turškom šoferu
dati

In reply to by Fekonja (nepreverjen)

Eden pač (nepreverjen)

Realni DF te je očitno tvoja mati radodajka za vse na parkingu tij pa pomočnik za seme jemati.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

KONTRA Karl Marx (nepreverjen)

TI BUDALO ENO ZABITO, KA PA TOU TEBE BRIGA S KIM SE NJEGOVA MATI JE-E NA PARKINGU, SMOTANI SI KAK SAJLA.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Fekonja: In kaj boš naredil? Tisti, kateri je udaril varnostnika v Ljubljani in ni hotel nositi maske je sigurno dobil vsaj kakšnih dva tisoč evrov kazni brez, če ga še varnostnik toži.
"Umetnik", ki deklamira pesmi, torej Zlatko, je dobil po pisanjih na družbenih omrežjih tisoč sedemsto evrov kazni, polovička je...?
"Junak", kateri je rekel policaju budala na Mariborskem otoku je/bo dobil štiristo/osemsto evrov kazni, četudi bo plačal polovičko (izjavil je, da se pritožil ne bo), je to vseeno nekaj denarja?
"Ponočnjak", kateri je kršil t. i. policijsko uro v Mariboru bi naj dobil tisoč dvesto evrov kazni.
Takih zgodb je še veliko.
Pa šparaj denar in ga porabi za bolj pametne namene. Četudi bi bil jaz proti vladi, ukrepom in še čemu bi enako menil. Kaj pa smo mi navadni ljudje, da se bomo ruvali z državo? Kdo bi nas organiziral, da bi se nas hipotetično zbralo vsaj v Soboti npr. pet tisoč, kar bi že bila neka številka. Toliko se jih zbere komaj v Ljubljani. In do bi demonstriral? Navadni ljudje, delavci? Ti nimajo časa, ti morajo delati za razliko od puntarjev npr. v Ljubljani, kateri so iz vrst kulturnikov, pisateljev, prosvete... in si vzamejo čas, kdaj se jim zljubi. In osnovni razlog za njihovo puntanje je bojazen zaradi morebitnih izgub privilegijev, malo njih briga za kaj drugega, še posebej za take, kateri bodo ali ne bodo zmogli plačati kazni.
In na koncu koncev, v čem je tak velik razlog, da bi plačevali kazni: omejitev gibanja je dokaj hud ukrep, vendar imaš kar trinajst izjem. Edino, če imaš ljubico v sosednji občini, te ne spustijo tja. In če boš vseeno kršil prepoved zaradi takšnega razloga, država zaradi tega ne bo propadla. Te motijo maske? Ja, saj tudi mene na odprtem. Pa pravijo, da za dežjem posije sonce. Malo potrpimo, tudi to bo verjetno minilo. V notranjih prostorih itak že vsi nosimo maske, to je že nekako v navadi. Pa še bi se našlo, kakor: ko so uvedli protikadilski zakon se kadilci malodane niso obesili, da več ne bodo smeli kaditi v lokalih. Se danes kateri sploh še buni? Čas vse prinese.
In še enkrat: opozicija si na vse kriplje prizadeva, da prevzame oblast. Mogoče bodo uspeli, ampak to ne bo prineslo nekih spremeb glede ukrepov. Enako, zelo podobno bo! Ker je tudi po stalem delu sveta tako. Pa vladajo desni, pa kakšni socialisti, pa dokaj avtoritarne osebe, kot je Putin... pa imajo prav tako ukrepe.

In reply to by Fekonja (nepreverjen)

. (nepreverjen)

mogli do ponucati novo natojovo nabavo ka do narod utišali. slovenčeki so koristili zadnji vlak za nabavo orožja, ker se amerikancu slabi piše.

micikaaa (nepreverjen)

Držite se reda .....to bo minilo...spet bo veselo....

kritik (nepreverjen)

ČE HODIM SAM PO CESTI ALI TRAVI V ČEM JE RAZLIKA. SAMO DA SE KASIRA. ZBOGOM PAMET.

Seljaki (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa nemre bite to tak tezko se malo drzati pa ne za vse modrüvati pa pametnjarite. Folk glupi kak drek... Vsi se majo na ekrat za neke revulucera... vsi so naenkrat strockoji v vse strani od medicine do politike.

šanči ¨cibek (nepreverjen)

Seljaki ............ Ka bi rad ? Tak kak ,Janša dela in podrepniki ni pravica .Se zavedajo ,da nas je več kak policije in vojske in šli bomo na ceste .Med vsemi vojnami ni bilo takšnih omejitev gibanja niti ko je kosila kűga .Ena baba babja že zna ka bo covid 20 torej naštimano nič drugo .Ti se drži doma in vse pozakleni in boug ne daj nejdi ven nikoli več .Vsi sraunjeki nam ,že solite pamet božjo mater

In reply to by Seljaki (nepreverjen)

Seljaki (nepreverjen)

Idiot...

In reply to by šanči ¨cibek (nepreverjen)

Janez ma vas rad (nepreverjen)

Hehehehehe, lahko oni izrečeko globe. Če pa bodo te globe zares plačane pa je še dolga pot !!!!
Ta inšpekotrica me lahko samo za kurac potegne !!!
V večjih mestih, ko se zbirajo mladi zunaj jih je itak večina še brez službe in posledično brez vsakih prihodkov.
Zato bo izterjava plačila globe misija nemogoče !!
FURS-ovci bodo pisarili razne papirje in se papirno prerekali z oglobljenimi. Na koncu bo zavrženo, ker izterjava ne bo mogoče, ker bodo ugotovili, da človek nima nobenih prihodkov.
Upam vsaj, da tisti brez prihodov to poznajo in nikakor ne bodo plačali globe.

Zanimivo zgodbo mi je pravil znanec podjetnik, ki opravlja posel po več regijah. Bil je že večkrat ustavljen in vedno je videl velik nasmešek na licu policaja in enkrat je bil zraven celo zdravstveni inšpektor. Že so si meli roke, da bodo pisali položnice.
In potem, ko je pokazal dokumente so nastali dolgi nosovi, resni in kisli obrazi in sledilo je hvala in varno pot.
Službeni avtomobil ima LJ oznake, ker je nabavljen od podjetja v Ljubljani in na lizing. Opravlja poslovne storitve in se službeno pač giblje po vsej državi. Tudi po 21. uri, če je potrebno.

marxred (nepreverjen)

hahaha, you must be sick.

In reply to by Janez ma vas rad (nepreverjen)

Poptnik (nepreverjen)

Ge san sluzbeno saksi den celi den na poti po celi Sloveniji v osebnon avtoji z MS tablicami. Od torka kak to vala me se nisce nigi neje stavo niti proso za kaksno potrdilo. Niti me ponoci gda se vracan domov nisce neje stavo pa je vedno proti polnoci gda iden domov. Najbole zanimivo je pa to ka san sploh nigi se nej vido ka bi ge sploj policaji stavlali in preverjali koga. Zdaj ali se ne vozin po pravih cestah ali man pa pac enostavno sreco. Ali je pa to vse samo en larifari in policaji in inspektiri gnjavijo folk edino v mestnih srediscih.

Čergoli (nepreverjen)

Banda drislava na čelu z Puklastim Jančijem.

Hjghzf (nepreverjen)

Drekači eni kere so ne nikdar meli firme pa davkov plačevali uni do zdaj pametne ka živejo na račun države pijzda njin materna nesposobna prijte pa dobijte plavo okou za domo banda ciganska nesposobna manjasta da bi spocrkali vsi gnile nesposobne inšpektori rejsan ste drek od dreka

e000 (nepreverjen)

Mislis 2300 zaposlenih na rtv slo in vse te nepotrebne parazite od nestrpnih nevladnih organizacij ki prejemajo milijone od drzave, da delajo sranje

In reply to by Hjghzf (nepreverjen)

Hkhfhrt (nepreverjen)

Cigajnere paa koga te vij kaznile pm van je maaterna nesposobna samo za odsttel ste

tanja flaškon (nepreverjen)

mene pa vozi taksi

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

ubogi šofer taksija
ker mu zasmradiš celo vozilo
Celi taksi mu smrdi po smrdljivih komunajzerjih

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

ertetter (nepreverjen)

Mladi naj preverijo, koliko delovnih dovoljenj je kosovskim albancem v poldrugem letu izdala Šarčeva vlada, pa si bodo takoj na jasnem...

mali ciga (nepreverjen)

In ti kak vsi ostali pri teh kosovskih albancih v vrsti stojiš za sladoled pa kebab, namesto ka bi šou k domačomi po gesti. Po domačih ponudnikih takši kak si tij najbole serete pa gučite kak samo vličejo subvencije pa so predragi. Če šiptaron dovljenja fkraj vzemejo te eni zarukanci crknoli od gladi. Pa boug ne daj ka de se v avstriji začno što spitavati kera vlada je tista ka je tisočin slovencon izdala delovna dovoljenja.

In reply to by ertetter (nepreverjen)

67000 (nepreverjen)

Primerjas svetova ki nista primerljiva. V avstriji ni bilo komunizma in vejo kaj je demokracija in svoboda govora. Tvoja primejava je kot bi rekel zakaj sitega ne vprasajo ce bo se jedel. V sloveniji ni enako brezposelni slovencev, kot v avstriji avstrijcev. Zakaj deliti delovna dovoljenja poceni delovni sili, ko imamo veliko lastnih brezoposelbih, hkrati pa ti poceni nizajo placilo za delovno uro. Potem pa se borimo da dvigujemo minimalca, ce hkrati na trgu imamo ljudi ki bi delali za polovico minimalca. Na glavo obrnjen svet.

In reply to by mali ciga (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pravijo da si naj namestimo aplikacijo, da potem ko si okuženi, vneseš kodo, da obvestiš druge. Če ne bojo vseh okuženih testirali potem tudi kode ne dobiš. V čem je potem smisel aplikacije?

2hujo (nepreverjen)

Ti bodo na rezimski rtv slo povedali, tam vse vejo.

In reply to by . (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

MALI CIGA nikaj se ne sekiraj nihče ne bo crkno od gladi, ka ne bodo jedli pri šiptarih, ....... prej do crknuli, če bodo jedli pri šiptarih.

Pol28 (nepreverjen)

Represija nad ljudmi!!!!!!

Poljo (nepreverjen)

Mogoce nad tabo k si v gostilni doma, vsi ostali kar mirno zivimo in ni panike.

In reply to by Pol28 (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

če bi na rtv odpustili polovico zaposlenih
bi lahko kupili za te pare ogromno ogromno ventilatorjev
s katerimi bi v trenutku premagali korona virus

Opllo (nepreverjen)

In potem se manj bi jih bilo kot slovenskih vojakov. Tako pa ima rtv najvecjo strankarsko vojsko v drzavi. Ki jo prisilno financiramo.

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

in kje bi potem lahko zvedeli
kakšno vreme bo jutri

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Železnico tudi prodajajo, v čem je smisel države?

Risto Kubura (nepreverjen)

a je tebi bik v glavo prdnil

In reply to by . (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice