Na voljo so podatki o zadolženosti občin od leta 2012 do konca leta 2019. Občina Gornji Petrovci je še zmeraj najbolj zadolžena občina glede na dolg prebivalca.

Zadolženost slovenskih občin se je v letu 2019 povečala iz 714,5 milijonov evrov na 753,3 milijonov evrov, oziroma za 5,4 odstotka. Kot piše v poročilu ministrstva za finance, so na rast zadolženosti vplivale predvsem nizke obrestne mere, ki so občine spodbudile k živahnejšemu investiranju.

Tako kot v predhodnem letu, je tudi v letu 2019 ostala kritična prezadolženost nekaj posameznih občin z neporavnanimi dolgovi iz naslova zadolženosti iz preteklih let, občini Gornji Petrovci in Šalovci imata že več let blokiran račun. Sredstva, s katerimi občine izvajajo svoje obvezne naloge, po zakonu sicer ne morejo biti predmet izvršbe, kljub temu pa imajo te občine velike težave pri poravnavanju tekočih obveznosti in za sanacijo potrebujejo ustrezne ukrepe. 

Občina Šalovci s prestrukturiranjem odhodkov občinskih proračunov razmere postopoma sanira. Občina Gornji Petrovci pa je imela medtem najvišji skupni dolg na prebivalca v letu 2019, ki je znašal 2.017 evrov. Na drugem mestu je občina Šetrupert z dolgom 1.293 evrov, na tretjem mestu pa Solčava z dolgom 1.249 evrov.

"Kot že zapisano, ima najvišji skupni dolg na prebivalca Občina Gornji Petrovci, ki ima zaradi najemanja neugodnih posojil že od leta 2009 blokiran račun. Zaradi tega ima občina velike težave pri poravnavanju obveznosti in izvajanju svojih nalog," so zapisali v uradnem poročilu in dodali: "Skupni dolg občine na prebivalca se je konec leta 2019 v primerjavi z letom 2018 povečal (leta 2018 je ta znašal 1.943 evrov). Vzrok za povečanje skupnega dolga občine na prebivalca je še vedno odseljevanje prebivalcev. Dolg občine se je v letu 2019 povečal tudi zaradi možnega dodatnega zadolževanja občin pri državnem proračunu, pri katerem se občine lahko zadolžijo za investicije iz drugega odstavka 21. člena ZFO-1 preko zakonske meje zadolžitve, ki je določena v 10. b členu ZFO-1 in brez soglasja Ministrstva za finance."
 

Franc Šlihthuber, župan Občine Gornji Petrovci

Dolgov se želijo rešiti v naslednjem letu

"Mi vsako leto normalno plačujemo druge obveznosti tekočih računov. Kar se tiče dolga, pa je naša zadeva takšna, da na letni ravni pokrivamo zadeve izvršilnih postopkov, ki so določene s sklepi sodišča, to je v višini od 160 do 180 tisoč na letni ravni," nam je povedal župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber.

V tem trenutku pripravljajo tudi reprogram in odkup terjatev, načrtujejo pa da bi v letu 2021 morda bila izvedljiva dokončna sanacija starih dolgov. Kot dodaja, to predvideva program, ki ga pripravljajo, za zdaj pa je poslovanje občine tekoče.

Kakšen je dolg drugih pomurskih občin?

Mestna občina Murska Sobota je imela na dan 31.12.2019 skupno 8.805.488 evrov dolga, skupni dolg na prebivalca pa je znašal 461 evrov. V občini Lendava je bil ta dolg manjši, znašal je 2.561.867 evrov, dolg na prebivalca pa je bil 244 evrov. V občini Ljutomer je skupen dolg v višini 4.979.892 evrov, dolg na prebivalca pa 434 evrov. V Gornji Radgoni je dolg še nekoliko višji in znaša 5.180.539 evrov, dolg na prebivalca pa je 608 evrov.

Zanimivo, turniška občina je bila leta 2019 povsem brez dolgov. S tem se lahko med 212 občinami pohvali le še 12 drugih občin v Sloveniji.

Pričakovano ima sicer najvišji dolg Mestna občina Ljubljana, in sicer v višini 175.332.574 evrov, v Mariboru pa ta dolg znaša 76.172.876 evrov.

Stanje zadolženosti v Pomurju si lahko pogledate v spodnji grafiki.
 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čikapajo (nepreverjen)

naj prodajo tajnico

AAAAAAAA (nepreverjen)

Ukiniti 200 občin nej pa ka je par kuč opa je že občina.

Gesanproti (nepreverjen)

Dugov nas lekar rejši samo kakšen loterijski dobitek, pa neven če se ga sploj zaslužimo, župan de dale svoje projekte tiro...

fdf (nepreverjen)

G.Župan Vi delajte samo dale kak delate občina GP po urejenosti na goričkon daleč na 1.mesti. Toga nemre zejte pa pelati nišče. Bokše ka se pejnez zapravi za vidne stvari kak pa ka ide v žepke. Lp

Negdo že (nepreverjen)

Zaprejti občino

Ni imena (nepreverjen)

"dolg na prebivalca" Se pravi, sploj je občina nej tak fejst zadužena, samo premalo prebivalcov ma...

brihta (nepreverjen)

Franc s šparanjon v občini nete nikan prišli. Vej se pa od vaše občine v Sloveniji sploj nede čulo.

Starejše novice