*Fotografija je simbolična
Vlada je nekoliko sprostila predpisano uporab mask na prostem ob upoštevanju medosebne razdalje.

Odkar je vlada predpisala obvezno uporabo mask tudi na odprtih javnih krajih za tako imenovane rdeče regije, so bili postavljeni številni pozivi k odpravi tega ukrepa. Maske sicer niso obvezne za otroke do šestega leta starosti in v šolstvu med poukom, ravno tako pa niso obvezne pri individualni športni vadbi ob zagotovitvi tri metrske razdalje in med vožnjo, če smo v vozilu sami ali s člani istega gospodinjstva. 

Sedaj je vlada nekoliko spremenila odlok in maske niso obvezne med športno-rekreacijsko dejavnosti in na sprehodih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre.

"Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske," so zapisali na vladi.

Odlok, ki obenem prepoveduje tudi gibanje med občinami (razen za izjeme) stopa v veljavo z jutrišnjim dnem. 

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

S člani gospodinjstva ne z člani.

Etijeof (nepreverjen)

Lol, koji debili so v tej vladi, težko vrvati. Folk pa celi zosagani nosi maske seposedi vni, tuj kda so sami, pa se dela bole svetoga od papeža. DEJSTVO je ka vni virus ne preživi, če si ne boš stal resno na 50cm pa si pluvo v usta, nega šans, ka bi se vni okužo. Što misli nači, naj predloži znanstveno študijo, ka pravi nači.

Vipko
Truplo

No, ti vsaj priznavaš, da se človek lahko okuži ob neupoštevanju vsaj varnostne razdalje? Edino mi ni jasno, kje si dobil podatek od pol metra? V trgovini bi naj bila razdalja dva metra, pri športnih aktivnostih na prostem pa tri metre. Torej veliko več.
Pa še pisanje Mladine o tistih vladnih funkcionarjih, kateri ali niso nosili mask ali pa se niso držali nekih pravil? Mislim, da je članek korekten in da so povzeli (kar storijo bolj redko) vladnega govorca v celoti:

https://www.mladina.si/202279/kacin-minister-hojs-je-v-samoizolaciji/

In reply to by Etijeof (nepreverjen)

Etijeof (nepreverjen)

50cm pa pljuvanje je mišljeno karikerano (sicer ne ven kak si nej tau sposoben sam razbrati?!), s čimer san ščel poudariti ekstremno male možnosti, ka se okužiš vni, razen če resno pride do nekšoga intenzivnoga stika.

Dejstvo je, ka je obveza nošenja maske vni splošna, brez diferenceranja (npr. če je guzžva pri semafori, pa nega niti minimalne razdalje), in je zaradi toga nesorazmerna in protiustavna.

Tu maš npr citiat z WHOja, ge nigi ne omnjajo nevarnost prenosa vni (edino notri, če nega PREZRAČEVANJA, kar pa je bistveno) in še link do EU Agencije "European Centre for Disease Prevention and Control ", kera isto ne omenja NIGI nevarnsot prenosa v zunanjen okolju.

The WHO:
Prevention of COVID-19 by airborne transmission

Existing interventions to prevent the spread of SARS-CoV-2 appear sufficient to address transmission both through close contact and under the special circumstances favorable to potential airborne transmission. Among these interventions, which include social distancing, use of masks in the community, hand hygiene, and surface cleaning and disinfection, ventilation and avoidance of crowded indoor spaces are especially relevant for enclosed spaces, where circumstances can increase the concentration of suspended small droplets and particles carrying infectious virus

EU:
https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/transmission

In reply to by Truplo

Marjetaa (nepreverjen)

Ne palamudivaj. Te meterske razdalje si janša sprouti zmišlavle. Najprple 1,5 m, te 2m, zaj že 3. Eti prejk v Avstriji so dober mejsec nazaj bilij še znoutra brez mask, samo ka je razdalja bila 1 m.

In reply to by Truplo

Fekonja (nepreverjen)

Truplo ............. Končno si spet aktiven Prekmurski govorec malo razloži kak pa kaj glede tega izmišljenega virusa .

In reply to by Truplo

. (nepreverjen)

zakoj pa te cela masta razkužujejo? pa nemajo đejđeja na oblasti?

In reply to by Etijeof (nepreverjen)

Etijeof (nepreverjen)

Ka razkužujejo? Misliš predmete, kere se folk dotika npr. bankomate, gumbe na semaforih itd?
Tau nema veze z zgornjo temo (tj. prenos virusa na proston iz ust lidi), temveč je vprašanje, kak dugo se virus obdrži na samih objetkih/predmetih v zunanjon prostori. Kak povedano, čista druga tema.

Glede dezinficeranja ulic/cest pravi WHO npr:

What is the guidance for the disinfection of outdoor spaces such as open markets, roads?

In outdoor spaces, large-scale spraying or fumigation in areas such as streets or open market places for the COVID-19 virus or other pathogens is not recommended. Streets and sidewalks are not considered as routes of infection for COVID-19. Spraying disinfectants, even outdoors, can be noxious for people’s health and cause eye, respiratory or skin irritation or damage.

This practice will be ineffective since the presence of dirt or rubbish for example, inactivates the disinfectant, and manual cleaning to physically remove all matter is not feasible. This is even less effective on porous surfaces such as sidewalks and unpaved walkways. Even in the absence of dirt or rubbish, it is unlikely that chemical spraying would adequately cover surfaces allowing the required contact time to inactivate pathogens.

In reply to by . (nepreverjen)

Drogro (nepreverjen)

Nan zaupas tvojo izobrazbo? Verjetno is kaksi virolog.

In reply to by Etijeof (nepreverjen)

Etijeof (nepreverjen)

Ka tau je tvoj poskus diskreditacije mene?! Hjesoš tele baugo.

Ti rajše diskrediteraj (z znanstveno podlago) izjave WHOja in ECDCja, te mo se pa dale menili...

In reply to by Drogro (nepreverjen)

Drogro (nepreverjen)

Molk pove vec kak tisoc besed. Z znanstveno podlago ti nemren razloziti raziskav ker nemas primerne izobrazbe pa nebos razmo. Lep pozdrav.

In reply to by Etijeof (nepreverjen)

Drogro (nepreverjen)

Glede na to ka si laik ti tudi za tebe primeren clanek posiljam ene najbolj prestiznih zdravstvenih institucij na sveti v keren med drugin povejo, ka zunaj naj tudi ohranjamo razdaljo in sicer v razdalji 2 metra (6 feet v clanki). Zgoraj si omeno 50 centimetrov. Kda cakas na semafor pa ides po plocniki tezko drzis razdaljo 2 metra ce je plocnik meter siroki.

"Exercising outside is generally safe, such as walking, jogging or bike riding alone or with a friend in a park. When others are nearby, be sure to allow at least 6 feet for them to pass."

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavi…

In reply to by Etijeof (nepreverjen)

Marjetaa (nepreverjen)

Preserator. 6 feet je 1,5 m.

In reply to by Drogro (nepreverjen)

Drogro (nepreverjen)

1 feet 30, 48 cm. Ce to pomnozimo s 6 dobimo 183cm kar je priblizno 2 metra. Preserator...

In reply to by Marjetaa (nepreverjen)

Etijeof (nepreverjen)

Palik en, ka si ne preste prejsnih postov, te pa zapravla čas od vseh-san ge ger pravo, ka je nej primerno drzati razdalje vni? Nej, nejsan to pravo. Kar san napiso je to, ka se strokovnjaki strinjajo, ka vni maska nema koristi, razen, ce mas zelo inteziven kontak (zatau 50cm pa pljuvanje), sploj pa nej med hojo ali sporton. In zaradi toga je ukrep vlade rs, ka more folk vni nositi maske ne glede na to ge je, nesorazmeren!

In lekar si ti jaki strokovnjak, ker ocitno nemre niti gor priti o cen je debata. Ponavlo se pa vec nemo.

In reply to by Drogro (nepreverjen)

jaz sem jaz (nepreverjen)

Ka je tou VNI? Če že pišeš, piši pravilno: vöni, ali pa kar po slovensko: zunaj.

In reply to by Etijeof (nepreverjen)

Kakič (nepreverjen)

Dobro ka so vsaki dan odloki, pa spremembe, tak ka več nimam pojma kaj in kako, tak ka se mi krepko svita za vsakodnevne spremembe. Ko vas šiša!

razpad sistema (nepreverjen)

Zdaj je lažnivi Kaco povedo ka so tou zadnji ukrepi keri so jin na voljo. Ka pa če niti to nede pomagalo in de še vedno dosta pozitvnih na testih? Ka te do nas meli v nedogled not zaprejte ali do pa začnoli okužene in pozitvne strejlati kak v Severni Koreji????? In ges vrvlen ka se nede nič spremenilo in de se virus še dale širo dokeč nede san od sejbe izgino. Tej ukrepi so itak totalno brezveze. Pa nej mi zdaj ka se lidje ne držijo. Se držimo, več ali menje se vsi držimo. Ali nesposobnost vlade je najležej opravičevati z domačimi zabavami pa pikniki.

t (nepreverjen)

mene zanima
kdaj bo ta vlada sprejela dekret o obveznem nošenju vložkov v času menstruacije

tanja flaškon (nepreverjen)

tudi mene zanima
kdaj bo ta vlada sprejela dekret o obveznem nošenju vložkov v času menstruacije

In reply to by t (nepreverjen)

ćoro-misli (nepreverjen)

Pomoč vojske policiji na meji za omejitev velikega balkanskega posla tihotapljenja migrantov že drugič poslancem predlaga vlada. Prvič so to iz opozicije onemogočili marca ob prvem valu epidemije. Položaj je zdaj podoben. Policisti imajo znova veliko dela, da zagotovijo spoštovanje omejitve gibanja, obveznega nošenja mask in drugih omejitev, katerih namen je zavarovati zdravnike in medicinske sestre, ki se bodo, če se bo nadaljevala divja rast števila okuženih, znašli v nočni mori.
Bomo molče opazovali brutalno balkanizacijo in kriminalizacijo ne le Ljubljane, ampak Slovenije? Da bomo kmalu tujci v svoji domovini, brezpravna manjšina, raja, ki sme delati in plačevati davke, iz katerih vse politične opcije po vrsti mastno plačujejo zakajene brezdelneže? Da bo našo kulturo, pa naj bo po mnenju gospe profesorice in njenih adeptov še tako alpsko zagovedna, primitivno ruralna in nazadnjaška, kot trdijo »napredni« mladi slovenski »umetniki«, zamenjala kultura metanja krožnikov in kozarcev v steno ali ob tla, jokavega hopa-cupanja, monotone muzike, pijanskega junačenja in sočnega preklinjanja? Da bomo tiho in mirno gledali, kako kriminalci iz narko kartela kričijo, da je Ljubljana »njihovo mesto«?

mb78 (nepreverjen)

Jansa je rojen na kosovu.
Pa lahko ti pesnis koliko hoces.
Jashari klan.

In reply to by ćoro-misli (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

jaz imam rada balkaneze
zato ker imajo male tiče

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

a za tebe je 12 cm malo

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

mb78 (nepreverjen)

Zakaj pa te miljarde ljudi po vsem svetu verjame v alaha???
TE JE ZE RESNICEN A NE VI BUTCI!!
A ZDAJ MILJARDE MZSLUMANOV LAZE O NEKEM ALAHU????
A ZDAJ VSE DRZAVE LAZEJO O VIRUSU??????
OCITNO STA ALAH IN CORONA RESNICNA!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice