Okužbe s koronavirusom so potrjene že v dveh tretjinah domov za starejše. Trenutno je aktivno okuženih 748 stanovalcev v socialnozdravstvenih zavodih od skupno 19.000 stanovalcev.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager, Mateja Logar z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 7202 testih potrdili 2488 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 34,55-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 660 pacientov, 109 pacientov je na intenzivni enoti. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 47 oseb, osem oseb pa je zaradi bolezni umrlo, podatki o umrlih v domovih za starejše še zaenkrat niso znani.

Največ okužb smo v zadnjem dnevu potrdili v Ljubljani, in sicer 337 novih primerov, v Mariboru smo potrdili kar 79 okužb, najhuje je na Gorenjskem kjer je bilo včeraj potrjenih petina vseh okužb.

Stanje v slovenskih bolnišnicah zelo resno

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 163 bolnikov s koronavirusom, še 35 bolnikov se zdravi na enoti za intenzivno terapijo, 30 na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter pet pacientov na novo odprtih posteljah ginekološke klinike. Mateja Logar z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pravi, da je število postelj v Sloveniji zelo problematično, trenutno so namreč vse postelje za intenzivno nego namreč zasedene.

Problem je tudi v kadrovski podhranjenosti, saj oskrba bolnikov na intenzivni negi zahteva delo osebja 24 ur na dan. Kljub temu ima Klinični center Ljubljana izdelan plan odpiranja dodatnih postelj tako na navadnem kot na intenzivnem oddelku, število postelj bi se tako lahko dnevno povečevalo.

»Res opozarjam na to, da je stanje v bolnišnicah resno, da so zmogljivosti kadra tiste, ki omejujejo dodatno nameščanje bolnikov. V tem obdobju bo potrebno tudi na tem področju biti zelo iznajdljiv. Epidemijo moramo zato čim prej ustaviti,« pravi Logarjeva in dodaja, da je pri koronavirusu največji problem ta, da so hospitalizacije na navadnem in intenzivnem oddelku zelo dolge.

V Sloveniji najbolj ogrožena Gorenjska regija

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager je predstavila stanje koronavirusa v svetu in pri nas. Število primerov se namreč po svetu zelo širi, tudi v Evropi intenzivnost primerov narašča. V Evropi smo do 28. oktobra zabeležili več kot šest milijonov potrjenih primerov, največ v Španiji, Franciji in Veliki Britaniji.

Podoben porast okužb s koronavirusom je viden tudi v Sloveniji. Glede na statistične regije je pri nas najbolj prizadeta Gorenjska regija, poleg nje še Koroška in Osrednjeslovenska. Po starostni skupini še vedno sledimo največjemu porastu števila okužb v starostni skupini med 35 in 45 let, kjer je v vseh starostnih skupinah okuženih več žensk kot moških.

Preobremenjenost epidemioloških služb

Tudi epidemiološke službe so pri nas zelo obremenjene, kjer pa Čakš Jagrova poudarja, da kljub ostrim razmeram epidemiologi ne zmanjšujejo obsega svojih zadolžitev, te le morda nekoliko modificirajo.

Njihove glavne naloge so aktivno spremljanje podatkov in njihovo analiziranje, pri tem predvidevajo ocene tveganja v državi, poleg tega svetujejo zdravstvenim delavcem in jim nudijo strokovno podporo, obveščajo javnost, opravljajo tudi delo v centrih za anketiranje, kjer epidemiologi med pogovori z ljudmi večkrat zaznajo njihovo stisko in jim morajo celo zagotoviti nujno medicinsko pomoč.

Zaradi preobremenjenosti epidemiologov so zato nekatere naloge nekoliko zapoznele. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zato prav iz tega razloga objavili navodila za tiste, ki so bili izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom oziroma so jim okužbo potrdili.

Trenutno okuženih 748 stanovalcev

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, se je v svoji predstavitvi osredotočil na stanje v socialnozdravstvenih zavodih v Sloveniji. Izpostavil je, da je trenutno število aktivno okuženih v teh zavodih 748 stanovalcev od skupno 19.000 stanovalcev v 102 domovih za starejše v Sloveniji. Trenutno so okužbe potrjene že v dveh tretjinah domov za starejše. Velika večina domov, naj bi po besedah ministra, okužbe zelo hitro omejile.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Jajčjeglavi, ćelavi tvit majsterr, princ teme, noriški kraljević, podalpski orban, zakompleksani kmećki sin domobranca, śiptar, prištinski doktor, švercer orožja, kastrirani wannabe diktator, bivši goreći komunist, fašist, rasist, ksenofob, pravnomočno obsojeni zapornik, kriminalec, śvercer, tat, goljuf, vodja fanatične sekte, balkanski jim jomes, titov mladinec, vodja ekspedicije v jajce, sladoljedar........v bistvu pa le prestrašeni in zakompleksani kmečki sin, ki ga nihče v življenju ni imel rad. Pa jebemuboga, naj njemi že idnouk nikak povej ka ga ma rad, vaćik de cejlo državo potejgno v svoj namišljeni svejt većnih zarot, maśčevanj in obraćunavanj.

Karl Marx (nepreverjen)

Le kdo bi to bil ?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

MARŠ PROVOKATORI (nepreverjen)

Karl Marx, bolni provokator, iz dna duše SRAM NAJ TE BO, LJUDJE UMIRAJO TI SE NORČUJEŠ, res me zanima kaj imaš od tega ? Ne vidiš, da si bolan (ne nor) značilno za take je da jih je potrebno z prisilnim jopičem odstraniti v za take ustanovo.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Jani Medlidorfer (nepreverjen)

Karl Marx vzami ketno in pelji tvojo mamo vcat A ne vidiš da že nekako dolgo cvili v pesjaki

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

rote Mütze (nepreverjen)

zakaj totega debelega stalno kažete na sliki ,ka tak teško po stopnicah gre po s....... !

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

.. .. .. .. (nepreverjen)

PROSIM, ČE NAM KACIN LAHKO RAZLOŽI ZAKAJ PRAZNI PROSTORI V UKC LJ. IN TO ŽE DESET LET, PO DRUGI STRANI PA POMAJNKANJE PROSTOROV, MOGOČE SO KUNE ODNESLE DENAR???
NE SMEMO JIH PA PREGANJATI KER SO ZAŠČITENE.

Tr89 (nepreverjen)

Kacin? Mislim da ste malo zamešali. Bo bolje da vprašanje zastavite prejšnjim predsednikom vlad (Šarcu, Cerarju, Bratuškovi) ali pa takratnim zdravstvenim ministrom. Verjetno je mislite da s prazni prostori posledica te vlade?

In reply to by .. .. .. .. (nepreverjen)

.. .. .. .. (nepreverjen)

Hvala za odgovor, saj kacin bi odgovoril enako , zato smo pa tam kjer smo , v P.M.

In reply to by Tr89 (nepreverjen)

Tr89 (nepreverjen)

In kaj predlagaš? Mislim da je po osmih letih normalno, da dobi priložnost tudi desna vlada in naj pokaže kaj je sposobna narediti. Čez dve leti pa bomo to ocenili na volitvah volivci. Kolikor jaz vidim, se leva stran nikakor ne more sprijazniti s tem, kar bi moralo biti v neki zdravi demokraciji normalno ampak praktično brez prestanka meče polena pod noge trenutni vladi, ki pa je res, daleč od idealne.

In reply to by .. .. .. .. (nepreverjen)

pouleta (nepreverjen)

Dobro je.... dobila je priložnost ta desna vlada, pa je že v prvih mejsecih pokazala ka je nič nej sposobna narediti. Če de ta vlada tak nadaljevala še dvej leti kak teh prvih 7 mesecov nas niti boug več nazaj na noge ne postavi. Če odmislimo vse lopovščine na začetki tej korona krize, pa kadrovanja pa laganja pa vse ostale oslarije, tudi če odmislimo razglašenost, kontradiktornost in totalno nesposobnost..... je še vedno največji minus te vlade to ka od marca neje niti s prston mignila ka bi bar za 1% izboljšala stanje v našon zdravstvi, če glih so vsi že od začetka poletja napovedovali drugi val. Niti so nič nej napravili za zaščito ranljivih skupin. Vse ka se je delalo je to ka se je omejevalo in se še vedno omejuje zdrav del populacije. Največji absurd in dokaz nesposobnosti trenutne vlade je pa to, ka bolani ljudje nemrejo do svojih zdravnikov..... v bolnico in k svojomi doktori lejko ideš samo te, če si zdrav. Ne vejš ali bi se đouko ali še bole đouko.

In reply to by Tr89 (nepreverjen)

GA. MARJETA (nepreverjen)

HVALA DA NAM TAKO AKTIVNO POROČATE.
SEM DOSTI BOLJ MIRNA. KOT PA ČE NE BI BILA OBVEŠČENA IN SPLOH NE BI VEDELA DA SE KARKOLI DOGAJA.

Represija... (nepreverjen)

Kako več žensk, kot moških?? Če pa dr. Rozman pravi, da je največji problem žinganje po garažah. Tam pa bi pričakoval večinoma moško populacijo... nekaj tu ne štima 😁

Michael (nepreverjen)

Kaksne strokovne razloge za siritev epidemije v mecejo, genialno. Se pozna dolgoletno solanje. Ti strokovnjaki so res dobri v svojem poklicu, skoda pa da se izpostavljajo posmehu vecine prebivalstva namesto politikov, ki udobno za njihovimi hrbti izvaja neke svoje nacrte! Najvecja zarisca so ocitno po tovarnah,le te pa politika pusti pri miru, ker stroka obtozuje mlade in kao kupica veseljake!

In reply to by Represija... (nepreverjen)

uni (nepreverjen)

mogoče pa so začele ženske v garažaj pit ker moški gremo v klet kjer so sodi

In reply to by Represija... (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

Zakaj se pa potem moramo razkuževati, če je virus odporen na alkohol ?!

In reply to by Represija... (nepreverjen)

12.februar 2020 (nepreverjen)

"V UKC-ju Ljubljana so v letošnji sezoni hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Oddelki za intenzivno terapijo so polni, umrlo je devet bolnikov z gripo in pet z RSV-jem."
.
Mogoč scenarij pustošenja gripe iz leta 1918
Kako se bo epidemija koronavirusa razvijala, se ne ve. A je po besedah Lejko Zupančeve mogoč tudi scenarij gripe iz leta 1918, ko je zbolelo na milijone ljudi. "Če bi virus ušel izpod nadzora, bi bilo prizadetih veliko ljudi. Smrtnost sicer ni visoka, ampak virusi imajo možnost mutacije in bi lahko začel pobijati ljudi," je dejala. Po njenih besedah je napovedati usodo tega virusa tako, kot bi napovedovala iz kavne usedline.

Če bi v Sloveniji imeli nekaj bolnikov s tem virusom, bi jih na infekcijski kliniki lahko oskrbeli, saj imajo izolacijske sobe z dvojnimi vrati in prezračevanjem. A če bi imeli množični izbruh, bi se zapletlo.

Ob tem sta generalni direktor UKC-ja Janez Poklukar in Lejko Zupančeva pozvala odločevalce k uresničitvi gradnje nove infekcijske klinike. "Ne moremo pričakovati, da bomo vedno ostali na obrobju teh velikih dogodkov. Prej ali slej se bo zgodilo, da bo tudi pri nas katera bolezen izbruhnila," je opozorila Lejko Zupančeva. Primerne infrastrukture za izolacijo bolnikov s hudo nalezljivo boleznijo po njenih besedah v državi ni. Tako nimajo prostorov z dobrim prezračevanjem in podtlakom, s čimer bi preprečili aerogene prenose. Prav tako je po besedah Lejko Zupančeve popolnoma neustrezen urgentno-sprejemni blok na infekcijski kliniki, saj se tam mešajo kužni in nekužni posamezniki, mladi in stari itd.

To bi moral biti eden temeljnih projektov v zdravstvu, je prepričana Lejko Zupančeva. Po Poklukarjevih besedah je projekt že nekaj let izdelan, stroka ga podpira, ocenjen pa je na okoli 38 milijonov evrov.
.
.
38 milijonov se za infekcijsko kliniko ne najde, 780 miijonov pa iz levoga žepa da trenutna vlada za orožje. Od marca je ta vlada s prston nej mignola ka bi izboljšala situacijo v zdravstvi, če glih je na sedanje razmere že te opozarjo Pokljukar keri je še zdaj najbole glasen. Od vlade pa nič od nič. In te se še vedno najdejo lidje ka to vlado zagovarjajo in cvilijo po forumaj kak ta vlada dela dobro. Malo morgen dela dobro.

Medic (nepreverjen)

Rajsi vsepovprek obtozujejo ter kot edini vzrok tezav vidijo v nenosenju teh mask, na nekaterih podrocjih res delajo dobro, na zdravstvenem pa....! Kolikor pomnim je zdravstvo v tezavah, 30 let poslusamo javkanje o pomanjkanju denarja, kadrih! Ko pa smo poslali svoje otroke na solanje v medicino , so si po koncu solanja morali poiskati sluzbe v tujini. Sedaj pa v tej krizi brezsramno natolcujejo da mladina pac noce delati doma, kao da je materi malih otrok uzivanje vsak dan potovati v Gratz ali pa se dalje. Se noben pa ni niti omenil reforme, najlazje je obtozevati predhodnike,

In reply to by 12.februar 2020 (nepreverjen)

Jani Medlidorfer (nepreverjen)

mene pa boli kurac za korono

tanja flaškon (nepreverjen)

mene pa boli pica za tebe

In reply to by Jani Medlidorfer (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

Stanje v bolnišnicah zelo resno, prav tako tudi ped bankami kot j na sliki !!

tanja flaškon (nepreverjen)

ene pa vcat tišči

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice