Higiena je v času epidemije še bolj pomembna, tudi pri rokovanju s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine.

Na ministrstvu za kmetijstvo tudi v drugem valu epidemije covid-19 opozarja na pomembnost higiene pri rokovanju s prehranskimi proizvodi, ki jih kupujemo. Pri hrani oziroma živilih, ki jih kupimo v trgovini, je potrebno vzdrževati visoko stopnjo higiene.

Ko pridemo iz trgovine, so zato potrebni naslednji koraki:

  • ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi,
  • nato si v kopalnici skrbno umijemo roke, v kolikor je mogoče tudi razkužimo,
  • vrnemo se v predsobo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje zložimo hrano oziroma živila,
  • vrečko odnesemo nazaj v predsobo,
  • ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

Na ministrstvu pa so pripravili tudi priporočila glede obiska trgovin za zmanjšanje možnosti stikov in posledično preprečevanje okužbe s koronavirusom:

  • v trgovino gremo, ko je res nujno, tam se zadržujemo čim manj časa,
  • nakup naj opravi en član družine,
  • v trgovini se dotikamo samo tistih živil, ki jih nameravamo kupiti,
  • preverimo možnosti drugih varnejših kanalov nakupa, kot je spletna prodaja ali preučitev možnosti, da nakup opravi nekdo drug in nam dostavi nakupljeno.

Na ministrstvu pa sicer poudarjajo, da hrane ne primanjkuje, zato kopičenje zalog ni potrebno, s tem pa se bo zmanjšala tudi možnost zavržkov oziroma odpadne hrane. Lahko pa v tem času pomagamo najbolj ranljivim skupinam, kot so starejši, bolni in drugi, ki potrebujejo pomoč, in opravimo nakup v trgovini namesto njih.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gregigor (nepreverjen)

treba vašo glavo v vrečki zadušiti.
tak so mutili tudi spomladi. pa sploh nisem tako ravnal in sem še vedno zdrav. saj pa se ne da tako zelo fejst pazit, ne glede na vse. po drugi strani pa je marsikaj dovoljeno ka rne gre skup v primerjavi s tem. če nimate kaj pametnejšega pisati, raje ne pišite nič, da se bo manj sramotilnega govorilo o tem portalu.

car (nepreverjen)

Po zakonu 134 členu mora vsak kupec hrano donirati KACINO IN JANŠI. Preostanek hrane pa zakopati v zemljo za en teden. Debili.

Jin (nepreverjen)

Kolko vem,treba hrano pojesti!

Lakotnik1 (nepreverjen)

To nigi v nikson odloki ali priporocili vlade in stroke ne pise. Tak ka nesmis! Gda jo domov prnesej in razkuzis jo mores tak pistiti. To ka hrano lejko na konci pojes je fake news internetnih strokovnjakov. Tisti ka hrano pojejo vrvlejo tudi ka je zemla ploscata. Vrvlite rajsi nasin politikon in stroki, oni so nigi nej v teh priporocilih povedali ka lejko hrano pojeste na konci gda jo rakuzite. Bojte obzirni do drugih in do ranljivih skupin in ne jejte hrano. Skupaj bomo zmogli.

In reply to by Jin (nepreverjen)

Marya (nepreverjen)

A pri spletni prodaji se nihče ne dotika artiklov? 0Sami padejo v koš in potem jih dedek mraz na sani naloži in skoz dimnik spusti?

butalec (nepreverjen)

- pa to še po možnosti v nedeljo, ko so trgovine itak zaprte!!

In reply to by Marya (nepreverjen)

Starejše novice