Tvit premierja Janeza Janše o podpori aktualnemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu pri ponovni izvolitvi je dvignil precej prahu, a župan Radencev Roman Leljak je šel še korak dlje in Trumpu celo čestital za zmago.

Slovenski predsednik vlade je pred dnevi precej vznemiril javnost, ko je javno podprl Donalda Trumpa na prihajajočih ameriških predsedniških volitvah.

Janše je tako v angleščini zapisal, da sicer spoštuje težko in tragično osebno zgodbo Joa Bidna, Trumpovega protikandidata, in nekatere njegove politične dosežke pred leti, a da bi bil Biden "eden najbolj šibkih predsednikov v zgodovini". Ob tem je dodal, da naj v tem času, ko svet potrebuje trdne ZDA, zmaga Donald Trump. 

Janševo podporo pa je opazil svetovalec za zunanjo politiko demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna Michael Carpenter in se nanj ostro odzval.

"Lol, Trump je dobil podporo slovenskega premierja, nekoč obtoženega in obsojenega zaradi korupcije. Naj vas ne skrbi slovenski prijatelji, čez 11 dni bo demagoški populizem spakiral kovčke. Sramota," je odgovoril na Janšev tvit v angleščini in pri tem 'Sramota' zapisal v slovenskem jeziku.

Sledili so številni odzivi, tudi Janša je v več tvitih pojasnjeval svoje krive obsodbe in trditve Carpetnerja označil za laž, ki so posledica vpliva njegovih 'slovenskih prijateljev'. Pri tem je sicer na Twitterju označil napačnega Carpenterja. 

Je Janša stavil na 'napačnega konja'?

Dvoboj Janše in Carpenterja je močno odmeval v slovenski javnosti, pa tudi v ameriških medijih. Številni so tako poudarjali, da je neobičajno, da se država opredeljuje do določene strani v demokratičnih volitvah tuje države.

Trumpa je sicer pred tem javno podprl tudi madžarski premier Vikto Orban, pa tudi srbski predsednik vlade Aleksandar Vučić. Podporo za Trumpovo ponovno izvolitev pa je denimo dal tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Leljak je očitno prepričan v Trumpovo zmago

No, radenski župan Roman Leljak pa je na družbenem omrežju Facebook izkoristil priložnost, da je predsedniku Trumpu čestital za zmago. Verjetno gre za provokacijo, saj Leljak zagotovo ve, da so ameriške splošne volitve na sporedu 3. novembra. No, morda pa je Leljak ciljal na zmago nad koronavirusom, saj je znanstveni urad Bele hiše to uvrstil na seznam dosežkov predsednika Trumpa, čeprav številke v ZDA znova podirajo rekorde.

Američani bodo 3. novembra odločali o predsedniku, sestavi 435-članskega kongresa in o 35 od 100 sedežih v Senatu. Potekale pa bodo tudi določene lokalne in zvezne volitve.  Res pa je, da je udeležba na predčasnih volitvah letos rekordna, glasovalo je že več kot 70 milijonov Američanov. 

Ankete večjo možnost za zmago pripisujejo Bidnu, a spomnimo, da je leta 2016 tudi Hillary Clinton vodila v anketah, zato Trumpa nikakor ne gre odpisati. No, v študiji nemške fundacije Bertelsmann, ki je zajela 13.808 ljudi iz vseh držav članic EU, pa bi Trump v Evropi dobil le okoli 17 odstotkov glasov Evropejcev, izvolili bi ga denimo le na Poljskem.
 

S spleta

Komentarji (61)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rdeča zora (nepreverjen)

To samo kaže, kako si prostaški črnuharji želijo zmago patološkega lažnivca. Le zakaj? In točno vedo: odhod Trumpa bi pomenil začetek konca Imerijev prostaštva in laži. Strah se jim je zarezal v kosti. Korona bo pometla s Trumpom in onimi, ki jim čestitajo. To ve tudi domobran. Konec tega mračnjaštva dobiva obrise!

dtretre (nepreverjen)

hehe, tako kot ko so vestitali Putinu za zmago na volitvah, ki jih ni bilo. Novica ki to ni, razen ce se delimo na nase in vase. Nasi lahko, vasi pa ne smejo. Bolniki.

In reply to by Rdeča zora (nepreverjen)

stary1 (nepreverjen)

Tudi jaz sem podprl Trumpa
onaj drugi je prava pokveka
pa ja menda ne bom podprl takšnega, katerega se mu sin pajdaši s Ukrajinsko mafijo in kitajci

In reply to by dtretre (nepreverjen)

S-love-nija (nepreverjen)

Ti si rdeči klošar

In reply to by Rdeča zora (nepreverjen)

rdeči fašist (nepreverjen)

Moje sožalje vsem partizanskim komunistom, ampak Biden bo zguba.

In reply to by S-love-nija (nepreverjen)

Xxl (nepreverjen)

Leljak mu je čestital ker je TRUMP premagal COVID 19

Rdeča zora (nepreverjen)

Če je Kramp premago kovid je tou samo znak, ka je za novi sev kovida smrtnonosna neskončna blesavost.

In reply to by Xxl (nepreverjen)

Ringarajajaja (nepreverjen)

Leljak mu je cestital, zato ker je (Leljak) pac idiot.

In reply to by Xxl (nepreverjen)

Janzezek (nepreverjen)

Jansa domovsi ga pelji totega klovna,se bojite vsega da propadnje?lazi o coroni itddd

100-100 (nepreverjen)

Novo vino je zavrelo, ešče malo pa de začalo redno delati na Štajeri

gost56435 (nepreverjen)

70% glasov de najmenje trump dobo

www (nepreverjen)

Ne bodi skromen. 103% de dobo, tak kak Miloševič.

In reply to by gost56435 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Hja... to se sigurno ne bo zgodilo. Ne vem, če je sploh kdaj v zgodovini volitev v ZDA kdo dobil tako veliko podporo?
Lahko Trump preseneti glede na to, da zaostaja okrog 10 procentov? Hihče ne ve, bo pa težko.
Vseeno ZDA ne bodo dobile v nobenem primeru nekega ekstra predsednika: Trump je dokazljivo prece problematičen, čeprav ima v marsičem prav, kar sicer liberalnemu delu sveta ni najbolj pogodu. Po drugi strani Byden preveč igra na kontra karto in se malce približuje tudi socialističnim idejam, kar je lahko v ZDA pogubno.
Kot skupno, oba sta solidno stara in lahko se zgodi, da novo izvoljeni predsednik niti ne dokonča mandata. Podpredsedniški kandidat republikancev sicer ima neko politično kilometrino, dočim nasprotna kandidatka niti minute. In kako bo potem vodila državo, če bi se kaj tako na hitro zgodilo?

In reply to by gost56435 (nepreverjen)

plantarič h. (nepreverjen)

Ka si nouri.... v Ameriško notranjo politiko se tudi razmiš? Truplo tij si superhero.... naslednji marvelov film de sigurno o tebi.

In reply to by Truplo

kuntakinte (nepreverjen)

... tomi se pravi ka je mrtvak razgledani ... ka ma širijno ... ka pa je za tebe znanstvena fantastika ... ... ... pa šče tou ... mrtvak ma realne, nežaljive, argumentejrane komentare ... med ten ka so tvoji nakladanje in bluzenje ...

In reply to by plantarič h. (nepreverjen)

plantarič h. (nepreverjen)

Razgledani??? Si ti gda gučo že s ten Dušanon v živo? Ge san bole plitvoga pa arogantnoga človeka še nej srečo.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... tou isto si verjetno un o tebi mijsli ... tak ka sta na iston ...

In reply to by plantarič h. (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@plantarič h.:Glede na plitvost tvojega pisanja je verjetno zate arogancija že to, da ti mora nekdo pojasniti, da je črno obratno od belega. Kaj, ko bi ti sodil o sebi in druge pustil na miru oz.: "le čevlje sodi naj kopitar!" Zdaj, če te moti, da kar precej berem, gledam dokumentarce, poročila, se za marsikaj zanimam jaz nisem kriv, če si se ti intelektualno ustavil nekje drugje, kakor jaz! Po komentarjih sodeč si prilezel na nivo šankarskega komentatorja.
In jaz se ne skrivam na nekimi izmišljenimi imeni!

In za ostale: hitro bomo izvedeli, kaj bo s temi volitvami. Samo še teden dni... Sam napovedujem zmago Bydna, čeprav bi bil vseeno rajši, da zmaga Trump. Če ne zaradi drugega, vsaj zaradi Melanije. Mogoče bi nas v drugem mandatu vseeno obiskala kot predsedniški par. Nekaj reklame za državo bi bilo vseeno.

In reply to by plantarič h. (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Truplo, ti si dobesedno truplo!
Zaradi Melanije bi rad, da tako velika in močna država dobi še enkrat za predsednika tega....
Negativno reklamo pa si že sami delamo z takšnimi osebki kot si ti, ne rabimo še tega Trumpa in Melanije tukaj... A si ti kdaj poslušal kaj temu človeku leti iz ust?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ti si pa bedak, če že hočeš žaliti.
Napisal sem samo svoje mnenje. Še bolj zgoraj pa, da ZDA ne bodo dobile v nobenem primeru nekega močnega predsednika, predvsem pa ne v Baydnu. In če že sam izbiram, sem se odločil.
In še bolj si bedast, kakor misliš, če te jaz kot neki navadni forumaš tako motim. Pa takih je na stotine, tisoče... se boš sedaj z vsakim ukvarjal? Res si...!

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Truplo ni čudno da ti je ušla in ušel... s takšnim človekom sobivati, pa to je misija nemogoče!

In reply to by Truplo

kuntakinte (nepreverjen)

... doma pometi ...

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

So te prehitro spustili z verige?

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@gost2020: saj, to ti je odgovor. Ker ničesar pametnega ne veš... se spravljaš na osebne zadeve. V Sloveniji po statistiki razpade ena tretjina zakonov... in to ni nič posebnega! In predstavi se, bodi človek, če se že spravljaš na osebni nivo! Pa vem, tak sralaš... lahko pri tebi doma vse štima, še vedno pa boš samo beda, zahrbtnež in tudi lažnivec. Kajti gornje sploh ne štima!

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

dundek, tebi bi še biciklin vujšo, če bi imel lastni pogon, tako pa je obsojen na sobivanje s tabo.
Kar pa se tiče stotine takšnih in podobnih tebi... ne, ti si unikum!!!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Predstavi se, če si človek! Pa nisi, grintavi levičar, kateri pač žali, ker ne premore argumentov. Sedaj ti še kolo nekaj krivo!
Neverjetno, napišeš čisto normalen komentar, mišljenje, saj je to forum, pa te taki, kateri mislijo, da imajo vse prav napadejo, žalijo... Problem je, da mislijo, da so ljudje!

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Truplo nisem politično opredeljen ne levo, ne desno, me pa motijo skrajneži in njihove oprode, ki slepo verjamejo. Besednjak, ki ga uporablja tvoje božanstvo je za mene nesprejemljiv. On je vedno popolnoma nedolžen, vsi drugi pa absolutno krivi... to pove vse o njemu, pa tudi o tebi, žal.
Kar se pa tiče normalnosti tvojih komentarjev, mogoče se tebi zdijo, ja...

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Zamešal si nekaj: ti si začel in samo odgovarjam. Moj nivo je v 99% postov več kakor sprejemljiv, ni žaljiv in je tudi spravljiv. Ja, ti si spet eden od tistih: nisi ne za leve, ne za desne, ampak proti Janši. Že videno prebrano in je več ali manj ugotovljeno pri bedakih.

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Jaz pa mislim, da si ravno ti tisti bedak, ali pa bolje rečeno, tele, ki rine skozi zaprta vrata.
Videti je da si luzer, ki celo življenje ni nič ustvaril in se šlepa na hrbtih drugih.

In reply to by Truplo

Ofeden (nepreverjen)

Poglente VIPkoja kakšen nivo komunikacije ma?! Takšen nivo komunikacije si ti lejko privoščiš v gostilni pri šanki s tebi enakimi, nej pa ne enon javno portali na šteron si še admin. In te de še trdo ka un ne žali?! Žališ fsakoga šteri se ne strinja s tvojin bluzenjon o vsen...od igle, politike pa do jederske fizike. Rejden si majster, samo se pitan ka še delaš tü v Sobote pa na Sobotainfo? Za tebe je NASA ali pa fsaj Silicijeva dolina.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

... kot sem napisal: samo z enako mero sem odgovoril. Tudi tebi, po tebi je izgleda dovoljeno, da se me npr. tepe, nazaj pa ne smem udariti? Sicer pa vidim, da je bolje... po enem čisto normalnem komentarju se najdete pač taki, brez bontona, olike...

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

Ehdaj (nepreverjen)

Nihče se takšne reklame ne želej. Melanija tudi nešče čuti o Sloveniji. Ta baba je betežna. Praznoglava fukara, fukara od praznoglavca tou je Melanija.

In reply to by Truplo

gostja 426 (nepreverjen)

Kamala je tiha voda, verjetno bi se znašla.

In reply to by Truplo

Rdeča zora (nepreverjen)

Kamala bi bila najboukša izbira, ali ka, če tej napol mrtvaki, podkupleni od velikega kapitala, klovni vodijo igro. Trump je pa itak smrdljivi lažnivec. Tak kak vsi štere ga podpirajo. Tudi pri nas.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

TRUMP (nepreverjen)

bi za slovenijo pomenil uspeh.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Truplo spet nakladaš!
Povej zdaj še kaj pametnega o tvojem Janši!!! Malo pokomentiraj to njegovo podporo...
Kot vedno samo veliko govoriš in nič ne poveš! Brati in prepisovati od drugje znamo v glavnem vsi.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Če hočeš kaj vedeti, moraš pač brati, poslušati, gledati... Ti si verjetno tako blazno inteligenten, da vse izveš iz zraka, a?
In če kaj prepišem, napišem, da je ali citat, ali dam v narekovaj. Vseeno toliko spremljam vse živo, da mi ravno neko prepisovanje sploh ni potrebno. Da ne boš toliko nakladal, pokaži mi to moje prepisovanje. Kje, kdaj, kaj? Pa ne trudi se... nič ne boš našel, ker meni to ni potrebno.
In pred leti je takratni nemški politik Schmidt javno podprl Pahorja, še več, celo v Ljubljano je prišel. Take podpore politikov so po svoje neobičajne, niso pa niti tako redke. Tako, da Janša tudi ni tako hudo mimo ustrelil, kakor hočete to levnuharji prikazati. Saj... kost za glodanje ste našli, to pa je tudi vse.

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Truplo!
Janša, Janša je bilo vprašanje!!!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

A si nepismen? Ti nisem v primeru Schmidta odgovoril? Pa malce napni možgane. Je to tako težko?

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Truplo tvoji zapisi prihajajo v dveh delih najprej eden in čez čas še preostanek, zato je bilo vprašanje Janša. In ne govori o možganih, ker ti zagotovo ne veš kaj to pomeni... mislim na uporabo.

In reply to by Truplo

kuntakinte (nepreverjen)

... kak de napno možgane ... či pa jih nema ... šče k..ca nemre napnoti ... šteri se sam zdigne pri dobroj babi ...

In reply to by Truplo

gost2020 (nepreverjen)

bo treba nazaj na verigo, nisi še dozorel za samostojno življenje

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

lul4head (nepreverjen)

Strašno kakši autist si ti človik.. resno nemaš drugoga jebenoga dela kak ka spremljaš pa znaš vse na svejti. Pameten kak televizija

In reply to by Truplo

Maiki (nepreverjen)

Agree with this text , biden je cisti politik, guci ka mu drugi napisejo. Zalostno pa je da v drzavi z 260 milijoni prebivalci nemrejo najti enoga cednoga kandidata. Kake so samo imeli demokrati za kandidate, od feministk, gayev etc. pa nobenega normalnega, ki ne bi pljuval po trumpu ( totalno neumno, volilci iscejo nekoga z karizmo, vizijo, kot npr Kennedy, pa se precej drugih.) Na koncu pa je zmagal ta oldtimer z precej kiksi iz preteklosti, iz tega zornega kota je trump se vedno boljsa opcija, dosti govori, pa tudi vsaj nekaj naredi! Pa nobene vojne ni skuhal, njegovo negiranje covida pa se je izkazalo enakovredno evropskemu odzivu, brez haska oboje. Vsaj ni uniceval ekonomije in se po nepotrebnem zadolzeval!

In reply to by Truplo

www (nepreverjen)

Nobeden resen politik, se nede javno vpletau v volitve kerekoli druge države, z izražanjon "podpore" eli pa kakoli drugoga. Razen seveda kakši slaboumni čelavi Tvito pa njegov gospodar Orban.

Vsaki den kakšno sramoto Sloveniji napravi.

kuntakinte (nepreverjen)

... sramota za Slovenijo si tij ... in tebi enako misleči gojitelji sovraštva do vsej nas ... šteri smo van nej po vouli ...

In reply to by www (nepreverjen)

wwww.w (nepreverjen)

Se mi je zdelo da to leti na Tanji Fajon liderko skrajne levice. Vmesava se nonstop nekje. en primer iz neta kot dokaz.
TANJA FAJON POKAZALA KOLIKI JE LICEMER! Dok Đilasovi mediji optužuju Vučića za mešanje u crnogorske izbore, ONA SE MEŠA U IZBORE U SRBIJI!
Ali spet nasim je dovoljeno vse sranje, vasim pa nic?? populsiti in dvolicnezi.

In reply to by www (nepreverjen)

S-love-nija (nepreverjen)

Ti si klošar

In reply to by www (nepreverjen)

nindidir (nepreverjen)

ojoj, spet NEvmesavanje v volitve. Ti, pozabljivi podporniki skrajnezev, njim je vedno vse dovoljeno in oprosceno.

Predsednik Evropskega parlamenta, Martin Schulz, je medtem podprl stranko SD. Kot je dejal, Slovenija za boljšo prihodnost potrebuje prav to, kar ponuja predsednik SD Dejan Židan. "Židan se bori za nova delovna mesta in proti skorumpiranim politikom," pravi Schultz in Slovence pozval, naj volijo za SD.

In reply to by www (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Leljak = Seljak

S-love-nija (nepreverjen)

Ti si pa klošar

In reply to by Olosh (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... ne ven či se Leljak glij razmi na kmetijstvo ...

w234 (nepreverjen)

Koga točno brigajo te Lelekove nebuloze?

C19 (nepreverjen)

zreli za psihiatrijo

Gorickii (nepreverjen)

Edijne predsednik brez dlake na jezike, edijne ka povej vse po pravice, edijne brez vojne, edijne keri neje v konflikte z rusi.

Dvomljivec (nepreverjen)

Sarkazem ale?

In reply to by Gorickii (nepreverjen)

TeDe (nepreverjen)

zzzzzzzz ....

Cenzurirani ..... (nepreverjen)

Pizda administratorska - ne pokaže napisanega komentara. Pa je komentar vsaj 80 manj kritičen kot eni tule gor objavljeni. Taj kreten izvaja cenzuro !!!! Sem pa ga glih zdaj poleg dobil !!!! Koji kurac kreten cenzuriraš ??? POTEM DAJ GOR VELIK NAPIS - CENZURA objave svobode govora in razmišljanja ! Pizda ti materina kreten ! Taj je ziher ultra desen !!! Evo ga II republika v punen zagoni !

df , ker hoče … (nepreverjen)

daj vzemi ketno in pelji mamo na sprehod
vidiš da že cvili v pesjaki, ker hoče iti vcati

In reply to by Cenzurirani ..... (nepreverjen)

black panter

NICA
Prokleta gamad muslicka

Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Pa toti biden je cistokrvni pedofil!!!
Trump ga naj cim prlej zrihta z vso ostalo golaznijo kot je obama, bush in clintonovi...!
Mrš!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice